kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Troche juz czytalem watkow na tym forum ale postanowilem sie zarejestrowac. Stwierdzilem ze przyda sie poprosic o pomoc bardziej doswiadczonych kolegow po fachu:) Mam na koncie z bratem 2 warki z brewkitow i 3 warki z zacieraniem. W sobote bedziemy warzyc kolejne. Chcialem zrobic cos w stylu czerwonej ipki. Mam do dyspozycji slody strzegomskie: 5kg pale ale 1kg pszeniczny 1kg karmelowy czerwony Chmiele: 100g Chinook 100g Nelson 100g Motueka Drozdze Safale S-04 Za wszystkie rady i propozycje z gory dziekuje;) Jesli w zlym dziale napisalem to przepraszam i prosze o przekierowanie Edytowane 14 Czerwca 2023 przez kijas555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 @kijas555 - cześć! Dobre miejsce. Z samym czerwonym karmelem nie wejdziesz w widełki kolorystyczne Red IPA. Nawet dając go 1 kg na 5 kg pale (ale tego nie robiłbym w życiu). Masz skąd wziąć prażony jęczmień? Albo jak uprażyć ze 100 g pszenicznego? Dodanie go do wysładzania może rozwiązać sprawę koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Teraz, zasada napisał(a): @kijas555 - cześć! Dobre miejsce. Z samym czerwonym karmelem nie wejdziesz w widełki kolorystyczne Red IPA. Nawet dając go 1 kg na 5 kg pale (ale tego nie robiłbym w życiu). Masz skąd wziąć prażony jęczmień? Albo jak uprażyć ze 100 g pszenicznego? Dodanie go do wysładzania może rozwiązać sprawę koloru. Prazonego jeczmienia nie mam skad na szybko zalatwic. A uprazyc pszenice tzn. jak? Slody oczywiscie mam zesrutowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 7 minut temu, kijas555 napisał(a): A uprażyć pszenice tzn. jak? Jak masz ześrutowane to pewnie będzie trudniej. Po uprażeniu w papierową torbę i do szafki na jakiś czas. http://alechanted.pl/2016/01/09/co-ja-jaram/ A poza tym wziąłbym z 4,5 kilo pale, 0,5 kg pszenicy, 0,25 kg karmelku i to zacierał na lenia godzinę w 66°C. Do wysładzania dodał te 50-100g uprażonego na ciemno słodu pszenicznego. A odnośni echmielenia to nie mam żadnego pomysłu poza tym, że najwięcej AA na 60 minut do powiedzmy 30 IBU bym dał a resztę na ostatnie 10-5-2-1-0 (wyłączenie) i hopstand jakoś bym rozparcelował. Jak chłodzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 31 minut temu, zasada napisał(a): Jak chłodzisz? Chlodnica zanurzeniowa zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 A na jaka to wielkosc warki bys robil? Ogolnie to chcialbym cos chociaz kolo 15 blg uwarzyc. Lubie troche mocniejsze i bardziej wytrawne piwka jakby kto pytal🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Zastąpiłbym ten karmel jakimś słodem czerwonym np red ale z viking, 67 st, chmiele pół na 0 pół na zimno, jeżeli ma być mniej/bardziej gorzkie to mniej/więcej na 0, możesz też przetrzymać na whirlpoolu z 20 minut w 80 st. Z 7kg powinno wyjść 20parę litrów 15. Możesz też jak pisze @zasada podbarwiać prażonym, ale dobrze mieś do tego kalkulator, bo łatwo "przepalić " zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 To ile potrzeba tego slodu red ale? Najwyzej zamowie z nadzieja ze dojdzie do soboty😂 Wykorzystam 5kg pale i 0.5kg pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Możesz też nie przejmować się kolorem i zrobić po prostu ipkę. Wg BS na taki zasyp kilo powinno wystarczająco podbić kolor, liczyłem na 6kg, w tym 0,5 pszenicy i 0,25 karmelu. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Godzinę temu, x1d napisał(a): Możesz też nie przejmować się kolorem i zrobić po prostu ipkę. Wg BS na taki zasyp kilo powinno wystarczająco podbić kolor, liczyłem na 6kg, w tym 0,5 pszenicy i 0,25 karmelu. Tez to bralem pod uwage zeby nie kombinowac i po prostu zrobic ipke. