AndrzejBB Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Dokladnie po co zaciągać ustami. Ja kupilem w aptece strzykawke 100ml i zaciagam nią, przydaje sie też do pobierania próbki do sprawdzenia odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Panowie ostatnio zabutelkowałem piwo, dziś przeglądam i w jednym pływa coś dziwnego. Czy to może być coś z chmielu czy jakaś infekcja? Tylko w jednym zauważyłem. Wygląda hmmm tak jakby korzeń tylko taki mały ? reszta na zdjęciu. Ta sztuka idzie dziś do wypicia jakby miało coś strzelić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik09 Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Witam Nie wygląda mi to chyba na infekcje przeglądając ten wątek ale chciałbym się upewnić bo widzę to pierwszy raz na drożdżach w34/70 ,4 dzień fermentacji burzliwej , jest ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 12 minut temu, bercik09 napisał: Witam Nie wygląda mi to chyba na infekcje przeglądając ten wątek ale chciałbym się upewnić bo widzę to pierwszy raz na drożdżach w34/70 ,4 dzień fermentacji burzliwej , jest ok ? Jak dla mnie to wygląda zupełnie normalnie, zwykły osad drożdżowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Bardzo ładna czapka z drożdży, wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik09 Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) po otwarciu fermentora w celu strzelenie fotki , pęcherze szybko zniknęły i wygląda normalnie jak zawsze , muszę zrezygnować z tego przezroczystego fermentora i korzystać z tych nieprześwitujących bo człowiek za bardzo ciekawy co się w środku dzieje i zagląda Dziękuję za odpowiedzi Edytowane 12 Maja 2020 przez bercik09 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 2 godziny temu, bercik09 napisał: po otwarciu fermentora w celu strzelenie fotki , pęcherze szybko zniknęły i wygląda normalnie jak zawsze , muszę zrezygnować z tego przezroczystego fermentora i korzystać z tych nieprześwitujących bo człowiek za bardzo ciekawy co się w środku dzieje i zagląda Dziękuję za odpowiedzi Ale przecież właśnie w przezroczystym możesz zobaczyć co się dzieje bez otwierania...? Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 3 godziny temu, Sumikk napisał: Panowie ostatnio zabutelkowałem piwo, dziś przeglądam i w jednym pływa coś dziwnego. Czy to może być coś z chmielu czy jakaś infekcja? Tylko w jednym zauważyłem. Wygląda hmmm tak jakby korzeń tylko taki mały ? reszta na zdjęciu. Ta sztuka idzie dziś do wypicia jakby miało coś strzelić Po prostu niedomyta pojedyncza butelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Kolej na mnie To infekcja, wiem, ale nie wiem co to jest. Jakość zdjęcia jest taka jaka jest, mam uszkodzona szybkę od obiektywu. Na piwie jest coś w rodzaju blonki, ale nie zakrywa całego lustra cieczy i pojawiły się malutkie białe punkciki. Po wstrzasnieciu fermentorem niektóre z nich opadają na dno. Jest delikatny zapach, który przypomina wanilię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 17 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: Kolej na mnie To infekcja, wiem, ale nie wiem co to jest. Jakość zdjęcia jest taka jaka jest, mam uszkodzona szybkę od obiektywu. Na piwie jest coś w rodzaju blonki, ale nie zakrywa całego lustra cieczy i pojawiły się malutkie białe punkciki. Po wstrzasnieciu fermentorem niektóre z nich opadają na dno. Jest delikatny zapach, który przypomina wanilię. Z tego zdjęcia ciężko coś powiedzieć... Może być resztka piany, może błonka z twardej wody, może być infekcja... Wąchałeś, próbowałeś, jak smakuje próbka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Napisałem że pojawiły się białe punkciki, to nie jest piana. Zapach opisałem, w smaku norma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Godzinę temu, Nazwa użytkownika napisał: Napisałem że pojawiły się białe punkciki, to nie jest piana. Zapach opisałem, w smaku