zasada Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Szukając czegoś na temat słodu Special X z BestMalz, pomyślałem, czy poza szerokim podforum Surowce, nie przydałoby się podobnie jak w przypadku drożdży i chmieli, wydzielić osobny poświecony charakterystyce słodów oraz doświadczeniom z nimi związanymi. Oczywiście szczególnie słody karmelowe różnych producentów, słody specjalne ale także słody podstawowe - charakterystyki oficjalne, uwagi z zastosowania, zamienniki etc. Nie wiem czy nie przesadzam, propozycję składam z pewną nieśmiałością. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Popieram, przyda się coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 za! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Jak najbardziej za ,brakuje opracowań wielu dostępnych teraz słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Inna sprawa czy to jest w ogóle wykonalne dla słodów. Używałem Special X w dwóch piwach, ale za cholerę nie byłbym w stanie określić co dokładnie wniósł do piwa ten konkretny słód. Bo inne słody, bo chmiele, bo drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Też jestem za wprowadzeniem takiego działu, na pewno byłby pomocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoście więc do administratora zapotrzebowanie i pewnie utworzy wam dział. Druga sprawa czy opisy słodów będą rzetelne, często widzę po opisach piw że ludzie różne rzeczy przypisują słodom a nie do końca jest to ich wina Spróbować można jak nie wyjdzie to dział umrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 To czemu wciąż nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 To czemu wciąż nie ma? Bo umarł zanim się narodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 To spłódźmy go ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 To spłódźmy go ponownie. To napisz do admina z gorącą prośbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Oczywiście mogę założyć daną kategorią, podobnie jak to jest w przypadków chmieli, czy bjcp, ale pytanie zasadnicze, czy to ma sens. Na czym takie zestawienie ma polegać Mam podobne wątpliwości jak Undeath parę postów wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Po pierwsze do piwa sypie się kilka kilogramów słodów, kilkdziesiąt gram chmielu i kilkanaście gram drożdży. Tymczasem na forum nie ma działu o słodach. Czy opisy słodów będą rzetelne? To jest forum, będzie różnie. W chmielach i drożdżach jest tak, że pierwszy wpis, to jest taka metryczka producenta, a potem dyskusja. Wy jesteście starymi wyjadaczami, ja początkujący. Na razie nic nie uwarzyłem jeszcze tak od początku do końca z własnej koncepcji, choć coś mi się zaczyna pod kopułą kołatać. Nauczyłem się już jednak tyle, że receptura może być pewną wskazówką, kierunkiem, w którym się podąża. Że jak jest napisane 5kg, to mogę wrzucić 6kg i to nie spowoduje katastrofy. To może się wydawać śmieszne, ale przy pierwszej warce stresowałeo mnie to, że w którymś miejscu coś podgrzeję o parę chwil za długo, albo sypnę za wcześnie, albo za mało, czy za dużo. Także korzystając z tych receptur, zakupuję surowce i warzę jak należy. Natomiast w zasadzie (prawie) nie mam pojęcia, po co w tych recepturach jest kilka różnych słodów. Moja koncepcja tego działu, to koncepcja początkującego. Jaki słód do jakich piw stosować, czego się spodziewać, ile sypać (w %), co będzie, jak sypnie się więcej, w jakiej temperaturze zacierać, w którym momencie sypać. Może jak będę miał za sobą kilkanaście\kilkadziesiąt warek, to też stwierdzę, że to nie był dobry pomysł z tym działem. A tak w ogóle to się mówi, że papier jest cierpliwy i przyjmie wszystko. Tym bardziej forum internetowe (poza ścierwem, taki żarcik hermetyczny dla wtajemniczonych ). Może po prostu zrobić ten dział i sprawdzić, czy się przyjmie. Jak nie, to naciśnięcie klawisza delete, nie powinno być bardzo pracochłonne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Takie informacje masz np. przy kupowaniu słodu w sklepie internetowym. Często masz podany % w jakim powinnno się go użyć i co wnosi. Po co to kopiować? Moim zdaniem sztuka dla sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Dla chmielu i drożdży też takie informacje są podane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Pomysł totalnie z dupy, tylko zaśmieci forum, już same opisy producentów to czysta fantastyka i chciejstwo, jeszcze dojdzie do tego radosna twórczość forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Pomysł totalnie z dupy, tylko zaśmieci forum, już same opisy producentów to czysta fantastyka i chciejstwo, jeszcze dojdzie do tego radosna twórczość forumowiczów. A możesz podać, w którym dziale nie ma "radosnej twórczości forumowiczów"? Moim zdaniem to jest nieodłączna cecha każdego forum. Jak chcesz mieć treści akceptowane tylko przez siebie, to możesz sobie bloga założyć. Sądząc po odzewie, nie tylko ja uważam, że taki dział miałby sens. Poza tym nie pisz z dupy, tylko z pupy, bo to nie ładnie . Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Jaki słód do jakich piw stosować, czego się spodziewać, ile sypać (w %), co będzie, jak sypnie się więcej, w jakiej temperaturze zacierać, w którym momencie sypać. to wszystko jest w dziale: receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Jaki słód do jakich piw stosować, czego się spodziewać, ile sypać (w %), co będzie, jak sypnie się więcej, w jakiej temperaturze zacierać, w którym momencie sypać. to wszystko jest w dziale: receptury. Ponownie napiszę: tak jak chmiele i drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 no właśnie, więc po co mnożyć byty. Uwarzysz z 50 warek i będziesz wiedział co i jak. Na razie warz ze sprawdzonych receptur. Albo. Jeden słód, dwa chmiele, później dodaj jakiś specjalny i patrz co wyjdzie, ucz się smaków słodów itd. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Twoje argumenty są dobre na nie tworzenie jakiegokolwiek działu. Powiem więcej, one są dobre na poparcie likwidacji wszystkich działów. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Tak zaczynaliśmy 8-10 lat temu gdy nie było niczego. Sami się uczyliśmy, więc zachęcam do tego samego aby samemu eksperymentować i pogłębiać swoją wiedzę. To ma być zabawa. Podobnie jest z gotowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Ja doceniam i szanuję dorobek, ale to jest takie gadanie, jak babcie i dziadkowie mówią, że nam się we łbach poprzewracało, bo kiedyś to były tylko kartofle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się