Igorrodz Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Witam Jak ze słodów ze Strzegomia zrobić piwo w kolorze czerwonym? Mógłby ktoś podać sam zasyp? Styl american amber ale albo american pale ale. Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Jak w wypadku Irish Red Ale dodać jęczmień palony. http://www.piwo.org/topic/2232-irish-red-ale/?p=37864 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted January 15, 2017 Author Share Posted January 15, 2017 @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Nieprawdaż. Dasz tylko na mashout albo na samą filtrację jakieś 50g na warkę 20 litrową i da tylko kolor. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Są jeszcze odmiany słodów, które potrafią dać czerwony kolor. Strzegom ma karmelowy czerwony, dziś dopiero pierwszy raz go używałem, więc nie wiem jakie będą efekty. Dawno temu zrobiłem też czerwoną aipę, tam był słód crytal i coś jeszcze. I wydaje mi się, że ten crystal dał czerwony kolor. Ale głowy sobie nie dam uciąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Przeczytałeś podlinkowany temat?Dobrego dnia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 Trzeba się wstrzelić między ciemny bursztyn a jasny brąz i tyle, wyjdzie czerwony. Tylko, że widełki są na tyle wąskie, że łatwo przestrzelić. No i jak już było powiedziane - palony jęczmień. Parametry słodów przeważnie mają tylko jakiś zakres barwy, a nie barwę dokładną, więc w zasadzie pozostaje tylko metoda prób i błędów, która jeszcze może dawać różne rezultaty zależnie od konkretnej partii słodów. Ten temat przewinął się przez forum już kilka razy, więc możesz też pogrzebać w starszych tematach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 Kiedys warzylem piwo z zasypem 100% wiedenski strzegom, wyszedl bardzo ladny kolor wpadajacy w czerwien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 16, 2017 Share Posted January 16, 2017 (edited) @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Igorodz doczytaj proszę Cię link bo po raz kolejny pokazujesz swoją nie miłą stronę odbijając piłeczkę. Wyjaśnię krótko - jęczmień palony był dodawany do IRA by właśnie przyciemnić kolor nie dla paloności (choć tą czasem delikatnie czuć ale nie jest to błąd w tym piwie), w każdej klasycznej recepturze na to piwo znajdziesz jego ślad. 30-50 g często nie jest wyczuwalne w smaku. Powiem że najlepsze czerwone piwo na słodach strzegomskich to to: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=220705 Ale wiesz jest pierdylard zmiennych - choćby różne partie słodów oraz przejęcie przez Vikinga strzegomia, nie powiem Ci czy teraz wyjdzie tak samo. Same IRA z jęczmieniem palonym były bardziej brązowo-miedziane. Zdjęcie tej Pacyfic IPA: Edited January 16, 2017 by Undeath Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AresREAL Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Brokreacja jakiś czas temu udostępniła swój przepis na The Butcher - http://brokreacja.pl/uwarz-sobie-the-butcher/ To jest RED IPA wiec zasyp powinien Ci odpowiadać. Tutaj zamiast palonego jęczmienia użyli Carafy Special III Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Enethion and Wiecha 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Brokreacja jakiś czas temu udostępniła swój przepis na The Butcher - http://brokreacja.pl/uwarz-sobie-the-butcher/ To jest RED IPA wiec zasyp powinien Ci odpowiadać. Tutaj zamiast palonego jęczmienia użyli Carafy Special III Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka robiłem jedno piwo z zasypem prawie identycznym (zwiększyłem tylko ilość słodu pale ale z 4,5kg do 5kg) i generalnie piwo wyszło mocno, mocno miedziane - daleko niestety mu było do czerwieni/rubinu. osobiście zmniejszyłbym ilość Carafy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Jak ze słodów ze Strzegomia zrobić piwo w kolorze czerwonym? Miałem jedną próbę zrobienia piwa z założenia "czerwonego" w barwie: do lagera wiedeńskiego dodałem jęczmień palony (4500g wiedeński, 85g palony). Dodałem go na koniec zacierania przed wygrzewem. Barwa była bardziej niż w innych moich piwach zbliżona do "czerwonego", posmak był mocno "ciasteczkowy" (wiedeński), wyczuwalna była lekka kwaśność (pewnie od palonego). Gdybym miał dzisiaj uwarzyć piwo "czerwone" to użyłbym jaśniejszych słodów niż wiedeński i dodał jęczmień palony (te 85g) drobniej ześrutowany ale na etapie filtracji, nawet dopiero przy pierwszym wysładzaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Dodać sok z buraka Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Andrzej, przeginasz. Ja na prawdę nie wiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć Twoje zachowanie Zmuszony jestem włączyć Ci moderację wpisów. Undeath 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Andrzej, przeginasz. Ja na prawdę nie wiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć Twoje zachowanie Zmuszony jestem włączyć Ci moderację wpisów. Rozumiem