Grześ Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Siemandero, 3-2-0. Warzę ipa 20L, 5 kg pale ale zero, 1 kg karmelowy, us-05, citra, magnum, marynka. Na burzliwej fermentacji stało mi 10 dni, nie miałem czasu przelać wcześniej (apokalipsa). Wczoraj przelałem i musiałem zmienić rurkę. Kiedyś raz już coś takiego miałem. Dolna szyjka rurki się stopiła. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 popsikales ja desprey albo czyms innym z alko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Zawsze popsikam desprejem. Ale dopiero 2 raz to się zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 (edytowane) @Grześ mi sie zdaza ze rurka przykleja sie do gumki jak psikne desprey, ale takiego czegos nie mialem... Edytowane 17 Marca 2020 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu7 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 desprej nie powinien nic zrobic rurce ja mam kilka rurek dezynfekuje je desprejem wrzatkiem lub nawet spirytus 94% i nic sie nie dzieje rurki sa z plastiku przeznaczonego do kontaktu z zywnoscia czyli alko nie powinno im nic zrobic aaa.. chyba ze miałeś jakąś z dupy ("chinska") z gównolitu zrobiną rurke ewntualnie wada produkcyjna trefna seria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 No chyba ze kolega az takiego kwasa upedzil, ze plastik stopilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Dobra dobra. Jak wyżej napisałem jest to IPA, wczoraj próbowałem przy przelewaniu i nic kwaśnego, sam słód i chmielowa gorycz. Piwoszarnia może sprzedawać chińskie szajsy? Jeszcze naszła mnie teoria, że to wyżarły alfakwasy z citry i magnuma. dirk gently i majlosz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Ewentualnie kwasy omega-5 z olejków eterycznych z chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jednocześnie jestem w szoku, że nikomu tutaj to się nie zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 4 minuty temu, Grześ napisał: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jednocześnie jestem w szoku, że nikomu tutaj to się nie zdarzyło. Miałem podobnie ostatnio, wyciągam rurkę bo chciałem umyć fermentor, patrzę a końcówka rurki miękka. Nie wiem od czego, też fermentowana była IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Dlatego jeszcze IPY w życiu nie zrobiłem... majlosz i zielony07 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Dlatego nie używam rurek. Boję się że mi zmięknie. majlosz i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Coraz bardziej żarłoczne te szczepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 To ten kilogram karmelu jest taki żarłoczny ? Juniorek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Muszę zrobić test tych rurek. Zanurzę na tydzień w coli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu7 Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 kup najtańsza rurke do wina np. market brico lub biowin czy browin jakos tak sie nazywaja ona jest szklana i bedzie po problemie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Myslę że ta rurka juz tak miała wcześniej tylko tego nie zauważyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 1 godzinę temu, anteks napisał: Myslę że ta rurka juz tak miała wcześniej tylko tego nie zauważyłeś Myślę, że nie. 2 godziny temu, michu7 napisał: kup najtańsza rurke do wina np. market brico lub biowin czy browin jakos tak sie nazywaja ona jest szklana i bedzie po problemie:) Boję się szklanych. Jestem fajtłapą i będę miał szkło w piwie. Kupię jakąś porządniejszą, np różową do wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Polecam tego typu https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/przetworstwo-warzyw-i-owocow/akcesoria-winiarskie/rurka-fermentacyjna-8-5-10-mm-405588-browin,p456995,l429.html?gclid=Cj0KCQjwjcfzBRCHARIsAO-1_OpzacWdhELz5NMp7v_kLkyWh_ZG_f-_gI8BigCT2Hjar3yKhUXDQXQaAszQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Zazwyczaj lepszej jakości tworzywo, do tego nie hałasuje, są też wersje mini przydatne w przypadku mniejszej przestrzeni (pudło, lodówka). Albo wężyk silikonowy/igielitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niejan Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 To piwo będzie nieźle klepało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 3 godziny temu, x1d napisał: Polecam tego typu https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/przetworstwo-warzyw-i-owocow/akcesoria-winiarskie/rurka-fermentacyjna-8-5-10-mm-405588-browin,p456995,l429.html?gclid=Cj0KCQjwjcfzBRCHARIsAO-1_OpzacWdhELz5NMp7v_kLkyWh_ZG_f-_gI8BigCT2Hjar3yKhUXDQXQaAszQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Zazwyczaj lepszej jakości tworzywo, do tego nie hałasuje, są też wersje mini przydatne w przypadku mniejszej przestrzeni (pudło, lodówka). Albo wężyk silikonowy/igielitowy. Ciekawe ciekawe. Ja osobiście bardzo lubię te bulgotanie. Nie wiedziałem, że zielone obi ma takie fajne produkty. 2 godziny temu, Niejan napisał: To piwo będzie nieźle klepało ? Każde moje piwo z zasypu dobrze klepie. Z jednej strony to pewnie jakiś błąd w sztuce, ale z drugiej znajomi uznają to za atut. Raz zrobiłem z brewkita i wstyd było to komuś podać - klarowne, lekkie i mało %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się