jakos Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 w trakcie gotowania, a ile, to już musisz sobie policzyć zależnie od tego co chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 To tak jeszcze Ja dopytam ile procentowo można dodać cukru żeby nie przegiąć w złą stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Zależy od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Dla IPA nie przekraczałbym 10%, dla belgów pewnie i do 20% będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
method99 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Czy gdy dodamy kawy do piwa podczas femrentacji, np do stauta - to, czy do piwa przedostanie się kofeina ? myślę, że nie, ale wole się upewnić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 czy do piwa przedostanie się kofeina ? myślę, że nie, ale wole się upewnić.. a w czym wg Ciebie się kofeina rozpuszcza? Wg mnie w wodzie, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
method99 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 czy do piwa przedostanie się kofeina ? myślę, że nie, ale wole się upewnić.. a w czym wg Ciebie się kofeina rozpuszcza? Wg mnie w wodzie, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo hm.. no ale w zimnej wodzie też ? kurde to by trochę komplikowało sprawę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 no ale w zimnej wodzie też ? w ciepłej szybciej, w zimnej wolniej, ale jednak. method99 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
method99 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 a czy przy całych, nie zmielonych, palonych ziarnach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 a czy przy całych, nie zmielonych, palonych ziarnach ? tego dokładnie nie wiem, ale myślę, że w pewnym stopniu i przy całych będzie się kofeina rozpuszczać (tak jak i inne związki) w piwie. method99 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Witam wszystkich, Przeglądałem forum już dłuższy czas, ale nie natknąłem się na podobne pytanie (być może jest za oczywiste) Otóż szykuję się do popełnienia pierwszej warki z ekstraktów słodowych + chmielenie: 15g granulatu (lub 20g szyszek) chmielu aromatycznego Lubelskiego Ekstrakt słodowy WES pszeniczny 2x 1.7kg Drożdże do piw pszenicznych WB-06 lub Mauribrew Weiss Jako, ze chwilowo nie mam garnka większego (taki ok 30l), a muszę na niego poczekać, chciałbym coś uwarzyć na początek bez zacierania. Pytanie pojawia się takie: czy mogę każdą puchę chmielić oddzielnie w mniejszym garnku (połowa chmielu na puchę) zlanie później do fermentatora obu, dolanie wody i zadanie drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 wg mnie spokojnie możesz. Problem byłby wtedy kiedy chciałbyś zrobić mocno goryczkowe piwo. Zakładając, że maksymalne IBU to coś ok. 120 musiał byś chmielić kilka razy w małych garnkach z mniejszą ilością chmielu (tak aby za każdym razem w garnku uzyskać maksymalnie wysokie IBU minimalną ilością chmielu...); bo jak sypniesz więcej chmielu to się po prostu zmarnuje gdyż więcej jak ok. 120 IBU nie uzyskasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Witam wszystkich, Przeglądałem forum już dłuższy czas, ale nie natknąłem się na podobne pytanie (być może jest za oczywiste) Otóż szykuję się do popełnienia pierwszej warki z ekstraktów słodowych + chmielenie: 15g granulatu (lub 20g szyszek) chmielu aromatycznego Lubelskiego Ekstrakt słodowy WES pszeniczny 2x 1.7kg Drożdże do piw pszenicznych WB-06 lub Mauribrew Weiss Jako, ze chwilowo nie mam garnka większego (taki ok 30l), a muszę na niego poczekać, chciałbym coś uwarzyć na początek bez zacierania. Pytanie pojawia się takie: czy mogę każdą puchę chmielić oddzielnie w mniejszym garnku (połowa chmielu na puchę) zlanie później do fermentatora obu, dolanie wody i zadanie drożdży? Zrób sobie dwie wareczki, mogą być na różnych drożdżach. Tyle samo pracy prawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Olszewski Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Możesz tak zrobić, ale nie piszesz w jakiej objętości to będzie. Chmiel inaczej "rozejdzie" się w 2 litrach a inaczej w 15 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Chciałem się podzielić bardzo dziwnym spostrzeżeniami. W niedzielę ważyłem polska APA, zasyp miałem w stosunku 2,5 l /kg słodu plus trochę płatków jęczniennych, warzę w lodowce. Po godzinie zacierania próba jodowa była pozytywna, później po 1,5 h tak samo, więc potrzymałem jeszcze trochę do ok 2 h i nadal bez zmian. Do próby materiał brałem z powierzchni zacieru. Zacieranie na lenia 67 stopni Następnie upuściłem trochę brzeczki przez kranik (mam w lodówce) i tam próba jodowa negatywna wyszła. Po wysładzaniu BLG wskazywało 12 - czyli na tyle na ile celowałem Po chmieleniu i chłodzeniu BLG wzrosło do 15, ubyło ok 4 l brzeczki więc taka sama ilość wody dodałem, aby uzyskać 42 litry (tyle było po wysładzaniu). Wymieszałem całość, jednak BLG pozostało na poziomie 15. Balingomierz sprawdzałem, na wodzie pokazuje 0. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, obecnie piwo fermentuje. Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o info Edytowane 10 Listopada 2015 przez filippo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Poprawcie mnie, jeśli się mylę: Jutro zacieram American Wheat, temp. zacierania wg. dostarczonego przepisu 65-68°C przez 60min, czyli przed wsypaniem słodów, muszę 17,4litrów wody (5,8kg słodów - strzegom) podgrzać do temp. ~70°C, tak aby temp. spadła poniżej 68 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Jutro zacieram American Wheat, temp. zacierania wg. dostarczonego przepisu 65-68°C przez 60min, czyli przed wsypaniem słodów, muszę 17,4litrów wody (5,8kg słodów - strzegom) podgrzać do temp. ~70°C, tak aby temp. spadła poniżej 68 ? Weź 19-20L wody, podgrzej do 69C i wrzuć słody - ustabilizuj temperaturę na założonym poziomie i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Co sądzicie o tej recepturze? APL - Premium American Lager ================================================================================ Wielkość warki: 23,000 L Objętość gotowania: 26,003 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 82% Gęstość początkowa: 1,052 Gęstość końcowa: 1,013 Zawartość alkoholu: 5,0% Goryczka: 21,7 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Nazwa Ilość pilzneski 3,000 kg Carapils® Słód 500,000 g Słód zakwaszający 500,000 g Płatki ryżowe 500,000 g Kaszka kukurydziana odtłuszczona 500,000 g Chmiele ========================================= =================================== Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Brewers Gold 7,0% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 13,8 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 7,9 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość saflager w-34/70 Lager Suche 11,000 mL Zacieranie ================================================================================ 15,000 L 63,000 C 45,000 min 73,000 C 15,000 min 78,000 C 5,000 min wysładzanie 17,5 L 74,000 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Fajna receptura. Czy o taką odpowiedź Ci chodziło? Może precyjniej. Co sądzicie o tej recepturze? APL - Premium American Lager ================================================================================ Wielkość warki: 23,000 L Objętość gotowania: 26,003 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 82% Gęstość początkowa: 1,052 Gęstość końcowa: 1,013 Zawartość alkoholu: 5,0% Goryczka: 21,7 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Nazwa Ilość pilzneski 3,000 kg Carapils® Słód 500,000 g Słód zakwaszający 500,000 g Płatki ryżowe 500,000 g Kaszka kukurydziana odtłuszczona 500,000 g Chmiele ========================================= =================================== Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Brewers Gold 7,0% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 13,8 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 7,9 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość saflager w-34/70 Lager Suche 11,000 mL Zacieranie ================================================================================ 15,000 L 63,000 C 45,000 min 73,000 C 15,000 min 78,000 C 5,000 min wysładzanie 17,5 L 74,000 C bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Drożdży mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 mam kolejne pytanie. Po chmieleniu gdy zlewam wszystko do fermentatora, na dnie została taka chmielowa ciapa. Co z tym należy zrobić ? wyrzucić czy dodać to do fermentatora. Zlewałem przez wężyk z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Wywalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Co z tym należy zrobić ? wyrzucić czy dodać to do fermentatora. Do kosza poczytaj to http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo i to http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Chodzi ma raczej o ocenę receptury jako nowicjuszowi,(to by była moja druga warka), pod kątem doboru składników,przerw w zacieraniu itp. Proszę o ocenę tej receptury Wielkość warki: 23,000 L Objętość gotowania: 28,500 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 82% Gęstość początkowa: 1,047 Gęstość końcowa: 1,009 Zawartość alkoholu: 4,9% Goryczka: 20,5 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Słodownia Strzegom - pilzeński 3,000 kg Tak Słodownia Strzegom - wiedeński 1,000 kg Tak kaszka kukurydziana odtłuszczona 500,000 g Tak Płatki ryżowe 500,000 g Tak Chmiele Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Brewers Gold 7,6% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Brewers Gold 7,6% 30,000 g Gotowanie 0,000 s Drożdże Danstar - Nottingham Ale Suche 11,000 g Zacieranie ================================================================================ 63,000 C 15,000 min 73,000 C 45,000 min 78,000 C 5,000 min wysładzanie 74,000 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Smakuje Ci piwo z kukurydzą? Zastanawia mnie ten dodatek. Zacieranie wg mnie ok. Chmiel na 0 min to raczej Saaz, bo chyba bardziej aromatyczny a Brewers na goryczkę i smak na 30 i 60min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się