że pisząc sok z buraka złamałem jakiś regulamin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 (edited) Andrzej, przeginasz. Ja na prawdę nie wiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć Twoje zachowanie Zmuszony jestem włączyć Ci moderację wpisów.Ja rozumiem przy niektórych postach w innych wątkach, bo trafiały się takie poniżej akceptowalnego poziomu prowadzonej dyskusji, ale jakkolwiek ten podaje rozwijanie inne niż w kierunku palonego jęczmienia/słodu, jest to podejście akceptowalne. Co do tematu, piłem piwo z dodatkiem soku z buraków - nie pamiętam browaru. W smaku tych buraków za bardzo nie czułem, ale też nie jestem bardzo wyćwiczony w znajdowaniu smaków i aromatów w piwie. Kolor był najbliższy czerwieni że wszystkich znanych mi piw (jedynie piwo pomarańczowe z browaru Na Jurze mógłbym jeszcze podać, ale ono było bardziej różowe niż czerwone i z dodatkiem malin - jak dobrze pamiętam). Ja bym się pokusił o taką próbę na miejscu pytającego. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edited January 19, 2017 by Enethion anteks and darinho 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 Widzę, że przywołano mnie do tablicy http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=281890 Można się śmiać ale piwo wyszło nieźle jak na buraka Była z niego taka delikatna ziemistość i słodycz w aromacie - taki sok z buraka. Ja dałem go dość sporo do tej pszenicy, ale kolega z Wrocławia dodawał też buraka do IPA i tam był niewyczuwalny nie pamiętam jakie ilości dał, a zabarwił piwo na krwisto. Burak to naturalny barwnik i nie wiem z czego tu się nabijać Tutaj recenzje: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=287504 http://www.piwo.org/topic/14329-browar-undeath-117-buraczana-pszenica-123blg/ Z Kega miałem sporo siarki w tym piwie, nie wiem czy wina drożdży czy to, że kegi jeszcze wtedy pirosiarczynem odkażałem i zawsze go trochę w kegu zostawało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 U mnie tak wyglądało piwo z burakiem http://www.piwo.org/topic/15526-browar-krecia-robota/page-3?do=findComment&comment=385715 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted January 19, 2017 Share Posted January 19, 2017 http://www.brews-bros.com/topic/450-home-run-red-lager/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 http://www.piwo.org/topic/21424-piwo-truskawkowe-moja-koncepcja-prośba-o-ocenę/?p=405400 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted January 26, 2017 Author Share Posted January 26, 2017 Czyli wystarczy dodać 50g jęczmienia palonego na wygrzew / ostatnie 10minut zacierania niezależnie od pozostałego zasypu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 (edited) Nie. Barwa zależy od całości zasypu. Najlepiej chyba się wbić gdzieś w okolice ciemnego bursztynu i jęczmieniem palonym dokręcić barwę. Może i samym też by się dało, ale trzeba dobrze trafić z ilością, a tej Ci nikt dokładnej nie poda bo zależy od reszty słodów, a te też mogą się trochę różnić barwą zależnie od partii, co może wpłynąć na przestrzelenie czerwieni. Ja piwo najbliższe czerwonego uzyskałem na takim zasypie: Słód Pale Ale – 4.0kg Słód Carared – 0.25kgSłód Caraamber – 0.25kgJęczmień palony – 0.06kg Edited January 27, 2017 by Oskaliber Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Na kolor też wpływa klarowność lub jej brak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bielo Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 (edited) [...] Może i samym też by się dało, ale trzeba dobrze trafić z ilością [...] Tak, dałoby się, czemu dałem przykład w linku trzy posty wcześniej co do reszty się zgadzam. Największy problem z kolorem czerwonym w piwie jest taki, że z samego słodu ciężko utrzymać nasyconą czerwień, bo kolor zmienia się od złotego przez bursztyn po czerń, a nie z różu przez czerwień po rubin. Ponadto zmętnienie modyfikuje tę barwę [np. drożdże rozjaśniają bo same są zazwyczaj koloru cielistego]. Najłatwiej to chyba dodać hibiskusa. Edited January 27, 2017 by Bielo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 Ja piwo najbliższe czerwonego uzyskałem na takim zasypie: Słód Pale Ale – 4.0kg Słód Carared – 0.25kg Słód Caraamber – 0.25kg Jęczmień palony – 0.06kg Dzięki. A jakie równoważne słody ze Strzegomia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) A jak byście opisali kolor czerwony za pomocą barwy EBC? Wiadomo, że na ostateczną barwę wpływ ma bardzo wiele czynników i takie celowanie trochę mija się z sensem, ale może są jakieś widełki dla barwy czerwonej??? Moje piwa (nie celowałem specjalnie w czerwony, ebc liczyłem sobie dopiero później), które wpadały w czerwień miały: 17,2EBC, 19EBC, i 23,1EBC (liczone wg BrewTarget 2.3.0) W planach mam Tasmanian Red Ale wg zasypu z TB. Tam EBC wychodzi 23,6. A jak u Was z tym EBC w czerwonych piwach??? Edited January 28, 2017 by darinho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now