Igorrodz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam Jak ze słodów ze Strzegomia zrobić piwo w kolorze czerwonym? Mógłby ktoś podać sam zasyp? Styl american amber ale albo american pale ale. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Jak w wypadku Irish Red Ale dodać jęczmień palony. http://www.piwo.org/topic/2232-irish-red-ale/?p=37864 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Nieprawdaż. Dasz tylko na mashout albo na samą filtrację jakieś 50g na warkę 20 litrową i da tylko kolor. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Są jeszcze odmiany słodów, które potrafią dać czerwony kolor. Strzegom ma karmelowy czerwony, dziś dopiero pierwszy raz go używałem, więc nie wiem jakie będą efekty. Dawno temu zrobiłem też czerwoną aipę, tam był słód crytal i coś jeszcze. I wydaje mi się, że ten crystal dał czerwony kolor. Ale głowy sobie nie dam uciąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Przeczytałeś podlinkowany temat?Dobrego dnia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Trzeba się wstrzelić między ciemny bursztyn a jasny brąz i tyle, wyjdzie czerwony. Tylko, że widełki są na tyle wąskie, że łatwo przestrzelić. No i jak już było powiedziane - palony jęczmień. Parametry słodów przeważnie mają tylko jakiś zakres barwy, a nie barwę dokładną, więc w zasadzie pozostaje tylko metoda prób i błędów, która jeszcze może dawać różne rezultaty zależnie od konkretnej partii słodów. Ten temat przewinął się przez forum już kilka razy, więc możesz też pogrzebać w starszych tematach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Kiedys warzylem piwo z zasypem 100% wiedenski strzegom, wyszedl bardzo ladny kolor wpadajacy w czerwien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) @@zasada Nie chcę uzyskać akcentów palonych i palonej goryczki, to nie ma być stout - a taki efekt da mi jęczmień palony, nieprawdaż? Igorodz doczytaj proszę Cię link bo po raz kolejny pokazujesz swoją nie miłą stronę odbijając piłeczkę. Wyjaśnię krótko - jęczmień palony był dodawany do IRA by właśnie przyciemnić kolor nie dla paloności (choć tą czasem delikatnie czuć ale nie jest to błąd w tym piwie), w każdej klasycznej recepturze na to piwo znajdziesz jego ślad. 30-50 g często nie jest wyczuwalne w smaku. Powiem że najlepsze czerwone piwo na słodach strzegomskich to to: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=220705 Ale wiesz jest pierdylard zmiennych - choćby różne partie słodów oraz przejęcie przez Vikinga strzegomia, nie powiem Ci czy teraz wyjdzie tak samo. Same IRA z jęczmieniem palonym były bardziej brązowo-miedziane. Zdjęcie tej Pacyfic IPA: Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Undeath Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Brokreacja jakiś czas temu udostępniła swój przepis na The Butcher - http://brokreacja.pl/uwarz-sobie-the-butcher/ To jest RED IPA wiec zasyp powinien Ci odpowiadać. Tutaj zamiast palonego jęczmienia użyli Carafy Special III Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Wiecha i Enethion 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Brokreacja jakiś czas temu udostępniła swój przepis na The Butcher - http://brokreacja.pl/uwarz-sobie-the-butcher/ To jest RED IPA wiec zasyp powinien Ci odpowiadać. Tutaj zamiast palonego jęczmienia użyli Carafy Special III Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka robiłem jedno piwo z zasypem prawie identycznym (zwiększyłem tylko ilość słodu pale ale z 4,5kg do 5kg) i generalnie piwo wyszło mocno, mocno miedziane - daleko niestety mu było do czerwieni/rubinu. osobiście zmniejszyłbym ilość Carafy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Jak ze słodów ze Strzegomia zrobić piwo w kolorze czerwonym? Miałem jedną próbę zrobienia piwa z założenia "czerwonego" w barwie: do lagera wiedeńskiego dodałem jęczmień palony (4500g wiedeński, 85g palony). Dodałem go na koniec zacierania przed wygrzewem. Barwa była bardziej niż w innych moich piwach zbliżona do "czerwonego", posmak był mocno "ciasteczkowy" (wiedeński), wyczuwalna była lekka kwaśność (pewnie od palonego). Gdybym miał dzisiaj uwarzyć piwo "czerwone" to użyłbym jaśniejszych słodów niż wiedeński i dodał jęczmień palony (te 85g) drobniej ześrutowany ale na etapie filtracji, nawet dopiero przy pierwszym wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dodać sok z buraka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Andrzej, przeginasz. Ja na prawdę nie wiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć Twoje zachowanie Zmuszony jestem włączyć Ci moderację wpisów. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Andrzej, przeginasz. Ja na prawdę nie wiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć Twoje zachowanie Zmuszony jestem włączyć Ci moderację wpisów. Rozumiem że pisząc sok z buraka złamałem jakiś regulamin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Andrzej, przeginasz. Ja na prawdę nie wiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć Twoje zachowanie Zmuszony jestem włączyć Ci moderację wpisów.Ja rozumiem przy niektórych postach w innych wątkach, bo trafiały się takie poniżej akceptowalnego poziomu prowadzonej dyskusji, ale jakkolwiek ten podaje rozwijanie inne niż w kierunku palonego jęczmienia/słodu, jest to podejście akceptowalne. Co do tematu, piłem piwo z dodatkiem soku z buraków - nie pamiętam browaru. W smaku tych buraków za bardzo nie czułem, ale też nie jestem bardzo wyćwiczony w znajdowaniu smaków i aromatów w piwie. Kolor był najbliższy czerwieni że wszystkich znanych mi piw (jedynie piwo pomarańczowe z browaru Na Jurze mógłbym jeszcze podać, ale ono było bardziej różowe niż czerwone i z dodatkiem malin - jak dobrze pamiętam). Ja bym się pokusił o taką próbę na miejscu pytającego. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Enethion darinho i anteks 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Widzę, że przywołano mnie do tablicy http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=281890 Można się śmiać ale piwo wyszło nieźle jak na buraka Była z niego taka delikatna ziemistość i słodycz w aromacie - taki sok z buraka. Ja dałem go dość sporo do tej pszenicy, ale kolega z Wrocławia dodawał też buraka do IPA i tam był niewyczuwalny nie pamiętam jakie ilości dał, a zabarwił piwo na krwisto. Burak to naturalny barwnik i nie wiem z czego tu się nabijać Tutaj recenzje: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=287504 http://www.piwo.org/topic/14329-browar-undeath-117-buraczana-pszenica-123blg/ Z Kega miałem sporo siarki w tym piwie, nie wiem czy wina drożdży czy to, że kegi jeszcze wtedy pirosiarczynem odkażałem i zawsze go trochę w kegu zostawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 U mnie tak wyglądało piwo z burakiem http://www.piwo.org/topic/15526-browar-krecia-robota/page-3?do=findComment&comment=385715 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 http://www.brews-bros.com/topic/450-home-run-red-lager/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 http://www.piwo.org/topic/21424-piwo-truskawkowe-moja-koncepcja-prośba-o-ocenę/?p=405400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Czyli wystarczy dodać 50g jęczmienia palonego na wygrzew / ostatnie 10minut zacierania niezależnie od pozostałego zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Nie. Barwa zależy od całości zasypu. Najlepiej chyba się wbić gdzieś w okolice ciemnego bursztynu i jęczmieniem palonym dokręcić barwę. Może i samym też by się dało, ale trzeba dobrze trafić z ilością, a tej Ci nikt dokładnej nie poda bo zależy od reszty słodów, a te też mogą się trochę różnić barwą zależnie od partii, co może wpłynąć na przestrzelenie czerwieni. Ja piwo najbliższe czerwonego uzyskałem na takim zasypie: Słód Pale Ale – 4.0kg Słód Carared – 0.25kgSłód Caraamber – 0.25kgJęczmień palony – 0.06kg Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Oskaliber Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Na kolor też wpływa klarowność lub jej brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) [...] Może i samym też by się dało, ale trzeba dobrze trafić z ilością [...] Tak, dałoby się, czemu dałem przykład w linku trzy posty wcześniej co do reszty się zgadzam. Największy problem z kolorem czerwonym w piwie jest taki, że z samego słodu ciężko utrzymać nasyconą czerwień, bo kolor zmienia się od złotego przez bursztyn po czerń, a nie z różu przez czerwień po rubin. Ponadto zmętnienie modyfikuje tę barwę [np. drożdże rozjaśniają bo same są zazwyczaj koloru cielistego]. Najłatwiej to chyba dodać hibiskusa. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez Bielo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ja piwo najbliższe czerwonego uzyskałem na takim zasypie: Słód Pale Ale – 4.0kg Słód Carared – 0.25kg Słód Caraamber – 0.25kg Jęczmień palony – 0.06kg Dzięki. A jakie równoważne słody ze Strzegomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) A jak byście opisali kolor czerwony za pomocą barwy EBC? Wiadomo, że na ostateczną barwę wpływ ma bardzo wiele czynników i takie celowanie trochę mija się z sensem, ale może są jakieś widełki dla barwy czerwonej??? Moje piwa (nie celowałem specjalnie w czerwony, ebc liczyłem sobie dopiero później), które wpadały w czerwień miały: 17,2EBC, 19EBC, i 23,1EBC (liczone wg BrewTarget 2.3.0) W planach mam Tasmanian Red Ale wg zasypu z TB. Tam EBC wychodzi 23,6. A jak u Was z tym EBC w czerwonych piwach??? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się