Zohan Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 w jakiej temperaturze rozpuszczacie NaOH? czyściłem ostatnio fermentor roztworem 3% - NaOH rozpuszczone w zimnej wodzie, 3 litry w 15 litrowym fermentorze. Wstrząsałem, obracałem go, więc przez godzinę cała wewnętrzna powierzchnia miała z nim kontakt. Mimo tych zabiegów piwo po fermentacji wewnątrz lekko skwaśniało. Jest to jakiś progres, bo poprzednia warka była skwaśniała na maxa, zastanawiam się jednak gdzie popełniłem błąd. Zastanawiam się czy następnym razem użyć gorącej/ciepłej wody? Wydłużyć kontakt fermentora z sodą? Ale tylko NaOH? Ja stosuje Naoh jako środek myjący, zmydlający. Do dezynfekcji stosuje Starsan, który jako kwas, dodatkowo dezaktywuje NaOh.NaOh rozpuszczam w cieplej wodzie z kranu. Ok 45C (ale nie wiem czy to poprawne).P.S. Twoje zakażenie może pochodzić z innego źródła niż wiadro. Wężyki, łyżki, uszczelki itp zwłaszcza, ze mówisz ze w poprzednich miałeś kwas.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 2 godziny temu, Zohan napisał: Ale tylko NaOH? Ja stosuje Naoh jako środek myjący, zmydlający. Do dezynfekcji stosuje Starsan, który jako kwas, dodatkowo dezaktywuje NaOh. NaOh rozpuszczam w cieplej wodzie z kranu. Ok 45C (ale nie wiem czy to poprawne). P.S. Twoje zakażenie może pochodzić z innego źródła niż wiadro. Wężyki, łyżki, uszczelki itp zwłaszcza, ze mówisz ze w poprzednich miałeś kwas. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk NaOH + OXI. Do tej pory myślałem że OXI wystarczy, jednak okazało się że się myliłem. pozostałe elementy osprzętu bym wykluczył - brzeczkę każdorazowo po gotowaniu chłodzę i wlewam do czystego fermentora (bez użycia jakiegokolwiek sprzętu), więc w grę wchodzi jeszcze ewentualnie gar. ten jednak mogę wykluczyć - infekcję miałem tylko w części warek. wyczyszczę je jeszcze raz, jeżeli temat wróci to po prostu wymienię plastiki i elo. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja bym dłużej moczył wiadro niż godzinę. Zdarzyło mi się brzeczkę lać do wiader po kwachach czy takich w ktorych przechowywałem słód, ale czas mycia mógłbym w dniach liczyć, a nie godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fan_s-c Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zrób sobie całe wiadro NaOH i tylko przelewaj. Mam rozrobione tyle ługu, że wypełnia cały fermentor pod wieko. Wrzucam tam 20 butelek i się wszystko zaprzyjaźnia z NaOH. Gdy wiadro opróżnia się po burzliwej, jest myte płynem do naczyń, po czym przelewam do niego ług. Wyżera wszystko. Jeśli ług zanieczyści się mocno, wystarczy zdekantować czystą część, po czym rozrobić brakujące litry. NaOH jest tanie i taka procedura nie pochłania zbyt wielu cebulionów, a mamy pewność, że wiadro jest umyte jak trzeba. Wystarczy tylko wypłukać resztki ługu + u mnie dezynfekcja starsanem. Nic takiego komba nie przeżyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 15 godzin temu, MistrzSuspensu napisał: Ja bym dłużej moczył wiadro niż godzinę. Zdarzyło mi się brzeczkę lać do wiader po kwachach czy takich w ktorych przechowywałem słód, ale czas mycia mógłbym w dniach liczyć, a nie godzinach. Możesz sobie równie dobrze zaszczepić dzikie ustrojstwa podczas napowietrzania, tego wlewania z góry, zaglądania,niepotrzebnych pomiarów, czy rozlewania, możliwości jest dużo, to co opisujesz z ługiem i wiadrem spokojnie wystarczy,temperatura wody nie gra roli,w ciepłej szybciej się tylko rozpuści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zakupiłem kwas orto-fosforowy 85% i chciałem zapytać w jakim stężeniu dezynfekujecie nim butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dnia 8.01.2018 o 19:45, kris13 napisał: Zakupiłem kwas orto-fosforowy 85% i chciałem zapytać w jakim stężeniu dezynfekujecie nim butelki? Do dezynfekcji butelek to raczej coś innego... chyba, że chcesz sobie przepłukać po NaOH, chociaż ja zwolennikiem sody w domu nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Generalnie będzie używany do regulacji pH podczas zacierania, najmniejsza pojemność jaka była dostępna to 1 litr. Parę postów wyżej (chyba @dziedzicpruski ) pisał o używaniu NaOh+ tego kwasu do dezynfekcji butelek więc można by do tego celu zużytkować nadmiar. Może kolega powie w jakim stężeniu używa tego kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 10 godzin temu, kris13 napisał: Generalnie będzie używany do regulacji pH podczas zacierania, najmniejsza pojemność jaka była dostępna to 1 litr. Parę postów wyżej (chyba @dziedzicpruski ) pisał o używaniu NaOh+ tego kwasu do dezynfekcji butelek więc można by do tego celu zużytkować nadmiar. Może kolega powie w jakim stężeniu używa tego kwasu? W przybliżeniu 3-5%, lepiej bliżej 5% , płucze ten kwas przed rozlewem wrzątkiem (przegotowaną wodą) na wszelki wypadek,bo butelki są dosyć kwaśne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jak widzicie zanurzanie wężyków igielitowych w NaOH? Na długo można by zostawić?