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kijas555 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Zamowilem 1kg red active. Jak dojdzie to sprobujemy cos wytworzyc a jak nie to zostanie na kolejna warke😉 Dzieki za porady. Jakby ktos cos jeszcze to chetnie poslucham, do soboty mam jeszcze troche czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 Czesc wszystkim. Mam takie oto skladniki. 1,0kg słód pilzneński 0,5kg słód pszeniczny 0,1kg słód dekstrynowy 0.5kg Pale Ale 125g chmiel Zombie Drozdze (S33, s04, Gozdawa West coast, Mi15) Jakie 10l piwa moglbym z tego zrobic bez zamowienia nowego slodu/drozdzy (z wyjsciem do sklepu po jakies platki owsiane czy cos innego co fermentuje nie ma problemu) Myslalem o Pale Ale (chmielenie 5g na 60min gotowania, 45g na hopstand, 75 na dh) albo jakis westcoast dosypujac 250g cukru (czy to za duzo?) (wychodzi 14 OG) wtedy 15g na 60min, 35 na hopstand i 75 na DH. Jakies inne sugestie co tu zakombinowac albo dosypac? Jeden problem to temperatura fermentacji (bedzie pewnie powyzej 25stopni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 Przy tej ilości chmielu raczej APA niż IPA. Możesz dorzucić nieco płatków owsianych lub pszenicznych (z 15%) i dać nawet cały chmiel na hopstand lub część na zimno. javalemcgee 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
javalemcgee Opublikowano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Dzieki! Jaka jest odpowiednia ilosc chmielu na IPE? z tego co przegladalem przepisy/zestawy od sklepow na NEIPE to zawsze kreci sie wokol 250/300g na 20l. ROzumiem ze jak wchodza platki to odpada cukier? Edytowane 22 Czerwca 2023 przez javalemcgee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 Osobiście nie schodziłbym poniżej 15g/litr, ale można i mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Cześć, planuję właśnie przyszły sezon i przygotowuje sobie receptury (część z własnych doświadczeń część z piwowara a część z książek). Napotkałem jednak pewien problem i wiem że w tym wypadku wasza pomoc jest nieoceniona. Zamierzam zrobić american wheat lub jego wariacje (Nie trzymam się mocno stylu). zasyp prosty 50%pale ale 50% słodu pszenicznego. Drożdże US-05. Objętościowo celuje w 40l około 10blg. Problem z którym przychodzę to chmielenie: To co mam po ostatnich zakupach wszystkie chmiele są z 2022r. Marynka 9,4% - 150g Oktawia 5,7%- 200g Nelson sauvin 11,3%- 500g Saaz 3%- 150g HT Tradition 5,6%- 400g Cascade 7,1%- 200g Centennial 10,1%- 400g Amora preta 11,2%- 200g Galaxy 16,5%- 100g Lubelski 4,7%- 150g Mouteka 6%- 300g Nie ukrywam że chmiele europejskie planuję zostawić na co innego ale gdyby nie było innej opcji to myślę że poświęcę;) Mam nadzieję że coś podpowiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Jak ma być american to chmiele raczej stamtąd, daj jeden jeżeli masz ulubiony lub chcesz poznać jego aromat, albo mix. AW to nie ipa, więc chmielenie raczej na aromat i nie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 U mnie na dniach będzie właśnie taka " po mojemu" pszenica. Dałbym Lubelski na goryczkę na początku gotowania, w połowie i na ostatnie parę minut, do tego dałbym z Twoich chmieli Cascade na whirpoola i na zimno jakieś 30g na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekPlacek66 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Ostatnio dostałem za darmo resztki słodów nie śrutowanych które leżą już z ok. 6m-y jak nie dłużej. Coś da radę z nich zrobić ? Co