Jimi_ Opublikowano 17 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2025 Zawsze wszystko miałem ładnie podpisane od BA, dziwne Mam małą zagwozdkę. Fermentuje 19 dzień piwo na 11g sucharów Notthingam z Lalemand. Fermentowało 4 pierwszych dni w temperaturze 15°C, potem stopniowo podnoszone i stoi około 10 w temperaturze pokojowej. Na obecny dzień odfermentowanie wynosi około 53%. Z 14BLG początkowego stężenia do dzisiejszych 6/6,3BLG, 24l piwa. Słabe odfermentowanie, chciałem to rozcieńczać przy rozlewie, ale nie wiem czy będzie sens. Tyle piwa i takie BLG bo podniosła mi się lekko niespodziewanie wydajność a nie miałem innych sensownych drożdży ani więcej więc zadałem te. Możliwe, że po prostu za mało ich? Nie uwadniałem ich, jak zawsze zresztą i nigdy nie miałem problemu. Piwo w smaku jest, nie czuje niczego szczególnie złego. Zamieszałem lekko fermentorem i zobacze co się pokaże w piątek, jak nic się nie zmieni to rozlewam chyba. Co uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2025 @Jimi_ Czym to mierzysz? Jeśli refraktometr, to jeszcze musisz przeliczyć w kalkulatorze, alkohol przekłamuje wskazania z tego urządzenia: Jeśli spławik, to średnio to wygląda. 14BLG 24l to trochę dużo jak na jedną paczkę sucharów, ale Notinghamy to konie i powinny pociągnąć nawet w takich warunkach. Osobiście bałbym się butelkować jeśli końcowe BLG faktycznie wychodzi w okolicach 6BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 17 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): @Jimi_ Czym to mierzysz? Jeśli refraktometr, to jeszcze musisz przeliczyć w kalkulatorze, alkohol przekłamuje wskazania z tego urządzenia: Jeśli spławik, to średnio to wygląda. 14BLG 24l to trochę dużo jak na jedną paczkę sucharów, ale Notinghamy to konie i powinny pociągnąć nawet w takich warunkach. Osobiście bałbym się butelkować jeśli końcowe BLG faktycznie wychodzi w okolicach 6BLG. Spławik, dlatego właśnie mam lekkie obawy. Zostawie i po weekendzie najwyżej zabutelkuje. Tzn, pokazuje około 8, ale koryguje ze względu na laktoze, 750g. Początkowe było 15,5BLG z laktozą. Teraz 8,2/8,5. Edytowane 17 Grudnia 2025 przez Jimi_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2025 W dniu 15.12.2025 o 21:51, DeTomek napisał(a): Rozróżnienie ich jest o tyle istotne, że przepis nakazuje dodać oba składniki na innym etapie zacierania. Wrzuć wszystko razem od początku. Stout ma być palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 21 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2025 Też kiedyś miałem problem z zestawami z różnych sklepów więc teraz nie kupuję w zestawach. Fajnie że sklepiki wysyłają każde zamówienie nawet w gramach. To mi się podoba ( chłopaki z homebeer dają radę), zwłaszcza, że zestawy MI nie wychodzą: wodniste, zbyt niska goryczka itp.. Co do stouta to różnie z tą palonością jest. Kiedyś zrobiłem oatmeal stout wg przepisu ponoć sprawdzonego i paloność była taka sobie za to czapa pięknej pianki była the best 🤗 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 21 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2025 No, ale jak nie wiesz co i jak to zestawy sa dobrym punktem wyjscia. I majac nieco wprawy lub znajac swoje gary mozna je tuningowac. O to ciekawe, ze da sie zamowic co do grama. Pewnie bede korzystal, bo juz myslalem, ze srutowanie mnie nie ominie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 21 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2025 Da się, wysyłają tyle ile zamówisz. Ja robię małe warki - zazwyczaj ok 10l i często zmieniam style więc słody bazowe kupuję na kilogramy ale specjalne i dodatkowe na tyle ile mi potrzeba do warki. Sam zaczynałem od puszek i zestawów ale ktoś na tym forum poradził mi: "daj sobie z tym spokój, zacieraj". Dziękuję temu komuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zecik1976 Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 Jeżeli fermentacja już wyraźnie zwolniła, to przede wszystkim daj piwu czas. Brak piany nie oznacza końca pracy drożdży. Najlepiej sprawdzić BLG i porównać wynik po 2–3 dniach. Jeżeli nie spada, fermentacja jest