Skocz do zawartości

Rurka w fermentorze bulka/nie bulka. Co zrobić?


Rekomendowane odpowiedzi

Hello ! 

 

Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 

3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu.

Fermentator mam transparentny.

Dałem dwie paczki na 22 litry

- Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11

 

Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20.

Temperatura otocznia około 18

 

Co robić ? 

- wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? 

- zaszczepić awaryjnymi drożdżami ?

- czekać ? 

 

Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, LukBeer napisał(a):

Hello ! 

 

Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 

3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu.

Fermentator mam transparentny.

Dałem dwie paczki na 22 litry

- Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11

 

Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20.

Temperatura otocznia około 18

 

Co robić ? 

- wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? 

- zaszczepić awaryjnymi drożdżami ?

- czekać ? 

 

Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? 

 

 

Wylać zawsze zdążysz, zaczekaj i zobacz co sie wykluje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.01.2025 o 10:47, Babol napisał(a):

Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś ;)

To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, punix napisał(a):

To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Babol napisał(a):

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

W piwie praktycznie nigdy nie zejdzie do 0BLG, zwłaszcza z puchy (a gdyby zeszło, to miałbyś powody do obaw). Zostaw na 2 tygodnie po zadaniu drożdży i dopiero potem się martw, spadek z twojego przykładu jest całkowicie normalny. Teraz fermentacja powoli zwalnia, więc możesz przenieść fermentor do wyższej temperatury. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Babol napisał(a):

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

Jak będziesz tak często grzebał w fermentorze, to nie Blg będzie Twoim problemem. Tyle razy mądrzejsi ode mnie pisali na tym forum: nie zaglądać co chwilę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Babol napisał(a):

Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 

04/01/25 blg 9

05/01/25 blg 7

06/01/25 blg 6

08/01/25 blg 5

to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 

 

Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 9.01.2025 o 16:11, punix napisał(a):

 

Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar.

Pierwsza warka i myślałem że coś nie tak że nie ruszyło no i dalej coś chyba nie tak bo dzisiaj zmierzyłem blg i nadal 5blg więc od 5 dni nie spada :( piwo w smaku ok nie kwaśne ale te blg..

 

edit

poczekalem aż bombelki znikną i blg 4 poczekam jeszcze parę dni, chciałem chmielić na zimno citra tylko czekać aż spadnie blg czy już można wrzucać na 3-4 dni?

Edytowane przez Babol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Cześć.

Dziś wieczorem minie 72 h jak nastawiłem brzeczkę i żadnej fermentacji.

Pierwszy raz nastawiłem piwo w styrboksie, uwodniłem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast, w szklance powstała ładna piana. I nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale  dolałem je do brzeczki, która miała ok18-19 C.

Trochę ją napowietrzyłem mikserem, ale nie za długo, bo bałem się tam gmerać po ostatnim zakażeniu, później temperatura zeszła do ok 15C i nic się nie dzieje.

 

Dodawać drugie drożdże? Zostały mi tylko te z brekwitów (różne)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, punix napisał(a):

Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła?

Z 20 min w ok 28C, ładna piana się zrobiła, także drożdże dobre. Jeżeli chodzi o fermentację, to  porostu  trzeci dzień woda w rurce stoi  na równym poziomie. Wiadro szczelne jak nacisnę lekko pokrywę to woda się rusza.

Edytowane przez Slawulo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.04.2025 o 09:54, punix napisał(a):

To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku.

Pierwszy raz robię w niższych temperaturach i nie wiem czy to powinno bulkać co chwilę? Od środy do soboty 11 BLG, nic nie spadło, ale pojawiła się piana, smak dobry, słodki (spróbowałem z pipety), no i nie wiem czy dodawać drugie drożdże.

IMG_20250428_065048.jpg

 

IMG_20250428_064946.jpg

Edytowane przez Slawulo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, dzejkej napisał(a):

Jakie było blg startowe? Czym mierzysz?

Startowe było 11 BLG na refraktometrze i  w sobotę to samo. 

 

Godzinę temu, Rheged napisał(a):

Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę.

Te drożdże właśnie zaraz na drugi dzień po dolaniu tak opadły i tak leżały, teraz jak pisałem powstała  dopiero piana , ale woda w  rurce stoi.

 

Możliwe że drożdże obumarły jak wlałem je do 18 C ze szklanki z  zaczynem o temp 28 C ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Drożdże opadły, bo się po prostu namnożyły i zwielokrotniły swoją ilość, co oznacza, że fermentacja wystartowała normalnie. Bulkaniem się nie przejmuj, mi czasami w ogóle nie bulka. Sprawdź ekstrakt na czystej wodzie, a następnie spróbuj jeszcze zmierzyć ekstrakt piwa. Na moje oko jest tutaj dosłownie wszystko w porządku, oprócz pomiaru. Czym mierzysz? Spławikiem, czy refraktometrem?

 

Edyta: zauważyłem, że mierzysz refraktometrem. Czyli nie wziąłeś pod uwagę poprawki pofermentacyjnej. Wejdź na jakiś kalkulator online, wpisz odpowiednie dane i zobaczysz, zaznacz korektę refraktometru. Jeśli dalej wskazuje Ci 11 brix, to znaczy, że odfermentowało już około 3 BLG.

Edytowane przez Rheged
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.