Skocz do zawartości

Rurka w fermentorze bulka/nie bulka. Co zrobić?


Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, kuba929 napisał(a):

Tak, w momencie zlewania z garnka do fermentora i przed zadaniem drożdży. Raczej umiarkowanie, ale jednak starałem się wężyk trzymać z góry tak, żeby rozbryzgiwało się o tafle brzeczki. 

Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, 
Wczoraj w okolicy 21 zadałem do swojej session IPA saszetkę drożdży suchych us-05. Brzeczka miała 11 blg,drożdże zalane w temperaturze wody 24 st i po pół godziny wlane do brzeczki (jej temperatura miała 20 stopni) Fermentor stoi w temperaturze około 15-17 stopni. Dzis sprawdziłem i oznak fermentacji raczej mało (zdjęcie z 11.00). Poczekać jeszcze? 
IMG-20240305-WA0005.thumb.jpg.34eed31ac3a7a6f77361e58aa5b622c9.jpg
Ja daję drożdże szybciej, lub supię na pianę. Kup przezroczysty fermentor.
A teraz to czekaj.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, wizi napisał(a):

Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany.

Otworzyłem fermentor i zobaczyłem już sporą ilość piany, więc drożdże pracują. Dzięki za informacje, następna warka będzie mocniej napowietrzona. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam wszystkich forumowiczów, To mój pierwszy post :)

 Za trzy dni miną 3 tygodnie od startu fermantacji, stało 2 tyg w piwnicy, temperatura ok 19 C. Następnie przeniosłem do mieszkania w celu butelkowania, ale po wlaniu  do próbówki jest jeszcze trochę mętne i widzę bombelki. Blg - 2-3. W rurce nie bulka.

Głownie chodzi mi o to czy może poczekać  do następnego wekeendu w temp. ok 25C?

Piwo z Brewkitu German Pils+słód niechmielony Gozdawa +US5

 

IMG_20240706_100417.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogdazuj próbkę piwa wtedy zobaczysz blg, bo bąbelki unoszą spławik.

I ja bym rozlewał.

 

Dekantacja do pojemnika rozlewowego pomoże na mętność.

 

Jak wynosiłes z piwnicy pewnie osad się uniósł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Slawulo napisał(a):

Dziekuję  za odpowiedzi,  zauwazyłem, że co jakies 10 min  w rurce jednak  bulknie, może poczekać  z tydzień? Tylko czy może stać w tem. 23 c ? (taraz tak pokazuje)

Jak masz czas jutro to rozlewaj, chyba że schłodzisz do 5'C to za tydzień rozlejesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko juz miałem przygotowane do rozlewania, ale sprawdziłem klarowność i zobaczcie jaka różnica pomiędzu piwem z kranika,  a pobranym z góry.  Zrezygnowałem z rozlewu dzis Zamówiłem drugi fermentor i weżyk, to pierwsza moja warka i każdy doptytuje jak wyszła , wiec chciałbym mieć takie klarowne piwo jak w strzykawce. Muszę poczekać  do wtorku.

IMG_20240707_135134.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko juz miałem przygotowane do rozlewania, ale sprawdziłem klarowność i zobaczcie jaka różnica pomiędzu piwem z kranika,  a pobranym z góry.  Zrezygnowałem z rozlewu dzis Zamówiłem drugi fermentor i weżyk, to pierwsza moja warka i każdy doptytuje jak wyszła , wiec chciałbym mieć takie klarowne piwo jak w strzykawce. Muszę poczekać  do wtorku.
IMG_20240707_135134.thumb.jpg.7f077b9055dde0dee6b77326c602de2c.jpg
Czas ci sklaruje to piwo. Widać że już opada. A z kranika to zawsze osad będzie. Kup sobie fermentor przezroczysty i coś na klarowanie jak tego potrzebujesz.
Pamiętaj że możesz mieć też mętność na zimno.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam 
1 stycznia wystartowałem z lagerem Coopersa + puszka słodu niechmielonego z drożdżami us 05 zamiast tych pod deklem. Dzisiaj trzeci dzień i postanowiłem zajrzeć do środka bo mam wrażenie że nic się nie dzieje ale w sumie to się nie znam więc może ktoś z większym doświadczeniem podpowie czy to ruszy czy sypać jeszcze drożdże z pod kapsla bo te padły? Uwodnione i dodane bo około 20/30min

blg początkowe 10/11 teraz po 3 dniach 9.

IMG_2029.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, zasada napisał(a):

@Babol nie otwieraj, nie dodawaj, zamknij, zapomnij na 1,5 tygodnia.

Do jakiej temperatury schłodziłeś brzeczkę, w jakie temperaturze uwadnialeś drożdże, w jakiej teraz trzymasz wiadro?

Brzeczka kolo 26 i drożdże podobnie. 20 stopni od 3 dni teraz dałem do pomieszczenia 22 nie cale może ruszy coś mocniej. Specjalnie drożdże kupiłem bo się naczytałem że te z brewkita słabe a tu zonk ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Babol napisał(a):

naczytałem że te z brewkita słabe a tu zonk ;)

Jakiekolwiek drożdże potraktowałbyś w ten sposób (start w zbyt wysokiej temperaturze i zaraz potem jej obniżenie) dostałbyś efekt poniżej ich możliwości.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, zasada napisał(a):

Jakiekolwiek drożdże potraktowałbyś w ten sposób (start w zbyt wysokiej temperaturze i zaraz potem jej obniżenie) dostałbyś efekt poniżej ich możliwości.

 

Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.