leonzn Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 20 godzin temu, Jakub Obarowski napisał: 3. W fermentorze zostaje mi kilka litrów piwa, chciałbym je przelać do szklanych butelek i przeprowadzić refermentację. ciezko powiedzieć, ja tak nigdy nie robiłem, jedyne co mi przychodzi na mysl to odgazowanie piwo do 0, ew dodawanie cukru na czuja tak jak pisales - tutaj wg mnie nie da sie określić dokladnie ile ma byc cukru bo nie znasz nagazowania odgazować można w miare szybko przez dynamiczne potrząsanie masz wysoka temp wiec powinno isc sprawnie Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Niechmiel Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Jestem zielony w temacie ale proszę o pomoc :) Poszukuje pojemnika do fermentacji ciśnieniowej 10-20 litrów z kranikiem szukałem już prawie wszędzie...Please :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 3 godziny temu, Papcio Niechmiel napisał: Jestem zielony w temacie ale proszę o pomoc Poszukuje pojemnika do fermentacji ciśnieniowej 10-20 litrów z kranikiem szukałem już prawie wszędzie...Please ale że jak z kranikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Niechmiel Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 tak, z Kranikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Ale po co kranik ? Chcesz nagazowane piwo spuszczać kranikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 20 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) Przejrzałem wątek, ciekawe uwagi zbieram ciągle informacje o fermentacji ciśnieniowej. W polskim internecie prawie nic na ten temat nie ma. Aby skompletować wszystko co potrzebne jest do fermzilli to musiałem się sporo naszukać. Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektury https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ Edytowane 21 Października 2022 przez Ravage Trzy Baryłki toudidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 21 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 13 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektóry https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ Co to za worek masz na ostatnim zdjęciu? Muszę coś takiego sobie też kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 21 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2022 8 minut temu, rolek86 napisał: Co to za worek masz na ostatnim zdjęciu? Muszę coś takiego sobie też kupić. Rękaw do wina tu klik rolek86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 W dniu 21.10.2022 o 00:34, Ravage Trzy Baryłki napisał: Przejrzałem wątek, ciekawe uwagi zbieram ciągle informacje o fermentacji ciśnieniowej. W polskim internecie prawie nic na ten temat nie ma. Aby skompletować wszystko co potrzebne jest do fermzilli to musiałem się sporo naszukać. Dlatego też zrobiłem wątek u siebie na ten temat gdzie jest krótka recenzja fermzilli 35l jak i opisane są wszystkie dodatkowe niezbędne sprzęty. Zapraszam do lektury https://3barylki.pl/2022/08/08/fermzilla-fermentor-cisnieniowy-czy-warto/ Przed zakupem fermzilli przeczytałem twój artykuł. Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Chyba największa wada fermzilli to tworzywo PET. Tanie i nie powinno się czyścić i ponownie używać a skoro łatwo się rysuje to pozostaje stosowanie chemii ktore jest również szkodliwe i niezbadane dla PET. Oczywiście czego nie widać tego sercu nie zal, ale jeśli już miałbym się pchać w fermentor z tworzywa to z tritanu, który obecnie jest uważany za najbezpieczniejsze tworzywo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 26 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2022 (edytowane) W dniu 22.10.2022 o 23:08, monodem napisał: Przed zakupem fermzilli przeczytałem twój artykuł. Wielkie dzięki. Zebrałem się w sobie i popełniłem wszystko co się dało o fermentacji ciśnieniowej. pewnie sie da więcej ale na razie wystarczy Fermentacja piwa po ciśnieniem 10 godzin temu, Glabro napisał: Chyba największa wada fermzilli to tworzywo PET. Tanie i nie powinno się czyścić i ponownie używać a skoro łatwo się rysuje to pozostaje stosowanie chemii ktore jest również szkodliwe i niezbadane dla PET. Oczywiście czego nie widać tego sercu nie zal, ale jeśli już miałbym się pchać w fermentor z tworzywa to z tritanu, który obecnie jest uważany za