Spiewaczek1 Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Hej czy coś takiego sie nada do sprzetu naszegohttps://allegro.pl/oferta/biomus-wodorotlenek-sodu-soda-kaustyczna-1000g-7272880587?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Kamienia kotłowego raczej zasadą sodową nie zmyjesz. Kwasek cytrynowy i szorowanie. Zasada sodowa ostatnio nawet ładnie mi doczysciła wysłużony fermentator. Okazało się, że na nowo jest biały ? Edytowane 17 Października 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Wtam mam pytanko czy mogę użyc takiego nadwęglanu do dezynfekcji https://allegro.pl/oferta/nadweglan-sodu-1-5h2o2-wiadro-5kg-aktywny-proszek-7686888686 czy musi byc taki https://www.aabratek.pl/produkty/827/_CHEMIPRO.html ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 7 minut temu, Mario23 napisał: Wtam mam pytanko czy mogę użyc takiego nadwęglanu do dezynfekcji https://allegro.pl/oferta/nadweglan-sodu-1-5h2o2-wiadro-5kg-aktywny-proszek-7686888686 czy musi byc taki https://www.aabratek.pl/produkty/827/_CHEMIPRO.html ?? mozesz smialo brac ten z allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 ok dziękuję a znalazłem jeszcze coś takiego tylko ze Tutaj pisze OXI wzór chemiczny jest ten sam różnią się czymś czy tylko ceną https://allegro.pl/oferta/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-5kg-pranie-czyszczenie-7900139564 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Kup po prostu najtańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Ten z drugiego linku, czyli droższy jest wg opisu czysty. W tym tańszym są nieznaczne zanieczyszczenia. Generalnie, drobne zanieczyszczenia nie będa miały żadnego, istotnego wpływu na zdolnosci dezynfekcyjne. Zwłaszcza, że jest ich bardzo mało. Można z powodzeniem używać zarówno jednego jak i drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 dziekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 A ten specyfik? Niby zamiennik: https://allegro.pl/oferta/sanipro-rinse-1000ml-zastepstwo-za-starsan-8616224210: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 26 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 Ktos stosuje Enzybrew10? Wiecie czy mozna go stosowac do mycia miedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromaj Opublikowano 10 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Nie wiem czy był już wymieniony jeszcze jeden (jak dla mnie najskuteczniejszy) środek do dezynfekcji - Divosan Activ VT5 na bazie 5% kwasu nadoctowego. Jego roztwory niszczą wszystkie rodzaje mikroorganizmów. Nie stwierdzono możliwości przystosowania się do niego żadnych ze znanych mikroorganizmów. Poza tym łatwo wypłukiwalny, nie pieni się, nieszkodliwy dla środowiska. Należy zachować ostrożność przy rozcieńczaniu preparatu, nie wdychać. Wystarczy 10 ml na 1 l wody. Po przelaniu z dezynfekowanego naczynia szybko utlenia się nie pozostawiając zapachu. Jest to profesjonalny preparat wykorzystywany do dezynfekcji wszelkich pojemników, zbiorników itp. w przemyśle spożywczym. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarPAPI Opublikowano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 15 godzin temu, jaromaj napisał: Nie wiem czy był już wymieniony jeszcze jeden (jak dla mnie najskuteczniejszy) środek do dezynfekcji - Divosan Activ VT5 na bazie 5% kwasu nadoctowego. Jego roztwory niszczą wszystkie rodzaje mikroorganizmów. Nie stwierdzono możliwości przystosowania się do niego żadnych ze znanych mikroorganizmów. Poza tym łatwo wypłukiwalny, nie pieni się, nieszkodliwy dla środowiska. Należy zachować ostrożność przy rozcieńczaniu preparatu, nie wdychać. Wystarczy 10 ml na 1 l wody. Po przelaniu z dezynfekowanego naczynia szybko utlenia się nie pozostawiając zapachu. Jest to profesjonalny preparat wykorzystywany do dezynfekcji wszelkich pojemników, zbiorników itp. w przemyśle spożywczym. Po użyciu tego środka wystarczy jedynie wypłukać sprzęt czy trzeba jeszcze go jakoś zneutralizować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromaj Opublikowano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 w zasadzie nie trzeba nawet płukać. Ja robię to jednak wrzątkiem by w krótszym czasie pozbyć się zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 10 godzin temu, jaromaj napisał: w zasadzie nie trzeba nawet płukać. W karcie technologicznej jest informacja, żeby go nie płukać. Tak z ciekawości, gdzie można go dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Pogrzebałem trochę w składach, na logikę są bardzo podobne z Starsanem. Dodatki to jakieś sole i kwasy więc technicznie nic szkodliwego dla drożdży. Z pierwszych reakcji użytkowników też można wywnioskować, że nie potrzebne jest spłukiwanie. Jest jedno ale... Podobno śmierdzi kilka razy mocniej niż SS. Więc @dziedzicpruski nie będzie tym bardziej zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 17 minut temu, Undeath napisał: Jest jedno ale... Podobno śmierdzi kilka razy mocniej niż SS. Więc @dziedzicpruski nie będzie tym bardziej zadowolony Mi to ryba na razie, mam jeszcze ze 250ml starsanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaromaj Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Z tym zapachem to jest tak - po dezynfekcji beczki (kega) - przepłukuję odrobiną wrzątku, ok 1/2 do 1 l. Robię to dwukrotnie. Beczka staje się bezwonna. A co ciekawsze - świetnie likwiduje zapachy po resztkach piwa (o którym czasem zdarzyło się zapomnieć). Żadne inne środki nie radziły sobie z tym. Natomiast fermentor po dezynfekcji i przelaniu rozcieńczonego Divosanu, pozostawiony do wyschnięcia - póki jest wilgotny - ma lekki zapach octowy (nie drażniący i delikatniejszy niż znany nam ocet spożywczy). Po wyschnięciu zapach znika. A zapachy bardzo mnie wkurzały. Jak dla mnie jest to najlepszy ze środków dezynfekujących jakie dotąd używałem. Można zapomnieć o infekcjach, pleśniach, dzikich drożdżach... Jedyny problem jest taki, że nie znalazłem go w sprzedaży w małych ilościach. Może gdzieś jest. W przeliczeniu na litr - to ok 18 - 20 zł. Ale w necie pojawiają się strony z ok. 20 litrowymi kanistrami. Ja go odszukałem w inny sposób - porozmawiałem ze specjalistami od dezynfekcji (którzy praktykują to na co dzień). Jeden z nich przyniósł mi go w butelce - dla sprawdzenia. Sprawdziłem - i już więcej nie będę szukał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Też znalazłem duże opakowanie - 23kg za prawie cztery stówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Kwas nadoctowy stosuje sie w rolnictwie i przemyśle. Detaliczni klienci dotad nie występowali. Dlatego nie ma malych opakowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 12 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 31 minut temu, korzen16 napisał: Też znalazłem duże opakowanie - 23kg za prawie cztery stówki. Ja znalazłem za 280 za 22,2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: Kwas nadoctowy stosuje sie w rolnictwie i przemyśle. Detaliczni klienci dotad nie występowali. Dlatego nie ma malych opakowań. Browary go używają na potęgę do warunków domowych jak jest starsan, to raz, że za drogi, dwa bez sensowny. Dla mnie kwas nadoctowy ma ogromny minus - zapach octu stężony razy milion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 14 godzin temu, Undeath napisał: Browary go używają na potęgę do warunków domowych jak jest starsan, to raz, że za drogi, dwa bez sensowny. Dla mnie kwas nadoctowy ma ogromny minus - zapach octu stężony razy milion. Czy na potege? Wrecz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Hanys93 napisał: Czy na potege? Wrecz przeciwnie. Wg mojej wiedzy uzywaja na potęgę Edytowane 14 Grudnia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 10 godzin temu, anteks napisał: Wg mojej wiedzy uzywaja na potęgę Masz na mysli mniejsze browary czy duze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Hanys93 napisał: Masz na mysli mniejsze browary czy duze? Rzemieślnicze, średnie-regionalne. Nie bylem jeszcze w takim browarze, w którym tego środka nie ma na półkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się