norma. Ze zdjęcia nie wygląda na pleśń, ale może być jakaś infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 15 godzin temu, punix napisał: Ze zdjęcia nie wygląda na pleśń, ale może być jakaś infekcja. Aha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 22 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: Aha Ze zdjęcia, szczególnie niezbyt wyraźnego, ciężko powiedzieć coś konkretniejszego. Polecam: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ na dole jest diagram, co można zrobić z piwem podejrzanym o infekcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Pierwsza AIPA. Czy to infekcja czy drożdże (Mangrove)? https://iv.pl/image/Gt8dt4I https://iv.pl/image/Gt8dZ14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Za mało wyraźne zdjęcie. Beżowe to drożdże, ale białe to albo resztki piany albo infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 2 godziny temu, FallVaultBoy napisał: Pierwsza AIPA. Czy to infekcja czy drożdże (Mangrove)? https://iv.pl/image/Gt8dt4I https://iv.pl/image/Gt8dZ14 jeśli to na wierzchu jest błoną, to infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 To piana była z tego co pamiętam. Dodam, że przed odkryciem pokrywy fermentora, został on kilka godzin wcześniej przeniesiony (celem przelania na cichą), więc może podczas przeniesienia się coś tam wzburzyło. Ogółem to blg z ok 16 spadło mi do 3 blg przy stałej temperaturze fermentacji ok 19-20 st. Smak i zapach piwa był idealny moim zdaniem chociaż nadal nie mam takiego doświadczenia, żeby ocenić to sensoryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 1 godzinę temu, FallVaultBoy napisał: To piana była z tego co pamiętam. Dodam, że przed odkryciem pokrywy fermentora, został on kilka godzin wcześniej przeniesiony (celem przelania na cichą), więc może podczas przeniesienia się coś tam wzburzyło. Ogółem to blg z ok 16 spadło mi do 3 blg przy stałej temperaturze fermentacji ok 19-20 st. Smak i zapach piwa był idealny moim zdaniem chociaż nadal nie mam takiego doświadczenia, żeby ocenić to sensoryczne. To na pewno w takim razie piana, przenosząc do ciepłego uwalniał się CO2 rozpuszczony w piwie w niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Mam taki temat: 6 dzień fermentacji pale ale: - w pomieszczeniu stała temeratura 18 stopni, więc w środku jakieś 20, czyli powinno być w normie. - na początku bulkało bardzo mocno, start był niezły, dziś jedynie jak docisnę wieko - w zasadzie zero piany - zapach drożdżowy, czuć alkohol, ale w zasadzie nic poza tym, zero aromatów - jeszcze za wcześnie? zapach mnie niepokoi i nie wiem czy to jakaś infekcja w związku z tym, że nie ma też już piany - piwo dość mętne - generalne spokojnie fermentowało, szczelnie zakryte, odkryłem dopiero pierwszy raze wczoraj, żeby zobaczyć co tam się dziej - mierzyć już odfermentowanie, czy poczekać jeszcze ze 2-3 dni? są jakieś powody do niepokoju? plan jest taki, żeby potem dochmielić na zimno, więc będę zlewał na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 2 minuty temu, rust napisał: Mam taki temat: 6 dzień fermentacji pale ale: - w pomieszczeniu stała temeratura 18 stopni, więc w środku jakieś 20, czyli powinno być w normie. - na początku bulkało bardzo mocno, start był niezły, dziś jedynie jak docisnę wieko - w zasadzie zero piany - zapach drożdżowy, czuć alkohol, ale w zasadzie nic poza tym, zero aromatów - jeszcze za wcześnie? zapach mnie niepokoi i nie wiem czy to jakaś infekcja w związku z tym, że nie ma też już piany - piwo dość mętne - generalne spokojnie fermentowało, szczelnie zakryte, odkryłem dopiero pierwszy raze wczoraj, żeby zobaczyć co tam się dziej - mierzyć już odfermentowanie, czy poczekać jeszcze ze 2-3 dni? są jakieś powody do niepokoju? plan jest taki, żeby potem dochmielić na zimno, więc będę zlewał na cichą Poczekaj tydzien. To że w pomieszczeniu jest 18, nie znaczy że jest tam 20 stopni temperatura fermentacji. Zależy od szczepu drożdzy, ilości drożdzy, ekstraktu początkowego, wielkości warki etc etc. W temperaturze 20-24 stopni przy niskim ekstrakcie po 2 dniach fermentacji moze byc po zabawie. Teraz drożdze dojedzą reszte i posprzątają po sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 14 minut temu, Suchejroo napisał: Poczekaj tydzien. To że w pomieszczeniu jest 18, nie znaczy że jest tam 20 stopni temperatura fermentacji. Zależy od szczepu drożdzy, ilości drożdzy, ekstraktu początkowego, wielkości warki etc etc. W temperaturze 20-24 stopni przy niskim ekstrakcie po 2 dniach fermentacji moze byc po zabawie. Teraz drożdze dojedzą reszte i posprzątają po sobie. No wiesz, zazwyczaj jest jednak nieco wyższa, szczególnie na starcie. Mimo wszystko nadal w normie. Ale mówisz, że jeszcze tydzień? Myślałem, żeby zacząć od 8 dnia mierzyć jak odfermentowało. Drożdże us05, dałem paczuszkę 12,5g rozpuszczoną odpowiednio w wodzie. BLG docelowo powinno być 12, natomiast miałem 11,5 nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ, natomiast co istotne zacieranie przeciągnąłem do 90 min, bo próba jodowa wychodziła pozytywnie (ciemny brąz) - uznałem, że próbnik stary i może nie wychodzić.... Z 12L na zacieraniu, i 17L wysładzaniu, wyszło mi 19L warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 4 minuty temu, rust napisał: No wiesz, zazwyczaj jest jednak nieco wyższa, szczególnie na starcie. Mimo wszystko nadal w normie. Ale mówisz, że jeszcze tydzień? Myślałem, żeby zacząć od 8 dnia mierzyć jak odfermentowało. no wiem, właśnie na starcie fermentacji jest najwyższa temperatura ( oczywiście mówie o starcie fermentacji a nie zadania drożdzy) i wtedy najwięcej cukrów jest przerabianych na alkohol, co za tym idzie drożdze produkują więcej ciepła. I własnie na początku tak się dzieje, kiedy jest spora piana oraz czapa drożdży. Więc na 100% masz już po głównej fermentacji. A piwo zostaw w spokoju, 8 dni to mało na zakończenie, możesz podnieść temperaturę by drożdze dojadły reszte oraz posprzątały po sobie. Nie otwieraj fermentora co chwila, bo narazasz się na infekcje albo zaszczepienei drożdzami dzikimi. Daj mu jeszcze kilka dni, wtedy sprawdź odfermentowanie pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rust Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 55 minut temu, Suchejroo napisał: no wiem, właśnie na starcie fermentacji jest najwyższa temperatura ( oczywiście mówie o starcie fermentacji a nie zadania drożdzy) i wtedy najwięcej cukrów jest przerabianych na alkohol, co za tym idzie drożdze produkują więcej ciepła. I własnie na początku tak się dzieje, kiedy jest spora piana oraz czapa drożdży. Więc na 100% masz już po głównej fermentacji. A piwo zostaw w spokoju, 8 dni to mało na zakończenie, możesz podnieść temperaturę by drożdze dojadły reszte oraz posprzątały po sobie. Nie otwieraj fermentora co chwila, bo narazasz się na infekcje albo zaszczepienei drożdzami dzikimi. Daj mu jeszcze kilka dni, wtedy sprawdź odfermentowanie pierwszy raz. Dobra poczekam do 10 dnia na pierwszą próbkę, potem kolejne dwa dni dla potwierdzanie, to jeszcze tydzień poleżą. A gdyby podnosić to o ile? Możliwości mam na 5, jeśli przyniosę je z piwnicy - nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 7 minut temu, rust napisał: Dobra poczekam do 10 dnia na pierwszą próbkę, potem kolejne dwa dni dla potwierdzanie, to jeszcze tydzień poleżą. A gdyby podnosić to o ile? Możliwości mam na 5, jeśli przyniosę je z piwnicy - nie za dużo? Ogólnie, najwięcej niechcianych estrów, alkoholi wyższych wytwarzają drożdze podczas pierwszych dni tej burzliwej fermentacji. Teraz jak już fermentacja zwolniła znacznie, nic wielkiego się nie stanie. Ja często po fermentacji burzliwej daje drożdzom dokończyć robotę w temperaturze pokojowej - u mnie 22-23 st C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi