Oskaliber Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 10 godzin temu, dutrasilva napisał: Zamknięte szczelnie paczki będą tracić na jakości ? Będą. Mi już takie roczne nie leżą za bardzo. Kwestia kto czego oczekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Czy jak robie piwo z ekstraktow i chce dodac platki jeczmienne wystarczy ze zatre je w maks 70 stopniach przez godzine ? Co z proba jodowa? Zrobilem wstepna pi 45 minutach i czarno....normalne to czekac do godziny ?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Same płatki się nie zatrą, potrzebny jest dodatek słodu (czyli trzeba partial mash zrobić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Cholera wlasnie doczytalem, mam tylko zlezalego troche carahella 200 carahel + 200 platkow da rade ?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Słody karmelowe się nie nadają, nie są aktywne enzymatycznie. Potrzebujesz słodu podstawowego - pilzno, pale ale, pszeniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zavvias Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Cześć, Piwo z brewkitu po 2 tygodniach burzliwej zeszło z 10Blg do 5Blg. Przelałem je na cichą (bo ostatni brewkit wyszedł zbyt drożdżowy w smaku) i po kolejnych 2 tygodniach nadal jest 5 blg. Do refermentacji planuję dodać glukozę i tu pytanie: czy drożdże ruszą skoro nie zrobiły nic z tym co i tak już mają? Czy butelkowanie 5blg jest proszeniem się o granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) #Zavvias a w jakiej temperaturze siedziały i jakie drożdże . W sumie - .. - pisałeś wcześniej - olać ten wpis. Edytowane 2 Listopada 2017 przez Tombatold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zavvias Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Faktycznie mogłem to również napisać i w tym poście. Drożdże M42 mangrove jack. Temperatura 20-22C. Piwo po rozlaniu, z pokoju pewnie powędruje do chłodniejszej piwnicy, bo już nie będzie mnie brzydzić blokowa piwnica, kurz i inne zwierzaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 46 minut temu, Zavvias napisał: czy drożdże ruszą skoro nie zrobiły nic z tym co i tak już mają? po to właśnie dodajesz glukozę aby ruszyły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 1 godzinę temu, Zavvias napisał: mangrove jack Nie chcę straszyć, ale ja na drożdżach z tej firmy doczekałem się pierwszego granatu. (i 2 niedofermentowań) Po 3 tygodniach myślałem, że już po wszystkim (zaczęło się klarować, brak oznak fermentacji), zlałem piwo w butelki i jednak... po jakimś czasie gushing ogromny i wybuchła jedna z butelek. Dobrze, że był grudzień to wyniosłem wszystko na powietrze i ogazowywałem piwo. Na Twoim miejscu podniósłbym drożdże z dna i odczekał chwilę - lekko pokołysał fermentorem, żeby jak najmniej napowietrzyć. Jak nic się nie zadzieje to dodawaj normalną porcję glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Gdzieś czytałem że jest promocja cukromierza biowinu w jakimś markecie. Nie wiecie w którym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Cześć, czy przechowywanie w zamrażarce może mieć negatywny wpływ na drożdże? Omyłkowo razem z zakupionym chmielem wrzuciłem do zamrażarki saszetkę z drożdżami (danstar nottingham). Czy mogło to jakoś zaszkodzić grzybkom? Mogę ich normalnie użyć? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Nic im nie będzie. Zohan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Dziś patrzyłem na ceny słodu pszenicznego. I ceny są dosyć wysokie. I tutaj mam pytanie czy mogę użyć zwykłej pszenicy takiej jaką karmi się kury czy tam inne zwierzaki? Mowa o świeżym ziarnie z tegorocznych zbiorów. Czy to jest jakaś inna pszenica? Mieszkam na wsi więc mogę za.darmo dostać sporo pszenicy. Więc jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać? Wiadomo różnica jest to ze jedno jest slodem A drugie nie chciałbym stosować taką pszenicę do np hefeweizena. Bo w przepisach jednak częściej jest słód pszeniczny... Edytowane 5 Listopada 2017 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_niesłodowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Albo możesz spróbować sam