Ununul Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Rusza na pewno a piana bedzie wysoka, tylko jeszcze za wczesnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca 12 godzin temu, kuba929 napisał(a): Tak, w momencie zlewania z garnka do fermentora i przed zadaniem drożdży. Raczej umiarkowanie, ale jednak starałem się wężyk trzymać z góry tak, żeby rozbryzgiwało się o tafle brzeczki. Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany. Jest sens to teraz napowietrzyc? Czy zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Jeszcze możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Witam, Wczoraj w okolicy 21 zadałem do swojej session IPA saszetkę drożdży suchych us-05. Brzeczka miała 11 blg,drożdże zalane w temperaturze wody 24 st i po pół godziny wlane do brzeczki (jej temperatura miała 20 stopni) Fermentor stoi w temperaturze około 15-17 stopni. Dzis sprawdziłem i oznak fermentacji raczej mało (zdjęcie z 11.00). Poczekać jeszcze? Ja daję drożdże szybciej, lub supię na pianę. Kup przezroczysty fermentor.A teraz to czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca 5 godzin temu, wizi napisał(a): Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany. Otworzyłem fermentor i zobaczyłem już sporą ilość piany, więc drożdże pracują. Dzięki za informacje, następna warka będzie mocniej napowietrzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Ok. Udanych warek. kuba929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Otworzyłem fermentor i zobaczyłem już sporą ilość piany, więc drożdże pracują. Dzięki za informacje, następna warka będzie mocniej napowietrzona. Blender z opcją trzepaczka. draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca W dniu 6.03.2024 o 11:18, INTseed napisał(a): Ja daję drożdże szybciej, lub supię na pianę. Kup przezroczysty fermentor. A teraz to czekaj. Teraz wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca Fermentuje. Kontroluj temperaturę i nie otwieraj niepotrzebnie wiadra to będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Witam wszystkich forumowiczów, To mój pierwszy post Za trzy dni miną 3 tygodnie od startu fermantacji, stało 2 tyg w piwnicy, temperatura ok 19 C. Następnie przeniosłem do mieszkania w celu butelkowania, ale po wlaniu do próbówki jest jeszcze trochę mętne i widzę bombelki. Blg - 2-3. W rurce nie bulka. Głownie chodzi mi o to czy może poczekać do następnego wekeendu w temp. ok 25C? Piwo z Brewkitu German Pils+słód niechmielony Gozdawa +US5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Ogdazuj próbkę piwa wtedy zobaczysz blg, bo bąbelki unoszą spławik. I ja bym rozlewał. Dekantacja do pojemnika rozlewowego pomoże na mętność. Jak wynosiłes z piwnicy pewnie osad się uniósł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Rozlewaj i tak pils z tego nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Dziekuję za odpowiedzi, zauwazyłem, że co jakies 10 min w rurce jednak bulknie, może poczekać z tydzień? Tylko czy może stać w tem. 23 c ? (taraz tak pokazuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2 godziny temu, Slawulo napisał(a): Dziekuję za odpowiedzi, zauwazyłem, że co jakies 10 min w rurce jednak bulknie, może poczekać z tydzień? Tylko czy może stać w tem. 23 c ? (taraz tak pokazuje) Jak masz czas jutro to rozlewaj, chyba że schłodzisz do 5'C to za tydzień rozlejesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Wszystko juz miałem przygotowane do rozlewania, ale sprawdziłem klarowność i zobaczcie jaka różnica pomiędzu piwem z kranika, a pobranym z góry. Zrezygnowałem z rozlewu dzis Zamówiłem drugi fermentor i weżyk, to pierwsza moja warka i każdy doptytuje jak wyszła , wiec chciałbym mieć takie klarowne piwo jak w strzykawce. Muszę poczekać do wtorku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Może kranikiem zaciągasz osad z dna? Zawsze możesz zdekantowac wężykiem jakby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Wszystko juz miałem przygotowane do rozlewania, ale sprawdziłem klarowność i zobaczcie jaka różnica pomiędzu piwem z kranika, a pobranym z góry. Zrezygnowałem z rozlewu dzis Zamówiłem drugi fermentor i weżyk, to pierwsza moja warka i każdy doptytuje jak wyszła , wiec chciałbym mieć takie klarowne piwo jak w strzykawce. Muszę poczekać do wtorku.Czas ci sklaruje to piwo. Widać że już opada. A z kranika to zawsze osad będzie. Kup sobie fermentor przezroczysty i coś na klarowanie jak tego potrzebujesz.Pamiętaj że możesz mieć też mętność na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się