wizi Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Fermentujesz w 15,5 st. C to nie masz piany. Jakbyś zaczął w 20 st. C to pewnie zbierałbyś ją z podłogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Idzie kupić w aptece kwas askorbinowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 18 minut temu, INTseed napisał: Idzie kupić w aptece kwas askorbinowy? tak, ale trudno dostępna i droga. Kup na Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomeK712 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Witam, zapewne częste pytanie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi: w przypadku Brewkitu, jaka jest dopuszalna wartość BLG przy starcie? Jestem w trakcie pierwszej warki, którą drugiego dnia burzliwej uzupełniłem cukrem - niecałe pół kilo (wiem, wybaczcie, złe doświadczenie po winie, nie doczytałem forum). Następną chciałbym przeprowadzić już z dodakiem ekstraktu słodowego zamiast cukru - stąd pytanie - o ile BLG w przybliżeniu podniesie 1kg ekstraktu na 20l brzeczki w porównaniu do samego brewkita (który nie zakłada dodania cukru - dla podniesienia % - producent oferuje 4.2% bez dodatków (słód Mad Mille, drożdże Mangrove Jack's M54 Californian Lager) i czy będzie to odpowiednie dla drożdży (wiem, że każde drożdże reagują inaczej na BLG, lecz można przyjąć +/- kilku BLG dla równowagi). W przypadku cukru 1BLG to 10g na 1l brzeczki, jak to wygląda z ekstraktem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 21 minut temu, TomeK712 napisał: jaka jest dopuszalna wartość BLG przy starcie? Tyle ile drożdże udźwigną alkoholu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomeK712 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 9 minutes ago, anatom said: Tyle ile drożdże udźwigną alkoholu ? Na pewnej stronie wyczytałem, że do 8.5% więc chyba kogoś poniosło za bardzo Jeśli brzeczka miała start ma 12 BLG, to zastanawiam się, czy warto dodać następnym razem dodatkowy ekstrakt na samym początku czy w trakcie burzliwej (żeby drożdże nie musiały się przebić przez wysokie BLG na dzień dobry). Jeśli nie ma jednoznacznej odpowiedzi, że drożdże piwowarskie potrafią ruszać z 20 BLG (co teraz sam dochodzę do wniosku, że to zależy od drożdży) to zaryzykuję i ewentualnie będę miał lekcję na przyszłość (chociaż 1kg suchego ekstraktu nie powinien mi podnieść brzeczki więcej niż 4 BLG na 20l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 17 minut temu, TomeK712 napisał: chyba kogoś poniosło za bardzo Uwierz mi że mnie nie poniosło. 18 minut temu, TomeK712 napisał: Na pewnej stronie wyczytałem, że do 8.5% Daj link do tych przemyśleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomeK712 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 1 minute ago, anatom said: Daj link do tych przemyśleń. https://www.lovebrewing.co.uk/mangrove-jack-s-californian-lager/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) To jest tolerancja alkoholu dla tych drożdży. Pytałeś o maksymalny ekstrakt początkowy który może być fermentowalny. Jeśli M54 znoszą 8,5% alko to możesz zrobić 20blg na star. Przy odfermentowanie ok 80% masz piwo 8,5% alko. Czyli tak jak napisałem - tyle ile drożdże uniosą - tautologia. Są drożdże piwowarskie które znoszą 12, a i nawet 16% alkoholu. Edytowane 18 Maja 2020 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Cześć! Nie zakładałem nowego wątku, bo wydaje mi się, że to szybkie pytanie. Jestem w trakcie robienia pale ale, na razie idzie wszystko bardzo ładnie, drożdże dość mocno pracują już kilka dni, w sobotę chce przelać do drugiego fermentatora na cichą. Obecnie mam w fermentatorze z kranikiem, ale zostawiłem razem z kranikiem filtrator z oplotu i teraz nie wiem, czy to dobry pomysł, żeby zlewać przez ten filtrator? Boję się, że nabierze drożdży. Może lepiej jednak olać ten kranik i zlać rurką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Ja bym przelał wężem z góry. Drożdże pewnie przejdą przez filtr. Inna sprawa, że jak drożdże pracują dopiero kilka dni, to w sobotę na pewno nie będzie jeszcze czas na żadne zlewanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 No właśnie też mi się tak zdaje, filtrator leży na dnie, więc nie ma opcji, żeby nie miał styku. Drożdże zadałem 16.05 w sumie 7-10 dni powinno postać, to może niekoniecznie sobota. Zobaczymy jak będą pracować. Fermentacja w temperaturze 18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 A masz w ogóle jakaś potrzebę przelewania na cichą? Bo przy zwykłym pale ale jej nie widzę. 