Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

 

czy do piwa przedostanie się kofeina ? myślę, że nie, ale wole się upewnić..

a w czym wg Ciebie się kofeina rozpuszcza?

 

Wg mnie w wodzie, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo ;)

 

hm.. no ale w zimnej wodzie też ? kurde to by trochę komplikowało sprawę..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

 

Przeglądałem forum już dłuższy czas, ale nie natknąłem się na podobne pytanie (być może jest za oczywiste)

Otóż szykuję się do popełnienia pierwszej warki z ekstraktów słodowych + chmielenie:

  • 15g granulatu (lub 20g szyszek) chmielu aromatycznego Lubelskiego
  • Ekstrakt słodowy WES pszeniczny 2x 1.7kg 
  • Drożdże do piw pszenicznych WB-06 lub Mauribrew Weiss

Jako, ze chwilowo nie mam garnka większego (taki ok 30l), a muszę na niego poczekać, chciałbym coś uwarzyć na początek bez zacierania.

 

Pytanie pojawia się takie: czy mogę każdą puchę chmielić oddzielnie w mniejszym garnku (połowa chmielu na puchę) zlanie później do fermentatora obu, dolanie wody i zadanie drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wg mnie spokojnie możesz. Problem byłby wtedy kiedy chciałbyś zrobić mocno goryczkowe piwo. Zakładając, że maksymalne IBU to coś ok. 120 musiał byś chmielić kilka razy w małych garnkach z mniejszą ilością chmielu (tak aby za każdym razem w garnku uzyskać maksymalnie wysokie IBU minimalną ilością chmielu...); bo jak sypniesz więcej chmielu to się po prostu zmarnuje gdyż więcej jak ok. 120 IBU nie uzyskasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

 

Przeglądałem forum już dłuższy czas, ale nie natknąłem się na podobne pytanie (być może jest za oczywiste)

Otóż szykuję się do popełnienia pierwszej warki z ekstraktów słodowych + chmielenie:

  • 15g granulatu (lub 20g szyszek) chmielu aromatycznego Lubelskiego
  • Ekstrakt słodowy WES pszeniczny 2x 1.7kg
  • Drożdże do piw pszenicznych WB-06 lub Mauribrew Weiss
Jako, ze chwilowo nie mam garnka większego (taki ok 30l), a muszę na niego poczekać, chciałbym coś uwarzyć na początek bez zacierania.

 

Pytanie pojawia się takie: czy mogę każdą puchę chmielić oddzielnie w mniejszym garnku (połowa chmielu na puchę) zlanie później do fermentatora obu, dolanie wody i zadanie drożdży?

Zrób sobie dwie wareczki, mogą być na różnych drożdżach. Tyle samo pracy prawie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem się podzielić bardzo dziwnym spostrzeżeniami. W niedzielę ważyłem polska APA, zasyp miałem w stosunku 2,5 l /kg słodu plus trochę płatków jęczniennych, warzę w lodowce.

 

Po godzinie zacierania próba jodowa była pozytywna, później po 1,5 h tak samo, więc potrzymałem jeszcze trochę do ok 2 h i nadal bez zmian. Do próby materiał brałem z powierzchni zacieru. Zacieranie na lenia 67 stopni

 

Następnie upuściłem trochę brzeczki przez kranik (mam w lodówce) i tam próba jodowa negatywna wyszła.

Po wysładzaniu BLG wskazywało 12 - czyli na tyle na ile celowałem :)

 

Po chmieleniu i chłodzeniu BLG wzrosło do 15, ubyło ok 4 l brzeczki więc taka sama ilość wody dodałem, aby uzyskać 42 litry (tyle było po wysładzaniu).

Wymieszałem całość, jednak BLG pozostało na poziomie 15. Balingomierz sprawdzałem, na wodzie pokazuje 0.

 

Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, obecnie piwo fermentuje.

 

Jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o info

Edytowane przez filippo2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprawcie mnie, jeśli się mylę:

Jutro zacieram American Wheat, temp. zacierania wg. dostarczonego przepisu 65-68°C przez 60min, czyli przed wsypaniem słodów, muszę 17,4litrów wody (5,8kg słodów - strzegom) podgrzać do temp. ~70°C, tak aby temp. spadła poniżej 68 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro zacieram American Wheat, temp. zacierania wg. dostarczonego przepisu 65-68°C przez 60min, czyli przed wsypaniem słodów, muszę 17,4litrów wody (5,8kg słodów - strzegom) podgrzać do temp. ~70°C, tak aby temp. spadła poniżej 68 ?

