LukBeer Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Hello ! Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu. Fermentator mam transparentny. Dałem dwie paczki na 22 litry - Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11 Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20. Temperatura otocznia około 18 Co robić ? - wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? - zaszczepić awaryjnymi drożdżami ? - czekać ? Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 45 minut temu, LukBeer napisał(a): Hello ! Pierwszy raz coś mi się takiego przydarzyło 3 dzień od niedzieli będzie i nie mam żadnych znaków fermentacji, zero CO2, zero piany, zero ruchu. Fermentator mam transparentny. Dałem dwie paczki na 22 litry - Gozdawa Real Scotland Ale Yeast 11 Brzeczka zacierana na średnio słodko 68 , napowietrzona, temperatura zadania około 20. Temperatura otocznia około 18 Co robić ? - wylać z lęku przed potencjalną infekcją która się tam może zrobić ? - zaszczepić awaryjnymi drożdżami ? - czekać ? Mam masę warek za sobą ale czegoś takiego nie miałem, co robić ? Wylać zawsze zdążysz, zaczekaj i zobacz co sie wykluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia W dniu 5.01.2025 o 10:47, Babol napisał(a): Przestawiłem wiadro z garażu gdzie było 20 stopni do domu gdzie jest teraz max 22 i jak w dni blg spadło z 11 na 9 tek od wczoraj z 9 na 7 dzisiaj więc ruszyło coś To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Dekiel dociśnięty?Zrób zdjęcie fermentora jeśli przezroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 28 minut temu, punix napisał(a): To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? A był pomiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 3 godziny temu, anteks napisał(a): A był pomiar? Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babol Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 7 godzin temu, punix napisał(a): To jeszcze standardowe pytanie - mierzysz spławikiem czy refraktometrem? Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 9 godzin temu, punix napisał(a): Skoro pisał, że po 3 dniach spadło z 11 na 9, a później jeszcze na 7, to zakładam, że był 😎 Wyjaśniło sie ja o LukBeer a Ty o Babolu punix i Babol 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 7 godzin temu, Babol napisał(a): to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 W piwie praktycznie nigdy nie zejdzie do 0BLG, zwłaszcza z puchy (a gdyby zeszło, to miałbyś powody do obaw). Zostaw na 2 tygodnie po zadaniu drożdży i dopiero potem się martw, spadek z twojego przykładu jest całkowicie normalny. Teraz fermentacja powoli zwalnia, więc możesz przenieść fermentor do wyższej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 10 godzin temu, Babol napisał(a): 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 Jak będziesz tak często grzebał w fermentorze, to nie Blg będzie Twoim problemem. Tyle razy mądrzejsi ode mnie pisali na tym forum: nie zaglądać co chwilę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 11 godzin temu, Babol napisał(a): Spławik z próbówką. Aktualnie 5blg wczoraj 04/01/25 blg 9 05/01/25 blg 7 06/01/25 blg 6 08/01/25 blg 5 to normalny spadek blg? Z tego co czytałem to z puchy w tydzień spada do zera czy tam 1 a u mnie 5 po tygodniu. Temp 21/22 Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Babol Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) W dniu 9.01.2025 o 16:11, punix napisał(a): Normalnie sobie powoli fermentuje. @dzejkej ma rację, lepiej zostawić wiadro w spokoju na 2 tygodnie (w tym przypadku jeszcze przynajmniej tydzień) i dopiero robić pierwszy pomiar. Pierwsza warka i myślałem że coś nie tak że nie ruszyło no i dalej coś chyba nie tak bo dzisiaj zmierzyłem blg i nadal 5blg więc od 5 dni nie spada piwo w smaku ok nie kwaśne ale te blg.. edit poczekalem aż bombelki znikną i blg 4 poczekam jeszcze parę