jurigagarin Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Dobry wieczór , proszę o radę w związku z dodawaniem drożdży przy rozlewie do butelek , otóż mam w przepisie napisane żeby oprócz cukru dodać trochę świeżych drożdży pytanie jest: ile tych drożdży i czy mogę dodać drożdże odzyskane przy przelewie z burzliwej na cichą, a jak nie to czy mogę dodać suche MJ M-42 RIS,Porter itp. inne od pierwotnych MJ M-41 Belgian Strong Dou.Tri.Quadr.Z góry dziękuje . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Ja bym nie dodawał drożdży, normalnie około 3-3,5 grama glukozy, lub cukru do butelki 0,5 litra i powinno być dobrze. W piwie jest wystarczająco dużo żywych drożdży, które to spokojnie przejedzą i nagazują piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurigagarin Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Ja bym nie dodawał drożdży, normalnie około 3-3,5 grama glukozy, lub cukru do butelki 0,5 litra i powinno być dobrze. W piwie jest wystarczająco dużo żywych drożdży, które to spokojnie przejedzą i nagazują piwo.A jak już bym się zdecydował dać 1/10 ilości (gdzieś tak wyczytałem ) z zadanych do fermentacji właściwej to czy M-42 pasują do M-41 . Piwo ma fermentować około 3-4 tygodni na cichej i może to dlatego w recepturze jest zalecane dodanie na referm.Sg1074 Belgian strongWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Przy takim czasie i nie aż tak mocnym piwie nie ma potrzeby dodawać dodatkowych drożdży, spokojnie się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 3 godziny temu, jurigagarin napisał: czy M-42 pasują do M-41 Jak dodasz inny szczep, to może on dojeść resztkowe cukry w butelkach i będziesz miał granaty. Nic nie dodawaj. Nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Nie dodawaj żadnych drożdży, a jeżeli już bardzo chcesz żeby sobie poeksperymentować to ten sam szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurigagarin Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Nie dodawaj żadnych drożdży, a jeżeli już bardzo chcesz żeby sobie poeksperymentować to ten sam szczep.No to poeksperymentuję i dodam łyżeczkę drożdży "z odzysku" po przelewie na cichą.Dzięki wszystkim za rady.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Ale to znaczy że chcesz dodać kilkutygodniową gęstwę? Chyba więcej z tego potencjalnej szkody niż pożytku, bo nie wiadomo, co się z nią działo przez taki czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurigagarin Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Ale to znaczy że chcesz dodać kilkutygodniową gęstwę? Chyba więcej z tego potencjalnej szkody niż pożytku, bo nie wiadomo, co się z nią działo przez taki czas. Tak ,właśnie taki miałem zamiar , ale wszędzie pisze żeby dodać świeżych drożdży plus twoja rada i wniosek że rezygnuje z tego eksperymentu . DzksWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Pewien ktoś z forum kiedyś pisał, ze nawet roczne piwo leżakowane w fermentorze spokojnie nagazowal bez konieczności dodawania kolejnej dawki grzybków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 13 godzin temu, jurigagarin napisał: otóż mam w przepisie napisane Te przepisy dołączane to czasem zawierają wątpliwe informacje. Nie mówię że wszystkie bo są sklepy które o to dbają ale są też takie że pożal się Boże. Lepiej popytać tu na forum. Koledzy Ci już napisali co i jak najlepiej zrobić. Drożdże których użyłeś mają tolerancję do 12% więc ciężko je ubić piwem. Ponadto inny szczep drożdży inaczej odfermentowuje i może być tak że zacznie zjadać część cukrów których nie przerobiły drożdże pierwotne stąd nie zaleca się dodawać do refermentacji innych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 1 godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Pewien ktoś z forum kiedyś pisał, ze nawet roczne piwo leżakowane w fermentorze spokojnie nagazowal bez konieczności dodawania kolejnej dawki grzybków. A nawet półtoraroczne się nagazowały. Moje 2 rekordzistki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 U mnie 5 miesięczny RIS 26BLG nie nagazowal się bez dodatku drożdży. Musiałem go ratować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Widocznie coś zrobiłeś źle, zapewnie dałeś mało drożdży lub szczep mało odporny na dużą zawartość alkoholi. Kolejny przykład - BarleyWine 24 Blg na S-04, zabutelkowane po 10 miesiącach. Nagazował się, choć potrzebował kilka tygodni więcej niż zazwyczaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 5 godzin temu, Juniorek napisał: U mnie 5 miesięczny RIS 26BLG nie nagazowal się bez dodatku drożdży. Musiałem go ratować Jak długo czekałeś na nagazowanie? Bywa, że i 3 miesiące się nagazowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 A ja Wam powiem, że ostatni RIS 23BLG z ziarnem kakaowca na gęstwie S-04 nagazował się po 4 tygodniach i piana jak na stoutcie. Piękna, kremowa więc nie ma reguły, Jak dobrze byly fermentacje prowadzone to powinno wystarczyć i się dobrze nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 U mnie ris 28blg fermentowany wyeast 1084 (5 pokolenie) nagazował się bez problemu. Nie wiem ile czasu mu to zajęło gdyż pierwszą butelkę otworzyłem po ok 2 miesiącach od butelkowania.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 9 godzin temu, Gawron napisał: Jak długo czekałeś na nagazowanie? Bywa, że i 3 miesiące się nagazowuje. Około 5miesiecy nie było gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Może środowisko drożdżom nie pozwala na dalszą pracę. Za dużo alkoholu dla danego szczepu w piwie i się zatrzymały. Kolega tak mial. Zrobił bardzo duże blg, a użył szczepu dla maks. 9%, stanęły na tej wartości i koniec, piwa w butelkach nie nagazowaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 13 godzin temu, shveteq napisał: pierwszą butelkę otworzyłem po ok 2 miesiącach od butelkowania. Szacun! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się