luki161 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Sypalem luzem i filtrowalem ponczocha. Sporo tez opadlo na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Ostatnio warzyłem Kaffir White IPA i jak nazwa wskazuje, jednym z dodatków była limonka kaffir, a dokładnie jej suszone liście. I tu receptura zakładała zrobienie wywaru (gotować 5 minut) i dodać sam wywar tuż przed rozlewem. I wydaje się to jedynym bezpiecznym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 14 godzin temu, Wuuu napisał: Ostatnio warzyłem Kaffir White IPA i jak nazwa wskazuje, jednym z dodatków była limonka kaffir, a dokładnie jej suszone liście. I tu receptura zakładała zrobienie wywaru (gotować 5 minut) i dodać sam wywar tuż przed rozlewem. I wydaje się to jedynym bezpiecznym rozwiązaniem. bezpieczne - tak. czy najlepsze to niekoniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: bezpieczne - tak. czy najlepsze to niekoniecznie Czemu niby nie najlepsze? Uważasz, że na zimno dodane da lepszy efekt niż na gorąco? To spróbuj "zaparzyć" herbatę w zimnej wodzie i we wrzątku i zobacz która esencja będzie bardziej intensywna Wydaje mi się też, że herbata nie zawiera olejków eterycznych jak chmiel, które mogłyby ulotnić się wysokich temperaturach. Więc co zyskamy gdy dodamy ją na zimno, prócz ryzyka infekcji? Edytowane 25 Marca 2018 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Moze to glupi pomysl - ale pisze na zasadzie burzy mozgow. A gdyby tak zrobic coldbrew w zakapslowanej butelce - 2/3 doby. Pozniej pogotowac butle w stylu pasteryzacji (pytnie czy to wybije wszelkie ustrojstwa?) i dodac przed rozlewem lub na ostatnie dwa dni cichej? To taki pomysl na szybko, bez wiekszego przemyslenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) 32 minuty temu, Romanista napisał: Moze to glupi pomysl - ale pisze na zasadzie burzy mozgow. A gdyby tak zrobic coldbrew w zakapslowanej butelce - 2/3 doby. Pozniej pogotowac butle w stylu pasteryzacji (pytnie czy to wybije wszelkie ustrojstwa?) i dodac przed rozlewem lub na ostatnie dwa dni cichej? To taki pomysl na szybko, bez wiekszego przemyslenia. Myślę, że nawet po zagotowaniu "zaparzonego" coldbrew, raczej nie zmienią się już właściwości smakowe, a bezpieczniej dla piwa. Łatwo też przetestować, która opcja lepsza (czy wywar czy coldbrew) wystarczy przed rozlewem warkę podzielić na pół. Szczerze to do dziś nie slyszałem nawet o tej nowej modzie na kilkugodzinne "parzenie" kawy/herbaty na zimno, wiec faktycznie może coś z tego być i dać inny efekt niż zwykłe sypnięcie herbaty do brzeczki. Nie mam niestety w najbliższych planach podobnej warki, więc nie sprawdzę Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Marca 2018 przez Wuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 4 godziny temu, Wuuu napisał: Szczerze to do dziś nie slyszałem nawet o tej nowej modzie Tez sie zdziwilem gdy to znalazlem podczas swoich poszukiwan. Ale jeszcze bardziej zdziwilem sie, ze to wcale nie jest nowa moda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Herbatę na zimno ekstrahowano do zapomnianego, a kiedyś bardzo popularnego likieru creme de the. Mieszankę herbat takich jak zielona, gunpowder i chińska imperial gotowano w 6 litrach wody, studzono, dolewano kolejne 6 litrów i macerowano aż do następnego dnia. Inna metoda polegała na wzięciu jednej części najlepszej herbaty na 3 części zimnej wody i podgrzaniu tylko na 10 minut, a potem natychmiastowym ochłodzeniu. To były przepisy z lat 1804-1841. Późniejsze skupiały się na gotowaniu herbat przez 2 godziny lub nawet 3-dniowej perkolacji. W każdym razie myśl przewodnią likiernictwa francuskiego można z dobrym skutkiem wykorzystać do piwowarstwa. Edytowane 29 Marca 2018 przez Bogi Joosto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Doszukałem, że Adam Cink zwycięzca Kuźni Piwowarów 2017 w herbacie Tea Pale Ale dał po prostu na 7 dni fermentacji cichej herbatę liściastą w ilości 10 gramów/litr, sypnięta