Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, Jimi_ napisał(a):

Dobrze to słyszeć. Jest to coś konkretnego, jakaś bakteria czy też osad z twardej wody lub coś w tym stylu?

Wygląda na twardą wodę. 

 

Greta to najgorsza kapslownica na rynku, ucinanie szyjek i toporność to jej główne cechy. Tak jak kolega wyżej wspominał, jak chcesz porządnie to grifo HD (na olx ktoś aktualnie sprzedaje za 110zł). 

 

Nottinghamy to na tyle neutralne drożdże, że większość stylów na nich zrobisz. Wszystkie chmielowe piwa są szczególnie wrażliwe na utlenienie (IPA, APA itp), więc może na początek coś prostszego? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Nottinghamy to na tyle neutralne drożdże, że większość stylów na nich zrobisz. Wszystkie chmielowe piwa są szczególnie wrażliwe na utlenienie (IPA, APA itp), więc może na początek coś prostszego? 

 

Jasne, bardzo chętnie coś prostszego. Osobiście dla siebie bym zrobił dry stout, ale żona mnie prosiła, żebym jeszcze jakieś jasne zrobił, ale nie pszeniczne. Coś proponujesz? Jedynie nic belgijskiego ;)

 

Edit: Żona mówi, że ona nic takiego nie mówiła, żebym nie robił stouta haha. No to Dry Stout? 

 

Ile ta gęstwa może stać w lodówce przed użyciem? 

Edytowane przez Jimi_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób prostego ale - jasne pełne. Jeżeli żona lubi owocowe, to po burzliwej możesz podzielić na dwa fermentory i dodać jakąś pulpę. 

 

Jeżeli chodzi o gęstwę to najlepiej jak ona jest najświeższa. Osobiście staram się jak najkrócej przechowywać gęstwę w słoiku i planuję sobie tak, aby np. w piątek rozlać, a w sobotę zadać zebraną gęstwę. Pamiętaj, że wiek gęstwy liczy się od czasu zakończenia fermentacji burzliwej, a nie od czasu jej zebrania. 

Edytowane przez draker
literówka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, draker napisał(a):

Zrób prostego ale - jasne pełne. Jeżeli żona lubi owocowe, to po burzliwej możesz podzielić na dwa fermentory i dodać jakąś pulpę. 

Owoce akurat niekonieczne. Jakaś konkretna receptura albo zestaw z browamatora polecasz?

 

8 minut temu, draker napisał(a):

Jeżeli chodzi o gęstwę to najlepiej jak ona jest najświeższa. Osobiście staram się jak najkrócej przechowywać gęstwę w słoiku i planuję sobie tak, aby np. w piątek rozlać, a w sobotę zadać zebraną gęstwę. Pamiętaj, że wiek gęstwy liczy się od czasu zakończenia fermentacji burzliwej, a nie od czasu jej zebrania. 

Nie robiłem cichej, leżało 3 tygodnie w jednym wiadrze. Najszybciej mogę warzyć w piątek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.