Jump to content

Czy warto kupić lepszy kocioł warzelny na początek?


Fearedse

Recommended Posts

Cześć wszystkim, przymierzam się do zakupu kociołka warzelnego i zastanawiam się czy warto kupić od razu najnowszy model kotła firmy Royal Catering czy np. kupić starszego i używanego Klarsteina. Nie jestem fanem kupowania używanych rzeczy ze względu na brak gwarancji, stąd też pytanie czy te kotły są na tyle mało zawodne że warto zaryzykować?

 

W moje oko wpadły następujące kotły: 

 

Klarstein Maischfest 35l

Cena używanego ok 500zł

Wadą kociołka jest brak pompy, zaletą cena oraz chłodnica w zestawie 

1633953228_Zrzutekranu2021-03-30o11_00_17.thumb.png.7cadd1b7668b71b4036eef6cf0252f28.png

 

Klarstein Brauheld 35l

Cena nowego z olx ok 1100zł

Kociołek ten posiada już pompkę lecz jest ona na zewnątrz, wydaje mi się że jest to również model ze starszym sterownikiem, nie wiem czy ma to jakieś duże znaczenie.

687058517_Zrzutekranu2021-03-30o11_00_26.thumb.png.a0011e018f17abc98d75bcb887787fca.png

 

Kocioł Royal Catering model: RCBM-41N 40l

Cena nowego ze sklepu ok 1650zł 

Cena większa o 550zł od Klarstein Brauheld w zamian za pompę schowaną wewnątrz urządzenia, (chyba) nowszy sterownik oraz gwarację 2 lata. 

 

10011523-1.thumb.jpg.66388643074a904f82129f91198a4f4c.jpg

10032121_yy_0001_titel___.jpg.jp2

image;s=1000x700.webp

Edited by Fearedse
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, zasada napisał:

Schowana pompa to raczej minus.

W royalu (starszy model) jest pod spodem, za deklem na parę śrubek, także dostęp również nie najgorszy.

Swoja drogą nigdy nie zatkała mi się na tyle, by nie wystarczyło przedmuchać.

2 godziny temu, Fearedse napisał:

czy te kotły są na tyle mało zawodne

Trudno powiedzieć, mój działa bez zarzutu 1,5 roku, kilkadziesiąt warek, ale podobno zdarzają się przepalenia grzałek, a to spory kłopot, więc im starszy tym pewnie większa szansa. Ale może za małe pieniądze warto zaryzykować, jak się zepsuje pewnie też znajdziesz chętnego na zakup na części albo do naprawy, a spadek ceny nie będzie już tak porażający.

 

2 godziny temu, Fearedse napisał:

brak pompy

Bierz z pompą.

 

2 godziny temu, Fearedse napisał:

model ze starszym sterownikiem

Nie wiem co zmienili w nowym, w starszym sterownik jest średnio przejrzysty, ale idzie go opanować.

 

54 minuty temu, Fearedse napisał:

nie che więcej inwestować

Czasem zdarzają się tzw powystawowe, z lekkim uszkodzeniem zewnętrznym (np. rysy, niekompletne wyposażenie) sporo przecenione, trzeba tylko zwrócić uwagę na warunki zwrotu/gwarancji w takim przypadku.

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, Koora napisał:

W takiej cenie jednak wolę nowy model.

 

5 minut temu, x1d napisał:

W royalu (starszy model) jest pod spodem, za deklem na parę śrubek, także dostęp również nie najgorszy.

Swoja drogą nigdy nie zatkała mi się na tyle, by nie wystarczyło przedmuchać.

Trudno powiedzieć, mój działa bez zarzutu 1,5 roku, kilkadziesiąt warek, ale podobno zdarzają się przepalenia grzałek, a to spory kłopot, więc im starszy tym pewnie większa szansa. Ale może za małe pieniądze warto zaryzykować, jak się zepsuje pewnie też znajdziesz chętnego na zakup na części albo do naprawy, a spadek ceny nie będzie już tak porażający.

