Bercias Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 kupiłem gozdawa Czech plis. Gotowałem 2 litry wody z 1 kg cukru dodałem do tego Czech plis wlałem do wiadra fermetacyjnego dolałem zimnej do 23 litrów dodałem drozdze które wcześniej były odstawione na 30 minut w wodzie temperatura pokojowa i zostawiłem to w kuchni na 1 dzien pozniej przeniosłem to do zimniejszego miejsca i jest już tak 12 dni nic się nie dzieje z tym i piwo jest mentne smakuje jak piwo ale bezalkoholowe i dlatego moja prośba o poradę czy to się uda uratowac . Za krytykę dziekuje robie to po raz pierwszy . Aaa i wszystko było czyszczone prosiarczanem potasu plus jeszcze wszystko dezyfekowalem dodam jeszcze że nawet nie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 4 minuty temu, Bercias napisał: smakuje jak piwo ale bezalkoholowe A jak smakuje piwo bezalkoholowe? Robiłeś jakieś pomiary? Temperatura, blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 42 minuty temu, Bercias napisał: kupiłem gozdawa Czech plis. Gotowałem 2 litry wody z 1 kg cukru dodałem do tego Czech plis wlałem do wiadra fermetacyjnego dolałem zimnej do 23 litrów dodałem drozdze które wcześniej były odstawione na 30 minut w wodzie temperatura pokojowa i zostawiłem to w kuchni na 1 dzien pozniej przeniosłem to do zimniejszego miejsca i jest już tak 12 dni nic się nie dzieje z tym i piwo jest mentne smakuje jak piwo ale bezalkoholowe i dlatego moja prośba o poradę czy to się uda uratowac . Za krytykę dziekuje robie to po raz pierwszy . Aaa i wszystko było czyszczone prosiarczanem potasu plus jeszcze wszystko dezyfekowalem dodam jeszcze że nawet nie fermentuje Jak nie fermentuje to mozliwe że bezalkoholowe. Co to za nowy styl? Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Czy na wiadrze od środka widzisz obklejone drożdże do okoła tuż nad lustrem piwa? Jak tak to juz po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 3 godziny temu, x1d napisał: A jak smakuje piwo bezalkoholowe? Tanie koncerny smakują jak lurowata brzeczka z wadami fermentacji i sztucznymi aromatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 23 godziny temu, Koora napisał: Czy na wiadrze od środka widzisz obklejone drożdże do okoła tuż nad lustrem piwa? Jak tak to juz po fermentacji. Nie nie widać 21 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Tanie koncerny smakują jak lurowata brzeczka z wadami fermentacji i sztucznymi aromatami. Bez alkoholu tylko sam aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 26 minut temu, Bercias napisał: W dniu 22.05.2021 o 14:28, Koora napisał: Nie nie widać Po tym czasie bez fermentacji, to już tylko do kibla. I do następnego brew kita (najlepiej górnej fermentacji) dokupić świeże drożdże, jakieś suchary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 W jakiej temperaturze stoi piwo? Sprawdzałeś Blg poczatkowe i aktualne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Swoja droga, jak po dwóch tygodniach nic się za to nie wzięło,,to perfekcyjna czystość procesu. A kiedy jednak przefermentowało "bezobjawowo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 16 godzin temu, Koora napisał: Po tym czasie bez fermentacji, to już tylko do kibla. I do następnego brew kita (najlepiej górnej fermentacji) dokupić świeże drożdże, jakieś suchary. Dlaczego do kibla? Skoro nic się nie stało, nic nie ruszyło a póki co pleśni nie widać warto by było to zagotować i zadać zdrowe drożdże, szkoda towaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Stelmaszczyk Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Ale czy smakuje jak woda z cukrem? Czy jest gorzkie i po prostu nie czujesz alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Lej w butelki, po Tys... noooo i możesz spokojnie pogodnić w osiedlowym jako bezalkoholowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 W dniu 24.05.2021 o 13:25, Mateusz Stelmaszczyk napisał: Ale czy smakuje jak woda z cukrem? Czy jest gorzkie i po prostu nie czujesz alkoholu? Jest gorzkie i smakuje jak piwo ale nie wyczowalne są % I na końcu czuć taka gorycZ Nazwa użytkownika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Jeśli w pilsie (czy nawet plisie ) wyczuwasz alkohol, to znaczy, że spieprzyłeś warkę. No, chyba, że chciałeś uwarzyć coś w rodzaju Tatra Mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 W dniu 22.05.2021 o 12:53, anteks napisał: Jak nie fermentuje to mozliwe że bezalkoholowe. Co to za nowy styl? Piwo free W dniu 22.05.2021 o 14:28, Koora napisał: Czy na wiadrze od środka widzisz obklejone drożdże do okoła tuż nad lustrem piwa? Jak tak to juz po fermentacji. Nic nie widac W dniu 23.05.2021 o 17:39, wizi napisał: W jakiej temperaturze stoi piwo? Sprawdzałeś Blg poczatkowe i aktualne? Nie sprawdzałem niestety teraz jest w temperaturze 12 stopni okolo 10 godzin