prosto do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Ja rowniez tak dawalem i efekt jest w pelni zadowalajacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 To Ameryki nie odkrył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilstk Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Jestem w trakcie swojej pierwszej warki i już mam pomysł na drugą również z BREWKITA. Chciałbym trochę odświeżyć temat i dopytać tuta: Czy zaparzoną herbatę mogę dolać w trakcie tworzenia brzeczki czy lepiej przed rozlaniem do butelek (zostawiając w fermentorze miejsca nie uzupełniając do 20L brzeczki). Jeżeli ta druga opcja to ile zostawić miejsca na dolanie herbaty przy rozlewie i czy wskazane będzie to wymieszać w fermentorze bo pewnie się niepotrzebnie napowietrzy? Jak przeliczyć ilość herbaty do zaparzenia (będzie to herbata z torebek dobrej jakość / intensywna) Może ma ktoś doświadczenie w takim zabiegu, albo zaproponujecie coś innego rozsądniejszego pamiętając, że jestem mocno początkującym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieq12 Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Godzinę temu, kamilstk napisał: Jestem w trakcie swojej pierwszej warki i już mam pomysł na drugą również z BREWKITA. Chciałbym trochę odświeżyć temat i dopytać tuta: Czy zaparzoną herbatę mogę dolać w trakcie tworzenia brzeczki czy lepiej przed rozlaniem do butelek (zostawiając w fermentorze miejsca nie uzupełniając do 20L brzeczki). Jeżeli ta druga opcja to ile zostawić miejsca na dolanie herbaty przy rozlewie i czy wskazane będzie to wymieszać w fermentorze bo pewnie się niepotrzebnie napowietrzy? Jak przeliczyć ilość herbaty do zaparzenia (będzie to herbata z torebek dobrej jakość / intensywna) Może ma ktoś doświadczenie w takim zabiegu, albo zaproponujecie coś innego rozsądniejszego pamiętając, że jestem mocno początkującym? Ja do wszystkich moich piw do których dodawałem herbatę, dodawałem ją na cichej fermentacji zawsze efekt był bardzo zadowalający. Zalewam herbatę wrzątkiem po czym po ostudzeniu całość leci do fermentora na 5-6 dni. W Twoim wypadku proponowałbym dodać wywar z herbaty wraz z cukrem do refermentacji przed zabutelkowaniem, wlej prosto do fermentora i delikatnie wymieszaj zdezynfekowanym mieszadłem. Odnośnie ilości ja daję około 150g na 25/30l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilstk Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 31 minut temu, misieq12 napisał: Ja do wszystkich moich piw do których dodawałem herbatę, dodawałem ją na cichej fermentacji zawsze efekt był bardzo zadowalający. Zalewam herbatę wrzątkiem po czym po ostudzeniu całość leci do fermentora na 5-6 dni. W Twoim wypadku proponowałbym dodać wywar z herbaty wraz z cukrem do refermentacji przed zabutelkowaniem, wlej prosto do fermentora i delikatnie wymieszaj zdezynfekowanym mieszadłem. Odnośnie ilości ja daję około 150g na 25/30l piwa. Wielkie dzięki za podpowiedź ? A jeżeli nie zlewam na cichą to jak najlepiej ugryźć temat? Jak już też jesteśmy przy refermentacji i nie zlewam na cichą to chyba lepiej do butelek dodawać glukozę (lepsze rozwiązanie niż cukier?) niż do pojemnika i bełtać cały osad? Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) By mieć równomiernie nagazowane piwa warto cukier rozpuścić w pewnej ilości wody i wlać do czystego fermentora z kranikiem. Do niego zlewasz delikatnie przefermentowane piwo pozostawiając osad. Następnie lekko mieszasz fermentorem by nie natlenić zbytnio. U Ciebie można cukier rozpuścić w naparze (ok. 400 ml) z herbaty Edytowane 21 Maja 2020 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilstk Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) 37 minut temu, yoshko napisał: warto cukier rozpuścić w pewnej ilości wody Są jakieś sprawdzone godne polecenia kalkulatory ile glukozy na ile litrów brzeczki i w jakiej ilości wody? Bo w sumie za 1,5 tyg. się z tym będę musiał zmierzyć przy rozlewie. Edytowane 21 Maja 2020 przez