Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś podczas przelewania na cichą zauważyłem coś dziwnego. Prócz trochę octowego zapachu na powierzchni pojawiła się lekka błonka, może bardzej pasowało by określenie tłusty film. Nie wiem czy to infekcja czy może jakieś olejki z chmielu. Chmielenie odbywało się z użyciem szyszek, niektóre z nich znalazły się w fermentorze.

 

Czy ktoś z was spotkał się z czymś podobnym?

post-6634-0-23465400-1383411126_thumb.jpg

post-6634-0-73575300-1383411194_thumb.jpg

post-6634-0-82712600-1383411269_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wylać zdążysz zawsze Miałem pare warek temu coś takiego już miałem wylać ale piwo w smaku było normalne więc zabutelkowałem . Nikt z pijących nie narzekał na smak

 

Poczekamy zobaczymy. Dam sobie tydzień i jak sie rozwinie to do wylania. Moje watpliwosci budzi fakt, że jest to coś bardziej jak oleista zawiesina. Bardzo cieńka, bez żadnych ognisk, zgrubień, ani dużych koloni (małych też ;) ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

selerfeler zrobiłbym tak jak radzi wogosz:

http://www.piwo.org/...ny/#entry141473

 

Dzięki za podpowiedź. Może spróbuję spasteryzować jak radził wogosz. Na razie będę czekał, może z tydzień coś się wyjaśni na tej cichej.

 

Widzę z podpisu, że kolega również z miasta podziemnej pomarańczy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Pobierz w miarę sterylnie próbkę piwa i jak nie ma jakichś przykrych odczuć smakowo-zapachowych to pasteryzuj. Ewidentne zakażenie masz, a ta oleista maść to na 90% bakterie octowe, są to tlenowe bakterie więc utrzymują się na powierzchni. Każdy dzień zwłoki to dalsze postępowanie infekcji i powstawanie przykrych związków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To już tak kończąc temat w kwestii rozpoznania infekcji, czy infekcja będzie postępowała w temp 17-190C. Chodzi mi o sprawdzenie co jest przyczyną. Bo zapach coraz mniej intensywny, może trochę się przestraszyłem, i zbyt gwałtownie zareagowałem :/. Sam nie wiem.

 

Czy ktoś z Was posiada może jakiś poradnik odnośnie zakażeń w piwie (prócz http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf‎, który znalazłem już wcześniej w temacie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, to mój pierwszy post na tym forum i za razem pierwszy problem. Otóż na mojej AIPie pojawiła się dziwna piana. Obecnie trwa cicha z chmieleniem na zimno i piwo stoi sobie tak na niej od 4 listopada. Oto i zdjęcie:

 

Chodzi mi o to białe coś po lewej stronie

uqcn.JPG

 

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No chmiel i co? Nic nie widać na tym zdjęciu, ale jak na cichej będziesz tak zaglądał co chwilę do fermentora to coś się pewnie przypałęta.

 

Chodzi mi o jakby pianę, jutro zrobię zdjęcie lepszej jakości za dnia. Nie wygląda mi to raczej na pianę drożdżową.

I użyję innego serwera bo imageshack nie pokazuje za dobrze.

Edytowane przez Krzys91
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem wszystko wygląda OK, a to dziwne białe to pewnie drożdże, które sobie nie powędrowały jeszcze na dno fermentora. Słuszna uwaga kolegi Binia, nie zaglądamy tak często do piwa na cichej, bo można złapać infekcję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod tym linkiem widać lepiej http://img268.images...8/1483/uqcn.JPG

 

Rzeczywiście po zbliżeniu już nie wygląda to tak kolorowo, te białe plamy przypominają taki lekki meszek, który może wskazywać na infekcję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.