z tej pszenicy zrobić słód. Ja robiłem ze swojego jęczmienia i wyszło ok https://www.piwo.org/forums/topic/21319-browar-szyszyna/?do=findComment&comment=405161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Dziś patrzyłem na ceny słodu pszenicznego. I ceny są dosyć wysokie. I tutaj mam pytanie czy mogę użyć zwykłej pszenicy takiej jaką karmi się kury czy tam inne zwierzaki? Mowa o świeżym ziarnie z tegorocznych zbiorów. Czy to jest jakaś inna pszenica? Mieszkam na wsi więc mogę za.darmo dostać sporo pszenicy. Więc jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać? Wiadomo różnica jest to ze jedno jest slodem A drugie nie chciałbym stosować taką pszenicę do np hefeweizena. Bo w przepisach jednak częściej jest słód pszeniczny...Pszenica (nieslodowana) nie jest slodem pszenicznym. Jak dużo będziesz używał słodu to kup cały worek 82zl przesyłka gratis.http://malteurop.shop.pl/mepwheat-25-kg-p-11.html Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Coś a'la AIPA single hop na Citrze to nie będzie świętokradztwo, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 3 minuty temu, Nathandrel napisał: Coś a'la AIPA single hop na Citrze to nie będzie świętokradztwo, prawda? Niby dlaczego? AIPA single hop Citra, to wręcz klasyka gatunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Czy możliwe że to osąd drożdżowy czy raczej zakażenie? Pojawiło mi się podczas refermentacji ale tylko w butelkach gdzie temperatura jest około 16C. Kilka butelek stało w temperaturze pokojowej i nie ma czegoś takiego. Piwo to na wzór Grodziskiego. Zasyp pszenica wędzona i słód pilznenski. Drożdże s04. Edytowane 5 Listopada 2017 przez daniol88 X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 2 godziny temu, ATP napisał: Niby dlaczego? AIPA single hop Citra, to wręcz klasyka gatunku Przy gęstości początkowej ca 15,5 (wyliczone z Brewtargeta) chcę chmielić tylko podczas gotowania i tylko 50g (60+10 w proporcji 30+20g). Wg Brewtargeta wyszło mi ca 50ibu i poziom goryczki około 0,9 (supergoryczka). Citra ma dużo alfa, stąd moje pytanie. Inna sprawa jak patrzę ile chmielu chcę dać, to wygląda jakoś tak malutko przy forumowych AIPAch ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 2 minuty temu, Nathandrel napisał: Przy gęstości początkowej ca 15,5 (wyliczone z Brewtargeta) chcę chmielić tylko podczas gotowania i tylko 50g (60+10 w proporcji 30+20g). Wg Brewtargeta wyszło mi ca 50ibu i poziom goryczki około 0,9 (supergoryczka). Citra ma dużo alfa, stąd moje pytanie. Inna sprawa jak patrzę ile chmielu chcę dać, to wygląda jakoś tak malutko przy forumowych AIPAch ;). Bardzo mało chmielu jak na IPA, nawet jak rzucisz na 0' tę drugą dawkę, to nie liczyłbym zbytnio na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 No dobra, rozważmy zatem opcje. Chciałbym "doaromacić" piwko, ale nie podbijać już za mocno goryczki. Czy przy chłodzeniu zejść z temperaturą do 77 stopni i zrobić przerwę (hopstand)-nigdy tego nie robiłem, to jest zresztą moja pierwsza "autorska" receptura? Dołożenie chmielu to nie problem, wąż w kieszeni nie syczy, ;), bardziej chciałbym zużyć wszystko co kupię na jeden mach, żeby chmiel nie leżał (warzę średnio co dwa tygodnie, ale powoli fermentory w domu się kończą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Jeśli masz chłodnicę, to rzucaj bez obaw na 0', whirlpool i na zimno. Nie podbije to goryczki w zauważalny sposób. 200g chmielu na całą warkę da i goryczkę i przyjemny aromat. Na swoje lekkie single hopy (~12 Blg) tyle zużywam, a korzystam z różnych "dziwnych" chmieli, żeby sprawdzić ich właściwości i wszystko zużywam naraz. Edytowane 5 Listopada 2017 przez ATP Nathandrel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Zamiast "doaromacić" piwo na Citrze dodaj jakąś Iunge, Marynke czy Magnum na goryczke a Citre zostaw na aromat. No ale 50g to tak czy inaczej troche mało. Ja kiedyś uważyłem West Coast IPA na Citrze. Chmieliłem tak: - 25g Iunga 60minut - 20g Iunga 30 minut - 20g Citra 15 minut - 20g Citra 5 minut - 30g Citra 0 minut - 50g Citra 6 dni chmielenie na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się