BartłomiejEs Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Witam, Mam do kolegów pytanie. Czy taki gar jak z linku: http://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-elektryczny-2x2000w-50l-p-1521.html spełniłby swoją role przy zacieraniu? Ta grzałka nie przeszkadzałaby w mieszaniu zacieru itp? Czy jest to jednak gar tylko i wyłącznie do gotowania już brzeczki i chmielenia w nim? Co ogólnie sądzicie o takim rozwiązaniu? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Trzecie życie drożdży us-05 pochodzące z matki milk stout 12blg, następnie zapłodniona AIPA 16blg. Mam rozumieć, że tylko ta dolna, jaśniejsza warstwa by się miała składać z żywych komórek czy mi się wartwy kolorami zamieniły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NicksNac Opublikowano 25 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 Cześć wszystkim, Wesołych Świąt! No, ale nie przyszedłem tutaj żeby składać życzenia. Z góry przepraszam jeśli to nie ten dział. Do rzeczy, zamierzam uwarzyć dry stouta z tego przepisu https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout_(Czarnuch),_Kamil_Soluch_(Cartmann), czy stanie się coś złego jeśli wymienione w przepisie drożdże Wyeast 1028 London Ale zamienię na S-04 lub US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2018 13 minut temu, NicksNac napisał: czy stanie się coś złego jeśli wymienione w przepisie drożdże Wyeast 1028 London Ale zamienię na S-04 lub US-05? Nie. NicksNac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 13 godzin temu, NicksNac napisał: Cześć wszystkim, Wesołych Świąt! No, ale nie przyszedłem tutaj żeby składać życzenia. Z góry przepraszam jeśli to nie ten dział. Do rzeczy, zamierzam uwarzyć dry stouta z tego przepisu https://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout_(Czarnuch),_Kamil_Soluch_(Cartmann), czy stanie się coś złego jeśli wymienione w przepisie drożdże Wyeast 1028 London Ale zamienię na S-04 lub US-05? Ja robiłem niedawno z tego przepisu i użyłem us-05. Piwo wyszło bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 Od czego zależy mętność piwa po wyjęciu z lodówki i na co powinienem zwrócić uwagę aby tego nie było w przyszłości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2018 37 minutes ago, INTseed said: Od czego zależy mętność piwa po wyjęciu z lodówki i na co powinienem zwrócić uwagę aby tego nie było w przyszłości? A jakiego piwa? Główne przyczyny to dużo białka, wapnia albo skrobii. Czasem też chmieliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazwaUżytkownika Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Witam, mam proste pytanie na które jest mi ciężko znaleźć odpowiedź. Myślę o zakupie brewkitu i uwarzeniu mojego pierwszego piwa. Jedyne miejsca z optymalną temperaturą do fermentacji to kuchnia i łazienka. Obawiam się jednak zapachu podczas fermentacji. Jak duży on będzie? Czy ktoś przebywający w tych pomieszczeniach będzie w stanie od razu wyczuć ten zapach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Witam, mam proste pytanie na które jest mi ciężko znaleźć odpowiedź. Myślę o zakupie brewkitu i uwarzeniu mojego pierwszego piwa. Jedyne miejsca z optymalną temperaturą do fermentacji to kuchnia i łazienka. Obawiam się jednak zapachu podczas fermentacji. Jak duży on będzie? Czy ktoś przebywający w tych pomieszczeniach będzie w stanie od razu wyczuć ten zapach? Jaką temperature tam masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 20 minut temu, NazwaUżytkownika napisał: Witam, mam proste pytanie na które jest mi ciężko znaleźć odpowiedź. Myślę o zakupie brewkitu i uwarzeniu mojego pierwszego piwa. Jedyne miejsca z optymalną temperaturą do fermentacji to kuchnia i łazienka. Obawiam się jednak zapachu podczas fermentacji. Jak duży on będzie? Czy ktoś przebywający w tych pomieszczeniach będzie w stanie od razu wyczuć ten zapach? Raczej nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazwaUżytkownika Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Godzinę temu, INTseed napisał: 1 godzinę temu, NazwaUżytkownika napisał: Witam, mam proste pytanie na które jest mi ciężko znaleźć odpowiedź. Myślę o zakupie brewkitu i uwarzeniu mojego pierwszego piwa. Jedyne miejsca z optymalną temperaturą do fermentacji to kuchnia i łazienka. Obawiam się jednak zapachu podczas fermentacji. Jak duży on będzie? Czy ktoś przebywający w tych pomieszczeniach będzie w stanie od razu wyczuć ten zapach? Jaką temperature tam masz? Około 20 stopni w kuchni i łazience. Raczej nie spada poniżej 17 ani też nie przekracza 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Nie będzie czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Bardziej może ci przeszkadzać bulgotanie w nocy, jak zamontujesz do fermentora rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Lekki zapach będzie. Nie powinien on nikomu przeszkadzać. Temperatura dobra dla drożdży górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Około 20 stopni w kuchni i łazience. Raczej nie spada poniżej 17 ani też nie przekracza 22.Przy 20C będziesz miał około 23CJeśli pomieszczenie będziesz miał zamknięte to wyczujesz fermentuję.Pomyśl nad obniżeniem temperatury bo masz za wysoko. Komora steropianowa. Dodawaj