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike83 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 8 godzin temu, BelgLover napisał: Jak widzicie zanurzanie wężyków igielitowych w NaOH? Na długo można by zostawić? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Ja trzymam juz ze 3 msc. i nic się z nimi złego nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 11 godzin temu, BelgLover napisał: Jak widzicie zanurzanie wężyków igielitowych w NaOH? Na długo można by zostawić? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka NaOH nie rusza igielitu - nie polecam natomiast zostawić dłużej np w StarSanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 NaOH nie rusza igielitu - nie polecam natomiast zostawić dłużej np w StarSanie Dzięki. W StarSanie trzymam do pół godziny, w celu dezynfekcji.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 nie wiem po jakim czasie ale po kilku dniach 'widać' różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookasoo Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Polecam starsan do dezynfekcji butelek. Piro pozostawia białe zacieki na butelkach.Jak stosujesz starsan do butelek? 60 sekund na trzepanie 1 i przelewasz do kolejnej? Przy Warce 25l masz ok 50 butelek - to godzina płukania butelka po butelce. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 12 minut temu, lookasoo napisał: Jak stosujesz starsan do butelek? 60 sekund na trzepanie 1 i przelewasz do kolejnej? Przy Warce 25l masz ok 50 butelek - to godzina płukania butelka po butelce. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) 44 minuty temu, lookasoo napisał: Jak stosujesz starsan do butelek? 60 sekund na trzepanie 1 i przelewasz do kolejnej? Przy Warce 25l masz ok 50 butelek - to godzina płukania butelka po butelce. Five Star Chemicals chyba mają certyfikat na Starsana, że w ciągu 30s dezynfekuję, a chyba gdzieś nawet mówili że rzeczywisty czas jest poniżej 10s ale certyfikat dla tego czasu jest jakiś problematyczny (ogólnie reakcje kwasowo-zasadowe są szybkie, w porównaniu np do reakcji utleniania). Ja po prostu wlewam do butelki, zwilżam całą powierzchnie i przelewam do następnej. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez kantor lookasoo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookasoo Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dziękuje za odpowiedźWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Five Star Chemicals chyba mają certyfikat na Starsana, że w ciągu 30s dezynfekuję, a chyba gdzieś nawet mówili że rzeczywisty czas jest poniżej 10s ale certyfikat dla tego czasu jest jakiś problematyczny (ogólnie reakcje kwasowo-zasadowe są szybkie, w porównaniu np do reakcji utleniania). Ja po prostu wlewam do butelki, zwilżam całaą powierzchnie i przelewam do następnej.Dzięki za odpowiedźWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Kawał roboty. Ja jestem leniwy i stosuję to : http://twojbrowar.pl/pl/myjki-suszarki/1478-sterylizator-do-butelek-spin.html oraz to : http://twojbrowar.pl/pl/myjki-suszarki/988-suszarka-na-45-butelek-eco.html 60 butelek w 10 minut, czekają na napełnienie płynnym złotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Wiec butelki tylko dyzenfukujesz, a ich nie myjesz? U mnie cześć butelek ma taki dziwny osad który wchodzi tylko od ostrej chemii lub szczoty. Potem dopiero robię tak jak Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Natychmiast po wypiciu piwa 3 razy płuczę zatykając szyjkę paluchem, stawiam szyjką w dół na suszarce. Przed butelkowaniem Starsan. I tyle. Jednak gdy zbierałem butelki to traktowałem je ługiem. HGW co tam się przedtem działo. Obejrzałem skrzynkę z pustymi butelkami, rzeczywiście są kryształowe, są mętne. Nie podejmuję żadnej akcji. Infekcji jeszcze nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziemek89 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Czy siarczyn sodu można stosować do dezynfekcji sprzętu i butelek podobnie jak Pirosiarczyn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Czy dezynfekcja fermentora starsanem na cichej dodaje jakiś posmak, czy to za małe ilości są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 17 minut temu, INTseed napisał: Czy dezynfekcja fermentora starsanem na cichej dodaje jakiś posmak, czy to za małe ilości są? Co to znaczy dezynfekcja starsanem na cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Co to znaczy dezynfekcja starsanem na cichej?Pewnie chodziło o dezynfekcję przed zlaniem na cichą.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się