Eselchen Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 Cześć, szykuje się do zacierania pszenicy, bo na lagera, który siedzi w lodówce to będę jeszcze czekać i czekać. A więc do rzeczy. Potrzebuje sprawdzonej receptury na drożdżach Mauribrew Weiss, które są podobno najlepsze do pszenicy. Miały być na początku WB-06, ale mają za duży apetyt. Co do zasypu to standard: 50% pszenica i 50% pilzneński, ew. 60% pszenica i 40% pilzneński - czekam na sugestie. Największy problem mam odnoście przerw zacierania. Czytałem, że w przypadku tych drożdży należy zacierać na wytrwano. Czy byłby ktoś w stanie podać jakie przerwy robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 5 minut temu, Eselchen napisał: Cześć, szykuje się do zacierania pszenicy, bo na lagera, który siedzi w lodówce to będę jeszcze czekać i czekać. A więc do rzeczy. Potrzebuje sprawdzonej receptury na drożdżach Mauribrew Weiss, które są podobno najlepsze do pszenicy. Miały być na początku WB-06, ale mają za duży apetyt. Co do zasypu to standard: 50% pszenica i 50% pilzneński, ew. 60% pszenica i 40% pilzneński - czekam na sugestie. Największy problem mam odnoście przerw zacierania. Czytałem, że w przypadku tych drożdży należy zacierać na wytrwano. Czy byłby ktoś w stanie podać jakie przerwy robić? Zasyp 50/50 będzie ok. W kwestii zacierania proponuję (o ile masz czas) 45 minut w 44°, 60 minut w 64-65°, plus opcjonalnie mashout. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted November 1, 2020 Author Share Posted November 1, 2020 (edited) 8 minut temu, punix napisał: Zasyp 50/50 będzie ok. W kwestii zacierania proponuję (o ile masz czas) 45 minut w 44°, 60 minut w 64-65°, plus opcjonalnie mashout. Dzięki za sugestie. Jednak nie po to kupowałem Klarsteina, żeby zacierać na lenia ? Chciałbym przetestować jego możliwości, a to będzie dopiero druga warka na nim. Jeszcze pytanie odnośnie fermentacji. W mieszkaniu mam ok. 22.5 stopnia, co może być nieco za ciepło. Mogę wsadzić do lodówki fermentacyjnej, tylko jaką temperaturę ustawić? Myślałem coś koło 18 stopni. Edited November 1, 2020 by Eselchen Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 7 minut temu, Eselchen napisał: Jednak nie po to kupowałem Klarsteina, żeby zacierać na lenia To weź schemat Anteksa. https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)#Zacieranie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted November 1, 2020 Author Share Posted November 1, 2020 2 minuty temu, zasada napisał: To weź schemat Anteksa. https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)#Zacieranie Patrzyłem na tą recepturę, jednak jest ona na drożdżach płynnych i nie wiedziałem czy tak po prostu można użyć drożdży Mauribrew Weiss. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 43 minuty temu, Eselchen napisał: Patrzyłem na tą recepturę, jednak jest ona na drożdżach płynnych i nie wiedziałem czy tak po prostu można użyć drożdży Mauribrew Weiss. Można użyć suchych, ale polecam Ci jak najszybsze przejście na płynne, bo są prostsze w obsludze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted November 1, 2020 Author Share Posted November 1, 2020 10 minut temu, Gawron napisał: Można użyć suchych, ale polecam Ci jak najszybsze przejście na płynne, bo są prostsze w obsludze. Warze piwo dosyć rzadko, gęstwy nie zbieram, więc nieekonomiczne jest wydawać ponad 30 zł na płynne drożdże skoro użyje ich tylko raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 2 minuty temu, Eselchen napisał: Warze piwo dosyć rzadko, gęstwy nie zbieram, więc nieekonomiczne jest wydawać ponad 30 zł na płynne drożdże skoro użyje ich tylko raz. A to ok. Na płynnych trzeba z dwa piwka w miesiącu uwarzyć z ekonomicznego punktu widzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Ja polecam. zrobić bank drożdży z płynnych, ja od FM pobieram próbkę do banku i później odzyskuje.pszeniczne robię raz na kwartał czasami częściej, i prawie zawsze by trzeba kupować drożdżeWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 Czy taki skład z częściowym zacieraniem na 54 l będzie ok? Drożdże, to by była gęstwa po wb06. Ewentualnie fm41, tylko jaki starter wtedy zrobić? Fermentacja w 15°C przez około 10-12 dni, następnie w 21°C. Zacieranie wg sugestii kolegi punix. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 2 godziny temu, smola napisał: tylko jaki starter wtedy zrobić? Na 12°P musiałbyś zrobić dwustopniowy. 