 

Bierz z pompą.

 

Nie wiem co zmienili w nowym, w starszym sterownik jest średnio przejrzysty, ale idzie go opanować.

 

Czasem zdarzają się tzw powystawowe, z lekkim uszkodzeniem zewnętrznym (np. rysy, niekompletne wyposażenie) sporo przecenione, trzeba tylko zwrócić uwagę na warunki zwrotu/gwarancji w takim przypadku.

Dzięki, wezmę te informacje pod uwagę przy zakupie. 

Link to comment
Share on other sites

Jak dopiero zaczynasz to nie lepiej zacząć od zwykłego garnka i sobie manualnie w nim pomieszać? Ja to tam po staroświecku od 10 lat tak robię i nie widzę potrzeby kupowania zautomatyzowanych kociołków, więc pewnie nie jestem dobrą osobą do oceniania tego, ale wydawać 1700zł na hobby, które nie wiesz czy Cię wciągnie to dosyć śmiały ruch. 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Oskaliber napisał:

Jak dopiero zaczynasz to nie lepiej zacząć od zwykłego garnka i sobie manualnie w nim pomieszać? Ja to tam po staroświecku od 10 lat tak robię i nie widzę potrzeby kupowania zautomatyzowanych kociołków, więc pewnie nie jestem dobrą osobą do oceniania tego, ale wydawać 1700zł na hobby, które nie wiesz czy Cię wciągnie to dosyć śmiały ruch. 

To niezła rada, bo dodatkowy garnek np do wysładzania tez się przydaje i przy kociołku, więc się nie wykluczają.

Kocioł ma za to plusy przy warzeniu w mieszkaniu, jest kompaktowy w działaniu i przechowywaniu.

 

Link to comment
Share on other sites

dokładnie tak jak pisze @Oskaliber . U mnie 70 warek na pierwszym garnku 30l. Też noszę się z zamiarem przesiadki, ale póki co dostrzegam zbyt wiele wad kociołków tzw. "automatycznych" w tej cenie.
Kup garnek ~30l. Zrobienie w nim najlepszego piwa to nie wynik najdroższego kociołka a proces fermentacji. Garnek + niezbędny osprzęt zmieścisz w 300-400 zł. Z nadwyżek finansowych kup niewielką lodówkę z olx i sterownik (np inkbird).
Poznasz dobrze proces i ocenisz czy to jest to co chcesz robić dłużej.

Link to comment
Share on other sites

Kocioł automatyczny przydaje się określonych sytuacjach, małe mieszkanie oraz liczba elementów która jest mniejsza niż przy garze, liczy sie również niezależność, na prąd możesz warzyć również w garażu albo łazience ale pojechać do szwagra.

 

możesz kupić bez pompy ale wtedy musisz zamówić ją z chin, mp15 lub mp25, i masz trochę taniej automat

Lodówka fajna sprawa ale zainteresuj się kveikami (dobre piwo fermentowane w 30 stopniach), na grupie kveik polska dostaniesz duża garść informacji. gdy opanujesz sprzęt oraz tajniki warzenia przyjdzie czas na poprawę fermentacji

Link to comment
Share on other sites

 

On 3/30/2021 at 10:59 AM, Fearedse said:

, stąd też pytanie czy te kotły są na tyle mało zawodne że warto zaryzykować?

Zawodne czy nie, nie wiesz na ile Ci się warzenie spodoba. Ja po 2 sezonach na kociołku przeszedłem na system worek do zacierania Biab w zaizolowanym termosie/lodówce turystycznej z kranikiem. Do tego garnek z emalii i palnik. Mam gazowy bo mam gdzie, ale indukcja z allegro za 100 zł też da radę. Koszt zacierno-warzelny na początek o połowę mniejszy, a wygoda i prosta obsługa niezmierne. Jak kiedyś stwierdzisz, że czas na kociołek to doinwestujesz. Reszta sprzętu, czyli chłodnica, fermentory lodówki itd. kosztują tyle samo bez względu na metodę zacierania. 

