zunior88 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Zamiast EKG na goryczkę dam 30g Target Chellengera, natomiast 30g EKG dam na aromaty. W domu mam sodę kaustyczną bo ostatnio do rur kupowałem to może ten mój sprzęt potraktuje sodą, później oxy a na końcu piro żeby już się nie wkurwiać. Dzięki za podpowiedzi ? Edytowane 1 Lipca 2020 przez zunior88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Cześć!Przymierzam się do kolejnej warki, ale mam problem w jaki styl celować. Chodzi o to, że mam gęstwę FM55 po ostatnim NEIPA i chciałbym ją wykorzystać, a nie chciałbym robić kolejnego neipa z rzędu. Próbowaliście używać tych drożdży w jakichś innych stylach?Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć! Proszę o poradę. W czwartek wyjeżdżam na jakieś 12 dni, trochę nagle, a nastawiłem się na warzenie Weizena lub American Wheat. Warki robię połówkowe, ok. 11L. Mam: Ok. 1,75 kg słodu pszenicznego 2 kg słodu pilzneńskiego 1 kg płatków owsianych Słoik trzytygodniowej gęstwy US-05 + jakieś pół saszetki Saszetka drożdży WB-06 Dużo chmielu (różne amerykańskie odmiany, do tego niemiecki Opal) Łuska ryżowa do filtracji Mam wolny czas na warzenie przed czwartkiem, ale chciałem warzyć jutro, żeby kontrolować temperatury w lodówce styropianowej. Mogę też wywieźć fermentor do piwnicy z ok. 20 stopni. Temperatura w mieszkaniu to teraz ok. 26 stopni. W grę w ostateczności oczywiście wchodzi wyprawa do sklepu piwowarskiego np. po kveiki albo drożdże belgijskie, ale raczej bym chciał wykorzystać to, co mam. Pytanie brzmi: w jaki styl celować? Biorąc pod uwagę czas, myślałem o tym, żeby zrobić White Ipa lub American Wheat, ale martwi mnie możliwość kontroli temperatury tylko do czwartku, ewentualnie dość długa fermentacja (zostawić na przedłużonej burzliwej, czy zlać po 5 dniach na cichą). 5 dni to jednak na pszenicę za krótko, ale czy dwa tygodnie to nie za długo? Może macie pomysł na jakiś inny styl (nawet z uwzględnieniem uzupełnienia zapasów w poniedziałek)? A może lepiej odpuścić? P.S. To dopiero 5. warka, więc wybaczcie ewentualne błędy w rozumowaniu i zmienność koncepcji powodowaną zapałem neofity Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Do czwartku już będzie pewnie po wszystkim jeśli chodzi o fermentację, więc zostawisz w tych 20 stopniach w piwnicy na tydzień czy dwa i będzie git. Dwa tygodnie to zdecydowanie nie za długo. Co do stylu, to musisz sobie odpowiedzieć na jakie piwo masz ochotę Raczej tym się kieruj, a nie sztywnymi ramami. No chyba że wysyłasz na konkursy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmoone Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Posiadam następujące słody które zostały mi z poprzednich warek lub kupiłem przez pomyłkę i teraz nie chciałbym żeby się zmarnowały. Czy moglibyście zaproponować do czego można ich zużyć? Najlepiej razem ewentualnie osobno ? preferuje raczej lżejsze piwa o zawartości alkoholu do ok 6% Fawcett Chocolate malt 0.75kg Carawheat 4kg Strzegom karmel 600 1kg Dzięki za pomoc ? Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez gizmoone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 2 godziny temu, gizmoone napisał: Cześć, Posiadam następujące słody które zostały mi z poprzednich warek lub kupiłem przez pomyłkę i teraz nie chciałbym żeby się zmarnowały. Czy moglibyście zaproponować do czego można ich zużyć? Najlepiej razem ewentualnie osobno ? preferuje raczej lżejsze piwa o zawartości alkoholu do ok 6% Fawcett Chocolate malt 0.75kg Carawheat 4kg Strzegom karmel 600 1kg Dzięki za pomoc ? Czekoladowego dodajesz kilka procent, Carawheat kilkanaście, a karmelowego do 30. Tak więc musisz je traktować jako dodatki do dobrych kilku warek, do których potrzebujesz słodów podstawowych. Generalnie wszystkie nadają się do piw ciemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmoone Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zastanawiałem się nad angielskim porterem jednak nie znalazłem żadnej receptury gdzie byłyby użyte wszystkie. Oprócz czekoladowego widziałem że uzywany jest w nich karmelowy 300 ale nie wiem czy można zamiennie użyć 600 w mniejszej ilości? Nie mam doświadczenia z tworzeniem receptur więc proszę o pomoc. Mam chmiel chinook 90g i gęstwę us05. Resztę potrzebnych składników dokupię ? ewentualnie myślałem też żeby zrobić chocolate stout lub dry stout ale nie udało mi się znaleźć żadnej receptury w której byłby użyty inny z wymienionych niż czekoladowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 7 godzin temu, gizmoone napisał: chocolate stout lub dry stout ale nie udało mi się znaleźć żadnej receptury w której byłby użyty inny z wymienionych niż czekoladowy 5% czekoladowy 5% karmelowy (wybierz według uznania) 5% jęczmień palony reszte uzupełnij słodem podstawowym Zacieranie w 67 st. C przez 60 min Wygrzew w 78 st. C przez 10 min Chmielenie na goryczke zgodnie z widełkami stylu Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 18 godzin temu, x1d napisał: a karmelowego do 30. 30% karmelowego to dość srogo, a karmelu 600 to pewnie piwo niepijalne ? Bałbym się sypnąć więcej jak 3%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmoone Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 17 godzin temu, wizi napisał: 5% czekoladowy 5% karmelowy (wybierz według uznania) 5% jęczmień palony reszte uzupełnij słodem podstawowym Zacieranie w 67 st. C przez 60 min Wygrzew w 78 st. C przez 10 min Chmielenie na goryczke zgodnie z widełkami stylu Powodzenia! Celuje stylem w brown portera. Czy taka receptura będzie spoko? Zasyp na 23l Pale ale 4.5kg Czekoladowy ciemny 0.25kg Karmelowy 600 0.25kg Chinook 10g 60min Chinook 20g 15min Gęstwa us-05 Wg brewness wychodzi 11.6blg 4.7abv 47.1ebc 26ibu Niby wszystkie parametry zgodnie z widełkami ale nie mam doświadczenia z tym stylem więc nie wiem czy czegoś nie brakuje. Czy pominięcie jeczmienia palonego jest ok? Widziałem że w innych recepturach był pominięty ale ich skład też był inny więc nie wiem ? czy na us-05 wyjdzie to ok czy lepiej użyć innych np s-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Angielskie piwo, więc użyłbym angielskich drożdży. Receptura ok jak chcesz zużyć to co masz. Jak chcesz poszaleć to dorzuć z 5 do 10% słodu Brown. Tylko wtedy piwo będzie się dłużej układać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielaq Opublikowano 25 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Hej Warzę dziś stouta żeby powrórzyć swoją pierwszą warkę (3 już za mną) i tym razem dobrze przeprowadzić fermentację. Po warzeniu na stanie zostanie mi: Pilzneński 0,7kg Czekoladowy 0,05kg Jęczmień palony 0,2 kg Carafa III Special 0,25 kg Mogę zebrać gęstwę z Danstar Nothingham będzie po 2 warkach. Mam jakieś śladowe ilości chmielu (może 20g). Czy da się do tego coś dokupić żeby stworzyć porter angielski ( oczywiście bez dodawaniajęczmienia palonego) lub jakiegoś fajnego stouta? Edytowane 25 Września 2020 przez bielaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Cześć, jestem w posiadaniu 2 x ekstrakt słodowy Pale Ale 