ewentualnie dokupić żeby je wykorzystać ? Poniżej lista: Słód pszeniczny ok. 2kg Słód wiedeński ok. 2kg Słód monachijski ok.2kg Słód zakwaszający weyermann ok.200g Słód karmelowy 50EBC ok. 100g Carafa II special weyermann ok.100g Jeszcze z chmielu dodatkowo zostało mi ok 15g Columbusa ale to mogę wykorzystać do czegoś innego. Szykuję się do zakupów na nowe warki dlatego pytam żeby zamówić już z wykorzystaniem tego co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Pszeniczny i monachijski plus karmel.do zacierania i 1/3-1/2 carafy do wysładzanie, columbus na 60 minut i powinieneś mieć okolice mini dunkelweizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekPlacek66 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dunkelweizena nigdy nie ważyłem można spróbować. Po przeliczeniu zasobów okazało się że są trochę większe niż myślałem Więc żeby wykorzystać do końca słód karmelowy i Carafe II, złożyłem coś takiego: Słód pszeniczny 3,5kg Słód monachijski 2,4kg Słód karmelowy 320g Carafa II special 150g (Jak mało to można pszenicznym i monachijskim trochę podbić) Do tego zakupię chmiel Tettnanger (60min na gotowanie) 50g chmielu starczy czy może 70g ? A drożdże MANGROVE JACKS M20 Coś takiego może być ? Ile wody do zacierania i wysładzania użyć. Do zacierania myślałem na 23L a wysładzanie ? No i jak zacierać ? Mash In 67°C 60 minut Mash Out 75°C 10 minut Kurcze nawet nie wiem jak to potem fermentować 😱 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I.K. Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Witam wszystkich Zacząłem zabawę w piwo jak pewnie większość od Brewkitów. Następnie ekstrakty niechmielone i samodzielne chmielenie. Aż przyszedł czas na zestawy surowców z pełnym zacieraniem. Takich warek mam za sobą 5. Ostatnio dostałem od zniechęconego piwowara domowego : - Słód jęczmienny Pale Ale 5.5-7.5 EBC Weyermann® 5 kg - Słód jęczmienny monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann® 1 kg - Chmiel Magnum granulat 30 gr - Chmiel Sorachi Ace granulat 50 gr Z własnych zasobów posiadam : - Chmiel Saaz granulat 20 gr - Chmiel Willamatte granulat 20 gr - Chmiel Lubelski granulat 20 gr - Drożdże SafAle S-33 11,5 gr - Drożdże SafAle S-04 11,5 gr Doradzi ktoś co z tych składników można wyczarować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Np. celując w ok. 12-13 ekstraktu, koło 90% pale ale i 10% monachijskiego (można zmienić proporcje), możesz dać Magnum na goryczkę a Sorachi Ace i Wiliamette na hop stand można zrobić całkiem fajne APA (celowałbym w niższy-średni zakres IBU). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I.K. Opublikowano 30 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2023 Łachim dziękuję za odpowiedź. Ale mógłbyś napisać mi łopatologicznie jak konkretnie to zrobić? Dotychczas korzystałem z instrukcji dołączonych do zestawów. Pewnie jak dobiję do Twojego poziomu ilości warek to ogarnę sam. Na chwilę obecną potrzebuję pomocy ile dać zasypu, jakie przerwy, itd. Wsypać całość czy mam czy podzielić? Ile docelowo ma być litrów warki? Wiem że dużo pytań ale dopiero się uczę. Pewnie sam bym coś wymyślił ale szkoda mi zmarnować składniki. Myślę że na indywidualne eksperymenty jeszcze przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2023 9 godzin temu, I.K. napisał(a): łopatologicznie Poziom tlumaczenia jaiego wymagasz, bez informacji jak warzysz (w czym zacierasz, jak filtrujesz, jaka masz pojemność sprzętów,jak chlodzisz, jakie miałeś dotychczas wydajność etc.) jest trudny do osiągnięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się