 

Jeśli jednak wolisz kociołek to lepiej chyba wziąć najtańszy i ewentualnie też po 2 sezonach odsprzedać i zainwestować bardziej świadomie. 

Link to comment
Share on other sites

Ja uważam, że lepiej kupić raz, a porządnie. Fakt faktem, trzeba wiedzieć co się chce. Ja akurat wiedziałem i znalazłem swego czasu GF w dobrej (jak dla mnie) cenie. I warząc w kuchni w mieszkaniu nie wyobrażam sobie innego sprzętu jak kocioł automatyczny. Łatwość obsługi, prostota w warzeniu i czyszczeniu oraz lekkość sprzętu i kompaktowość to coś co szukałem i od 40 warek jestem z tego sprzętu w pełni zadowolony. Także kolego @Fearedse polecam Ci kupić to na co Cię maksymalnie stać. Albo upewnij się w miarę możliwości, że to co planujesz jest tym czego szukasz i nawet dołóż do interesu bo warto. 

Link to comment
Share on other sites

Tak jak kolega wyżej pisze , ja po 10 warkach stwierdziłem że to jest to co lubię robić i poszedłem w GF , kupiłem na promocji TB jak mieli urodziny i nie żałuje , na pewno nie wrócił bym na zwykłe gary ale jak to woli :)  Nie brałem pod uwagę żadnych klarsteinów ani nic podonego. Wystarczy wejść na wątek poświęcony tym urządzeniom i go przeczytać i będziesz miał odpowiedź :) 

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, witur napisał:

Tak jak kolega wyżej pisze , ja po 10 warkach stwierdziłem że to jest to co lubię robić i poszedłem w GF , kupiłem na promocji TB jak mieli urodziny i nie żałuje , na pewno nie wrócił bym na zwykłe gary ale jak to woli :)  Nie brałem pod uwagę żadnych klarsteinów ani nic podonego. Wystarczy wejść na wątek poświęcony tym urządzeniom i go przeczytać i będziesz miał odpowiedź :) 

A co z "klarsteinami ani nic podobnego" jest nie tak?

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, anteks napisał:

A co z "klarsteinami ani nic podobnego" jest nie tak?

 Proszę czytać ze zrozumieniem ;) Napisałem że wątek do tego sprzętu jest na tym forum , nie wiem mogę przybliżyć  -  problemy z pompami grzałkami temperaturami , jakieś tuningi żeby to jakoś funkcjonowało . Jakość wykonania na stronę  GF i bezawaryjność  + chłodnica przeciwbieżna , fajne community 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, witur napisał:

 Proszę czytać ze zrozumieniem ;) Napisałem że wątek do tego sprzętu jest na tym forum , nie wiem mogę przybliżyć  -  problemy z pompami grzałkami temperaturami , jakieś tuningi żeby to jakoś funkcjonowało . Jakość wykonania na stronę  GF i bezawaryjność  + chłodnica przeciwbieżna , fajne community 

Użytkuję od 3 lat tani chiński garnek i nie mam problemów. Uważam że problemem sa użytkownicy a nie garnki. Większośc nie potrafi na nich po porostu warzyć to tak jak z użytkowaniem refraktrometrów ?

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, anteks napisał:

Użytkuję od 3 lat tani chiński garnek i nie mam problemów. Uważam że problemem sa użytkownicy a nie garnki. Większośc nie potrafi na nich po porostu warzyć to tak jak z użytkowaniem refraktrometrów ?

Zgadzam się w 100 procentach ?

Link to comment
Share on other sites

Tak trochę z przyczajki, rzućcie okiem i uchem na ciekawy materiał YTubera:
 
Nie ma tu modeli popularnych w PL
Ten link u mnie nie bangla

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.