drożdze jak brzeczka będzie miała mniej niż 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 5 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Temperatura dobra dla drożdży górnej fermentacji Zwłaszcza 22 °, o ile lubi się smrodek rozpuszczalnika. Nawet wstawienie fermentora w jakąś michę z zimną wodą (wymieniać trzeba co jakiś czas) coś daje. Ważne jest aby w czasie fermentacji nie schładzać gwałtownie, bo będzie strajk. Nie śmierdzi, może lekki zapaszek drożdżopodobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NazwaUżytkownika Opublikowano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Szczególnie INTseed za zwrócenie uwagi, że temperatura fermentacji będzie wyższa niż temperatura w pomieszczeniu - o czym nie pomyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Graniczne temperatury podawane przy US-05 to 22 stopnie, Danstar Nottingham 21. Fermentowałem IRA na Nottinghamach przy temperaturze otoczenia 20 stopni. Żadnych rozpuszczalnikowych posmaków nie uświadczyłem. Według mnie zakres temperatur 17-20 jest jak najbardziej OK Nie mam zamiaru się sprzeczać, bo ideałem byłyby temperatury rzędu 15-16 stopni. Według mnie te 20 stopni jest maksymalną górną akceptowalną granicą. Przy fermentacji stouta na gęstwie po IRA temperatura skoczyła na 22-23 stopnie i rozpuszczalnik się pojawił Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 W dniu 19.12.2018 o 09:49, dziedzicpruski napisał: Podnieś tem. fermentacji i zostaw to w spokoju na 3 tygodnie i butelkuj, grzebiesz bez potrzeby i dodajesz kolejne drożdże,zjedzą ile mają zjeść. Po tym poście wyciągnąłem fermentor z lodówki w temp. pokojową, gdzie nie spada poniżej 20 stopni. Po 2 tygodniach zmierzyłem blg, jest nadal w okolicach 10. W smaku pod kwasem czuć słodycz taką "brzeczkową", płyn klarowny. Balingomierz mam sprawny, w ciągu miesiąca jak ten kwas stoi, zrobiłem 3 inne piwa... Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 56 minut temu, miczab napisał: Po tym poście wyciągnąłem fermentor z lodówki w temp. pokojową, gdzie nie spada poniżej 20 stopni. Po 2 tygodniach zmierzyłem blg, jest nadal w okolicach 10. W smaku pod kwasem czuć słodycz taką "brzeczkową", płyn klarowny. Balingomierz mam sprawny, w ciągu miesiąca jak ten kwas stoi, zrobiłem 3 inne piwa... Co robić? To albo masz jakieś zdechłe drożdże na starcie, albo walnięty aerometr, jak masz w wiadrze osad drożdżowy w normalnej ilości to butelkuj, ewentualnie daj inne drożdże jak się boisz granatów, kwas który jest bez fermentacji drożdżami smakuje ohydnie, tego nie dałoby się wypić bez obrzydzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 W dniu 4.01.2019 o 16:28, dziedzicpruski napisał: To albo masz jakieś zdechłe drożdże na starcie, albo walnięty aerometr, jak masz w wiadrze osad drożdżowy w normalnej ilości to butelkuj, ewentualnie daj inne drożdże jak się boisz granatów, kwas który jest bez fermentacji drożdżami smakuje ohydnie, tego nie dałoby się wypić bez obrzydzenia . Obstawiałem aerometr, ale mierzyłem inne piwa i normalnie schodzi w miarę fermentacji. W wodzie pokazuje blisko 0. Dziś zlewałem na cichą bezstylowca na s-33, na tą gęstwę przelałem kwas bez osadu z poprzednich drożdży. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Jakiś czas temu pisałem o swojej pierwszej warce. Pale Ale z Brewkitu dodatkowo chmielone przy gotowaniu, a później na zimno. Na zimno ze względu na wyjazd chmiel został około 10 dni w fermentorze. Rozlewając do butelek można było uznać piwo za dość klarowne. Po zabutelkowaniu, po jakiś 4 dniach zerknąłem do butelki pod światło, a z dna zaczął odrywać się bardzo dziwny osad i w bardzo dużej ilości (załączam zdjęcie). Piwo przy rozlewie miało dość dziwny smak, którego nie potrafię do końca zdefiniować. Jakby jakaś trawa, mokra trawa. Po schłodzeniu mniej wyczuwalne, ale nadal dość intensywne. Zamiast wylać zdecydowałem się zabutelkować. Panowie, co możecie powiedzieć w tej kwestii? Dodam, że dzisiaj sytuacja wygląda już nieco inaczej. W butelkach które wczoraj oglądałem pod światło i je zmieszałem dzisiaj nie widać już takich opadających skupisk, a bardziej od dna odrywa się taka chmurka, bardziej jednolita. W butelkach których nie ruszałem do tej pory, a zrobiłem to przed chwilą pierwszy raz też wygląda to inaczej niż w przypadku zdjęcia. Są pojedyncze takie opadające cząstki zostawiające za sobą jakby smugę, ale głównie tez jet to taki obłok. Edytowane 7 Stycznia 2019 przez BartłomiejEs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Trawiasty osad jest efektem zbyt dlugiego chmielenia na zimno. A "chmury" to najprawdopodobniej drozdze namnozone podczas refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 A ten intensywny posmak o którym wspomniałem może z czasem zniknąć w wyniku leżakowania piwa czy raczej bez szans? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 22 minuty temu, BartłomiejEs napisał: A ten intensywny posmak o którym wspomniałem może z czasem zniknąć w wyniku leżakowania piwa czy raczej bez szans? Mi trawiastość zwykle lekko się redukuje ale raczej nie całkowicie. Nigdy też nie chmieliłem na zimno przez 10 więc nie licz na wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się