Hast Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Niewiele widać, tylko chmiel i trochę piany. Jeśli w smaku kwas to może być infekcja. Ja bym poczekał i zadecydował przed samym rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Pod tym kozuchem jest w miare klarowne piwo. Piwo po zlaniu na cicha po 12 godzinach zaczelo pracowac i dosc mocno bulka, natomiast BLG nie schodzi. Zlane w sobote rano, zajrzalem dopiero dzisiaj, bo zaniepokoilo mnie to bulkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Ponizej zdjecia, bagno pojawilo sie po przelaniu na cicha. Piwo Pale Ale, drozdze S-04, dochmielone 30g na zimno. W smaku niestety kwas To bagno, jak je nazywasz, to po prostu chmiel. Normalny widok piwa chmielonego na zimno. Nie masz co próbować piwa na tym etapie, to co na powierzchni pływa znajduje się w całej objętości wiadra. Próbując, pijesz piwo z cząstkami chmielu, możesz mylić to z kwasem. Weź granulkę chmielu, rozpuść w wodzie i spróbuj, zobaczysz, że smak będzie dziwny. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Ok, ale tego chmielu nie bylo az tyle, zeby utworzyc taki gruby kozuch, chyba ze az tak puchnie. Ok, w takim razie wstrzymam sie do soboty, przefiltruje to i wtedy sprobuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Szalas wszystko w porządku już nie raz taki widok zastałem Pończocha rurka dobrze przefiltruj i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 albo druciakiem na rurce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Granulat lepiej pończochą :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivosmo Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Tak jak kolegom powyżej wydaje mi się, że jest wszystko raczej w porządku. To tylko chmiel, przy pierwszej warce też wrzuciłem chmiel na zimno (50g granulatu) i spuchło to niemiłosiernie, cała powierzchnia w fermentorze pokryta była właśnie takim grubym kożuchem. Nie ma się co martwić, wylać zawsze zdążysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Pomyliłem temat. Przepraszam:-) Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Dzisiaj zlalem do butelek, z piwem wszystko ok, z reszta w smaku super. Kwaskowosc jest, ale baaardzo slabo wyczuwalna, takze blad szczawia Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanatok Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Z pszenicznym bojów ciąg dalszy: piwo o OG 12°Blg po trzech tygodniach odfermentowało do 4-3,8°Blg (na drożdżach Mauribrew Weiss, o zasypie pszeniczny (2,5 kg), pilzneński (1,5 kg) , karmelowy (0,2 kg) smak/zapach nie wzbudzał zastrzeżeń - w ostatnim jednak tygodniu fermentacji pojawił się zapach cydru/jabłek i kwaskowatość, o ile zapach znikł, to smak utrzymał się i piwo jest raczej kwaśne, przywodzi mi na myśl kwasek cytrynowy/białe winno (?) - nie ma jednak jakiś wizualnych objawów zakażenia. Przymierzałem się do butelkowania - teraz jednak po spróbowaniu próbki zastanawiam się - czy to normalne, czy w jakiś sposób się ułoży, czy może to infekcja i będzie się nasilać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Jak myślicie, jest to infekcja czy raczej wygląda to normalnie. Piwko znajduje się w fermentorze 20 dni (bez przelewania na cichą), fermentowane drożdżami us-05, w smaku jak i w zapachu wszystko jak należy. Przepraszam za kiepską jakość zdjęć ale tylko taki aparat miałem pod ręką. http://pokazywarka.pl/6weyuq/ Edytowane 3 Maja 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Ładne piwko, nic się nie przejmuj, US-05 zostawiają na powierzchni lekki kożuszek piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Jak dla mnie to tlenowiec, widać chyba resztki rozerwanego filmu na powierzchni ale mogę się mylić, jak w smaku ok to możesz zabutelkować. Edytowane 3 Maja 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Ładne piwko, nic się nie przejmuj, US-05 zostawiają na powierzchni lekki kożuszek piany Niestety raczej nie - powierzchnia, nawet z resztkami piany US-05, wygląda zupełnie inaczej. Jeżeli smak faktycznie OK, to spróbowałbym zabutelkować. Przy przelewani do nowego fermentora staraj się nie zaciągnąć nawet odrobiny tego filmu z powierzchni - lepiej stracić dwa litry niż całą warkę, może będzie pijalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 a skąd się bierze taki tlenowiec? Z nieszczelnego wieka od fermentatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Zapewne brzeczka złapała już na etapie przelewania i zadawania drożdży, po fermentacji, zwłaszcza jak fermentor niezbyt szczelny dostawał się tlen i gotowe, chociaż to niekoniecznie musi być tlenowiec oczywiście, ja mam podobną błonę na lambicu, a jest szczelnie zamknięty w balonie szklanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Szymon 90, jaką gęstość blg miało Twoje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Początkowa gęstość 13Blg, nie sprawdzałem do ilu odfermentowało. edit. Wcześniej postawiłem fermentor w chłodniejsze miejsce, około 2C mniej, od zrobienia zdjęcia ilość pęcherzyków znacznie się zmniejszyła, także powinno być ok. Edytowane 3 Maja 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Nie o pęcheżyki chodzi, tylko o te białe smugi. wygląda trochę jak rozwalony kożuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Jak robiłem na drozdżach US05 to czegoś takiego jak Szymon90 nie miałem. Po drożdżach US05 miałem piane. Bardzo długo się ona utrzymuje. Praktycznie miałem pianę do końca fermentacji burzliwej. A tutaj ewidentnie widać błonkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Dziś znowu próbowałem tą warkę i nadal jest ok w smaku, fermentor spędzi noc na balkonie a jutro o ile nic się nie zmieni zamierzam butelkować, zobaczymy co z tego wyniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 skoro jest okej w smaku, to nie masz się czym przejmować Tylko dobrze butelki umyj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 20 dni to wg mnie za długo jak na standard 12~13, nie wiadomo jak nachmielone (chmiel zabezpiecza) ale w tym przypadku osobiście szykowałbym się na bardzo szybkie spożycie. RISa mocarnego ponad 20blg to można trzymać, miesiąc to spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 20 dni to wg mnie za długo jak na standard 12~13, nie wiadomo jak nachmielone (chmiel zabezpiecza) ale w tym przypadku osobiście szykowałbym się na bardzo szybkie spożycie. Mówisz o 20-30 dniach fermentacji? Niby dlaczego 3-4 tygodnie fermentacji miałyby w czymkolwiek przeszkadzać. Jeśli do wiadra się niepotrzebnie nie zaglądało to spokojnie może stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się