Slawulo Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) Cześć, moje piwo stoi tak jak pisałem wcześniej 4 tydzień, w ten weekend będę rozlewał, ale dziś zobaczyłem taki lekki kożuch i się wystraszyłem, ze się zepsuło. Ostatnio całe poszło do wanny, bo przy przenoszeniu rurka zassała i chyba stał kilka dni bez wody (a przykrywam pojemnik taką osłoną zaciemniającą), zniknęła klarowność i śmierdziało acetonem, kożuch był podobny tylko grubszy. Ale to ma normalny zapach i smak i jest klarowne, ale podobny kożuszek taki jakby film, wiec przelałem go przed chwilą do drugiego zdezynfekowanego pojemnika z kranikiem z którego robię rozlew. Jest to Coopers Dark Ale +słód+ 3 gęstwa z drożdży Fermentis S-04 i tutaj różnica ponieważ dodałem trochę przyprawy do piernika na samym początku. Czy dobrze zrobiłem, że przelałem , czy mogło poczekać do niedzieli? Edytowane 10 Kwietnia przez Slawulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Oczywiście robione na dobrej, innej gęstwie. Acetonowe piwo miałem 2 warki temu, później na tym samym sprzęcie poszły 2 dobre. Za każdym razem pojemnik, rurki itd są myte i odkażane w SaniPro. 2 x sprawdzałem BLG, od góry przez otwór odkażoną pipetką. No szkoda mi trochę, jedyne co, to to ten Brekwit Coopersa otworzyłem otwieraczem z nie z tej strony, nie chciało iść dalej, musiałem przekręcić puszkę , tu kapało, tu otwierałem.... słabo było, może to. To acetonowe tak jak pisałem zrobiło się mętne całe,a to niby klarowne , ale kożuch podobny. No nic spróbuję zabutelkować , jedno wleję w PET-a, zobaczę nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia @Slawulo przeniosłem wpis do lepszego wątku. @ciezkicoswybrac zapytał w poprzednim Cytat te bąble i błona na powierzchni wyglądają słabo, imo zakażone. Używałeś tej samej gęstwy co w poprzednim, acetonowym piwie? ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 8 minut temu, Slawulo napisał(a): Oczywiście robione na dobrej, innej gęstwie. OK, w poprzednim poście brzmiało to trochę niejasno, więc wolałem dopytać 9 minut temu, Slawulo napisał(a): . Za każdym razem pojemnik, rurki itd są myte i odkażane w SaniPro. 2 x sprawdzałem BLG, od góry przez otwór odkażoną pipetką. SaniPro jak najbardziej, ale po infekcji może nie dać rady zabić całego syfu. Na Twoim miejscu przeleciałbym cały sprzęt NaOH. 10 minut temu, Slawulo napisał(a): No szkoda mi trochę, jedyne co, to to ten Brekwit Coopersa otworzyłem otwieraczem z nie z tej strony, nie chciało iść dalej, musiałem przekręcić puszkę , tu kapało, tu otwierałem.... słabo było, może to. Kwestia farta, któremu możesz mocno pomóc. Zazwyczaj natleniam brzeczkę blenderem, a przy jednej warce odpadła mi końcówka do trzepania jajek i instynktownie wsadziłem całą rękę do samego dna fermentora. Piwu nic nie było 12 minut temu, Slawulo napisał(a): No nic spróbuję zabutelkować , jedno wleję w PET-a, zobaczę nagazowanie. Też bym tak zrobił. Kilka stron temu miałem przypadek cydru, na którym zrobił się kożuch, ale ostatecznie postanowiłem go zabutelkować. Wyszedł z tego najlepszy cydr jaki do tej pory zrobiłem. Przy piwie jest trochę większe ryzyko, bo w przefermentowanym piwie nadal masz cukry, które w niektórych przypadkach infekcji mogą jeszcze fermentować w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekPiwowar Opublikowano Wtorek o 11:04 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:04 Witam. Moja 11 warka, jak do tej pory bez zakażenia ale chyba jest ten pierwszy raz. Piwo nie pachnie super źle ale jest wyczuwalny dziwny aromat. Robione na trzech ekstraktach: pale ale, jasny i pszenica + chmiele. Gęstwa z poprzedniej warki, 14blg przy starcie. Zaczęło wychodzić z fermentora i musiałem usuwać pianę odkażoną 🥄. Pierwszy raz otwarte po 4tyg, dzisiaj miałem przelać na cichą i dorzucić chmielu. Pytanie czy warto się w to bawić czy lać do kibla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano Wtorek o 11:16 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:16 W dniu 10.04.2025 o 20:27, Slawulo napisał(a): Czy ta rurka jest z boku fermentora podłączona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Wtorek o 12:23 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:23 Godzinę temu, paulox81 napisał(a): Czy ta rurka jest z boku fermentora podłączona? są boczne https://allegro.pl/oferta/rurka-fermentacyjna-pozioma-nietlukaca-katowa-boczna-do-pojemnika-12677077542?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax&ev_campaign_id=18004421009&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwh_i_BhCzARIsANimeoFMhfk8ElStaBUm9eodCPWp2KKbnaZGcPJpkvhX4VmRUzRndAcftS4aAiYLEALw_wcB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano Wtorek o 12:27 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:27 2 minuty temu, anteks napisał(a): są boczne https://allegro.pl/oferta/rurka-fermentacyjna-pozioma-nietlukaca-katowa-boczna-do-pojemnika-12677077542?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_krk_kis_kolekcje_pla_pmax&ev_campaign_id=18004421009&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwh_i_BhCzARIsANimeoFMhfk8ElStaBUm9eodCPWp2KKbnaZGcPJpkvhX4VmRUzRndAcftS4aAiYLEALw_wcB Ok nie wiedziałem że takie są, ale to trochę nie tak, skoro wylot jest kilka cm poniżej wieka to pod wiekiem jest poduszka powietrzna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano Wtorek o 12:37 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:37 Cześć, Zlałem w sobotę swoją polish hazy ipa po tygodniu fermentacji na k-97 na cichą fermentacje, aby oddzielić chmiel od piwa( chmieliłem część na burzliwej). Teraz na piwie zrobiło mi się takie coś. Wydaje mi się że to drożdze ale pewien nie jestem. Przy zlewaniu mierzyłem blg, z 15 spadło do 3 i w smaku bylo dobre, także fermentacja burzliwa raczej przebiegła dobrze. Ktoś spotkał się z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Wtorek o 13:58 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:58 2 godziny temu, BartekPiwowar napisał(a): Witam. Moja 11 warka, jak do tej pory bez zakażenia ale chyba jest ten pierwszy raz. Piwo nie pachnie super źle ale jest wyczuwalny dziwny aromat. Robione na trzech ekstraktach: pale ale, jasny i pszenica + chmiele. Gęstwa z poprzedniej warki, 14blg przy starcie. Zaczęło wychodzić z fermentora i musiałem usuwać pianę odkażoną 🥄. Pierwszy raz otwarte po 4tyg, dzisiaj miałem przelać na cichą i dorzucić chmielu. Pytanie czy warto się w to bawić czy lać do kibla? No niestety, wygląda na infekcję. Ten dziwny aromat jest przyjemny czy nieprzyjemny? Jeśli nieprzyjemny, to nie ma co się bawić, lepiej nie będzie. Jeśli przyjemny - można próbować, choć osobiście też bym pewnie lał w kanał. BartekPiwowar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekPiwowar Opublikowano Wtorek o 14:19 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 14:19 18 minut temu, punix napisał(a): No niestety, wygląda na infekcję. Ten dziwny aromat jest przyjemny czy nieprzyjemny? Jeśli nieprzyjemny, to nie ma co się bawić, lepiej nie będzie. Jeśli przyjemny - można próbować, choć osobiście też bym pewnie lał w kanał. Masz rację, szkoda pracy i chmielu, chciałem dodać sporą ilość. Dzięki za odpowiedź. Idę wylać i zamawiam nowe wiadro ✌️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Wtorek o 15:29 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:29 Wiadra nie musisz od razu wyrzucać - jeśli nie jest porysowane, to mycie np. NaOH załatwi sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano Wtorek o 15:57 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:57 3 godziny temu, Belka napisał(a): Cześć, Zlałem w sobotę swoją polish hazy ipa po tygodniu fermentacji na k-97 na cichą fermentacje, aby oddzielić chmiel od piwa( chmieliłem część na burzliwej). Teraz na piwie zrobiło mi się takie coś. Wydaje mi się że to drożdze ale pewien nie jestem Mi to wygląda na zwykłą pianę po fermentacji. Dawid Szatan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekPiwowar Opublikowano Wtorek o 17:33 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 17:33 2 godziny temu, punix napisał(a): Wiadra nie musisz od razu wyrzucać - jeśli nie jest porysowane, to mycie np. NaOH załatwi sprawę. Wiem ale drugi mam transparentny i dużo przyjemniej mi się z nim współpracuje 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) W dniu 15.04.2025 o 13:16, paulox81 napisał(a): Czy ta rurka jest z boku fermentora podłączona? Tak, ta rurka jest wsadzana od góry, tylko jest z takim łukiem, że wygląda jak by była boczna. Ale niestety, warka poszła w kanał, po trzech dnia od przelania dawało jeszcze bardziej acetonem, wiec nie ryzykowałem. A, dodam, że odlałem celem próby 1.5 L do PET-a, zobaczę co wyjdzie i czy dobrze zrobiłem, że wylałem resztę 😉 Edytowane 3 godziny temu przez Slawulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się