nike21 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 ja do tej pory fermentory myję płynem do mycia naczyń i dezynfekuję SS. wszystkie 8 warek wyszło ok. kubek na gęstwę (zbieranie gęstwy w dniu warzenia) tylko zdezynfekowałem, po godzinie zadawałem do nowej warki i było ok. raz na próbę umyty słoik z szafki też tylko zdezynfekowałem SS i zebrałem gęstwę. trzymałem w lodówce ponad miesiąc, później wyjąłem z lodówki i po 2h nic nie śmierdziało. gęstwa poszła w kibel bo tylko testowałem czy będzie ok. SS polecam, nie płuczę po dezynfekcji ani fermentorów ani butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Zalałem wczoraj plastikowy fermentator wybielaczem ACE. Płukam i płukam a nadal śmierdzi chlorem a woda ma podejrzenie niebieski odcień. Czy można czymś "zdeaktywować"/zmyć? Szkoda wody bez końca lać. Z góry dziękuję za sugestie. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Zalałem wczoraj plastikowy fermentator wybielaczem ACE. Płukam i płukam a nadal śmierdzi chlorem a woda ma podejrzenie niebieski odcień. Czy można czymś "zdeaktywować"/zmyć? Szkoda wody bez końca lać. Z góry dziękuję za sugestie. Tak jak NaOH Kwas dezaktywuje zasadę, zasada dezaktywuje kwas... Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Kolejne świństwo Trochę się jeszcze pomiotam żeby do NaOH nie docierać. Kombinuje właśnie z PBW. Postaram się detergentami wspomóc. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ace to podchloryn sodu czyli ma wysokie ph. Czemu mu polecasz NaOH które ma jeszcze wyższe? Jeśli obie są zasadami to najtaniej wyjdzie Ci użyć kwasu cytrynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 W kwestii kwasku cytrynowego - jakie stężenie po 3% NaOH? I jaka kolejność - NaOH, płukanie wodą, deaktywacja kwaskiem cytrynowym, znowu płukanie wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 W kwestii kwasku cytrynowego - jakie stężenie po 3% NaOH? I jaka kolejność - NaOH, płukanie wodą, deaktywacja kwaskiem cytrynowym, znowu płukanie wodą? Podłączam się do pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Ace to podchloryn sodu czyli ma wysokie ph. ACE to nawet wodny roztwór podchlorynu sodu i NaOH (zasadowe środowisko stabilizuje podchloryn), pH wg karty charakterystyki 13 Zalałem wczoraj plastikowy fermentator wybielaczem ACE. Płukam i płukam a nadal śmierdzi chlorem a woda ma podejrzenie niebieski odcień. Czy można czymś "zdeaktywować"/zmyć? Szkoda wody bez końca lać. Dziwna sprawa nawet z tym kolorem bo ACE jest bezbarwny, ja go używam standardowo i po kilku przepłukaniach po chlorze nie ma śladu. W kwestii kwasku cytrynowego - jakie stężenie po 3% NaOH? I jaka kolejność - NaOH, płukanie wodą, deaktywacja kwaskiem cytrynowym, znowu płukanie wodą? Ja bym po NaOH zobojętnił kwasem, a później płukał wodą, stężenie kwasu raczej nie ma dużego znaczenia, pewnie zrobiłbym 3% tak jak NaOH, ale w sumie to porządne wypłukanie wodą wystarczy aby usunąć NaOH. Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Ja po prostu psikam z rozpylacza starsanem który ma ph < 3 więc dobrze neutralizuje zasady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Ace to podchloryn sodu czyli ma wysokie ph. Czemu mu polecasz NaOH które ma jeszcze wyższe? Jeśli obie są zasadami to najtaniej wyjdzie Ci użyć kwasu cytrynowego. Nie polecam dopiero zauważyłem, że uciekło mi "jak" - chodziło mi, że "Tak jak NaOH" W kwestii kwasku cytrynowego - jakie stężenie po 3% NaOH? I jaka kolejność - NaOH, płukanie wodą, deaktywacja kwaskiem cytrynowym, znowu płukanie wodą? Podłączam się do pytania. Wystarczy paczka kwasku na litr wody, ale im wyższe stężenie - niższe pH tym lepiej. Szczerze to ja NaOH nigdy nie przepłukuje kwaskiem szkoda czasu moim zdaniem - jeżeli używacie kwasowych środków StarSan i ClO2 to one w zupełności wystarczą do neutralizacji ługu. Tak samo powinno być z podhlorynem. Tadzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Neutralizacja NaOH niezbędna jak używamy pojemników szklanych , ponieważ soda potrafi rozpuszczać szkło , co prawda w minimalnych ilościach aleje jednak , co powoduję matowienie ( nie dotyczy szkła laboratoryjnego npr. borokrzemowego ?) . Robię to w prosty sposób psikam star-sanem , jak już napisano wyżej . P.s. zapomniałem wypłukać jeden z kegów po NaOH , zakryłem otwór folią alu i odstawiłem . Po miesiącu stania folia osypała się , dopiero zrozumiałem co się stało , wypłukałem wodą , na kegu zero śladów . Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Alu reaguje z NaOH i to dość burzliwie - jego opiłki są dosypywane do kreta, żeby buzowało i lepiej odrywało osady. Co do reagowania szkła z NaOH - ponoć takie zjawisko istnieje, ale u siebie nawet po dwumiesięcznym moczeniu butelek w 3% NaOH nie zauważyłem jakiegokolwiek zmatowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Alu reaguje z NaOH i to dość burzliwie - jego opiłki są dosypywane do kreta, żeby buzowało i lepiej odrywało osady. Co do reagowania szkła z NaOH - ponoć takie zjawisko istnieje, ale u siebie nawet po dwumiesięcznym moczeniu butelek w 3% NaOH nie zauważyłem jakiegokolwiek zmatowienia. Mi tak rozwaliło balon i słój 25 litrów do fermentacji... Zostawiłem na 1 miesiąc NaOH i gdzieś w słabszym miejscu strzeliły i do śmieci. Więc do zwykłego szkła - pisałem już to chyba z 10 razy NaOH na krótki kontakt do szkła i płukanie w Starsanie albo kwasku. O słoikach które zostawiłem na kilka dni w NaOH nie wspomnę bo tych to już z 5 mi poszło. Teraz się nauczyłem na krótko wrzucać je do ługu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja myłem balony NaOH i nic się nie działo... ale fakt, na dłużej niż 1 dzień nie zostawiałem. No chyba że słoik na gęstwę, ale z nim nic mi się nie działo. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 To już wiem co się stało z moimi butelkami, moczonymi 3 miesiące w NaOH... Zalalem piwem i jak zaczęła się refermentacja zaczęły dna odpadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Ace to podchloryn sodu czyli ma wysokie ph.ACE to nawet wodny roztwór podchlorynu sodu i NaOH (zasadowe środowisko stabilizuje podchloryn), pH wg karty charakterystyki 13 Zalałem wczoraj plastikowy fermentator wybielaczem ACE. Płukam i płukam a nadal śmierdzi chlorem a woda ma podejrzenie niebieski odcień. Czy można czymś "zdeaktywować"/zmyć? Szkoda wody bez końca lać.Dziwna sprawa nawet z tym kolorem bo ACE jest bezbarwny, ja go używam standardowo i po kilku przepłukaniach po chlorze nie ma śladu. Jeszcze jakaś sól/osad mi sie wytrąciła. Koniec końców detergent i kwasek dał rady. Przy okazji inny temat - bobrując po amerykańskich i brytyjskich stronach i forach wyczytałem o praktycznie niewymienionym na forum środku do czyszczenia - OxiClean Versatile Stain Remove (w wersji free - wolnej od zapachów). Bardzo popularny, choć obecnie trochę wyparte przez PBW. My #1 homebrewing cleaner. Cheap, very effective, and good for a variety of household uses. It’s even great at removing beer bottles labels. Just make sure you rinse it thoroughly. http://homebrewacademy.com/best-homebrew-cleaners/ Na forach natomiast opisują go tak: Oxiclean and PBW are both cleaners, not sanitizers. I use about half a spoon of Oxiclean to clean out large Erlenmeyer flasks (2 or 4 liters), and that works well. But, don't let it soak for a very long time, or you might get a white residue on your equipment that is extremely difficult to get off.[/size] I use Oxyclean on just about everything. However, it is only used as a cleaner. Immediately after using my equipment, it gets a 1 - 2 hour soaking in hot Oxy solution. Also, bottles get a soaking in Oxy before they are sanitized with Idophor, but I don't bottle much anymore. It is a very effective and cost effective cleaner. http://www.beersmith.com/forum/index.php?topic=106.0 Karta produktu i skład https://wercs.churchdwight.com/webviewer.external/private/document.aspx?prd=MSDS-1606~~PDF~~MTR~~NAM~~EN~~2009-11-20%2011%3A52%3A57~~OXICLEAN%20VERSATILE%20STAIN%20REMOVER-FREE~~&productName=oxiclean&productName_option=d__value~&productID_option=d__value~&language=d__EN Sodium carbonate 50-75% (węglan sodu, Na2CO3) Sodium carbonate peroxyhydrate 25-50% (peroksyhydrat węglanu sodowego czyli nadwęglan sodu, Na2CO3•1,5H2O2) W póżniejszym terminie ujawniono dodatkowe składniki występujące w środku http://www.armandhammer.com/PDF/Ingredients/OxiCleanVersatileStainRemover.pdf C12-15 Alcohol Ethoxylate (surfaktant) Sodium Metasilicate (metakrzemian sodu, Na2O3Si) Acrylic Acid Homopolymer Gotowy Oxi Clean można kupić na ebayu: http://www.ebay.pl/itm/Oxi-Clean-Versatile-Free-Stain-Remover-3-Lb-/172284395286?hash=item281cf33f16:g:BOsAAOSwENxXlwDk Na allegro też występuję ale w wersji zapachowej. Co więcej wygląda część piwowarów za wielką wodą stosuje dobrze nam znane Chemipro Oxi jako środek czyszczący. Dowody poniżej. Environmental friendly cleaner Active oxygen minimizes contact time and guarantees a hygienic cleaning. http://www.geterbrewed.com/chemipro-oxi-clean-no-rinse-steriliser/ Cleans and sterilises with oxygen all lightly soiled brewing vessels and equipment. (...) Heavily soiled items should be cleaned with a chlorine/bleach based sterilant. http://www.copperkettlehomebrewing.co.uk/cleaning/81/chemipro-oxi No-rinse hygienic cleaner for light duty cleaning. http://www.innhousebrewery.co.uk/p537645/chemipro-oxi.html Na forach piszą w podobnym tonie: I hate to be the fly in the ointment again but neither Chempro or Lidl W5 are sanitizers,they are briliant oxygen based cleaners but that is a they are is cleaners,i use the Lidl stuff myself. Starsan is a sanitizer but is not a cleaner.If you use chempro or Lidl oxy you still should use an actual sanitizer. http://www.nationalhomebrewclub.ie/forum/index.php?topic=7877.10;wap2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Ja nadwęglanem czyszczę balony, świetnie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 OxiClean Versatile Stain Remove Czyli nadwęglan z dodatkami - ogólnie PBW to też nadwęglan z dodatkami https://tapsclub.wordpress.com/technical-topics/homemade-powdered-brewers-wash/ Ameryki nie odkryłeś OXI jak najbardziej się nadaje do mycia - ja lecę nim wszystkie butelki, które zalewam do pełna. Natomiast do wiader czuje się trochę nie pewnie jeżeli nadwęglan przestaje być aktywny nawet już po 30 minutach, a w tym czasie ciężko cały czas potrząsać wiadrem żeby go rozprowadzić po całej powierzchni. Gdyby te środki były tańsze w Polsce pewnie by znalazły zastosowanie w wielu miejscach - mam trochę PBW myje nim kolbę wychodzi jak nówka po kontakcie z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) nadwęglan przestaje być aktywny nawet już po 30 minutach A teraz to mnie zaskoczyłeś. Czytałem (zdaje się, ze w tym wątku, że w zależności od sposobu przechowywania może to być nawet kilka dni. Poszukam i potwierdzę. Edyta: Ok. Mam. W poście opisującym środku w tym wątku, ale zacytowane skądś i nie mogę zacytować, wklejam więc: 3. Czas połowicznego rozkładu (T1/2) W różnych artykułach podane są różne wyniki, a rozbieżności te spowodowane są dodatkami znajdującymi się w roztworach. Zakres dla T1/2 było od 300s do 20dni. 20dni - H2O2 znajdującego się w czystym pojemnik z PE bez dostępu światła oraz powietrza – chyba można przyjąć, że to warunki idealne. 7-10dni - H2O2 przechowywane w szkle 10-20h - H2O2 na powietrzu od kilku do kilkunastu minut - w pożywkach z mikroorganizmami Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 OxiClean Versatile Stain Remove Czyli nadwęglan z dodatkam Głównie węglan sodu a nie nadwęglan sodu. Skład podałem w poście więc możesz doczytać. Zgadza się, że PBW to też w dużej mierze węglan i nadwęglan ale ważną składową (także ilościowo) jest krzemian sodu. Nad dyi PBW pracuję, jeżeli jesteś chętny to jak będę miał gotowe to mogę podesłać do testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) zas połowicznego rozkładu (T1/2) W różnych artykułach podane są różne wyniki, a rozbieżności te spowodowane są dodatkami znajdującymi się w roztworach. Zakres dla T1/2 było od 300s do 20dni. 20dni - H2O2 znajdującego się w czystym pojemnik z PE bez dostępu światła oraz powietrza – chyba można przyjąć, że to warunki idealne. 7-10dni - H2O2 przechowywane w szkle 10-20h - H2O2 na powietrzu od kilku do kilkunastu minut - w pożywkach z mikroorganizmami Przyjmuje tą ostatnią opcje - w zależności od źródeł, stężenia i temperatury stosowania podają czas od 30 minut do 10 h. Więc dla mnie to ogólnie jest średni środek w tym momencie, ale do mycia bieżącego jak najbardziej się nadaje i jego właściwości odkażające są dobre. Tylko tak jak mówię z wiadrami trzeba się nagimnastykować. Niby było też twierdzenie, że dopóki się mydli to działa, ale to też nie do końca prawda. Głównie węglan sodu a nie nadwęglan sodu. Skład podałem w poście więc możesz doczytać. Zgadza się, że PBW to też w dużej mierze węglan i nadwęglan ale ważną składową (także ilościowo) jest krzemian sodu. Nad dyi PBW pracuję, jeżeli jesteś chętny to jak będę miał gotowe to mogę podesłać do testów. Dobra ale to praktycznie to samo tylko węglan to: Na2CO3 a nadwęglan: Na2CO3•1,5H2O2 A ten drugi jest stabilniejszy w użytkowaniu. Dzięki za propozycje, chwilowo jeszcze mam zapasy, a jakoś tak nauczyłem się NaOH używać, że po za nim raczej nie potrzebuje innych środków. Na potrzebę napisania artykułu przetestowałem po prostu wszystkie dostępne środki, ale wolę te dwa sprawdzone czyli Starsan i NaOH. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 No tak to samo, tylko kwestia tego czy masz więcej środka oksydującego (dezynfekującego) czy myjącego (soda kalcylowana). Więc jeżeli zakładać, że to tylko pod mycie a nie dezynfekcje to ma jakieś znacznie. No ale jeżeli to wyważanie otwartych drzwi, to kończę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Mam jeszcze 200g PBW, którego termin przydatności minął w lutym 2016, a szkoda mi takiej ilości wyrzucić. Jeszcze do kwietnia z powodzeniem czyściłem nim sprzęt (brak infekcji). W jaki sposób może taki środek tracić swoje właściwości i czy w przypadku tego konkretnego produktu przekroczony termin ważności ma to tak duże znaczenie? Tutaj karta produktu http://www.fivestarchemicals.com/wp-content/uploads/PBWTech.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Nie koniecznie, ja też mam przeterminowany PBW - okres jego trwałości podejrzewam zależy od warunków przechowywania - a w przypadku jego hydratacji. Takie środki ciągną wodę z powietrza brylą się, rozpuszczają i tracą swoje właściwości przez to. Więc podejrzewam, że stąd termin przydatności. Jak środek wygląda tak samo był przechowywany w suchym przewiewnym miejscu szczelnie zamknięty to bym się zbytnio terminem nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marafc Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Witam wszystkich Zabieram się właśnie za zakupy pierwszego sprzętu do warzenia (od razu ze słodów), pierwszych surowców no i niestety pierwszych środków dezynfekujących. Dlaczego "niestety"? Poczytałem trochę informacji o wymaganych standardach czystości, przeczytałem cały ten temat... I wydaje mi się, że wiem mniej niż na samym początku Chciałbym skorzystać ze środków, które są w miarę możliwości jak najmniej śmierdzące i problematyczne w użytkowaniu, dlatego po lekturze tego tematu skłaniam się chyba najbardziej ku StarSanowi. Wcześniej byłem już praktycznie przekonany do OXI, jednak niektórzy twierdzą że jego właściwości dezynfekcyjne pozostawiają trochę do życzenia, szczególnie w porównaniu z innymi środkami. Czy mogę traktować StarSan jako uniwersalny środek i korzystać z niego zarówno do dezynfekcji fermentorów i drobniejszego sprzętu oraz butelek? Z tymi butelkami jest chyba o tyle problematycznie, że StarSan się mocno pieni - szczerze mówiąc lekko przeraża mnie myśl o tym, że do tej piany miałbym wlewać piwo i później to pić. Czy to na 100% bezpieczne dla zdrowia? I jeszcze jedno pytanie o StarSan wykorzystywany do dezynfekcji butelek - czy można to robić za pomocą zwykłego rozpylacza (np. takiego jak do płynu do mycia okien)? Czytałem o polecanych sterylizatorach, ale z racji na oszczędność (zakup całego sprzętu jednak trochę kosztuje), chciałbym na razie tego uniknąć. Tak samo jak kupna specjalnego "drzewka" do osuszania butelek - ale tu rozumiem, że bez problemu mogę wykorzystać skrzynkę na piwo i wkładać butelki do góry nogami Z góry wielkie dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się