Infam Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą). Piana jak w cocacoli. Weizenbock - powtórka. A jak z trawką żubrówki? Macie jakieś przejścia? Czes ma pewne doświadczenia. A tak z innej. Czy dodając surowce niesłodowane zwracacie uwagę na % tłuszczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 A tak z innej. Czy dodając surowce niesłodowane zwracacie uwagę na % tłuszczu? Każdy tłuszcz ma niszczące działanie na pianę; pożądana zawartość - 0% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 A jaki wpływ na smak miała ta wanilia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 U mnie w Xmas Ale piana bardzo słaba, znika momentalnie. Laska wanilii była na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 u mnie po lasce też jest cicho, potem znika momentalnie ale na fajkę Ps. Piany nie stwierdzono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą) wędzone z wanilią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą) wędzone z wanilią Brakuje śledzia z bułką tartą edit: padł mi net i nie zdążyłem dopisać. Oczywiście żartuję, wydaje mi się jednak, że wanilia nie jest dobrym dodatkiem do piwa. Jakoś nie mogę się ogólnie przekonać.... Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie, tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Brakuje śledzia z bułką tartą Nie z tartą tylko zwykłą i do tego z cebulką Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie, tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa. A smak wanilii pozostał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie' date=' tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa.[/quote']A smak wanilii pozostał? Ja go nie wyczuwam jakoś osobno, ale piwo bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Brakuje śledzia z bułką tartą Nie z tartą tylko zwykłą i do tego z cebulką Nie znacie się Jeśli chodzi o efekty to jakoś zapachu wanilii nie mogę się doszukać (weizenbock dopiero na burzliwej więc zobaczymy później - dawka podwójna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Ok. Trochę się ponabijaliście a ja tymczasem muszę zamieścić małe sprostowanie (za wcześniejszy bajzel przepraszam). Otóż do Grodziskiego nie dodawałem wanilii. Miałem dwa fermentory. Do jednego dodałem 2,5 źdźbła trawki żubrówki. A powyższe mogę poprzeć tym: http://www.piwo.org/forum/p22671-31-07-2009-10-46-35.html#p22671. Zapachu żubrówki jakoś trudnop się doszukać. Prawdę mówiąc dotychczas nie porównywałem dwóch próbek jednocześnie. Może to nasunie wnioski. Dziwne, że piwo "z trawką" ma dużo słabszą trwałość piany. Trawki chyba nie podejrzewałbym o to... O co chodzi? Ta sama brzeczka, drożdże, ta sama dbałość o wyeliminowanie jakichkolwiek przypadkowych tłuszczów - niemal to samo piwo! Trwałość piany w moich piwach rządzi się jakimiś bliżej nieznanymi prawami Jeśli zaś chodzi o wanilię, to było to tak: 1 laskę wanilii (pociętą wzdłuż) dodałem do jednego ze stoutów; 2 laski wanilii dodałem do jednego z weizenbocków. O ewentualnych efektach doniosę po butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 i jednak nie doniósł ... wypił przed butelkowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 No to wygrzebaliście... Pamiętam, że szału nie było, w stoucie nie mogłem się doszukać tej wanilii. W weizenbocku uzyskałem bardzo bogaty aromat ale nie było to związane z wanilią (raczej z lekkim zakażeniem ). Tak więc eksperyment nie był udany... Tego weizenbocka to chyba jeszcze posiadam; w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Odkopię, odgruzuję, ponowię Takie zapytanie. W kilku miejscach padają opinie, iż wrzucając laskę wanilii do piwa uzyskuje się niewiele. Być może aromat, być może posmak czekolady w połączeniu z kakao. U mnie problem jest poważniejszy Mianowicie znowu ktoś bardzo sprytnie uderzył w moją piwowarską ambicję rzucając frazę "proszę pomyśleć nad piwem - czymś na kształt truskawki z wanilią". O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów jak przy "kobiecym piwie", czy przy pomocy chmielu Belma, to z wanilią chyba będzie gorzej. Wrzucenie do gotowania i na cichą może odnieść zauważalny efekt, czy raczej nie będzie to wyczuwalne? jakieś inne tricki jak tę wanilię w piwie uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azbest Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Może takie cuś? http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=373 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Laskę wanilii (1-2 sztuki) wrzuca się na cichą, warto ją przeciąć w pół tak aby wydobyć z niej to co najlepsze. Amerykańskie fora piszą też o dezynfekcji ale nie wiem czy to jest konieczne, raczej jako opcja. Dezynfekcja laski polega na wrzuceniu jej wcześniej to mocnego alkoholu (wódka, whisky, burbon) na kilka dni. Burbon jest ciekawą opcją, sam w sobie jest bardzo kukurydziany, po namoczeniu w wanilii nabierze nowych aromatów - można niewielką ilość dodać do piwa podczas rozlewu. Edytowane 25 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Laskę wanilii (1-2 sztuki) wrzuca się na cichą, warto ją przeciąć w pół tak aby wydobyć z niej to co najlepsze. Amerykańskie fora piszą też o dezynfekcji ale nie wiem czy to jest konieczne, raczej jako opcja. Dezynfekcja laski polega na wrzuceniu jej wcześniej to mocnego alkoholu (wódka, whisky, burbon) na kilka dni. Burbon jest ciekawą opcją, sam w sobie jest bardzo kukurydziany, po namoczeniu w wanilii nabierze nowych aromatów - można niewielką ilość dodać do piwa podczas rozlewu. Robiłem tak już przy Milk Chocolate Stoucie. W ciemnym piwie niewiele to dało moim zdaniem. Byłem ciekaw czy są jakieś inne metody uwypuklenia smaku i aromatu wanilii. Chociaż (o ile zdecyduję się w ogóle na to piwo) w jasnym piwie słabo chmielonym efekt może być zdecydowanie bardziej odczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Polecam naturalny aromat waniliowy zwany też czasami ekstraktem waniliowym. Jako roztwór alkoholowy nie ma tłuszczu i nie wpływa na pianę. Od biedy można zrobić go samodzielnie przez macerację jak opisano powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów Z syropem nie byłbym taki pewien, one nie są truskawkowe, tylko "o smaku truskawkowym". To już lepszy chyba byłby domowy sok truskawkowy, taki robiony tylko z truskawek i cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Czy w Primatorze pszenicznym jest dodatek wanilii ? Chodzi mi delikatny, lekko słodkawo posmak w tle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów Z syropem nie byłbym taki pewien, one nie są truskawkowe, tylko "o smaku truskawkowym". To już lepszy chyba byłby domowy sok truskawkowy, taki robiony tylko z truskawek i cukru. Piwo ma być o smaku truskawki z wanilią, więc chyba jakoś się dogadamy gdzieś kiedyś przy produkcji malinowego natknąłem się na markę syropów ze stosunkowo dużą zawartością deklarowanego smaku. Były trochę droższe, ale pewnie lepiej by się nadawały. Muszę sobie przypomnieć co to i gdzie to było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Czy w Primatorze pszenicznym jest dodatek wanilii ? Chodzi mi delikatny, lekko słodkawo posmak w tle. Poszukaj kolego informacji o tym piwie słodkość nie wynika z dodatku wanilii, ale z charakteru tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów jak przy "kobiecym piwie", czy przy pomocy chmielu Belma Z tego co słyszałem Belma jest kiepska jeśli chodzi o truskawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się