zakończona. Przy pierwszych warkach cierpliwość jest ważniejsza niż pośpiech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 24 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2025 W dniu 17.12.2025 o 15:57, Jimi_ napisał(a): Zawsze wszystko miałem ładnie podpisane od BA, dziwne Mam małą zagwozdkę. Fermentuje 19 dzień piwo na 11g sucharów Notthingam z Lalemand. Fermentowało 4 pierwszych dni w temperaturze 15°C, potem stopniowo podnoszone i stoi około 10 w temperaturze pokojowej. Na obecny dzień odfermentowanie wynosi około 53%. Z 14BLG początkowego stężenia do dzisiejszych 6/6,3BLG, 24l piwa. Słabe odfermentowanie, chciałem to rozcieńczać przy rozlewie, ale nie wiem czy będzie sens. Tyle piwa i takie BLG bo podniosła mi się lekko niespodziewanie wydajność a nie miałem innych sensownych drożdży ani więcej więc zadałem te. Możliwe, że po prostu za mało ich? Nie uwadniałem ich, jak zawsze zresztą i nigdy nie miałem problemu. Piwo w smaku jest, nie czuje niczego szczególnie złego. Zamieszałem lekko fermentorem i zobacze co się pokaże w piątek, jak nic się nie zmieni to rozlewam chyba. Co uważacie? Po tygodniu w temperaturze około 21°C i zakołysaniu fermentora 2 razy bez zmian. Fermentuje od 30.11, więc już dość długo. Będę fermentował jutro albo pojutrze i kontrolował granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 24 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2025 W dniu 23.12.2025 o 08:12, zecik1976 napisał(a): Jeżeli fermentacja już wyraźnie zwolniła, to przede wszystkim daj piwu czas. Brak piany nie oznacza końca pracy drożdży. Najlepiej sprawdzić BLG i porównać wynik po 2–3 dniach. Jeżeli nie spada, fermentacja jest zakończona. Przy pierwszych warkach cierpliwość jest ważniejsza niż pośpiech. Odpowiedzi od chatagpt wbrew pozorom naprawdę łatwo rozpoznać... Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Witajcie, chcę powiedzieć że moja warka BDSA chyba już dojrzała do butelkowania (3 miesiące w fermentorze w 2,5 st C) ale ciągle mam dylemat z refermentacją więc dzisiaj zabutelkowałem 1 szt. + 2gr cukru stołowego w celu przekonania się czy będzie dobre nagazowanie bo jeśli nie to mam suchary F2 tylko nie mam pojęcia jak ich użyć. Jakaś podpowiedź? Dzięki za każdą radę 👍 P.S. mam 10l do zabutelkowania a instrukcja mówi że stosować "dozowanie: od 2 do 7 g/hl (100l)" spoko nie? czyli co - wrzucić 2 ziarenka? xD Edytowane 3 Stycznia przez g_berger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano Sobota o 16:52 Udostępnij Opublikowano Sobota o 16:52 Pytanie trochę dziwne bo mam za sobą już 13 warek a powinienem to wiedzieć od razu. Mam emaliowany garnek 40l i z czasem zebrał się w nim osad który zmienił kolor tej emali na ciemniejszy, nierównomiernie. Zawsze myje garnek przed i po warzeniu, ale tylko miękką stroną gąbki. Sprawdziłem dzisiaj przy myciu, i druciakiem jestem w stanie wyszorować ten osad do normalnej warstwy emalii. Niby nie powinno się 'szorować' sprzętu aby nie robić rys. Będzie to bezpieczne jak go wyszoruję do oryginalnego stanu czy też nie przejmować się tym osadem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Sobota o 17:09 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:09 Emalii jakoś łatwo nie zarysujesz. Na przyszłość polecam regularne czyszczenie czymś kwaśnym, np. kwas mlekowy - bez mocnego szorowania usuwa osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano Sobota o 17:11 Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:11 Ja z emalii myję osad w emaliowanym warniku tak że zaraz po gotowaniu opłukuję go gorącą wodą ze słuchawki prysznicowej, a potem szoruję tą bardziej chropowatą częścią gąbki-zmywaka kuchennego z płynem do mycia naczyń. Druciaka bym raczej unikał bo jak uszkodzisz emalię to może rdzewieć a to gorsze niż ewentualny lekki osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano Niedziela o 01:11 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 01:11 Odbarwienie emalii nie jest problemem. Brzeczka gotuje się przez co najmniej godzinę w garnku, więc nie ma ryzyka skażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi