kantor Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 (edytowane) A tak zapytam całkiem neutralnie, bez podtekstów: robiłeś tak już kiedyś, czy po prostu doświadczenie ci mówi, że tak będzie optymalnie? Nie mam pojęcia czy tak będzie optymalnie, pewnie nie ma jakiejś większej bazy przypadków próby nagazowania trudnego piwa, żeby określić która metoda jest optymalna. A z mojego doświadczenia to tak nagazowałem bragotta, później przy piwie ok 12% alk to dodałem Bayanusy już przed rozlewem do fermentora na kilka dni, normalnie się nagazował, niestety była lekka autoliza (ale taka bardziej szlachetna sos sojowy, maggi). Edytowane 19 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 edit: Dwa dni temu zabutelkowałem Risa 33°Blg, zobaczymy czy mnie to ominie (FFT się nagazowało) A czym fermentowałeś o bydlę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) US-05 W sumie to chciałem koło 27°Blg (pod względem zasypu to miał być klon historycznego Imperial Brown Stoutu Barclaysa) ale jakoś tak odparowało Ale dzięki temu myślę, że jestem już gotowy do Jopejskiego. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) US-05 Rozumiem, że gęstwa ;-) Edytowane 20 Czerwca 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Gęstwa, 300ml ale po fermentacji to osadów z 3 litry musiałem wylać, bo nie zbiła się w litą gęstwę tylko taka rzadka budyniowata maź drożdżowa była na dnie fermentora. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 US-05 W sumie to chciałem koło 27°Blg (pod względem zasypu to miał być klon historycznego Imperial Brown Stoutu Barclaysa) ale jakoś tak odparowało Ale dzięki temu myślę, że jestem już gotowy do Jopejskiego. to jest ten ~70%pale/20%brown/10%black? podobno brown długo się układa ale warto, sam chcę zmajstrować coś takiego, jakiego dokładnie użyłeś black? a co do us05 do tego piwa to moim zdaniem padną przedwcześnie, do ile zeszło Ci fft? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Coś w tym stylu, https://retributionbrewing.co.uk/commercial-brew-days/brew-days-2/imperial-brown-stout-1848-barclay-perkins-ibs-barrel-project/ złożyłem z 3 receptur zasyp, coś koło tego wyszło 25% brown/12% amber/ 3% chocolate (wszystkie Fawcetta) Z tym układaniem browna to chyba trochę przesada, kiedyś robiłem już innego klona, tylko lżejszego z 40% brown/ 60% pale i dość młody był fajny (16°Blg, powiedzmy chyba po 3 miesiącach) ponadto ładnie się starzał pod względem smaków słodowych ale skopałem fermentacje i zbyt estrowy mi wyszedł i jeszcze do tego się przegazował. Do 15,5°Blg zeszło ale mam wrażenie (i nadzieję ) że taka była fermentowalność takiej brzeczki, nie zacierałem zbytnio na wytrawnie edit: Ponadto FFT szybko się nagazowało, w 2-3 dni i leży już te 3-4 tygodnie i nie zdeformowało czy rozszczelniło butelki, wydaje się więc, że nagazowanie w FFT, póki co, jest stabilne. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) poczekam jeszcze ze 3 miesiące i ewentualnie dodam odrobinę cukru do butelek To nic nie da, bo problemem nie jest brak cukru w butelce, tylko brak drożdży chętnych go zjeść Dodaj jakieś świeże drożdże lepiej. po 10 dniach od dodania małej miarki cukru, ris nagazowany jest wzorowo, ładna i stabilna piana, nie rozumiem do kilku butelek dodałem odrobinę zrehydratyzowanych us05, zobaczę za 14 dni co i jak Edytowane 1 Lipca 2017 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Może zapomniałeś cukru dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Może zapomniałeś cukru dać nie, glukoza poszła zastanawiam się nad jakością tej glukozy, leżała z rok czasu, nieszczelnie zamknięta pytanie zasadnicze o zawartość cukru w cukrze może wilgoci naciągnęła albo co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Ciąg dalszy historii. No i u mnie refermentacja nie ruszyła, w sumie nawet bez gazu jest do wypicia ale to nie to samo Trzeba będzie otwierać butelki, miałem dodać Bayanusy ale w sumie znalazłem coś takiego jak Coobra Rum Yeast niby wytrzymałość na alk. do 15%, paczka 72g więc pasuje też jakieś piwo na nich puścić Edytowane 7 Lipca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 I dalszy ciąg. Coobra Rum Yeast oczywiście załatwiły sprawę, tylko póki co dość alkoholowe jest, a bez gazu było nawet całkiem ułożone pod tym względem, mam nadzieję że się jeszcze ułoży ale w końcu piwo do leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ja robiłem belgijskiego Tripla 20 blg bardzo długo trzymałem go w fermentatorze po butelkowaniu też się nie nagazował dodałem strzykawką gęstwe z innego piwa które zrobiłem i po tygodniu był gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Też mam problem. Chodzi o porter 23 blg bez gazu po 50 dniach od rozlewu mimo, że z racji upałów w piwnicy jest nawet 20°C. Problem jest taki, że jakieś 75% butelek od razu po rozlewie zalakowałem. Po przeczytaniu tego tematu doszedłem do wniosku, że na razie nic nie ruszam. Mam jeszcze pytanie. Jak to jest z trwałością piwa w którym nie zaszła refermentacja? Refermentacja to sposób utrwalania piwa, więc skoro drożdże nie zużyły tlenu z butelki to piwo łatwiej może się zepsuć lub choćby utlenić co nie? Edit: chodzi o TO piwo. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Dla potomnych podajcie jakie to były szczepy drożdży i jaki %alk. miało piwo. Co do lakowania, to ja jak lakuję, to dopiero jak widzę, że refementacja zaszła bez problemu, piwo jest po niej czyste i nie wykazuje jakichś objawów potencjalnej infekcji, zazwyczaj 3-4 miesiące po butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Lakowanie od razu to był jednak błąd. Chociaż wcześniej robiłem 2 portery 21,5 - 22 blg (zwykłe bez udziwnień) i nie miałem problemu z nagazowaniem. Tu po zlaniu na cichą trzymałem jeszcze miesiąc z różnymi dodatkami (4 wersje w 4 balonach 5-cio litrowych) i pewnie to zaważyło. Dodam że 5 butelek rozlanych po tym jak zlałem resztę piwa na cichą miała gaz (sypałem miarką ok 1,5g/0,33l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Ja dob tripla użyłem Fermentis BE-256ba strzykawka do refermentacji dodałem safale s04 Ja dob tripla użyłem Fermentis BE-256 a strzykawka do refermentacji dodałem safale s04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 podsumowując temat po 6 miesiącach refermentacji w butelce pjana jak ta lala, nasycone zgodnie z planem chociaż ris był ok nawet i bez gazu, co nie @amorph powiedz to, no powiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Odkopię temat. Za około tydzień planuję butelkować RISa. 27blg, 15 litrów.4 tyg. burzliwej (16 - 20 st. C), 4 tyg. cichej (17 st. C). Us-05, 3-cie pokolenie. Zszedł po burzliwej do 9 blg. Pytanie: 1. Butelkować bez dodania gęstwy. 2. Z dodatkiem łychy gęstwy (4 tygodniowa Us-05, przemyta). 3. Z dodatkiem uwodnionych S-04 (takie mam). 4. Z dodatkiem uwodnionych Fermivin PDM (także posiadam). To mój pierwszy "mocarz", zapowiada się dobrze, więc nie chcę wyłożyć się na ostatnim etapie. Proszę o pomoc i podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 25 minut temu, Paweł76 napisał: Odkopię temat. Za około tydzień planuję butelkować RISa. 27blg, 15 litrów.4 tyg. burzliwej (16 - 20 st. C), 4 tyg. cichej (17 st. C). Us-05, 3-cie pokolenie. Zszedł po burzliwej do 9 blg. Pytanie: 1. Butelkować bez dodania gęstwy. 2. Z dodatkiem łychy gęstwy (4 tygodniowa Us-05, przemyta). 3. Z dodatkiem uwodnionych S-04 (takie mam). 4. Z dodatkiem uwodnionych Fermivin PDM (także posiadam). To mój pierwszy "mocarz", zapowiada się dobrze, więc nie chcę wyłożyć się na ostatnim etapie. Proszę o pomoc i podpowiedzi. Dodawania innych piwowarskich bym nie ryzykował. Gęstwa - o ile potrzebujesz, żeby się szybko nagazował, to można dodać, choć przy 4-tygodniowej miałbym mieszane odczucia. Najprędzej zastanowiłbym się nad dodaniem drożdży winiarskich - zjadają tylko proste cukry (na ile kiedyś czytałem), więc granatów nie spowodują, a mają większą tolerancję na alkohol - US-05 przy prawie 12% mogą mieć problem z nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Dziękuję za odpowiedź. Na czasie zupełnie mi nie zależy, nie się i pół roku gazuje (dałem sporo palonych, musi się i tak ułożyć). Dodam, tak jak piszesz, winiarskich (Fermivin PDM). Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 11 godzin temu, Paweł76 napisał: Odkopię temat. Za około tydzień planuję butelkować RISa. 27blg, 15 litrów.4 tyg. burzliwej (16 - 20 st. C), 4 tyg. cichej (17 st. C). Us-05, 3-cie pokolenie. Zszedł po burzliwej do 9 blg. Pytanie: 1. Butelkować bez dodania gęstwy. 2. Z dodatkiem łychy gęstwy (4 tygodniowa Us-05, przemyta). 3. Z dodatkiem uwodnionych S-04 (takie mam). 4. Z dodatkiem uwodnionych Fermivin PDM (także posiadam). To mój pierwszy "mocarz", zapowiada się dobrze, więc nie chcę wyłożyć się na ostatnim etapie. Proszę o pomoc i podpowiedzi. Ja ostatnio butelkowałem RIS 25BLG na gęstwie US-04 zeszło do 6BLG po 2 miesiącach. Nic nie dodawalem i po 2 tygodniach piwko nagazowane (1.6 vol dałem). Teraz reszta leżak. Myślę, że bez dodania też sobie poradzą, chociaż pewnie bezpieczniej dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Zawsze przy butelkowaniu nalewam jedną butelkę plastikową. Widzę kiedy nagazuje się. A co myślicie, żeby z tej miesięcznej gęstwy zrobić starter (jeśli będzie dobra) i wtedy dodać łychę drożdży do rozlewu? Mam zamrożoną brzeczkę i mieszadło. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się