bnp Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 tak masz rację, kiełbacha miała blady środek. To błąd w sztuce z kiełbasami jeszcze walczę ale już coraz bliżej wprawy tak jak przy szyneczkach. ostatnio walę farsz do osłonek białkowych i robię żywieckie podsuszane krakowskie i kiełbachy dojrzewające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) @agrest nie jadasz mięska ? Już jakieś parę latek. Chociaż nie wszystko bo np. ryby i inne morskie owoszczi i owszem. Najbardziej cierpi teść. Ni cholery nie umie gotować a jest myśliwym. Nie poje Ale za to zdrowszy jest. Pazdrawlaju Edytowane 18 Października 2010 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 ja to jak kawałka świni nie zjem dziennie to chory jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) ja to jak kawałka świni nie zjem dziennie to chory jestem Cazyli jak normalny człowiek. bnp- muszę Ci coś dodać- Czy przed wędzeniem osuszasz wędliny. To okopcenie wg mnie wynika ze złego osuszenia. Edytowane 18 Października 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 dzięki za troskę kiełbachy wiszą dobę po nadzianiu a szyny kilka godzin. tak jak pisałem efekt brązu (jak piszesz okopcenia) to zasługa sposobu wędzenia, mogę mieć blade tak jak u Ciebie czy Marzeny ale także sterując paleniskiem mogę uzyskać piękny wiśniowy kolorek. I tak robię. Tak mi smakuje. jak chcesz to dla Ciebie następnym razem uwędzę 1 szyneczkę na blado pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) ja to jak kawałka świni nie zjem dziennie to chory jestem Tyż kiedyś na to chorowałem No ale ponieważ jestem weteranem różnych diet więc i bezmięsnej musiałem spróbować. Czuję się na niej najlepiej więc przy niej zostałem. Bnp - kiełbaska faktycznie wychodzi Ci zacna. Aż czuć jej zapach ... fuj co ja gadam Zdrówka Edytowane 18 Października 2010 przez agrest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 a byłeś na diecie bezalkoholowej ? ja tygodnia nie wytrzymuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Można nie pić, tyko po co Tak na poważnie to cały sierpień grama do ust nie wziąłem, czyli jak mnie skwitował kolega alkoholik z papierami - "Jesteś alkoholikiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 bnp - nie musisz się wysilać. Ja moje szyneczki wędzę na blado, ale są uwędzone i to jest najważniejsze. Po miesiącu w lodówce są jeszcze jadalne. Paleniskiem się steruje jak masz uwędzić na zimno czy gorąco. Masz podpiec czy nie. Wg mnie żle osuszasz wędliny przed wędzeniem i dlatego są okopcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Takie okopcone wędliny produkowało się kiedyś specjalnie dla naszych sąsiadów zza południowej granicy - Czechów. Dla nich ciemny = mocno wędzony = dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 @wena No jasne, każdy robi jak lubi. Ty lubisz blade a ja, jak to nazywasz okopcone. Widać do kolegi nie dociera, że mogę bez problemu uzyskać blady kolor tak jak u Ciebie. Paleniskiem się steruje w zależności od pożądanego efektu końcowego. Kolega zna tylko 2 możliwości. ja u siebie mam jeszcze możliwość sterowania natężeniem dymu prócz temperatury. Ale co ja będę tłumaczył jak kolega wie lepiej o mych wyrobach i sposobie wędzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Polecam zwlaszcza ten przepis: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 : Robiłem już dwukrotnie' date=' za każdym razem nie dotrwała do końca trzeciego etapu [/quote'] Mam jeszcze jedno pytanie, właśnie o ten trzeci etap: czy do lodówki włożyć razem z pończochą czy wyjąć? Zrobiłem z połowy schabu (jakieś 60-70dkg) bo się trochę bałem, że coś się nie uda. W tej chwili już 3ci dzień wisi w pończosze w kuchni. Trochę się mały zrobił... Już się nie mogę doczekać... I jeszcze jedno: ten sznurek którym owinąłem schab zrobił się teraz dość luźny. Czy powinienem go ściągnąć mocniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 CZeść Ściągnij na tyle żeby ci nie spało na podłogę i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 STASIEK kurczenie się to efekt suszenia. Niestety tej wędlinki jest coraz mniej. Ale jak jej ubywa to walory smakowe są coraz bardziej uwydatnione. Po suszeniu w przewiewnym miejscu całość razem z pończochą włóż do lodówki. Na sam koniec zdejmuje się pończochę. oczywiście jeżeli powstrzymasz łakomstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Po suszeniu w przewiewnym miejscu całość razem z pończochą włóż do lodówki. Na sam koniec zdejmuje się pończochę. oczywiście jeżeli powstrzymasz łakomstwo. Dzięki. Tak przypuszczałem że z pończochą, bo bez to by chyba za szybko obsechł. Mam nadzieję, że powstrzymam łakomstwo, ale głowy za to nie dam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Jutro degustacja mojego schabu. Już się nie mogę doczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 W różnych postach podawane jest, aby użyć do w/w schabu podkolanówkę, lub pończochę, a to dwa różne materiały, co jest najlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Cześć W różnych postach podawane jest, aby użyć do w/w schabu podkolanówkę, lub pończochę, a to dwa różne materiały, co jest najlepsze? Widać że nie obyty w damskich ciuchach. Damska podkolanówka jest z tego samego materiału co pończocha Podkolanówka lepsza bo nie trzeba jej ciąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 W różnych postach podawane jest, aby użyć do w/w schabu podkolanówkę, lub pończochę, a to dwa różne materiały, co jest najlepsze? Dla mnie osobiście to wszystko jedno czego użyję. Teraz i podkolanówki i pończochy są z lycrą i mikrofibrą itd. Ja kupuję do schabu najtańsze. Podkolanówka jest dobra na mniejsze kawałki schabu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 W różnych postach podawane jest' date=' aby użyć do w/w schabu podkolanówkę, lub pończochę, a to dwa różne materiały, co jest najlepsze?[/quote']Dla mnie osobiście to wszystko jedno czego użyję. Teraz i podkolanówki i pończochy są z lycrą i mikrofibrą itd. Ja kupuję do schabu najtańsze. Podkolanówka jest dobra na mniejsze kawałki schabu. GABI czy nie lepiej używać takich dobrze przechodzonych rajstop. Będzie lepszy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 GABI czy nie lepiej używać takich dobrze przechodzonych rajstop. Będzie lepszy aromat. ;) Tak mówią , ale ja jakoś w to nie wierzę ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Wedze juz troche czasu no i z wasza pomoca udalo mi sie opanowac to co najlepsze do popicia tych wspanialosci czyli wspanialego piwka Dzieki i pozdrawiam. Pare fotek z wczorajszego wedzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Dziś dostałem dzika, szkoda mięska na kiełbasę więc rozebrałem i po porcjowałem dzikusa i w zamrażarkę. Podzieliłem mięsko na: kawałki-kotleciki, gulasz, schabik,polędwica, żeberka. Kości będą do zup i bigosu. właśnie się zajadam świeżonką z dzika a do tego ćwikła z chrzanem + czerwone winko i śliwowica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 marcus super wyroby, wyglądają naprawdę smakowicie ( mam nadzieję, że kolor Wszystkim się podoba ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Markus gratuluję wyrobów bo wyglądają smakowicie. Tylko niepokoi mnie to piwo a raczej etykieta-kto i jakim prawem zrobił mi zdjęcie mojego brzucha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się