pablo_ns Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Na samym początku chciałem się przywitać z Szanownym Gronem. Mam na imię Paweł i za namową kolegi zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym. Kolega przygotowuje prawdziwe piwo od podstaw, ja natomiast prostą metodą z brewkitów. W dniu 22.03.2020 roku około godziny 22:00 przyrządziłem swoją pierwszą brzeczkę z brewkitu Gozdawa pszeniczne i słodu Gozdawa pszeniczne która była przechowywana w temp około 19 stopni. W dniu dzisiejszym dokonałem pierwszego pomiaru poziomu cukru i wyszło około 4.5 Blg. Piwo wydziela jeszcze minimalne ilości gazu z rurki fermentacyjnej. Moje pytanie brzmi: minęło już 8 dni kiedy butelkować ? ( producent przewiduje fermentacje od 4-8 dni). Drugie pytanie czy od razu butelkować czy jak radzi kolega dać po przelaniu na 7 dni cichej fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Nie przelewaj, zostaw jeszcze 4-5 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Im wyższa temperatura tym fermentacja szybciej się kończy. Jednak w 99% jest to dużo gorsze piwo. Musisz patrzeć na przedział temperatury pracy konkretnego drożdza Początek fermentacji dolna granica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Kup fermentor przezroczysty, mniej stresuje nowych piwowarów. Trzymaj piwko trzy tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 1, 2020 Author Share Posted May 1, 2020 koledzy a co robić z cichą fermentacją ? Przy jakim Blg butelkować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 Jeżeli nie będziesz dodawał żadnych dodatków (np. chmiel), to nie przelewaj i zostaw kilka dni dłużej w fermentorze. Butelkuj dopiero wtedy, gdy BLG mierzone co dwa dni się nie zmieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 1, 2020 Author Share Posted May 1, 2020 Muszę przelać do innego fermentora celem dodania rozpuszczonej glukozy i zamieszania. Nie chce dawać do butelek. Liczyć 4g glukozy na butelke 500 ml? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 To się robi bezpośrednio przed butelkowaniem, więc na razie niech spokojnie postoi jeszcze z tydzień. Jak piwo będzie gotowe do rozlewu (tzn. BLG nie spada), to wtedy przelej do drugiego fermentora z glukozą i od razu butelkuj. Potrzebną glukozę możesz przeliczyć w kalkulatorze: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation ale 4g powinny być ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 1, 2020 Author Share Posted May 1, 2020 Gozdawa pszeniczne to który styl? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 (edited) Niemiecka pszenica? Edited May 1, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 1, 2020 Share Posted May 1, 2020 4 godziny temu, pablo_ns napisał: koledzy a co robić z cichą fermentacją ? najlepiej zapomnieć, że coś takiego istnieje. 4 godziny temu, pablo_ns napisał: Przy jakim Blg butelkować? końcowym, czyli niezmieniającym się prze kilka dni dirk gently and esen1a 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 2, 2020 Author Share Posted May 2, 2020 18 godzin temu, wizi napisał: najlepiej zapomnieć, że coś takiego istnieje. końcowym, czyli niezmieniającym się prze kilka dni Dlaczego to nie ma sensu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 15 minut temu, pablo_ns napisał: Dlaczego to nie ma sensu? A co miałoby to pozytywnego dać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 2, 2020 Author Share Posted May 2, 2020 podczas prawdziwego piwa (nie z puszek) robi się cichą fermentacje. Z puszek ona na prawde nic nie da? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Tak wygląda przykładowy przebieg fermentacji. Część "burzliwa" odbywa się na początku, na wykresie widać szybki spadek plato. Kiedy drożdże skończą następuje faza "cicha". To jest jeden ciągły proces. A przelewanie służy pewnym konkretnym celom, nie jest zawsze konieczne, a może być wręcz szkodliwe. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 2, 2020 Author Share Posted May 2, 2020 Koledzy zdecydowałem że daje na 7 dni piwo na cichą. Czy czekać na odpowiednie blg które dziś aktualnie wynosi 3 czy to nie ma znaczenia ? Lepiej spuścić kranikiem z reduktorem czy wężykiem metoda usta-usta ryzykując zakażenie? Tak wygląda moje piwko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Kompletnie nie ma sensu zlewać tego do innego fermentora. Ryzykujesz napowietrzenie, infekcję. Ale skoro chcesz chcesz, zlewaj przez kranik - skoro to nowy sprzęt, to jest szansa, że nic się tam nie zalęgło jeszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 (edited) 22 godziny temu, pablo_ns napisał: Koledzy zdecydowałem że daje na 7 dni piwo na cichą W jakim celu? Zamierzasz chmielić na zimno i wcześniej chcesz zebrać gęstwę? Robisz piwo pszeniczne, w którego przypadku przelewanie na cichą kompletnie nie ma sensu. 22 godziny temu, pablo_ns napisał: Czy czekać na odpowiednie blg które dziś aktualnie wynosi 3 czy to nie ma znaczenia ? Ma to znaczenie. Przed przelaniem na cichą Blg powinno przestać spadać. 22 godziny temu, pablo_ns napisał: Lepiej spuścić kranikiem z reduktorem czy wężykiem metoda usta-usta ryzykując zakażenie? W obu przypadkach ryzykujesz zakażenie. Jak już uparłeś się przelewać, to przynajmniej zrób to tak, aby nie natlenić piwa. Edited May 3, 2020 by wizi dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 4, 2020 Author Share Posted May 4, 2020 za Waszą mamową odpuszczam cichą fermentację mimo, że mój kolega ma inne zdanie. Wczoraj już 2 dni blg wynosiło 3. Nie jest za wysokie do butelkowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 4, 2020 Share Posted May 4, 2020 Sprawdź za kilka dni. Jak się nie zmieni to butelkuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 4, 2020 Author Share Posted May 4, 2020 Czy takie piwo w fermentorze po zakończonej fermentacji nie ulega zepsuciu pod warunkiem, że nie zostanie zakażone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 4, 2020 Share Posted May 4, 2020 Zależy ile będziesz je trzymać Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 4, 2020 Author Share Posted May 4, 2020 załóżmy 7 dni. Nie wpłynie to na smak, że martwe drożdże są na dnie pojemnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 4, 2020 Share Posted May 4, 2020 Nie powinno się nic z nim stać. Martwymi drożdżami to możesz przejmować się jakbyś trzymał to piwo pół roku lub dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo_ns Posted May 4, 2020 Author Share Posted May 4, 2020 Dziekuje Ci. W takim razie nie będę póki co sprawdzać blg. Sprawdze po 7 dniach i do butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now