grzesiuu Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Podsumowanie roku 2021 dla branży piwowarskiej w kraju nie jest dobre, obecnie piwo jest na najniższych poziomach sprzedaży na przestrzeni co najmniej 10 lathttps://biznes.interia.pl/finanse/news-zalamanie-na-rynku-piwa-tak-zle-nie-bylo-od-10-lat,nId,5922381 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Naczytali się wszyscy forum , naoglądali Kopyrę , zaczeli robić własne piwa . No i efekt jak w artykule . Jak sie premier dowie to nam forum zamknie . szczawiosław i grzesiuu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Bez przesady, żale dotyczą koncernowych lagerów. Wyraźnie napisali, że sprzedaż rynku premium (unikają chyba nazwy piwa rzemieślnicze) wzrosła. Czyli pije się lepsze a mniej, a to chyba dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Rozmawiałem kiedyś na ten temat z panią psychiatra. Twierdzi, że Polacy piją dużo więcej alkoholu niż za najbardziej beznadziejnej komuny. Wracając pamięcią do tej rozmowy myślę, że pijemy mniej "piwa" koncerniwego, które i tak jest podłe, na rzecz mocnych alkoholi. To objaw ucieczki od rzeczywistości, a nie wyboru lepszej "jakości trunków". grzesiuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Teraz się pije więcej, ale "kulturalniej". W latach 80 w moim domu rodzinnym na co dzień alkohol praktycznie się nie pojawiał. Czasem ojciec kupił piwo (jak trafił) do roboty na ogródku. Ale za to imprezy rodzinny były mocne... I kac po nich także Dziś ja jestem w wieku moich rodziców z lat 80 i widzę, że w odróżnieniu ojca, wujków nie piję tyle "na raz" ale za to (sygnał alarmowy ) niemal codziennie. Czy to swoje piwko, czy czerwone wino do niedzielnego obiadu, czy czasem (głównie zimą) szklaneczkę bourbona w piątkowy, czy sobotni wieczór. Zresztą to samo widzę teraz u seniorów - też kapkę, ale codziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Kaniutek napisał: Rozmawiałem kiedyś na ten temat z panią psychiatra. Twierdzi, że Polacy piją dużo więcej alkoholu niż za najbardziej beznadziejnej komuny. Wracając pamięcią do tej rozmowy myślę, że pijemy mniej "piwa" koncerniwego, które i tak jest podłe, na rzecz mocnych alkoholi. To objaw ucieczki od rzeczywistości, a nie wyboru lepszej "jakości trunków". Przestrzeń która nas otacza, okazuje się od długiego czasu katastroficzną. Załączcie Netflixa, poza małym procentem dobrych filmów są same distropijne. Ja od x lat nie oglądam telewizji, oglądając ją bardzo rzadko, widzę sam negatywny przekaz! Co w tej tv jest pozytywnego, Smoleńsk wirus wojna. itd codziennie. To że ludzie wpychają się w wir mainstreamu to ich sprawa. Ja następną owcą w stadzie nie jestem. Tak do rozluźnienia przypomnę zachowania społeczne jednostek ...........https://www.cda.pl/video/618929ba Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Nie jest to też spowodowane różnego rodzaju piwami bezalkoholowymi?Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 23 godziny temu, rafple napisał: Bez przesady, żale dotyczą koncernowych lagerów. Wyraźnie napisali, że sprzedaż rynku premium (unikają chyba nazwy piwa rzemieślnicze) wzrosła. Czyli pije się lepsze a mniej, a to chyba dobrze. Rynek premium to krafty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Pewnie chodzi Ci o to, że jako premium określają się koncerny przy swoich droższych piwach, tyle że w artykule napisali jak oni rozumieją piwa premium: „Na pewno warto wspomnieć o trendzie premiumizacji. Widzimy, że dynamicznie rozwijają się segmenty top i ultra premium, przy jednoczesnym spadku piw economy, czyli tych najtańszych. Mamy ponad dwucyfrowy spadek tego segmentu, co oznacza, że konsumenci kupują i konsumują coraz mniej taniego piwa, przy jednoczesnej premiumizacji, czyli wzroście segmentów najdroższych - mówi Marcin Cyganiak, dyrektor komercyjny NielsenIQ w Polsce. W ubiegłym roku o ponad 20 proc. wzrosła sprzedaż piw top i ultra