ciezkicoswybrac Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 46 minut temu, Jimi_ napisał(a): Dobrze to słyszeć. Jest to coś konkretnego, jakaś bakteria czy też osad z twardej wody lub coś w tym stylu? Wygląda na twardą wodę. Greta to najgorsza kapslownica na rynku, ucinanie szyjek i toporność to jej główne cechy. Tak jak kolega wyżej wspominał, jak chcesz porządnie to grifo HD (na olx ktoś aktualnie sprzedaje za 110zł). Nottinghamy to na tyle neutralne drożdże, że większość stylów na nich zrobisz. Wszystkie chmielowe piwa są szczególnie wrażliwe na utlenienie (IPA, APA itp), więc może na początek coś prostszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 35 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Nottinghamy to na tyle neutralne drożdże, że większość stylów na nich zrobisz. Wszystkie chmielowe piwa są szczególnie wrażliwe na utlenienie (IPA, APA itp), więc może na początek coś prostszego? Jasne, bardzo chętnie coś prostszego. Osobiście dla siebie bym zrobił dry stout, ale żona mnie prosiła, żebym jeszcze jakieś jasne zrobił, ale nie pszeniczne. Coś proponujesz? Jedynie nic belgijskiego Edit: Żona mówi, że ona nic takiego nie mówiła, żebym nie robił stouta haha. No to Dry Stout? Ile ta gęstwa może stać w lodówce przed użyciem? Edytowane 9 godzin temu przez Jimi_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Zrób prostego ale - jasne pełne. Jeżeli żona lubi owocowe, to po burzliwej możesz podzielić na dwa fermentory i dodać jakąś pulpę. Jeżeli chodzi o gęstwę to najlepiej jak ona jest najświeższa. Osobiście staram się jak najkrócej przechowywać gęstwę w słoiku i planuję sobie tak, aby np. w piątek rozlać, a w sobotę zadać zebraną gęstwę. Pamiętaj, że wiek gęstwy liczy się od czasu zakończenia fermentacji burzliwej, a nie od czasu jej zebrania. Edytowane 8 godzin temu przez draker literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 5 minut temu, draker napisał(a): Zrób prostego ale - jasne pełne. Jeżeli żona lubi owocowe, to po burzliwej możesz podzielić na dwa fermentory i dodać jakąś pulpę. Owoce akurat niekonieczne. Jakaś konkretna receptura albo zestaw z browamatora polecasz? 8 minut temu, draker napisał(a): Jeżeli chodzi o gęstwę to najlepiej jak ona jest najświeższa. Osobiście staram się jak najkrócej przechowywać gęstwę w słoiku i planuję sobie tak, aby np. w piątek rozlać, a w sobotę zadać zebraną gęstwę. Pamiętaj, że wiek gęstwy liczy się od czasu zakończenia fermentacji burzliwej, a nie od czasu jej zebrania. Nie robiłem cichej, leżało 3 tygodnie w jednym wiadrze. Najszybciej mogę warzyć w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Trzymaj. Tutaj od ludzi z forum🙂 Ilość gęstwy.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się