domin-w Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dziwi mnie sytuacja, że nic nie wyczułem podczas przelewania na zimną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dziwi mnie sytuacja, że nic nie wyczułem podczas przelewania na zimną. Na co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selerfeler Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Witam. Dziś podczas przelewania na cichą zauważyłem coś dziwnego. Prócz trochę octowego zapachu na powierzchni pojawiła się lekka błonka, może bardzej pasowało by określenie tłusty film. Nie wiem czy to infekcja czy może jakieś olejki z chmielu. Chmielenie odbywało się z użyciem szyszek, niektóre z nich znalazły się w fermentorze. Czy ktoś z was spotkał się z czymś podobnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Jak "błona, film" to infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selerfeler Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Jak "błona, film" to infekcja. To kiepska wiadomość. Pozostaje pytanie czy warto trzymać na cichej czy od razu wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wylać zdążysz zawsze Miałem pare warek temu coś takiego już miałem wylać ale piwo w smaku było normalne więc zabutelkowałem . Nikt z pijących nie narzekał na smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selerfeler Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Wylać zdążysz zawsze Miałem pare warek temu coś takiego już miałem wylać ale piwo w smaku było normalne więc zabutelkowałem . Nikt z pijących nie narzekał na smak Poczekamy zobaczymy. Dam sobie tydzień i jak sie rozwinie to do wylania. Moje watpliwosci budzi fakt, że jest to coś bardziej jak oleista zawiesina. Bardzo cieńka, bez żadnych ognisk, zgrubień, ani dużych koloni (małych też ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Patrz czy piwo smaczne a nie co po nim pływa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 selerfeler zrobiłbym tak jak radzi wogosz: http://www.piwo.org/topic/6578-kozuch-po-raz-kolejny/#entry141473 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selerfeler Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 selerfeler zrobiłbym tak jak radzi wogosz: http://www.piwo.org/...ny/#entry141473 Dzięki za podpowiedź. Może spróbuję spasteryzować jak radził wogosz. Na razie będę czekał, może z tydzień coś się wyjaśni na tej cichej. Widzę z podpisu, że kolega również z miasta podziemnej pomarańczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Jak wali octem to tu nie ma co czekać, będzie tylko gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dokładnie. Pobierz w miarę sterylnie próbkę piwa i jak nie ma jakichś przykrych odczuć smakowo-zapachowych to pasteryzuj. Ewidentne zakażenie masz, a ta oleista maść to na 90% bakterie octowe, są to tlenowe bakterie więc utrzymują się na powierzchni. Każdy dzień zwłoki to dalsze postępowanie infekcji i powstawanie przykrych związków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selerfeler Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 To już tak kończąc temat w kwestii rozpoznania infekcji, czy infekcja będzie postępowała w temp 17-190C. Chodzi mi o sprawdzenie co jest przyczyną. Bo zapach coraz mniej intensywny, może trochę się przestraszyłem, i zbyt gwałtownie zareagowałem . Sam nie wiem. Czy ktoś z Was posiada może jakiś poradnik odnośnie zakażeń w piwie (prócz http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf, który znalazłem już wcześniej w temacie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2012/piwowar-8-14-17.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Miał ktoś zapach siarki przy użyciu suchych T 58? Fermentuje w 20 stopniach i średnio podoba mi się to co czuć z fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Ponoć to normalne przy tych drożdżach. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Tak, ale po czasie ustępuje. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys91 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na tym forum i za razem pierwszy problem. Otóż na mojej AIPie pojawiła się dziwna piana. Obecnie trwa cicha z chmieleniem na zimno i piwo stoi sobie tak na niej od 4 listopada. Oto i zdjęcie: Chodzi mi o to białe coś po lewej stronie Uploaded with ImageShack.us Edytowane 13 Listopada 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) No chmiel i co? Nic nie widać na tym zdjęciu, ale jak na cichej będziesz tak zaglądał co chwilę do fermentora to coś się pewnie przypałęta. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys91 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) No chmiel i co? Nic nie widać na tym zdjęciu, ale jak na cichej będziesz tak zaglądał co chwilę do fermentora to coś się pewnie przypałęta. Chodzi mi o jakby pianę, jutro zrobię zdjęcie lepszej jakości za dnia. Nie wygląda mi to raczej na pianę drożdżową. I użyję innego serwera bo imageshack nie pokazuje za dobrze. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Krzys91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Pod tym linkiem widać lepiej http://img268.images...8/1483/uqcn.JPG To jest piana, czy taki "meszek" ? Na zdjęciu widać dużo drobnych białych centek, a to nie wróży dobrze. Podeślij jeszcze za dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Moim zdaniem wszystko wygląda OK, a to dziwne białe to pewnie drożdże, które sobie nie powędrowały jeszcze na dno fermentora. Słuszna uwaga kolegi Binia, nie zaglądamy tak często do piwa na cichej, bo można złapać infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Pod tym linkiem widać lepiej http://img268.images...8/1483/uqcn.JPG Rzeczywiście po zbliżeniu już nie wygląda to tak kolorowo, te białe plamy przypominają taki lekki meszek, który może wskazywać na infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się