premium, jednak w porównaniu z masowymi lagerami stanowią one mały wycinek rynku. Pozostałe segmenty cenowe (ekonomiczny i mainstream) zakończyły rok z ujemnymi wynikami.” No to chyba jednak mowa o wszystkich piwach powyżej ceny koncernowego lagera, a wspomniane top i ultra premium to już najdroższe jak leżakowane w beczkach itp. Mogę się mylić, bo ciężko zgadywać co autor ma na myśli, jednak najdroższy segment to chyba jednak piwa kratowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Najlepiej byłoby poczytać cytowany w artykule raport, widzę na szybko tylko taki sprzed paru lat https://www.nielsen.com/wp-content/uploads/sites/3/2019/04/nielsen-alkoraport-report.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 14 godzin temu, x1d napisał: Najlepiej byłoby poczytać cytowany w artykule raport, widzę na szybko tylko taki sprzed paru lat https://www.nielsen.com/wp-content/uploads/sites/3/2019/04/nielsen-alkoraport-report.pdf Tyle samo z tego wynika co i z wcześniejszego artykułu. Tyle ze tutaj nawet nie używają terminu "piwa premium", a "piwne specjalności" i to bez informacji, czy kryterium tej "specjalności" jest cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 21 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 (edytowane) Piwna apokalipsa: spada produkcja i sprzedaż. Zadłużenie urosło o 500 proc. w rokhttps://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/piwna-apokalipsa-spada-produkcja-i-sprzedaz-zadluzenie-uroslo-o-500-proc-w-rok,212458.html Edytowane 21 Lipca 2022 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steelliras Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 W tym temacie mogę coś powiedzieć jako właściciel sklepu z kraftami w Chorzowie. Mianowicie od dawna obserwuję ogromny spadek sprzedaży piw kompanijnych, a wcale nie mam tak drogo. ? Zasadniczo teraz jest już sprzedaż tylko piw czeskich i kraftów. Wielu ludzi przerzuciło się w ostatnich 2 latach na piwa trochę lepsze od tych najtańszych, na taką średnią półkę w stylu Cornelius, Trybunał, Krajan, itp. Kolejnym trendem który obserwuję jest kupowanie piw bezalkoholowych. Klienci mówią, że nie mogą alkoholu z powodów zdrowotnych (zwykle cukier, nadciśnienie, otyłość) lub nie mogą pić z powodu wykonywanej pracy. Cywilizacja nie toleruje już picia! Dziwny świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 34 minuty temu, steelliras napisał: W tym temacie mogę coś powiedzieć jako właściciel sklepu z kraftami w Chorzowie. Mianowicie od dawna obserwuję ogromny spadek sprzedaży piw kompanijnych, a wcale nie mam tak drogo. ? Zasadniczo teraz jest już sprzedaż tylko piw czeskich i kraftów. Wielu ludzi przerzuciło się w ostatnich 2 latach na piwa trochę lepsze od tych najtańszych, na taką średnią półkę w stylu Cornelius, Trybunał, Krajan, itp. Kolejnym trendem który obserwuję jest kupowanie piw bezalkoholowych. Klienci mówią, że nie mogą alkoholu z powodów zdrowotnych (zwykle cukier, nadciśnienie, otyłość) lub nie mogą pić z powodu wykonywanej pracy. Cywilizacja nie toleruje już picia! Dziwny świat. Bezalko są bez cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2022 Od stycznia cena piwa mocno w górę:https://nowiny24.pl/ceny-piwa-mocno-w-gore-od-stycznia-czekaja-nas-kolejne-podwyzki-zawsze-wzrost-ceny-stanowil-hamulec-w-popycie/ar/c3-17131707 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 żeby to się przerodziło w rewolucję piwowarstwa domowego.