Suchejroo Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 20 minut temu, Michał Wojas napisał: Używałem gotowego nachmielonego ekstraktu. Nauczysz się, że klarowanie piwa nie powoduje specjalnie piwa cicha, burzliwa fermentacja. Ma to wpływ ale głównie odpowiednie drożdze oraz ilość białek w brzeczce. Jeśli robisz z brewkitów to póki co się tym nie przejmuj, najważniejsza jest fermentacja. Nie ucieknie Ci temperatura to piwko będzie git. Jeśli nie chmielisz na zimno i nie potrzebujesz gęstwy to faktycznie często jest zbędna cicha. Ja natomiast fermentując w 12stC, brzeczka ma 15stC i czasami takie 0,5BLG nie dofermentowało. Przy przelaniu na cichą dojada te 0,5BLG po zastrzyku tlenu (co jak wspominałem też szkodzi piwu) i od tego czasu nie mam problemów z przegazowaniem po jakimś dłuższym czasie. Każdy robi jak uważa, to są niuanse. Prowadź dobrze fermentacje i nie zlewaj za szybko piwa i wszystko będzie dobrze Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 12 godzin temu, Michał Wojas napisał: Nawet jeżeli przez 3 dni się taki utrzymywał? Jeśli nie zadbasz o odpowiednie warunki fermentacji (odpowiednia ilość drożdży, ich jakość, temperatury, itp.) to mogą Ci się wszelkie cuda dziać, włącznie z tymczasowym zatrzymaniem fermentacji i wznowieniem po jakimś czasie. A 5.3Blg ekstraktu końcowego wskazuje na to, że coś było nie tak, bo to jest zdecydowanie za dużo jak na IPA. Chyba, że wyszła Ci Imperialna IPA i nie zdajesz sobie z tego sprawy, bo nie mierzyłeś ekstraktu początkowego (co jest absolutną podstawą). Polecam przeczytać sobie ten poradnik: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Michał Wojas napisał: Drożdże miałem B5 odfermentowanie: 70-75% Godzinę temu, Michał Wojas napisał: Używałem gotowego nachmielonego ekstraktu. Napisz ile dałeś wszystkich ekstraktów i cukrów i ile wyszło Ci litrów brzeczki nastawnej. Na tej podstawie dość łatwo policzyć ile było blg na początku. Czy to było bliżej 12 czy bliżej 19. Wtedy będziesz też wiedział czy masz się bać granatów Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Teraz, anatom napisał: odfermentowanie: 70-75% Napisz ile dałeś wszystkich ekstraktów i cukrów i ile wyszło Ci litrów brzeczki nastawnej. Na tej podstawie dość łatwo policzyć ile było blg na początku. Czy to było bliżej 12 czy bliżej 19. Wtedy będziesz też wiedział czy masz się bać granatów Malt Extract Light 1,7kg (co niby jest napisane, że odpowiada 1-1,5kg cukru) Better Brew IPA 23L PS. 12 BLG miałem po 1,5 dnia mocnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Czym mierzone te 5,3? Masz taki dokładny spławik czy refraktometr? W tym drugim przypadku - przeliczyłeś? Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 5 godzin temu, mrmrooz napisał: Czym mierzone te 5,3? Masz taki dokładny spławik czy refraktometr? W tym drugim przypadku - przeliczyłeś? Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Określam na spławiku taką wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 W dniu 23.03.2020 o 20:50, x1d napisał: To tzw herbatka. Plusem jest odkażenie chmielu. Jeżeli nie zbierasz gęstwy, to spokojnie możesz chmielić bez przelewania. Kontynuując wątek, co konkretnie przeszkadza w zbieraniu drożdży? Faktycznie gęstwa po herbatce z brewkitu była widocznie zanieczyszczona chmielem, ale ostatnim piwie wrzuciłem granulat do woreczków, które używałem kiedyś do parzenia rooibosa/greenbosha/honeybusha (http://pl.aliexpress.com/item/4000753075432.html) i gęstwa wygląda zupełnie inaczej. Zero widocznych zanieczyszczeń z chmielu, ładna, jednolicie kremowa. Nic widocznego nie przedostało się z woreczków (każdą porcję granulatu pakowałem do dwóch woreczków), więc zebrałem gęstwę, ale jeśli w tym przypadku istotne jest to czego nie widać to ją wyrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 24 minuty temu, primordial napisał: Kontynuując wątek, co konkretnie przeszkadza w zbieraniu drożdży? Faktycznie gęstwa po herbatce z brewkitu była widocznie zanieczyszczona chmielem, ale ostatnim piwie wrzuciłem granulat do woreczków, które używałem kiedyś do parzenia rooibosa/greenbosha/honeybusha (http://pl.aliexpress.com/item/4000753075432.html) i gęstwa wygląda zupełnie inaczej. Zero widocznych zanieczyszczeń z chmielu, ładna, jednolicie kremowa. Nic widocznego nie przedostało się z woreczków (każdą porcję granulatu pakowałem do dwóch woreczków), więc zebrałem gęstwę, ale jeśli w tym przypadku istotne jest to czego nie widać to ją wyrzucę. Przeszkadzają chmieliny, ale jeśli chmielisz w woreczkach, to nie ma problemu. Możesz zbierać gęstwę nawet wymieszaną z chmielinami, tyle że może być je czuć w kolejnym piwie. primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Ja tam nigdy nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Jaki ekstrakt początkowy (BLG) powinienem mieć dla Australian Pale Ale ( i od razu czy mam dolać wody jak mam za duży)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 1 minutę temu, Michał Wojas napisał: Jaki ekstrakt początkowy (BLG) powinienem mieć dla Australian Pale Ale ( i od razu czy mam dolać wody jak mam za duży)? Jak to APA na australijskich chmielach to ok 11-15 BLG. Widełki spore, więc inaczej nachmielisz 11, a inaczej 15. Skąd masz przepis? Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Teraz, Gawron napisał: Jak to APA na australijskich chmielach to ok 11-15 BLG. Widełki spore, więc inaczej nachmielisz 11, a inaczej 15. Skąd masz przepis? Gotowiec - Coopers + Ekstrakt słodowy malt pilzeński 1,7kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 5 minut temu, Michał Wojas napisał: Gotowiec - Coopers + Ekstrakt słodowy malt pilzeński 1,7kg To ja bym w 13 blg celował. Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 2 minuty temu, Gawron napisał: To ja bym w 13 blg celował. Dzięki Na instrukcji mam napisane by zadać drożdże do nastawu w temp 21-27st. A ferment 21st. To jest ok dla tego stylu, bo tu było sporo opinii że to za dużo (choć w sumie do IPA to było). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 12 minut temu, Michał Wojas napisał: temp 21-27st. A ferment 21st. Za dużo. Brzeczkę schłodź do 16 i wtedy zadaj drożdże i trzymaj w miarę możliwości ok 18 stopni. Jak piana zacznie opadać to podnieś do ok 20-22. Lepiej zadać drożdże następnego dnia do dobrze schłodzonej brzeczki niż od razu do za ciepłej. Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Witam Panowie wczoraj nastawiłem piwo na us05, dzisiaj zaczęło bulkać z rurki ale na spodzie zrobił się dziwny osad w postaci jakichś skrzepów? Nie wiem czy to normalnie czy coś nie tak. Te skrzepy są na całym dnie fermentora, niektóre dość spore wielości ok 5-8 cm. Temperatura brzeczki to ok 14,8'c , temp otoczenia ok 16. Nigdy jeszcze mi się tak nie stało, chyba że to przez mech irlandzki ? Używałem go pierwszy raz. Tylko dziwi mnie to że piana na wierzchu jest dość mała jak na drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 US-05 nie pienią się aż tak intensywnie jak S-04, chociaż równie często zdarzało mi się że trochę piany wyszło na pokrywę fermentatora. Po 7-14 dniach od zadania drożdży/rozpoczęcia fermentacji sprawdź piwo ile ma BLG, powinno być zgodne z oczekiwaniami. Bulkanie w rurce nie jest też wyznacznikiem, bo na 5 moich fermentatorów, 2 bulkają tylko na burzliwej i do tego ich używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 2 godziny temu, gr000by napisał: US-05 nie pienią się aż tak intensywnie jak S-04, chociaż równie często zdarzało mi się że trochę piany wyszło na pokrywę fermentatora. Po 7-14 dniach od zadania drożdży/rozpoczęcia fermentacji sprawdź piwo ile ma BLG, powinno być zgodne z oczekiwaniami. Bulkanie w rurce nie jest też wyznacznikiem, bo na 5 moich fermentatorów, 2 bulkają tylko na burzliwej i do tego ich używam. A co z tym dziwnym osadem na zdjęciach ? To normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 12 minut temu, Sumikk napisał: A co z tym dziwnym osadem na zdjęciach ? To normalne ? Drożdże dawałeś suche czy gęstwę? Nie zassałeś jakichś osadów z gara do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Fermentacja raczej wygląda brzydko z reguły Irek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 4 minuty temu, punix napisał: Drożdże dawałeś suche czy gęstwę? Nie zassałeś jakichś osadów z gara do fermentora? Suche drożdże rehydratyzowane. Brzeczka była czysta, nie było w niej nic, trochę mętna tylko. 3 minuty temu, sobieslaw napisał: Fermentacja raczej wygląda brzydko z reguły No podobnie wyglądają te 'grudki'. Ale czy to normalne ? Część leży na spodzie i później powoli unoszą się do góry xd pierwszy raz się z tym spotkałem dlatego pytam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 2 minuty temu, Sumikk napisał: Suche drożdże rehydratyzowane. Brzeczka była czysta, nie było w niej nic, trochę mętna tylko. No podobnie wyglądają te 'grudki'. Ale czy to normalne ? Część leży na spodzie i później powoli unoszą się do góry xd pierwszy raz się z tym spotkałem dlatego pytam ? Nie przejmowałbym się tym zupełnie Przy gęstwie często się tak zdarza, przy nowych drożdżach - cóż, może za rzadko oglądam brzeczkę podczas fermentacji Obstawiałem drożdże albo osady białkowe, skoro mówisz, że osadów nie było - to pewnie drożdże. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 22 minuty temu, Sumikk napisał: A co z tym dziwnym osadem na zdjęciach ? To normalne ? Często się tak dzieje po zastosowaniu mchu, nie przejmuj się z tego powodu piwo się nie zepsuje. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 2 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Mam takie zbitki na dnie zazwyczaj przy zastosowaniu świeżych drożdży z paczki (rehydratyzacja nic nie zmienia). Osadu zdarza się więcej przy nieco za małej ilości drożdży w stosunku do właściwej ilości dla danej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Czy tak wygląda śrutowany słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się