najbezpieczniejsze tworzywo. poleca się generalnie mycie płynem do mycia naczyń i odkażanie strasnem.. mam za sobą kilka warek na kilku fermentorach i na razie odpukać... Edytowane 26 Października 2022 przez Ravage Trzy Baryłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Ja fermzillę myję PBW. Nie jest tani, ale za to skuteczny i bezpieczny. Ramnic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ? O jakich dodatkowych urządzeniach myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 No jakaś butla co2, zbiorniki, kulki, nie znam się. Nie wiem jak to działa ale kurde 2 klocki wydać na to trzeba mieć odwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: No jakaś butla co2, zbiorniki, kulki, nie znam się. Nie wiem jak to działa ale kurde 2 klocki wydać na to trzeba mieć odwagę Ale jakie "2 klocki" ? Na Fermzillę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 5 godzin temu, Piotr Ba napisał: A czy nie można po prostu zakręcić beczki, wypuścić węzyk z pokrywki do tego regulatora ciśnienia i ustawić go na 2 bary żeby tak regulował? Trzeba jeszcze tych innych urządzeń ? 2 bary to przede wszystkim za wysoko. A po 2 gie - żadne wiaderko nie utrzyma takiego ciśnienia. Wyrwie przykrywkę i ochlapie całe pomieszenie.Wiem coś o tym. Parę tygodni temu wyrwało mi źle zaciśnięty fitting na petkegu:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 No w artykule jest całość osprzętu do takiej fermentacji 2 koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2022 Można zejść do 1400zł, fermentując w Corneliusie (lub KinG Keg Junior), bez DuoTight, a z zaworem bezpieczeństwa na 0.8 bar Dla mnie do najważniejszych zalet fermentacji ciśnieniowej należą dużo większa trwałość (mniejsza zmienność w czasie) piw mocno chmielonych i możliwość postawienia sobie fermentora w roku pokoju latem i zrobienia przyzwoitego lagera w temperaturze pokojowej - lodówka może być zajęta na coś innego, lub wyłączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) Keg z 300 (albo PET 40+głowica), szybkozłączki 60, zaworek z Chin 50. Jeśli jeszcze butla i reduktor to z 300 do tego, da się taniej. Bardziej budżetowo to tylko siedzieć na wiadrze i od czasu do czasu wstawać. Edytowane 29 Października 2022 przez Łachim Glabro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 48 minut temu, Łachim napisał: Keg z 300 (albo PET 40+głowica), szybkozłączki 60, zaworek z Chin 50. Jeśli jeszcze butla i reduktor to z 300 do tego, da się taniej. Bardziej budżetowo to tylko siedzieć na wiadrze i od czasu do czasu wstawać. Pet keg 30l odkrecany na olxie kosztuje około 35 zł.glowica ze 100 plus złączki, kran picnic i wężyki drugie tyle.Butla Co2 obowiązkowa. Choćby po to aby sprawdzić szczelność połączeń czy przetransferować do drugiego kega z nad osadu. Jeżeli miałbym teraz zaczynać z fermentacją ciśnieniową to kupiłbym na start corny kegi. Łatwiej się je czyści, złączki są tańsze i obsługa ich o wiele przyjemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Ale nic nie widać ? 2 godziny temu, monodem napisał: Jeżeli miałbym teraz zaczynać z fermentacją ciśnieniową to kupiłbym na start corny kegi. Łatwiej się je czyści, złączki są tańsze i obsługa ich o wiele przyjemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 No nie widać... W ogóle to pod względem wizualnym fermentacja ciśnieniowa jest do bani. Niby proces zachodzi ale jest mniej widowiskowy niż ze zwykłą rurką bulgotką. Ale za to można jak ja zrobić Risa 32 °P w 2 tygodnie! anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 49 minut temu, monodem napisał: No nie widać... W ogóle to pod względem wizualnym fermentacja ciśnieniowa jest do bani. Niby proces zachodzi ale jest mniej widowiskowy niż ze zwykłą rurką bulgotką. Ale za to można jak ja zrobić Risa 32 °P w 2 tygodnie! Szkoda że moje obecnie przefermęciło, pokazał bym jakie jest widowiskowe. Wszystko sie "gotowało" we wiadrze tego tak nie zobaczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Może trochę źle się wypowiedziałem. Przez pierwsze 2-3 dni fermentuję tradycyjnie stopniowo zwiększając ciśnienie. Wtedy efekt jest niesamowity. Bezbarwny baniak fermzilli daje radę! Wzrost ciśnienia powoduje niestety spadek efektu Wow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się