 

Weź 19-20L wody, podgrzej do 69C i wrzuć słody - ustabilizuj temperaturę na założonym poziomie i już.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie o tej recepturze?

 

APL - Premium American Lager

================================================================================
Wielkość warki: 23,000 L
Objętość gotowania: 26,003 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 82%
Gęstość początkowa: 1,052
Gęstość końcowa: 1,013
Zawartość alkoholu: 5,0%
Goryczka: 21,7 IBU (Tinseth)
Barwa: 3 SRM (Morey)
 
 
  Nazwa                                              Ilość         
 pilzneski                                            3,000 kg       
 Carapils® Słód                                  500,000 g       
 Słód zakwaszający                            500,000 g        
 Płatki ryżowe                                     500,000 g        
 Kaszka kukurydziana odtłuszczona  500,000 g        
 
Chmiele
=========================================          ===================================
 Nazwa Alfa                          Ilość    Użycie           Czas           Postać  IBU
 Brewers Gold 7,0%             20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 13,8
 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  7,9
 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie    0,000 s      Granulat  0,0
 
Drożdże
================================================================================
 Nazwa   Typ                  Postać     Ilość     
 saflager w-34/70 Lager  Suche 11,000 mL 
 
Zacieranie
================================================================================
              
                 15,000 L     63,000 C 45,000 min
                                    73,000 C 15,000 min
                                    78,000 C  5,000 min
 wysładzanie 17,5 L     74,000 C 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajna receptura. Czy o taką odpowiedź Ci chodziło? Może precyjniej.

Co sądzicie o tej recepturze?

 

APL - Premium American Lager

================================================================================

Wielkość warki: 23,000 L

Objętość gotowania: 26,003 L

Czas gotowania: 60,000 min

Wydajność: 82%

Gęstość początkowa: 1,052

Gęstość końcowa: 1,013

Zawartość alkoholu: 5,0%

Goryczka: 21,7 IBU (Tinseth)

Barwa: 3 SRM (Morey)

 

 

  Nazwa                                              Ilość         

 pilzneski                                            3,000 kg       

 Carapils® Słód                                  500,000 g       

 Słód zakwaszający                            500,000 g        

 Płatki ryżowe                                     500,000 g        

 Kaszka kukurydziana odtłuszczona  500,000 g        

 

Chmiele

=========================================          ===================================

 Nazwa Alfa                          Ilość    Użycie           Czas           Postać  IBU

 Brewers Gold 7,0%             20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 13,8

 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat  7,9

 Hallertauer Mittelfrüh 5,2% 20,000 g Gotowanie    0,000 s      Granulat  0,0

 

Drożdże

================================================================================

 Nazwa   Typ                  Postać     Ilość     

 saflager w-34/70 Lager  Suche 11,000 mL 

 

Zacieranie

================================================================================

              

                 15,000 L     63,000 C 45,000 min

                                    73,000 C 15,000 min

                                    78,000 C  5,000 min

 wysładzanie 17,5 L     74,000 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co z tym należy zrobić ? wyrzucić czy dodać to do fermentatora.

Do kosza

poczytaj to  

http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

i to 

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

na początek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi ma raczej o ocenę receptury jako nowicjuszowi,(to by była moja druga warka), pod kątem doboru składników,przerw w zacieraniu itp.

 

Proszę o ocenę tej receptury 

 

 

 

Wielkość warki: 23,000 L
Objętość gotowania: 28,500 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 82%
Gęstość początkowa: 1,047
Gęstość końcowa: 1,009
Zawartość alkoholu: 4,9%
Goryczka: 20,5 IBU (Tinseth)
Barwa: 3 SRM (Morey)
 
Składniki fermentacji
================================================================================
             Nazwa               Typ                   Ilość         Zacierany 
 Słodownia Strzegom - pilzeński           3,000 kg       Tak            
 Słodownia Strzegom - wiedeński         1,000 kg       Tak            
 kaszka kukurydziana odtłuszczona      500,000 g     Tak            
 Płatki ryżowe                                        500,000 g     Tak           
 
 
Chmiele
 
          Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g Gotowanie 30,000 min 
          Brewers Gold                7,6% 20,000 g Gotowanie 60,000 min 
          Brewers Gold                7,6% 30,000 g Gotowanie    0,000 s
 
Drożdże
 
 Danstar - Nottingham Ale  Suche 11,000 g
Zacieranie
================================================================================
              
               63,000 C 15,000 min
               73,000 C 45,000 min
               78,000 C  5,000 min
wysładzanie 74,000 C 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.