LukBeer Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Hello ! Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu. Fermentator mam transparentny. Dałem dwie paczki na 22 litry - Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11 Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20. Temperatura otocznia około 18 Co robić ? - wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? - zaszczepić awaryjnymi drożdżami ? - czekać ? Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 45 minut temu, LukBeer napisał(a): Hello ! Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu. Fermentator mam transparentny. Dałem dwie paczki na 22 litry - Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11 Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20. Temperatura otocznia około 18 Co robić ? - wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? - zaszczepić awaryjnymi drożdżami ? - czekać ? Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? Wylać zawsze zdążysz, zaczekaj i zobacz co sie wykluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia W dniu 5.01.2025 o 10:47, Babol napisał(a): Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Dekiel dociśnięty?Zrób zdjęcie fermentora jeśli przezroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 28 minut temu, punix napisał(a): To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? A był pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 3 godziny temu, anteks napisał(a): A był pomiar? Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babol Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 7 godzin temu, punix napisał(a): To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 9 godzin temu, punix napisał(a): Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎 Wyjaśniło sie ja o LukBeer a Ty o Babolu punix i Babol 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 7 godzin temu, Babol napisał(a): to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 W piwie praktycznie nigdy nie zejdzie do 0BLG, zwłaszcza z puchy (a gdyby zeszło, to miałbyś powody do obaw). Zostaw na 2 tygodnie po zadaniu drożdży i dopiero potem się martw, spadek z twojego przykładu jest całkowicie normalny. Teraz fermentacja powoli zwalnia, więc możesz przenieść fermentor do wyższej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 10 godzin temu, Babol napisał(a): 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 Jak będziesz tak często grzebał w fermentorze, to nie Blg będzie Twoim problemem. Tyle razy mądrzejsi ode mnie pisali na tym forum: nie zaglądać co chwilę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 11 godzin temu, Babol napisał(a): Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babol Opublikowano Poniedziałek o 08:27 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 08:27 (edytowane) W dniu 9.01.2025 o 16:11, punix napisał(a): Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar. Pierwsza warka i myślałem że coś nie tak że nie ruszyło no i dalej coś chyba nie tak bo dzisiaj zmierzyłem blg i nadal 5blg więc od 5 dni nie spada piwo w smaku ok nie kwaśne ale te blg.. edit poczekalem aż bombelki znikną i blg 4 poczekam jeszcze parę dni, chciałem chmielić na zimno citra tylko czekać aż spadnie blg czy już można wrzucać na 3-4 dni? Edytowane Poniedziałek o 09:12 przez Babol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Poniedziałek o 17:19 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:19 Możesz wrzucać, jest szansa, że enzymy z chmielu spowodują wznowienie fermentacji, co może przy okazji nieco zmniejszyć efekty utlenienia, które przy pierwszych warkach są typowe. Babol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się