1,7kg + Ekstrakt Słodowy jasny 1,7kg. Chmiele 60g chinook, 100g Citra, 100g Cascade, 30g Mosaic, 30g Amarillo, 40g Lubelski. Chciałbym zrobić z tego Ape, warka 25l lub więcej w zależności od BLG, niestety nie mogę znaleźć kalkulatora do ekstraktu aby to policzyć. Chciałbym zapytać o chmielenie, co mi radzicie? Zależy mi na wyraźnej goryczce i sosnowych nutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Godzinę temu, Pan_Kruszyński napisał: kalkulatora do ekstraktu Dowolny kalkulator i wybierasz Liquid Malt Extract, LME. W mojej stopce masz przykładowe linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Kruszyński Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 16 godzin temu, zasada napisał: Dowolny kalkulator i wybierasz Liquid Malt Extract, LME. W mojej stopce masz przykładowe linki. ten jest odpowiedni? https://www.brewersfriend.com/extract-ogfg/ wpisuje 5,1 w LME, 0 w DME i Bath Size 25l i wychodzi ok 5,5% alkoholu. Dobrze to liczę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 witam na forum i proszę o radę mam obecnie takie słody na stanie, których chciałbym się pozbyć : pszeniczny 1,25kg wiedeński 1kg monachijski jasny 1,6kg karmelowy 50 0,7kg karmelowy 600 1kg cookie 1kg czekoladowy ciemny 1kg obłuszczony barwiący 0,5kg + słody podstawowe pale ale/pils. chmiele : summit, huell melon, vital, admiral, nugget, hallertau tradition, lomik, magnum, perle, oktawia i ekg. interesuje mnie piwo górnej fermentacji, drożdże gozdawa bavarian wheat, warka 10-12l - temperatura fermentacji pokojowa (do tych drożdży chyba ok, gdyż pudło styropianowe aktualnie zajęte) ; warzenie będzie się odbywać metodą BIAB. z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 30 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2020 Witaj, drożdże w tym wypadku decydują. Pszeniczne w stylu niemieckim - Hefewiezen, Dunkelweizen lub Weizenbock. Tutaj masz sporo sprawdzonych receptur w tych stylach które wymieniłem. Wbij w jakiś kalkulator online i do roboty Słodów masz praktycznie na każdy styl więc jakbyś zmienił drożdże to możesz uwarzyć cokolwiek, a tak na tych drożdżach które masz to otrzymasz pszeniczniaka. tommy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 poprzeglądałem te receptury i skleiłem coś takiego : pszeniczny 1,25 kg monachijski jasny 1 kg karmel 50 0,2 kg karmel 600 0,1 kg czekoladowy ciemny 0,1 kg płatki pszenne 0,25 kg (?) ma to sens jeśli chodzi o dunkelweizena? płatki pszenne dla podbicia blg można dodać? wychodzi 10l, 11.9 blg, kolor 51 ebc (czyli trochę ciemniejszy ale to nie konkurs) - chmielenie 10g lomik na 60 minut (ibu 15,5). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 wywal karmel i czekoladowy ciemny i będzie dobrze alternatywnie zostaw 0,1kg karmelu tommy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 hej, dunkelweizen zrobiony, zwolniło się miejsce w pudle styropianowym i myślę o Black IPA. wzorując się na przepisie scooby_brew ułożyłem coś takiego, prosiłbym o poprawki : 2,5 kg pale ale 0,2 kg karmel 30 0,2 kg cookie 0,1 kg karmel 600 0,12 kg cukier brązowy 0,25 kg barwiący obłuszczony (w oryginale jest carafa II special, którego nie posiadam - mam barwiący obłuszczony i czekoladowy ciemny) warka ~ 10l, drożdże mogą być us-05 lub gozdawa hybrid ale ; z tego przepisu wychodzi 14blg i kolor 79 ebc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 5 minut temu, tommy napisał: hej, dunkelweizen zrobiony, zwolniło się miejsce w pudle styropianowym i myślę o Black IPA. wzorując się na przepisie