dni, chciałem chmielić na zimno citra tylko czekać aż spadnie blg czy już można wrzucać na 3-4 dni? Edytowane 13 Stycznia przez Babol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Stycznia Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia Możesz wrzucać, jest szansa, że enzymy z chmielu spowodują wznowienie fermentacji, co może przy okazji nieco zmniejszyć efekty utlenienia, które przy pierwszych warkach są typowe. Babol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano Sobota o 05:15 Udostępnij Opublikowano Sobota o 05:15 Cześć. Dziś wieczorem minie 72 h jak nastawiłem brzeczkę i żadnej fermentacji. Pierwszy raz nastawiłem piwo w styrboksie, uwodniłem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast, w szklance powstała ładna piana. I nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale dolałem je do brzeczki, która miała ok18-19 C. Trochę ją napowietrzyłem mikserem, ale nie za długo, bo bałem się tam gmerać po ostatnim zakażeniu, później temperatura zeszła do ok 15C i nic się nie dzieje. Dodawać drugie drożdże? Zostały mi tylko te z brekwitów (różne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Sobota o 06:30 Udostępnij Opublikowano Sobota o 06:30 Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano Sobota o 07:27 Udostępnij Opublikowano Sobota o 07:27 (edytowane) 2 godziny temu, punix napisał(a): Jak długo uwadniałeś drożdże przed zadaniem do brzeczki? Po czym wnosisz, że fermentacja nie ruszyła? Z 20 min w ok 28C, ładna piana się zrobiła, także drożdże dobre. Jeżeli chodzi o fermentację, to porostu trzeci dzień woda w rurce stoi na równym poziomie. Wiadro szczelne jak nacisnę lekko pokrywę to woda się rusza. Edytowane Sobota o 08:42 przez Slawulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Sobota o 07:54 Udostępnij Opublikowano Sobota o 07:54 To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) W dniu 26.04.2025 o 09:54, punix napisał(a): To akurat o niczym nie świadczy, CO2 może powoli uciekać bokiem. Obejrzyj fermentor, czy jest jakaś piana albo jej pozostałości, ewentualnie otwórz, jeśli nie masz pewności co się dzieje w środku. Pierwszy raz robię w niższych temperaturach i nie wiem czy to powinno bulkać co chwilę? Od środy do soboty 11 BLG, nic nie spadło, ale pojawiła się piana, smak dobry, słodki (spróbowałem z pipety), no i nie wiem czy dodawać drugie drożdże. Edytowane 4 godziny temu przez Slawulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): Od środy do soboty 11 BLG Jakie było blg startowe? Czym mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 40 minut temu, dzejkej napisał(a): Jakie było blg startowe? Czym mierzysz? Startowe było 11 BLG na refraktometrze i w sobotę to samo. Godzinę temu, Rheged napisał(a): Na bank masz błąd pomiarowy. Na dole masz całkiem solidną ilość drożdży, które ewidentnie kończą już pracę. Te drożdże właśnie zaraz na drugi dzień po dolaniu tak opadły i tak leżały, teraz jak pisałem powstała dopiero piana , ale woda w rurce stoi. Możliwe że drożdże obumarły jak wlałem je do 18 C ze szklanki z zaczynem o temp 28 C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Nie. Drożdże opadły, bo się po prostu namnożyły i zwielokrotniły swoją ilość, co oznacza, że fermentacja wystartowała normalnie. Bulkaniem się nie przejmuj, mi czasami w ogóle nie bulka. Sprawdź ekstrakt na czystej wodzie, a następnie spróbuj jeszcze zmierzyć ekstrakt piwa. Na moje oko jest tutaj dosłownie wszystko w porządku, oprócz pomiaru. Czym mierzysz? Spławikiem, czy refraktometrem? Edyta: zauważyłem, że mierzysz refraktometrem. Czyli nie wziąłeś pod uwagę poprawki pofermentacyjnej. Wejdź na jakiś kalkulator online, wpisz odpowiednie dane i zobaczysz, zaznacz korektę refraktometru. Jeśli dalej wskazuje Ci 11 brix, to znaczy, że odfermentowało już około 3 BLG. Edytowane 1 godzinę temu przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się