temu, fotohobby napisał: Jeśli w pilsie (czy nawet plisie ) wyczuwasz alkohol, to znaczy, że spieprzyłeś warkę. No, chyba, że chciałeś uwarzyć coś w rodzaju Tatra Mocne Nawet nie czuć alkoholu Dzisiaj lekko uchyliłem wieko i już tylko troszkę jest tej piany u gory edit zasada: kolego @Bercias nie pisz postów jeden pod drugim, jeśli chcesz uzupełnić, skorzystaj z opcji "edytuj" ukrytej w prawym górnym rogu posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 3 minuty temu, Bercias napisał: Nawet nie czuć alkoholu Patrz, wielu piwowarów robi wszystko, żeby ukryć smak/zapach alkoholu w piwie, a ty jesteś niepocieszony, że ich nie czujesz. W piwie, które ma 4.4.5% alc nie powinieneś go czuć. Ale jeśli nie masz możliwości zmierzenia końcowego BLG, możesz sobie odpuścić 1L, wypić i przespacerować się na najbliższy posterunek, tam mili panowie sprawdzą ile promili wydychasz. Mit o braku alko w piwie zostanie potwierdzony/obalony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 No okej ale powiedz mi kiedy przelewać do butelek az cala piana zniknie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 14 minut temu, Bercias napisał: No okej ale powiedz mi kiedy przelewać do butelek az cala piana zniknie ? Jak ustanie fermentacja, jak pojawiła się piana to zostaw wiadro na co najmniej 2 tygodnie, potem zmierz blg i znowu po 2 dniach, jak nie spada to butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercias Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 W dniu 27.05.2021 o 22:44, fotohobby napisał: Patrz, wielu piwowarów robi wszystko, żeby ukryć smak/zapach alkoholu w piwie, a ty jesteś niepocieszony, że ich nie czujesz. W piwie, które ma 4.4.5% alc nie powinieneś go czuć. Ale jeśli nie masz możliwości zmierzenia końcowego BLG, możesz sobie odpuścić 1L, wypić i przespacerować się na najbliższy posterunek, tam mili panowie sprawdzą ile promili wydychasz. Mit o braku alko w piwie zostanie potwierdzony/obalony W dniu 28.05.2021 o 11:52, majlosz napisał: Jak ustanie fermentacja, jak pojawiła się piana to zostaw wiadro na co najmniej 2 tygodnie, potem zmierz blg i znowu po 2 dniach, jak nie spada to butelkuj A ile powinno być blg zebym mógł przelać do butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Ile powinno być, nikt Ci nie napisze. Powinno być stałe, mierzysz np dzisiaj i po dwóch dniach, jeśli nie spada to możesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 3 godziny temu, smola napisał: Ile powinno być, nikt Ci nie napisze. Powinno być stałe, mierzysz np dzisiaj i po dwóch dniach, jeśli nie spada to możesz butelkować. Oczywiście pod warunkiem, że jesteś w stanie zmierzyć Blg z dokładnością do 0,01. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 A po co mierzyć z dokładnością do 0.01 ? Mierzysz raz, po dwóch dniach mierzysz (tym sa ym przyrządem) drugi raz - jeśli otrzymujesz wynik na tym samym poziomie butelkujesz. Dokładność 0.01 BLG nie jest tu wymagana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 3 godziny temu, fotohobby napisał: A po co mierzyć z dokładnością do 0.01 ? Mierzysz raz, po dwóch dniach mierzysz (tym sa ym przyrządem) drugi raz - jeśli otrzymujesz wynik na tym samym poziomie butelkujesz. Dokładność 0.01 BLG nie jest tu wymagana Co to znaczy na tym samym poziomie? Takim tanim balingometrem jesteś w stanie określić Blg z dokładnością do 0,5. Teraz mierząc raz, a potem po 3 dniach nie zauważasz, że fermentacja trwa dalej i spadło właśnie o te 0,5. I nie wiemy, czy odfermentowało do końca. Załóżmy, że zostało tylko właśnie 0,5Blg nieprzefermentowanych cukrów. Wiesz jaki to odpowiednik cukru w 20litrowej warce? 100g. Czyli tyle, ile ja średnio dodaję do nagazowania piwa w butelkach. Dużo, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Raczej jeśli mierzysz jednym przyrządem, to taki problem jest mało realny, różnice występują raczej między różnymi przyrządami lub egzemplarzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 59 minut temu, krzysiek9999 napisał: Co to znaczy na tym samym poziomie? Takim tanim balingometrem jesteś w stanie określić Blg z dokładnością do 0,5. Teraz mierząc raz, a potem po 3 dniach nie zauważasz, że fermentacja trwa dalej i spadło właśnie o te 0,5. I nie wiemy, czy odfermentowało do końca. Załóżmy, że zostało tylko właśnie 0,5Blg nieprzefermentowanych cukrów. Wiesz jaki to odpowiednik cukru w 20litrowej warce? 100g. Czyli tyle, ile ja średnio dodaję do nagazowania piwa w butelkach. Dużo, prawda? Najwyraźniej jestem w stanie stwierdzić, czy spławik ustabilizował się w tej samej pozycji, bo na 90 warek przegazowana była jedna i to z uwagi na dzikusy, które dostały się przy rozlewie. Poza tym, pisałeś coś o dokładność 0.01 BLG Nikt z taką nie mierzy, bo jest to po prostu niepotrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się