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 14 godzin temu, lechu555 napisał: żeby to się przerodziło w rewolucję piwowarstwa domowego.... Rewolucja już była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Godzinę temu, elroy napisał: Rewolucja już była tak, ale raczej ona polegała na tym, że krafty się wybiły i zaczęły pojawiać w sklepach, powstawać multitapy, ale czy to przeniosło się na jakieś masowe warzenie piwa w warunkach domowych? Ja to bym chciał by to było tak powszechne jak robienie przetworów. A może zbyt się rozmarzyłem... Ludzi da się stosunkowo łatwo zachęcić, trzeba ich częstować i opowiadać jak prosto się to robi, najlepiej z ekstraktów na początku coby się podjarali, że im wyszło małym nakładem pracy, że to banał, cena jednostkowa na butelkę i tak wyjdzie taniej niż jeden sikacz, a o jakość lepszą niż koncerniak jest dziecinnie łatwo. Mnie się już dwóch ziomeczków udało namówić i są bardzo zainteresowani, żeby zrobić swoje piwo, czekają tylko aż będą mieli trochę więcej czasu aby się spotkać coby pokazać im co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 1 godzinę temu, lechu555 napisał: tak, ale raczej ona polegała na tym, że krafty się wybiły i zaczęły pojawiać w sklepach, powstawać multitapy, ale czy to przeniosło się na jakieś masowe warzenie piwa w warunkach domowych? Ja to bym chciał by to było tak powszechne jak robienie przetworów. A może zbyt się rozmarzyłem... Ludzi da się stosunkowo łatwo zachęcić, trzeba ich częstować i opowiadać jak prosto się to robi, najlepiej z ekstraktów na początku coby się podjarali, że im wyszło małym nakładem pracy, że to banał, cena jednostkowa na butelkę i tak wyjdzie taniej niż jeden sikacz, a o jakość lepszą niż koncerniak jest dziecinnie łatwo. Mnie się już dwóch ziomeczków udało namówić i są bardzo zainteresowani, żeby zrobić swoje piwo, czekają tylko aż będą mieli trochę więcej czasu aby się spotkać coby pokazać im co i jak. Nie porównuj zrobienia 20 słoików ogórków do 20 litrów piwa. Robienie piwa to dużo więcej zachodu niż zaprawa truskawek ... Miałem kilku kupli "zarajanych" robieniem piwa, dopóki nie zobaczyli ile to zachodu i czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 3 godziny temu, Billy the Kid napisał: Nie porównuj zrobienia 20 słoików ogórków do 20 litrów piwa. Robienie piwa to dużo więcej zachodu niż zaprawa truskawek ... Miałem kilku kupli "zarajanych" robieniem piwa, dopóki nie zobaczyli ile to zachodu i czasu. Z ekstraktów ? Tyle roboty ? Rozpuścić w wodzie, zagotować, zachmielić, schłodzić, fermentować, butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 7 godzin temu, lechu555 napisał: butelkować i tu jest pies pogrzebany jakby nie kegi to nie wiem czy by mi się chciało ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 dla szpanu w towarzystwie warto butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 W dniu 21.12.2022 o 01:05, lechu555 napisał: Z ekstraktów ? Tyle roboty ? Rozpuścić w wodzie, zagotować, zachmielić, schłodzić, fermentować, butelkować. Robienie piwa z ekstraktów jest mało opłacalne i przede wszystkim nie daje takiej satysfakcji jak warzenie ze słodu. Przerabiałem różne warianty warzenia i na dłuższą metę tylko robinie piwa od podstaw ze słodu, z pełnym sprzętem, łącznie z komorą fermentacyjną (i to najlepiej lodówka ze sterownikiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 Robienie piwa z ekstraktów jest mało opłacalne i przede wszystkim nie daje takiej satysfakcji jak warzenie ze słodu. Przerabiałem różne warianty warzenia i na dłuższą metę tylko robinie piwa od podstaw ze słodu, z pełnym sprzętem, łącznie z komorą fermentacyjną (i to najlepiej lodówka ze sterownikiem).A tam mało opłacalne... Wychodzi i tak taniej, niż pijalny koncerniak (wiem, dla ortodoksów to oksymoron ) a jakość dużo lepsza. Nie każdy ma warunki, czas i finanse na sprzęt. A żeby rozpocząć z ekstraktami aż tak dużo nie trzeba.Wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Radarinho napisał: A tam mało opłacalne... Wychodzi i tak taniej, niż pijalny koncerniak (wiem, dla ortodoksów to oksymoron ) a jakość dużo lepsza. Nie każdy ma warunki, czas i finanse na sprzęt. A żeby rozpocząć z ekstraktami aż tak dużo nie trzeba. Wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia A który to tani pijalny koncerniak? Edytowane 10 Stycznia 2023 przez anteks Konstoi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się