Jump to content

pierwsze piwo z brewkit prosze o pomoc


Recommended Posts

Na samym początku chciałem się przywitać z Szanownym Gronem. Mam na imię Paweł i za namową kolegi zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym. Kolega przygotowuje prawdziwe piwo od podstaw, ja natomiast prostą metodą z brewkitów. W dniu 22.03.2020 roku około godziny 22:00 przyrządziłem swoją pierwszą brzeczkę z brewkitu Gozdawa pszeniczne i słodu Gozdawa pszeniczne która była przechowywana w temp około 19 stopni. W dniu dzisiejszym dokonałem pierwszego pomiaru poziomu cukru i wyszło około 4.5 Blg. Piwo wydziela jeszcze minimalne ilości gazu z rurki fermentacyjnej. Moje pytanie brzmi: minęło już 8 dni kiedy butelkować ? ( producent przewiduje fermentacje od 4-8 dni). Drugie pytanie czy od razu butelkować czy jak radzi kolega dać po przelaniu na 7 dni cichej fermentacji? 

Link to comment
Share on other sites

Im wyższa temperatura tym fermentacja szybciej się kończy. Jednak w 99% jest to dużo gorsze piwo. Musisz patrzeć na przedział temperatury pracy konkretnego drożdza :) Początek fermentacji dolna granica.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli nie będziesz dodawał żadnych dodatków (np. chmiel), to nie przelewaj i zostaw kilka dni dłużej w fermentorze.

Butelkuj dopiero wtedy, gdy BLG mierzone co dwa dni się nie zmieni.

Link to comment
Share on other sites

To się robi bezpośrednio przed butelkowaniem, więc na razie niech spokojnie postoi jeszcze z tydzień. Jak piwo będzie gotowe do rozlewu (tzn. BLG nie spada), to wtedy przelej do drugiego fermentora z glukozą i od razu butelkuj.

Potrzebną glukozę możesz przeliczyć w kalkulatorze: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation ale 4g powinny być ok.

 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, pablo_ns napisał:

koledzy a co robić z cichą fermentacją ?

najlepiej zapomnieć, że coś takiego istnieje.

 

4 godziny temu, pablo_ns napisał:

Przy jakim Blg butelkować?

końcowym, czyli niezmieniającym się prze kilka dni

Link to comment
Share on other sites

Tak wygląda przykładowy przebieg fermentacji. Część "burzliwa" odbywa się na początku, na wykresie widać szybki spadek plato. Kiedy drożdże skończą następuje faza "cicha".  To jest jeden ciągły proces.

image.thumb.png.7c88cb897883cd3232566c478c76fda1.png

 

A przelewanie służy pewnym konkretnym celom, nie jest zawsze konieczne, a może być wręcz szkodliwe.

 

Link to comment
Share on other sites

Koledzy zdecydowałem że daje na 7 dni piwo na cichą. Czy czekać na odpowiednie blg które dziś aktualnie wynosi 3 czy to nie ma znaczenia ? Lepiej spuścić kranikiem z reduktorem czy wężykiem metoda usta-usta ryzykując zakażenie?  Tak wygląda moje piwko...  

20200501_112605.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kompletnie nie ma sensu zlewać tego do innego fermentora. Ryzykujesz napowietrzenie, infekcję.

Ale skoro chcesz chcesz, zlewaj przez kranik - skoro to nowy sprzęt, to jest szansa, że nic się tam nie zalęgło jeszcze

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, pablo_ns napisał:

Koledzy zdecydowałem że daje na 7 dni piwo na cichą

W jakim celu? Zamierzasz chmielić na zimno i wcześniej chcesz zebrać gęstwę?

Robisz piwo pszeniczne, w którego przypadku przelewanie na cichą kompletnie nie ma sensu.

 

22 godziny temu, pablo_ns napisał:

Czy czekać na odpowiednie blg które dziś aktualnie wynosi 3 czy to nie ma znaczenia ?

Ma to znaczenie. Przed przelaniem na cichą Blg powinno przestać spadać.

 

22 godziny temu, pablo_ns napisał:

Lepiej spuścić kranikiem z reduktorem czy wężykiem metoda usta-usta ryzykując zakażenie?

W obu przypadkach ryzykujesz zakażenie. Jak już uparłeś się przelewać, to przynajmniej zrób to tak, aby nie natlenić piwa.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Nie powinno się nic z nim stać. Martwymi drożdżami to możesz przejmować się  jakbyś trzymał to piwo pół roku lub dłużej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.