bielok Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Cześć Przecież nie mają w domu much. U mnie się dziś dwie obudziły i latały. A schab musi osuszać w temperaturze pokojowej. O muchę nie trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Ja tam much nie widzę, za to biedronek bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 W/g mnie, schab wkłada się w podkolanówkę, żeby nie wysechł za szybko i żeby przyprawy dobrze się trzymały jego powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Niezależnie od tego siatka wędliniarska się nie sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Grzesiu gdyby się nie sprawdzała ( siatka wędliniarska ) to byśmy w niej nie suszyli pysznego schabiku. A jeśli chodzi o muchy to sprawę załatwia kawałek płótna i dwa kawałki sznurka. goroncopazdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Potrzebuję porady Robiłem już dwa razy suszoną wędlinkę (małe kawałki, raz w kolendrze i raz w pieprzu) - wyszły super. Tym razem kupiłem większy kawałek schabu , zabrałem się za pracę i: - zastosowałem peklosól a nie zwykłą sól - nie miałem jednak kolendry i zostawiłem od wczoraj w samej soli i czosnku. Mięsko podpłynęło wodą - nie wiem czy przez brak obtoczenia w kolendrze czy przez peklosól - odlać wodę, czy zasypać to kolendrą i obtoczyć. Czy z racji, że zastosowałem peklosól będzie to dobra wędlinka? Proszę o poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Cześć. Wodę odlać. Peklosól nie na tu zastosowania bo mieso nie jest obrabiane termicznie więc i tak będzie czerwone. Jeśli Ci przyprawy odpadły możesz spokojnie obtoczyć w przyprawach na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 pablo zrób dokładnie jak tu piszą : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560. Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 pablo zrób dokładnie jak tu piszą : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560. Pozd Zrobiłem tak dwa razy - wyszło super. Ale teraz wszystko szło pod górkę... Mam mięso umyć i na nowo otoczyś w soli czosnku i kolendrze, czy mogę zostawić peklosól + czosnek i tylko obtoczyć w kolendrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Wystarczy tylko dodać kolendrę pozostałe przyprawy już przecież dałeś. Niekiedy za dużo może zepsuć całkowicie wyrób. Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 (edytowane) Cześć Cienka wieprzowa i parówkowa gruba: O ile parowkowa przy kontrolnym parzeniu przed wędzeniem wydawała się ok, to po wędzeniu i parzeniu wydaje się być za słona. Skosztuję jeszcze po schłodzeniu. Edytowane 22 Listopada 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 No, no bielok zaszalałeś. Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Dzisiaj była zabawa z mięsem. Kabanosy gotowe do wędzenia. Jutro wędzenie 5 kg kabanosów i szyneczki P.S To mój setny post więc jest co świętować, muszę otworzyć z tej okazji jakieś piwko !!! Edytowane 26 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Kabanosy wyglądają super. Jutro biorę się za peklowanie szynek, baleronów, polędwic, polędwiczek i boczku. Z odpadów powstanie jakaś kiełbaska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Witam ! Dawno Cię nie było. Część z nich może doczeka do stycznia A jak nie to zrobi się nowe. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Już sie nie mogę doczekać. Jakoś te ok 7 tygodni wytrzymam. czas szybko leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Pani Marzenko! Proszę nie drażnić nawet zadymiaczy! Na taki widok motywacja do prac domowych, pomimo braku czasu rośnie do bólu. Chyba pójdę na L4 i coś wykonam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Jak najbardziej jestem za, a czas się znajdzie. Ja np. wczoraj robiłam piwko i skończyłam o 2 w nocy a dzisiaj od rana mięcho na kabanosy ale za to jutro odpoczywam przy wędzeniu z piwkiem w ręku. Jak ja to lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Dzisiaj było pierwsze w tym sezonie wędzenie w śniegu ( niestety fotek brak ) ale udało się i kabanosy i szyneczki gotowe do spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Te zdjęcia powalają. Całe szczęście, że jutro zaczynam obróbkę mięsa na na wyroby. troche się przesunęło bo miałem zacząć dzisiaj, ale dzisiaj jest dzień relaksu przy piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Troszkę dzisiaj przywędziłam !!! Polędwica łososiowa , szynkowa się parzy Edytowane 7 Grudnia 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Troszkę dzisiaj przywędziłam !!! Polędwica łososiowa , szynkowa się parzy Cacy. Kurnka, smaki mi robisz, a tu człowiek....nie ma czasu. Czy Ty wędziłaś przez 24h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Wędziłam 3,5 h w gorącym dymie ( około 60 st.c ) potem przypiekłam w 80 st.c aby mięsko w środku miało około 70 st.c. Peklowałam przez 24 h . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Moja wczoraj wędzona szynkowa wygląda tak: Następnym razem muszę jednak pokroić mięsko ręcznie bo na moim szarpaku w maszynce nr 5 mięso wychodzi za bardzo zmielone a w szynkowej powinno być widać kawałki mięska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dwie szynki obwiązane, powędrowały za kominek do obsuszenia. Jutro wędzenie. Zastanawiam się tylko czy suszenie bez dymu to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się