kamilstk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Tutaj masz taki pierwszy z brzegu: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation - Poziom CO2: wpisuj dolna granicę w stylu - Temp. piwa: temperatura miejsca gdzie będzie piwo się nagazować. Ilość wody nie ma znaczącego wpływu. Wystarczy tyle aby cukier dobrze się rozpuścił w tej wodzie a ten roztwór był na tyle płynny by dobrze wymieszał się z piwem i taki aby niepotrzebnie je rozcieńczył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 5 minut temu, yoshko napisał: Tutaj masz taki pierwszy z brzegu: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation - Poziom CO2: wpisuj dolna granicę w stylu - Temp. piwa: temperatura miejsca gdzie będzie piwo się nagazować. Ilość wody nie ma znaczącego wpływu. Wystarczy tyle aby cukier dobrze się rozpuścił w tej wodzie a ten roztwór był na tyle płynny by dobrze wymieszał się z piwem i taki aby niepotrzebnie je rozcieńczył Temperatura piwa to akurat (upraszczając) najwyższa temperatura podczas fermentacji. Temperatura w miejscu refermentacji nie ma tu nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 A gdzie to jest napisane? Bo wszyscy tak mówią od kilku miesięcy ale źródła nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 1 minutę temu, yoshko napisał: A gdzie to jest napisane? Bo wszyscy tak mówią od kilku miesięcy ale źródła nie znalazłem. Brewer's Friend następująco opisuje sprawę: Cytat The beer you are about to package already contains some CO2 since it is a naturally occurring byproduct of fermentation. The amount is temperature dependent. The temperature to enter is usually the fermentation temperature of the beer, but might also be the current temperature of the beer. If the fermentation temperature and the current beer temperature are the same life is simple. However, if the beer was cold crashed, or put through a diacetyl rest, or the temperature changed for some other reason... you will need to use your judgment to decide which temperature is most representative. During cold crashing, some of the CO2 in the head space will go back into the beer. If you cold crashed for a very long time this may represent a significant increase in dissolved CO2. There is a lot of online debate about this and the internet is thin on concrete answers backed by research. We are open to improving the calculator so please let us know of any sources that clarify this point. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Czyli sprawa otwarta i to zależy od piwowara co wpisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilstk Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Wracając w takim razie do poruszanego zagadnienia wygląda, że nie ma co sypać glukozy do butelek przed kapslowaniem tylko najlepiej zrobić syrop i wymieszać w brzeczce i to dopiero po zlaniu do drugiego fermentora (żeby nie rozbełtać osadu)? A co za tym idzie w tym momencie mogę glukozę rozpuścić w swoim wywarze z herbaty? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Tak kamilstk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilstk Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Właśnie przygotowuję kolejną brzeczkę i czy jeżeli fermentację burzliwą brzeczki z brewkita chcę rozpocząć w temperaturze 16 stopni to rehydrytacje drożdży US-05 mam przeprowadzić w temperaturze 25 stopni czy w 16 stopniach (takiej jak początkowa temperatura brzeczki) czy po prostu wsypać suche do brzeczki o temperaturze 16 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) 44 minuty temu, kamilstk napisał: rehydrytacje drożdży US-05 mam przeprowadzić w temperaturze 25 stopni czy w 16 stopniach W 25 jak podaje producent, przed zadaniem dolewaj po trochu chłodniejszej brzeczki żeby wyrównać łagodnie temperaturę i wlej do fermentora. Uwadnianie nie może trwać za długo, trzymaj się instrukcji. ps. I zdecyduj się może na jeden wątek... Edytowane 26 Maja 2020 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się