Oskaliber Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Jak ktoś warzy dzikusa raz na rok to może i tak. Ja wolę przeznaczyć osobny komplet niż się babrać z NaOH co chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak ktoś warzy dzikusa raz na rok to może i tak. Ja wolę przeznaczyć osobny komplet niż się babrać z NaOH co chwilę. Nie widzę możliwości regularnego warzenia piwa ( dowolnego ) , bez użycia sody kaustycznej do mycia fermentorów ( w moim przypadku butli szklanych ) . I następnym etapem jakim jest dezynfekcja jakimś porządnym dedukowanym do tej czynności preparatem . I niema znaczenia bretty czy inne drożdże , czystość musi być zawsze . Jak ktoś nie potrafi wyjałowić naczynia ot poprzednio używanych mikroorganizmów to i zmiana pojemników nic nie da , wcześniej czy później będzie zakażenie . Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 W moim przypadku wszystko co ma kontakt z brzeczką/piwem przed fermentacją/rozlewem myję NaOH i nie uważam że to zabawa Po trzydziestu warkach weszło w krew i tak już chyba pozostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Jak długo można używać roztworu sody kaustycznej zanim straci swe właściwości? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Jak długo można używać roztworu sody kaustycznej zanim straci swe właściwości? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Jesli jest śliska to znaczy, że działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 http://pl.tinypic.com/r/3499a3d/9 Nie za bardzo chce mi się zakładać nowy temat by pokazać wam to zdjęcie, poza tym - wątpię by była to infekcja, ale wrzucę dla "edukacji", , wszystkich Spotkał się ktoś z takim osadem na ściankach fermentora? To chyba po prostu drożdże, nie? Na codzień nie doglądam fermentorów, bo piwo fermentuje sobie 50km od mojego aktualnego miejsca zamieszkania. Zdjęcie przedstawia 8 dzień burzliwej, brzeczka zaszczepiona gęstwą po US-05. piobrotyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zdjęcie przedstawia 8 dzień burzliwej, brzeczka zaszczepiona gęstwą po US-05. a gdzie ono? a w temacie, to częste zjawisko zwłaszcza przy dodawaniu mchu irlandzkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Dr2- na początku mojej wypowiedzi jest link, niestety przeglądarka w moim telefonie nie pozwala mi wstawić zdjęcia w innej postaci. . Mchu nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 na początku mojej wypowiedzi jest link uups przepraszam nie zauważyłem Spokojnie, jest jak pisałem, wygląda OK Maciejeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 http://pl.tinypic.com/r/3499a3d/9 Nie za bardzo chce mi się zakładać nowy temat by pokazać wam to zdjęcie, poza tym - wątpię by była to infekcja, ale wrzucę dla "edukacji", , wszystkich Spotkał się ktoś z takim osadem na ściankach fermentora? To chyba po prostu drożdże, nie? Na codzień nie doglądam fermentorów, bo piwo fermentuje sobie 50km od mojego aktualnego miejsca zamieszkania. Zdjęcie przedstawia 8 dzień burzliwej, brzeczka zaszczepiona gęstwą po US-05. To drożdżaki, przyzwyczaj się bo belgijskie szczepy praktycznie wszystkie tak robią, pół biedy jak w fermentorze, ale często oblepiają ścianki w butelce i tak na dnie masz 0 osadu, a na ściankach spora warstwa. Maciejeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Woda z tych ultra twardych, czajnik trzeba potraktować octem z raz na tydzień. Przegotuj wodę z kwaskiem cytrynowym, działa nawet lepiej niż ocet, i nie śmierdzi w całym domu. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Czyli tak jak myślałem, dzięki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Mam z moją 8 warką pewien problem i nie wiem czy to jakaś infekcja czy panikuję. Z rurki fermentacyjnej czuję siarkowodór. Uwarzyłem sobie APA ~12,5 blg. Skład: 5 kg. Pale Maris Otter, 0,7 kg. Monacha, 0,3 kg. Cara crystal. Zacierane 40 minut w 64'C, 20 minut w 72'C i 10 minut w 76'C. Chmielenie Cascade i Amarillo. Chłodzenie na balkonie przez noc. Rano do brzeczki około 16'C dodałem uwodnione drożdże Danstar - Nottingham, całą paczkę. I fermentator wstawiłem do piwnicy gdzie mam stałe 15'C. Następnego dnia rano drożdże pracowały jak wściekłe. Dziś mija tydzień. Wczoraj poczułem z rurki zapach siarkowodoru. Pierwszy raz mi się to zdarza, ale też pierwszy raz używam tych drożdży. Dodam że powierzchnia piwa oglądana przez fermentator wygląda normalnie bez żadnych dziwnych błon itp. tylko jakieś śladowe resztki piany się unoszą. Czy to cecha drożdży cze coś złego dzieje się w środku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 http://www.wiki.piwo.org/Siarkowod%C3%B3r kondek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 http://www.wiki.piwo.org/Siarkowod%C3%B3r Czytałem, tylko ja nie fermentuje lagera i przez poprzednie piwa nie czułem tego zapachu podczas burzliwej. Dlatego bałem się czy czegoś nie złapałem. Jeśli to normalne to poczekam jeszcze i będę sprawdzał czy się utrzymuje ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamPas Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Witam. W tym miesiącu warzylem swoją pierwszą walkę, dry stouta. Proszę o opinie, jutro chce rozlać piwo, boję się że wdała się infekcja, dziwna piana po 8 dniach cichej. Proszę tylko o opinie, co o tym sądzicie. Wrzucam zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Jak dla mnie normalne drożdżaki. Punktowa piana wynika z tego, że CO2 ulatuje z takich małych wulkaników . Jak dla mnie wszystko w jak najlepszym porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Witam. W tym miesiącu warzylem swoją pierwszą walkę, dry stouta. Proszę o opinie, jutro chce rozlać piwo, boję się że wdała się infekcja, dziwna piana po 8 dniach cichej. Proszę tylko o opinie, co o tym sądzicie. Wrzucam zdjęcie.IMG_20160426_102938.jpg A dla mnie to czarna dziura, stary dzwoń do Stephena Hawkingsa jeszcze siano na tym zjawisku zarobisz Cerny srerny patrzcie jakich polaków mamy zdolnych! W piwie potrafią czarną dziurę zrobić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Trafne spostrzeżenie. Idealny przykład soczewkowania grawitacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamPas Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Witam. W tym miesiącu warzylem swoją pierwszą walkę, dry stouta. Proszę o opinie, jutro chce rozlać piwo, boję się że wdała się infekcja, dziwna piana po 8 dniach cichej. Proszę tylko o opinie, co o tym sądzicie. Wrzucam zdjęcie.IMG_20160426_102938.jpg A dla mnie to czarna dziura, stary dzwoń do Stephena Hawkingsa jeszcze siano na tym zjawisku zarobisz Cerny srerny patrzcie jakich polaków mamy zdolnych! W piwie potrafią czarną dziurę zrobić! Pierwsza warka i odrazu sukces naukowy, dzwonię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 http://pl.tinypic.com/r/3499a3d/9 Nie za bardzo chce mi się zakładać nowy temat by pokazać wam to zdjęcie, poza tym - wątpię by była to infekcja, ale wrzucę dla "edukacji", , wszystkich Spotkał się ktoś z takim osadem na ściankach fermentora? To chyba po prostu drożdże, nie? Na codzień nie doglądam fermentorów, bo piwo fermentuje sobie 50km od mojego aktualnego miejsca zamieszkania. Zdjęcie przedstawia 8 dzień burzliwej, brzeczka zaszczepiona gęstwą po US-05. U mnie na US-05 IPA wygląda aktualnie prawie identycznie, no może aż takiej czapy nie było bo fermentowała sobie spokojnie, dość nisko jak na US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) 7 dzień burzliwej - american Bitter z drozdzami us-05 safale. Pobieralem dzisiaj próbkę do pomiaru blg, zeszło do 3,ale próbka była mocno gęsta i latalo mnóstwo farfocli. Zajrzałem do fermentora i zastanawia mnie ten czerwony osad na wierzchu piany (na żywo to jest czerwone, wygląda jak taka "cegła" z kortu tenisowego. Zapas i smak dziwny, ale nie potrafię go dokładnie zaklasyfikowac (gips, leki?) . Czy to może być infekcja? Pełny przepis http://piwo.org/topic/20746-browar-domowy-tauruss/?p=396517 Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Wygląda normalnie, choć ja tam nic czerwonego nie widzę. Do tego fermentacja nie wygląda jeszcze na skończoną. Skojarzenie z lekami to może być infekcyjny chlorofenol, ale tafla piwa wygląda ok. Co oczywiście nie wyklucza infekcji mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 No na zdjęciu przez lampę nie ma realnych kolorów, tutaj jest to żółte raczej. Fermentacja na pewno jeszcze trwa, piwo stoi w piwnicy gdzie jest 15-16 stopni obecnie. Może to zapach z drożdży pracujących, ale pierwszy raz się spotykam z taki zapach intensywnym i dość nieprzyjemnym. No nic, niech pracuje, kontrola za tydzień najwcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raskoks Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 hmm bardzo glupie pytanie. Postawilem pszeniczniaka z ekstraktow i postal sobie na burzliwej jakies 8 dni - odfermentowal do 2 BLG. Przy przelewaniu na cicha sprobowalem tego i hmmm - kwasne - jeszcze tak nie mialem (5 warka moja dopiero). Wydaje mi sie ze piwo sie zepsulo - ale tak chcialem zapytac czy jest opcja na mocny kwas w pszenicznym bez zepsucia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się