lukluk12 Opublikowano 12 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2021 Ciemne piwo znaleziona recepturabw internevie czy jest poprawna? Viking Pilsner malt 4.7 kg Monachijski Ciemny Steinbach 1 kg Special B Malt 0.3 kg Strzegom Karmel 150 0.2 kg Simpsons - Aromatic Malt 0.5 kg Cukier Candi Sugar, Amber 0.5 kg Cukier Brown Sugar, Light 0.25 kg Zacieranie w 68 przez 60 min Chmielenie Perle10 g 60 min East Kent Goldings20 g 30 min East Kent Goldings30 g 20 min Perle20 g 10min Drożdże BE-256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Nie wiem czego oczekujesz po tym piwie poza byciem ciemnym Np na stouta fajna receptura jest tu: https://www.blog.homebrewing.pl/foreign-extra-stout-receptura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Chciałbym coś ala belgijskie quadrupel ale trochę mocniej chmielowego receptura chyba na 20 litrów jest Edytowane 13 Stycznia 2021 przez lukluk12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Jeśli jest to Twoje pierwsze piwo, to Quadruppel nie jest najlepszym wyborem. Drożdże nie poradzą sobie z taka mocna brzeczka. Zatrzyj 4 kg pilzneńskiego w 66°C, nachmiel do 30 IBU kontynentalnym chmielem i fermentuje na tej jednej saszetce BE-256 od 16°C. Gęstwę możesz użyć to tego quadrupla/bdsa a dostaniesz fajne lekkie piwko (trapist single) umilające czekanie na jego dużego brata. tmk1 i smola 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Nie wiem czego oczekujesz po tym piwie poza byciem ciemnym Np na stouta fajna receptura jest tu:https://www.blog.homebrewing.pl/foreign-extra-stout-receptura/ Faktycznie, bardzo dobry stout z tego wychodzi. Też polecam. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 W dniu 13.01.2021 o 00:31, lukluk12 napisał: Viking Pilsner malt 4.7 kg Monachijski Ciemny Steinbach 1 kg Special B Malt 0.3 kg Strzegom Karmel 150 0.2 kg Simpsons - Aromatic Malt 0.5 kg Cukier Candi Sugar, Amber 0.5 kg Cukier Brown Sugar, Light 0.25 kg Po jaką cholerę tyle tego ?? Nie idzie się zamknąć w maks. 3 słodach ? Browary sklepowe używają maksymalnie 2. Jeden słód bazowy, a pozostałe 2 do wydobycia pożądanego smaku i barwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 39 minut temu, Piotr Ba napisał: Po jaką cholerę tyle tego ?? Nie idzie się zamknąć w maks. 3 słodach ? Browary sklepowe używają maksymalnie 2. Jeden słód bazowy, a pozostałe 2 do wydobycia pożądanego smaku i barwy. Ciekawe stwierdzenie, szkoda, że nieprawdziwe. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 W dniu 13.01.2021 o 07:28, zasada napisał: Jeśli jest to Twoje pierwsze piwo, to Quadruppel nie jest najlepszym wyborem. Drożdże nie poradzą sobie z taka mocna brzeczka. Zatrzyj 4 kg pilzneńskiego w 66°C, nachmiel do 30 IBU kontynentalnym chmielem i fermentuje na tej jednej saszetce BE-256 od 16°C. Gęstwę możesz użyć to tego quadrupla/bdsa a dostaniesz fajne lekkie piwko (trapist single) umilające czekanie na jego dużego brata. Ale receptura spoko? Tylko gęstwy użyć albo starter zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) 26 minut temu, lukluk12 napisał: Ale receptura spoko? Tylko gęstwy użyć albo starter zrobić? Jednego quada w życiu warzyłem ale opierając się na tym co pamiętam jest spoko, chociaż ja bym o co najmniej połowę obciął aromatica. Mi pomogła ogarnąć się ze stylem prezentacja: http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian Dark Strong Ale.pdf Na forum też jest trochę: https://www.piwo.org/forums/topic/15229-belgian-dark-strong-ale/ A do drożdży to tylko gęstwę. Serio, serio. No i kwestia kontroli temperatury, To nawet ważniejsze niż zasyp. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 36 minut temu, zasada napisał: Jednego quada w życiu warzyłem ale opierając się na tym co pamiętam jest spoko, chociaż ja bym o co najmniej połowę obciął aromatica. Mi pomogła ogarnąć się ze stylem prezentacja: http://www.beersnobs.org/recipes_tools/Belgian Dark Strong Ale.pdf Na forum też jest trochę: https://www.piwo.org/forums/topic/15229-belgian-dark-strong-ale/ A do drożdży to tylko gęstwę. Serio, serio. No i kwestia kontroli temperatury, To nawet ważniejsze niż zasyp. Dzięki wielkie, teraz czas sie wziąć do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Albo jestem głupi jak cep ( i najprawdopodobniej tak jest ) albo czegoś tu nie rozumiem. Kolega warzy swoje pierwsze piwo. Wynika z tego że doświadczenia Ci brak a chcesz warzyć jakiegoś "dziwoląga". Znasz swój sprzęt ? Wiesz jak utrzymać temperaturę ? Kiedy wyłączyć grzania a kiedy włączyć ? Czy lepiej warzyć 20 l czy 10L ? Jak wygląda burzliwa fermentacja i kiedy się kończy ? Moje pierwsze 6 warek to było proste polskie jasne. Dwa słody, dwa chmiele, drożdże z paczki. Warzyłem te 6 sztuk i próbowałem. I tak kombinowałem aby 4,5,6 były identyczne. Jak uzbierałem trochę doświadczenia uzupełniłem sprzęt tak że teraz mogę warzyć to co będę chciał. Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedzi które nie wiele Ci pomogą w tej pierwszej warce. Ale co ja tam wiem. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez jc1234 anmar i Muchor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 4 minuty temu, jc1234 napisał: Albo jestem głupi jak cep ( i najprawdopodobniej tak jest ) albo czegoś tu nie rozumiem. Kolega waży swoje pierwsze piwo. Wynika z tego że doświadczenia Ci brak a chcesz ważyć jakiegoś "dziwoląga". Znasz swój sprzęt ? Wiesz jak utrzymać temperaturę ? Kiedy wyłączyć grzania a kiedy włączyć ? Czy lepiej ważyć 20 l czy 10L ? Jak wygląda burzliwa fermentacja i kiedy się kończy ? Moje pierwsze 6 warek to było proste polskie jasne. Dwa słody, dwa chmiele, drożdże z paczki. Ważyłem te 6 sztuk i próbowałem. I tak kombinowałem aby 4,5,6 były identyczne. Jak uzbierałem trochę doświadczenia uzupełniłem sprzęt tak że teraz mogę ważyć to co będę chciał. Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedzi które nie wiele Ci pomogą w tej pierwszej warce. Ale co ja tam wiem. Ale wagę to kolega ma wypasioną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Przepraszam. Już poprawiłem Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipa Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Kolego jc1234, mimo iż podobnie jak Ty zaczynam od bardzo prostych receptur, to uważam, że różne są drogi, tak do sukcesu jak i porażki. Lukluk12 wybrał swoją. Weryfikacja już wkrótce. Powodzenia Lukluk? Yuri, Muchor i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukluk12 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 W dniu 18.01.2021 o 21:10, jc1234 napisał: Albo jestem głupi jak cep ( i najprawdopodobniej tak jest ) albo czegoś tu nie rozumiem. Kolega warzy swoje pierwsze piwo. Wynika z tego że doświadczenia Ci brak a chcesz warzyć jakiegoś "dziwoląga". Znasz swój sprzęt ? Wiesz jak utrzymać temperaturę ? Kiedy wyłączyć grzania a kiedy włączyć ? Czy lepiej warzyć 20 l czy 10L ? Jak wygląda burzliwa fermentacja i kiedy się kończy ? Moje pierwsze 6 warek to było proste polskie jasne. Dwa słody, dwa chmiele, drożdże z paczki. Warzyłem te 6 sztuk i próbowałem. I tak kombinowałem aby 4,5,6 były identyczne. Jak uzbierałem trochę doświadczenia uzupełniłem sprzęt tak że teraz mogę warzyć to co będę chciał. Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedzi które nie wiele Ci pomogą w tej pierwszej warce. Ale co ja tam wiem. Znaczy z tym pierwszym własnym piwem chodziło mi raczej o to, że piwo nie robione z zestawu gotowego, czy pomocy kolegi. Raczej chciałem poznać opinię o tym zasypie czy nie ma jakiś rażących błędów (za dużo słodów specjalnych czy inne cenne rady co do zasypu i chmielenia od bardziej doświadczonych osób), gdyż przepis lekko zmodyfikowałem. Raczej liczyłem na podpowiedzi typu "całkiem spoko", albo "nieodpowiedni bo...". Jeśli chodzi o utrzymanie to akurat przy ważeniu to bez przesady, nie jest to przepis z wieloma przerwami, raczej zacieranie na lenia. Fermentacja kończy się jak blg odpowiednio spadnie, ale w tego rodzaju piwie i tak przetrzymam dłużej, bo to dość mocne piwo i wato by trochę leżakowało, może też pokusić się o przelanie na cichą. Zadałem pytanie i otrzymałem odpowiedź, od zdaje się doświadczonego piwowara i to pomogło. Jeżeli uważa Pan, że to dziwoląg proszę napisać dlaczego, a nie weryfikować to co potrafię, a czego nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc1234 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Odpowiem Ci delikatnie by nie wywołać w temacie gównoburzy. Nie miałem zamiaru Cię ganić, a tym bardziej uczyć, ale tytuł Twojego postu sugerował że to Twoje pierwsze piwo. Rób jak uważasz i jak Ci pasuje. Kiedy ja uczę się czegoś nowego postępuje według mojego życiowego schematu. Schematu wypracowanego od lat na moje własne potrzeby. Jeśli tylko mogę : nie przejmuj się tym że czasami coś Ci nie wyjdzie. Zawsze to będzie lepsze od tego co możesz kupić na rynku. A warzenie piwa to nie apteka z resztą tak jak wiele innych rzeczy na tym świecie. lukluk12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 W dniu 20.01.2021 o 18:53, lukluk12 napisał: Fermentacja kończy się jak blg odpowiednio spadnie Uważaj z drożdżami belgijskim, bo te lubią stanąć jak nie podniesiesz i to dosyć mocno temperatury fermentacji. Jak nie dożrą w fermentorze, to zrobią to w butelkach, a przy "kładzie" będzie co dojadać, a biorąc pod uwagę wysokie nagazowanie Quada to mogą być granaty. Zacznij nisko (16-17), żeby nie naprodukowały rozpuszczalnika i zakończ wysoko (24-26), żeby dojadły. Oczywiście tylko gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się