7 dni to stanowczo za krótko, 10 czasami ujdzie ale raczej też stykowo. Ja bym osobiście nic nie przelewał po krócej niż 14 dniach, a to i tak skrajność, bo z reguły trzymam 3-4 tygodnie bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Może nie potrzebę, ale chcę sprawdzić jak to działa w praktyce. To moja pierwsza warka, którą fermentuję sam w domu (wcześniej tylko gotowanie), a jak wiadomo zajęcia praktyczne zawsze są lepsze niż sama teoria ? Poza tym zastanawiam się, czy nad zrobienie z tego APA i dorzucić coś na zimno, ale to postanowię jak zobaczę jak wyszło to co teraz się fermentuję. Z obliczeń na brewersfriend wychodzi mi jakieś 42 IBU, ale nie wiem czy dobrze ustawiam Hop Utilization Multiplier - podobno w warunkach domowych traci się około 30%? Wtedy w kalkulatorze ustawia się 70%? Na razie poszło: Pale Ale 3,2kg, Monacha 0,6kg i Caramel Light 0,2kg 30g Phoenix od początku i 40g Progress na ostatnie 10 min. BLG miało być 12, ale miałem 11 przed fermentacja. Wyszło mi z tego 18L to jest receptura Pale Ale z twójbrowar.pl Co do tego polecacie na zimno żeby osiągnąć cytrusową świeżość? Edytowane 21 Maja 2020 przez rust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Cytat z Wiki: ustawiamy w miejscu o temperaturze pokojowej i czekamy aż fermentacja się zakończy, zwykle trwa to nie dłużej niż 5-7 dni. Czasami fermentacja kończy się już po 2-3 dniach, szczególnie gdy piwo było fermentowane w wysokiej temperaturze.... Nic dziwnego, że ludzie pytają pierwszą odpowiedź w tym wątku wydłuża czas z Wiki minimum dwukrotnie. Zatem nie wszystko w Wiki jest dopracowane a w piaskownicy jak i w całym forum nie ma przecież obowiązku udzielania się.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 No tak, "czasem 7, czasem 2" ? ta definicja to raczej taki ogół, a jak wchodzimy w szczegół danego gatunku to w zasadzie ma się to nijak do rzeczywistości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 3 godziny temu, WojtekGaaD napisał: Cytat z Wiki: ustawiamy w miejscu o temperaturze pokojowej i czekamy aż fermentacja się zakończy, zwykle trwa to nie dłużej niż 5-7 dni. Czasami fermentacja kończy się już po 2-3 dniach, szczególnie gdy piwo było fermentowane w wysokiej temperaturze.... Nic dziwnego, że ludzie pytają pierwszą odpowiedź w tym wątku wydłuża czas z Wiki minimum dwukrotnie. Zatem nie wszystko w Wiki jest dopracowane a w piaskownicy jak i w całym forum nie ma przecież obowiązku udzielania się.? Wiki niestety jest już w wielu miejscach mocno nieaktualna w stosunku do obecnej wiedzy. Ona była pisana ponad dekadę temu, a piwowarstwo rozwija się bardzo dynamicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Sorry ale mi się odgrzało trochę kotleta ma smartfonie nie zawsze trafisz w ostatnią stronę wątku i już drugi raz odpowiedziałem na pierwszego posta. Co nie zmienia faktu, że Wiki wymaga pewnych korekt. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Witam, panowie jest jakaś opcja by dać większe "ciało" piwu z ekstraktu ? By było bardziej treściwe ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 6 minut temu, Mszewski napisał: Witam, panowie jest jakaś opcja by dać większe "ciało" piwu z ekstraktu ? By było bardziej treściwe ? Ekstrakt nienachmielony czy brewkit? Można to też uzyskać, choć trochę, szczepem drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Ekstrakt niechmielony jasny i pale ale. A gotowanie jakiegoś słodu np Carahell ? To coś da ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 2 minuty temu, Mszewski napisał: Ekstrakt niechmielony jasny i pale ale. A gotowanie jakiegoś słodu np Carahell ? To coś da ? To już nie do mnie. Najlepiej zorientowany w ekstraktach jest kolega @Jancewicz może coś by tu Ci podpowiedział. Możesz też znaleźć jego zapiski z browaru, znajdziesz tam duzo cennych informacji na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) 27 minut temu, Mszewski napisał: Ekstrakt niechmielony jasny i pale ale. A gotowanie jakiegoś słodu np Carahell ? To coś da ? 2x1,7kg pale ale daje już fajne pełne piwka (mówimy o warkach 20l). 2x1,7 jasnego ekstraktu bardziej podkreśli chmiel. Dodatek ok. 0,3kg carapils (lub carahell - będzie ciemniejszy) da dodatkowe odczucie pełni. Kluczowe i tak będą drożdże jakie zastosujesz Jak wspomniał kolega @Suchejroo śmiało możesz się posiłkować moimi zapiskami. Edit: i słodów nie gotuj tylko zaparzaj w temp. ok 68C Edytowane 21 Maja 2020 przez Jancewicz Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 A Panowie w lodówce od 2 lat mam też słód caraaroma z datą 10.2018 czy słód leżący w lodówce bez przerwy od półtora roku przeterminowany nadawałby się do takiego zapatrzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 50 minut temu, Mszewski napisał: półtora roku przeterminowany nadawałby się IMO jak najbardziej - jeśli nie jest stęchły/ zapleśniały/ cokolwiek innego. Osobiście od dłuższego czasu używam słodów w takim samym wieku i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się