Hanys93 Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 22 godziny temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: wg mnie jedno z najlepszych połączeń chmieli jesli chodzi aromat. polecam jedno i drugie rozwiązanie. samo simcoe też jest obłędne 21 godzin temu, Jankasper napisał: Efekt jakbyś siedział na rajskiej wyspie tropikalnej. Z jednej strony dojrzałe cytrusy, z drugiej egzotyczne owoce. Mi amarillo podeszlo też z ekuanotem i mosaikiem. Fajnie też z riwaka, ale tego chmielu nigdzie nie widzę. Dzieki panowie. A jak widzicie te chmiele przy chmieleniu na zimno dolniakow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Proste pytanie. Kiedy wrzuca się chmiel na FWH? Po filtracji, kiedy już podgrzewa się brzeczkę do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Według nazwy to do pierwszego filtratu. Czyli po tym jak zwrócisz pierwszą mętną część i zaczniesz zbierać już ta właściwą brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Hej, Robię tripple IPA i pierwszy raz mi się zdarzyło by na cichej po dodaniu chmielu porobiły się takie dziwne chmurki (i trochę opadło na dno), przeważnie było tak że cześć opadała a cześć pływała po wierzchu. Przejmować się? Wiecie z czego to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Kiedyś zrobiły mi się takie gluty. Wtedy za dużo mchu irlandzkiego sypnąłem. Od tego czasu sypię jego tylko odrobinę (ok. 1/3 łyżeczki). Działanie ma on moim zdaniem na poziomie placebo. Piwa bez niego też dobre wychodzą Edytowane 10 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Ja dodaje przeważnie pół tabletki Whirfloca na koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZAK Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Witam planuję zakup słodu monachijskiego ciemnego 25kg trafiłem na stronę http://malteurop.shop.pl/ cena wydaje się dobra a na forum czytałem w miarę pozytywne opinie tylko nie wiem który to słód będzie czy ktoś z używających mogły doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Kupuję tam słód i jest dobry,lecz nie widziałem tam Monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZAK Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 No to szkoda wezmę gdzie indziej za to na pozostałe podstawowe pewnie się skuszę dzięki za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagon Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Przygotowuję się do pierwszego pilsa. Związku z tym mam pytanie o drożdże, chodzi o W34/70. Jeśli dobrze myślę to drożdże rehydratyzuje w 30 stopniach i po około 20 minutach wstawiam je do lodówki, żeby zrównać ich temperaturę z temperaturą brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 46 minut temu, Sagon napisał: wstawiam je do lodówki, żeby zrównać ich temperaturę z temperaturą brzeczki? Częściej spotykane jest chyba powolne dolewanie brzeczki schłodzonej do tych 8-10°C, aż temperatura się nie wyrówna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Jak będą mrozu, to możesz wystawić je na zewnątrz. Ważne, żeby drożdże za długo nie przebywały w samej wodzie. W przeciwnym wypadku zaczną padać z głodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Poczynilem kozlaka majowego na w34/70, fermentacja w niskicb temp itp wszystko w porzadku. Jest ladny klarowny. Lagerowal sie, a potem zlalem i stoi w butelkach od 2 tyg, 3tyg lagerowania bylo. Dalem ok 105g glukozy wg kalkulatora. Stoi w temp 7stopni. Ile to moze sie nagazowywac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Mógł się już nagazować, a może kilka tygodni jeszcze. I tak Maibock powinien odleżeć swoje. Do maja się nagazuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 4 godziny temu, Grzegorz Żukowski napisał: Mógł się już nagazować, a może kilka tygodni jeszcze. I tak Maibock powinien odleżeć swoje. Do maja się nagazuje ? Nie wiem czy dotrzyma do maja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Planuje belgian pale ale z receptury dori dostępnej na naszym Wiki. Mam 100g Bawaria mandariny 2017 i zastanawiam się nad zrobieniem SH na tym chmielu. Wydaje mi się że ten chmiel powinien całkiem nieźle pasować ale może ktoś kto ma z nim doświadczenie mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć. Druga sprawa to w recepturze są dwie dawki 60 i 15 minut i pytanie