scooby_brew ułożyłem coś takiego, prosiłbym o poprawki : 2,5 kg pale ale 0,2 kg karmel 30 0,2 kg cookie 0,1 kg karmel 600 0,12 kg cukier brązowy 0,25 kg barwiący obłuszczony (w oryginale jest carafa II special, którego nie posiadam - mam barwiący obłuszczony i czekoladowy ciemny) warka ~ 10l, drożdże mogą być us-05 lub gozdawa hybrid ale ; z tego przepisu wychodzi 14blg i kolor 79 ebc. Co kto lubi - osobiście obciąłbym karmele i zmniejszył ilość barwiącego - plus barwiący wrzucił tylko na wygrzew. Pytanie też, jak chcesz chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 jak wywalę karmele i barwiący to już nie będzie black barwiący tak jak piszesz ma iść na wygrzew. chmielenie chce robić tak jak w oryginalnym przepisie, ale chmiele muszę zamienić bo tych akurat nie posiadam - planowałem centennial -> magnum, cascade -> summit, willamette -> ekg (porcje na pół bo te cytowane to dla warki 20l). Cytat Chmiele: 25 g Centennial (albo 40 g Marynki), 60 min 25 g Cascade 45 min 25 g Willamette 15 min (albo Fuggle albo E.K. Goldings) 25 g Cascade 0 min 50 g Cascade na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 10 minut temu, tommy napisał: jak wywalę karmele i barwiący to już nie będzie black barwiący tak jak piszesz ma iść na wygrzew. chmielenie chce robić tak jak w oryginalnym przepisie, ale chmiele muszę zamienić bo tych akurat nie posiadam - planowałem centennial -> magnum, cascade -> summit, willamette -> ekg (porcje na pół bo te cytowane to dla warki 20l). Nie mówię, żeby całkowicie wyrzucić, tylko zmniejszyć ilość. W ostatniej black ipie, którą robiłem 0,4kg carafy iii special dało zdecydowany smak czekoladowo-palony (na 2x większą ilość niż u ciebie). Przy kolejnej warce obetnę gdzieś do 0,25-0,3, kolor nie powinien ucierpieć zbytnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) 50 minut temu, punix napisał: Nie mówię, żeby całkowicie wyrzucić, tylko zmniejszyć ilość. W ostatniej black ipie, którą robiłem 0,4kg carafy iii special dało zdecydowany smak czekoladowo-palony (na 2x większą ilość niż u ciebie). Przy kolejnej warce obetnę gdzieś do 0,25-0,3, kolor nie powinien ucierpieć zbytnio. obetnę barwiący do 150g - jakbym zamiast karmeli dał 100g czekoladowego ciemnego będzie ok? ( czekoladowy też dać na koniec jak barwiący?) bo przeglądając np gotowe zestawy w sklepach, jest w nich barwiący i czekoladowy ciemny - kolor wtedy by wyszedł 66ebc, 13blg (może więcej jak wydajność wyjdzie lepsza, ale liczę dla 65%). Edytowane 7 Października 2020 przez tommy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2020 2 godziny temu, tommy napisał: obetnę barwiący do 150g - jakbym zamiast karmeli dał 100g czekoladowego ciemnego będzie ok? ( czekoladowy też dać na koniec jak barwiący?) bo przeglądając np gotowe zestawy w sklepach, jest w nich barwiący i czekoladowy ciemny - kolor wtedy by wyszedł 66ebc, 13blg (może więcej jak wydajność wyjdzie lepsza, ale liczę dla 65%). Nie patrz tylko i wyłącznie na kolor, bo każda zmiana słodów da inny efekt końcowy. Jeśli pasuje ci piwo, które nie będzie "west coast black ipa" (czyli nie będzie specjalnie wytrawne) - zostaw karmelowe bez zmian. Jeśli wolisz bardziej wytrawne piwo - zmniejsz ilość karmelu i cookie (dodając zamiast tego np. więcej pale ale dla zachowania blg). Jeśli lubisz black ipę idącą w stronę american stouta - zostaw barwiący tak, jak jest. Jeśli chcesz, żeby barwiący dawał głównie kolor - zmniejszyłbym go do jakichś 150g. tommy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się