Skocz do zawartości

Rurka w fermentorze bulka/nie bulka. Co zrobić?


Rekomendowane odpowiedzi

Hello ! 

 

Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 

3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu.

Fermentator mam transparentny.

Dałem dwie paczki na 22 litry

- Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11

 

Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20.

Temperatura otocznia około 18

 

Co robić ? 

- wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? 

- zaszczepić awaryjnymi drożdżami ?

- czekać ? 

 

Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, LukBeer napisał(a):

Hello ! 

 

Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 

3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu.

Fermentator mam transparentny.

Dałem dwie paczki na 22 litry

- Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11

 

Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20.

Temperatura otocznia około 18

 

Co robić ? 

- wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? 

- zaszczepić awaryjnymi drożdżami ?

- czekać ? 

 

Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? 

 

 

Wylać zawsze zdążysz, zaczekaj i zobacz co sie wykluje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.01.2025 o 10:47, Babol napisał(a):

Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś ;)

To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, punix napisał(a):

To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Babol napisał(a):

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

W piwie praktycznie nigdy nie zejdzie do 0BLG, zwłaszcza z puchy (a gdyby zeszło, to miałbyś powody do obaw). Zostaw na 2 tygodnie po zadaniu drożdży i dopiero potem się martw, spadek z twojego przykładu jest całkowicie normalny. Teraz fermentacja powoli zwalnia, więc możesz przenieść fermentor do wyższej temperatury. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Babol napisał(a):

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

Jak będziesz tak często grzebał w fermentorze, to nie Blg będzie Twoim problemem. Tyle razy mądrzejsi ode mnie pisali na tym forum: nie zaglądać co chwilę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Babol napisał(a):

Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

 

Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.01.2025 o 16:11, punix napisał(a):

 

Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar.

Pierwsza warka i myślałem że coś nie tak że nie ruszyło no i dalej coś chyba nie tak bo dzisiaj zmierzyłem blg i nadal 5blg więc od 5 dni nie spada :( piwo w smaku ok nie kwaśne ale te blg..

 

edit

poczekalem aż bombelki znikną i blg 4 poczekam jeszcze parę dni, chciałem chmielić na zimno citra tylko czekać aż spadnie blg czy już można wrzucać na 3-4 dni?

Edytowane przez Babol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.