1 - ok 1 litr 2 - ok 2,5 litra smola 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 13 godzin temu, smola napisał: Czy taki skład z częściowym zacieraniem na 54 l będzie ok? To dalej ma być pszeniczne w stylu hefe? Te 2 kg słodu karmelowego wygląda srogo nawet na warkę 54 litry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Ile byś proponował? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 A po co karmel w hefe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Przyciemnia kolor i nadaje fajny posmak, jakby toffi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 (edited) Ale 2kg to zdecydowanie za dużo. Daj jakieś 400-600g. Dla ciemniejszego koloru możesz również użyć niewielką ilość słodu barwiącego. Edited November 17, 2020 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Godzinę temu, smola napisał: Przyciemnia kolor i nadaje fajny posmak, jakby toffi. Dałbym mniej/wcale karmelu, a wydłużył gotowanie dla takiego efektu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 2 godziny temu, smola napisał: Przyciemnia kolor i nadaje fajny posmak, jakby toffi. Dla koloru sypnij szczyptę Carafy. Jak tam dasz 17% karmelu to będziesz miał mulący finisz zamiast wytrawnego, orzeźwiającego. Dużo mniej karmelu daje się do ciężkich, słodowych piw gdzie robisz odpowiednią kontrę goryczkową. Weizen ma być w miarę lekki, orzeźwiający z wytrawnym finiszem. Przynajmniej dla mnie, nikt Ci nie zabroni zrobić inaczej. Zasyp na weizena powinien być dość prosty: przewaga słodu pszenicznego jasnego i reszta pilzneński. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 (edited) Mi hefe kojarzy się z jasnym orzeźwiającym piwem. Moim zdaniem dodatek ekstraktu wystarczająco przyciemni to piwo. Karmel doda ciała, ale też będzie mulący tak jak piał @anatom Edited November 17, 2020 by Mibor Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 uważam że nie potrzebne kombinowanie, jeśli to ma być klasyka, jak opisałeś na początku. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Trochę późno ale moje zdanie takie: Zasyp pilzneński/pszeniczny 50/50 % i nic innego. Chmiel - jakikolwiek aromatyczny np. Lubelski. A wb06 to do hefeweizena już nigdy nie użyję bo zawsze nie wychodzi mi to co bym chciał - ciężko złapać dobry balans i piwo jest idealnie klarowne. 13 BLG to za dużo 12 będzie ok optymalnie 5 % ABV - pszenica ma być lekka, wytrawna i pijalna. Nigdy w życiu zacieranie infuzyjne 67 bo odfermentuje do zera Plato. To tylko prywatne zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Ok, dziękuję wszystkim za porady. zejdę do 1kg na całość. Ostatnio dawałem 0,5kg na 27l i fajny posmak dało. 23 godziny temu, lukaschels napisał: uważam że nie potrzebne kombinowanie, jeśli to ma być klasyka, jak opisałeś na początku. Nigdzie tak nie pisałem, a i też nie jestem jakiś ortodoksyjny w warzeniu piwa. Styl wyznacza jakieś ramy - schemat, ale zawsze warto wychodzić poza i szukać czegoś nowego. Jak kiedyś może będę warzyć z myślą o konkursie, wtedy będę się trzymał ram stylu. W dniu 17.11.2020 o 11:20, Jancewicz napisał: Ale 2kg to zdecydowanie za dużo. Daj jakieś 400-600g. Dla ciemniejszego koloru możesz również użyć niewielką ilość słodu barwiącego. Pierwsze pszeniczne wzorowałem na Twojej warce #7, i bardzo mi podeszła. W następnej dodatek zwiększyłem do 0,5kg na 27l i było mega super smaczne, nie było mulące. Dodałem również skórki pomarańczy i korę cynamonu. Fermentowałem w piwnicy gdzie temp. oscylowała w okolicy 14°C. Piwo ma wytrawny finish z posmakiem minimalnego toffi. 22 godziny temu, Piotr Ba napisał: 13 BLG to za dużo 12 będzie ok optymalnie 5 % ABV - pszenica ma być lekka, wytrawna i pijalna. Ostatnie na start miało 14,3BLG i zeszło do 2,5. Naprawdę jest lekka, smaczna i wytrawna. Fajnie by było, gdyby ktoś z Was mógł to ocenić organoleptycznie i potwierdzić, tudzież wyprowadzić z błędu. W każdym bądź razie, mi i kompanom smakuje bardzo, a to chyba w tym najważniejsze. Barwa na zdjęciu poniżej: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 No tak szkoda ze na forum nie mozna dac uzutkownikom do oceny organoleptycznej. Ja w całości przerzuciłem sie na Witbiera kosztem hefeweizena i bede juz go warzyc co najmniej kilka lat. Rób Witbiera nie pożałujesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 9 godzin temu, Piotr Ba napisał: No tak szkoda ze na forum nie mozna dac uzutkownikom do oceny organoleptycznej. Można. Poszukaj piwowara w okolicy i się dogadaj. Jest mapka. Ew można pocztą wysłać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now