Jump to content

kalkulator surowca do refermentacji


Recommended Posts

witam

 

jak w temacie. Znany i lubiany kalkulator będący oniegdaj tu: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18737292#tag

umarł po awarii strony. 

Ten: http://goodbrew.pl/kalkulatory/nagazowanie-piwa

i ten: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html sugerują mi odpowiednio 110g i 90g co daje ostry rozrzut.

Czy możecie polecić w miarę pewny i sprawdzony kalkulator? 

Link to comment
Share on other sites

witam

 

jak w temacie. Znany i lubiany kalkulator będący oniegdaj tu: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18737292#tag

umarł po awarii strony. 

Ten: http://goodbrew.pl/kalkulatory/nagazowanie-piwa

i ten: http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html sugerują mi odpowiednio 110g i 90g co daje ostry rozrzut.

Czy możecie polecić w miarę pewny i sprawdzony kalkulator? 

 

Na http://brewness.comznajdziesz przydatne kalkulatory

Link to comment
Share on other sites

oprócz brewness mogę polecić kalkulator z brewers friend: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/chociaż przyznam, że ostatnio najczęściej korzystam z aplikacji "Kalkulator piwowarski" na androidzie - przygotowując się do rozlewu nie muszę latać po kompa, żeby sprawdzić ile cukru odmierzyć :)

Link to comment
Share on other sites

podziękował, chyba jednak przekonam się do tego brewnessa całego

 

Ja się przekonałem, fajnie można sobie przygotowywać receptury, zarządzać warkami, robić obliczenia, no i prowadzić zapiski ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
W dniu 23.04.2017 o 17:22, kantor napisał:

 

To dla potomnych   ;)

bp0.html 18 kB · 248 pobrań

Coś nie gra jednak. Na brewnessie i kilku innych wychodzi mi 118g glukozy, a w tym kalkulatorze 67g. Mega nie pasuje.

 

Ilość piwa - 19,5l, temp 12°C, nagazowanie pożądane 2,5

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Romcio napisał:

Coś nie gra jednak. Na brewnessie i kilku innych wychodzi mi 118g glukozy, a w tym kalkulatorze 67g. Mega nie pasuje.

 

Ilość piwa - 19,5l, temp 12°C, nagazowanie pożądane 2,5

 

Musisz użyć kropek, a nie przecinków, to amerykańska aplikacja najwyraźniej ;) Wtedy wychodzi zbliżony wynik.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Romcio napisał:

OK. Masz rację. Ale i tak wychodzi 108g glukozy. W innych kalkulatorach 118g.

A w tych dwóch pozostałych nie powinieneś użyć kropek zamiast przecinków (bo wynik jest w formacie z kropką)? ;)

 

BS dla Twoich parametrów podaje mi 108g glukozy,  czyli zgodnie z pierwszym kalkulatorem.

 

edit

Jednak nie, przy kropkach też dają ten sam wynik, muszą być różne algorytmy wyliczające ilość cukru.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Tak tez myślę.

 

Przyjąłem, że 118 będzie OK.

 

BTW. Chce bittera uchmielić na zimno. Wyczytałem w wielu źródłach, że nie trzeba koniecznie przelewać na cichą. Planuje potrzymać go ok 3 tygodni w 1 fermentorze i na ostatnie 4 dni dać chmielu. Będzie OK?

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Romcio napisał:

Tak tez myślę.

 

Przyjąłem, że 118 będzie OK.

 

BTW. Chce bittera uchmielić na zimno. Wyczytałem w wielu źródłach, że nie trzeba koniecznie przelewać na cichą. Planuje potrzymać go ok 3 tygodni w 1 fermentorze i na ostatnie 4 dni dać chmielu. Będzie OK?

Będzie, nie trzeba przelewać, a nawet nie wskazane jeśli nie potrzebujesz gęstwy lub nie chcesz jej pozniej przemywac :)


I nie musisz 4 dni trzymać. 2 Dni w zupełności wystarcza - ja nawet 1 dobę chmielę :)

Edited by Suchejroo
Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, Romcio napisał:

Tak tez myślę.

 

Przyjąłem, że 118 będzie OK.

 

BTW. Chce bittera uchmielić na zimno. Wyczytałem w wielu źródłach, że nie trzeba koniecznie przelewać na cichą. Planuje potrzymać go ok 3 tygodni w 1 fermentorze i na ostatnie 4 dni dać chmielu. Będzie OK?

 

Pamiętaj tylko o dobrym odfiltrowaniu chmielu przed rozlewem.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki. 

 

O filtracji pamiętam. Używam druciaka.

 

Co do:

 

52 minuty temu, Suchejroo napisał:

Będzie, nie trzeba przelewać, a nawet nie wskazane jeśli nie potrzebujesz gęstwy lub nie chcesz jej pozniej przemywac :)


I nie musisz 4 dni trzymać. 2 Dni w zupełności wystarcza - ja nawet 1 dobę chmielę :)

 

Ale myślę, że przy 4 dniach aromat powinien być mocniejszy niż przy 1 - 2 dniach? Wiem, że więcej niż 4 nie powinno się chmielić.

 

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Romcio napisał:

 

 

 

Ale myślę, że przy 4 dniach aromat powinien być mocniejszy niż przy 1 - 2 dniach? Wiem, że więcej niż 4 nie powinno się chmielić.

 

Nie do końca, przetestowano, że po 1 dniu praktycznie 100% olejków się przedostanie do piwa, natomiast polifenole zawarte w chmielu potrzebują 3 dni. To one są też odpowiedzialne za uczucie zwiększonej goryczki w piwie - dlatego podsumowując po dniu masz praktycznie 100% interesujących Cie olejków w piwie, a masz mniej polifenoli :) polecam takie testy 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.