czy nie dorzucić trochę na 5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Oczywiście nie będzie to stylowe BPA, ale to chyba wiesz. Używałem kilka razy ten chmiel, ma delikatny aromat pomarańczowo-mandarynkowy ale d... nie urywa. Robiłem na nim IPy, ale nigdy SH. Może to być ciekawe piwo, jak słodowość będzie dobrze współgrała to brzmi spoko. Tylko na zimno nie dawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 9 godzin temu, Fradio napisał: Planuje belgian pale ale z receptury dori dostępnej na naszym Wiki. Mam 100g Bawaria mandariny 2017 i zastanawiam się nad zrobieniem SH na tym chmielu. Wydaje mi się że ten chmiel powinien całkiem nieźle pasować ale może ktoś kto ma z nim doświadczenie mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć. Druga sprawa to w recepturze są dwie dawki 60 i 15 minut i pytanie czy nie dorzucić trochę na 5? Robiłem SH na tym chmielu. Schemat: 5g - 60' 10g - 15' 85g - 5' Taka ilość była lekko przytłaczająca - efekt mocno cytrusowo mandarynkowy (ale tak jakby te mandarynki były lekko przejrzałe... ). Chmiel w takich ilościach mocno zdominował piwo (12blg: pale ale + 0,5kg wideńskiego i 0,2kg biscuit; IBU 30) Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dzięki, w takim razie zrobię SH, ale nie będę kombinować za bardzo że zmianą schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Witam, nastawiłem właśnie swój pierwszy starter drożdżowy według opisu z blogu Dori i wszystko poszło jak należy, ale mam pytanie czy istnieje sposób żeby sprawdzić czy starter się nie zakaził, to znaczy przed zadaniem go do piwa można poznać np. po zapachu czy jest on dobry czy nie? Czy jedyna możliwość to przefermentowanie piwa i ocena już gotowego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 25 minut temu, hermod napisał: Witam, nastawiłem właśnie swój pierwszy starter drożdżowy według opisu z blogu Dori i wszystko poszło jak należy, ale mam pytanie czy istnieje sposób żeby sprawdzić czy starter się nie zakaził, to znaczy przed zadaniem go do piwa można poznać np. po zapachu czy jest on dobry czy nie? Czy jedyna możliwość to przefermentowanie piwa i ocena już gotowego piwa? Jeżeli postępowałeś zgodnie ze wskazówkami, to nic się nie martw. Jest mała szansa na zakażenie. Zatem na luzie, po prostu uwarz piwo. Jeżeli paczka drożdży była w miarę dobrym stanie, to drożdże szybko zabiorą się do pracy i powinny szybko przerobić dostępny ekstrakt oraz zdominować środowisko. Startery tez mają niskie pH, co uniemożliwia rozwój a wręcz zabija wiele bakterii. Oczywiście nie wszystkie. Co do pierwszej części pytania. W domowych warunkach raczej trudno Ci będzie przeprowadzić test jakościowy. Jest to jednak możliwe, np za pomocą mikroskopu, chociaż i to nie jest takie trywialne jakby się wydawało. Super, że spróbowałeś drożdży płynnych. W przypadku kilku styli, od tych drożdży nie będzie już odwrotu hermod 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedź, na razie kupiłem drożdże do AIPA ale w niedalekiej przyszłości chcę uwarzyć jakieś belgi a tam to już tylko płynne DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Pod koniec października kupiłem zestaw na Belgian IPA + droższe suche. Niestety przez natłok obowiązków nie wyrobiłem się przed zimą i tak sobie wszystko leży i czeka. Drożdże i chmiele od początku w lodówce. Pytanie do Was czy po takim czasie nadaje się to do zrobienia za ten miesiąc czy dwa czy mogło się coś z tym stać? Z góry dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Wszystko powinno być w porządku. Dla pewności możesz sprawdzić datę ważności drożdży oraz słód - czy np. nie zapleśniał (jak był przechowywany w suchym pomieszczeniu, też mu nic nie powinno być). Na przyszłość - chmiel lepiej trzymać w zamrażarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 2 minuty temu, punix napisał: Wszystko powinno być w porządku. Dla pewności możesz sprawdzić datę ważności drożdży oraz słód - czy np. nie zapleśniał (jak był przechowywany w suchym pomieszczeniu, też mu nic nie powinno być). Na przyszłość - chmiel lepiej trzymać w zamrażarce. Z terminem ważności nie ma problemu, jeszcze ponad rok. Słodowi się przyjrzę ale warunki przechowywania były ok według mnie. Z chmielem dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się