sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Zrobiłem obecnie 2 piwa: 1. Weizen we wtorek (12.07) wieczorem, po schłodzeniu baligometr pokzywał 30 (dziwnie dużo), fermentacja poszła i spadło po 5 dniach do 15. W zasadzie przy weizenach 5 dni powinno wystarczyć na fermentację, a tutaj dalej blg jest wysokie, wczoraj też było 15, więc chyba już nie spada. Samo piwo smakuje dobrze, ale faktycznie jest chyba zbyt gęste 2. Wczoraj uważyłem Witbiera ze skórkami pomarańczy, było późno i zapomniałem zmierzyć BLG, od rana fermentacja ostro idzie (mocno bulgocze), zmierzyłem właśnie BLG i jest ponad 40. Czy to nie za dużo??? Smak jest dobry, ale piwno mocno gęste. Wszystko robiłem dokładnie wg receptur. Jakieś pomysły? Dzięki z góry. Edytowane 17 Lipca 2022 przez sali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Jaki zasyp, ile litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Co to za balingometr że ma skale do 30-40? ps może skala SG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 1 minutę temu, INTseed napisał: Jaki zasyp, ile litrów piwa? weizen - 20 litrów jest w fermentorze witbier - 17 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 6 minut temu, anteks napisał: Co to za balingometr że ma skale do 30-40? ps może skala SG? kupiłem kiedyś w sklepie z akcesoriami do wina i piwa, ma kilka skal. Ma oznaczenie 45 mN/m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 a inna skala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 21 minut temu, anteks napisał: a inna skala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Będę brutalny ale Twoje dotychczasowe piwowarstwo to wielki błąd. Poczyraj troche i zacznij wszystko od nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 7 minut temu, anteks napisał: Będę brutalny ale Twoje dotychczasowe piwowarstwo to wielki błąd. Poczyraj troche i zacznij wszystko od nowa Spoko, ale coś konkretniej napiszesz? Zrobiłem ze 20 piw i do tej pory nie miałem tego typu problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 6 minut temu, sali napisał: Spoko, ale coś konkretniej napiszesz? Zrobiłem ze 20 piw i do tej pory nie miałem tego typu problemów. Cały czas źle odczytujesz gęstosć. To że na skali jest 20 to nie oznacza ze to 20blg. Przy pszenicy piszesz że było 30 to 7,5blg!! czyli jak Grodziskie. Przy witku 40 i piszesz że gęste (10blg gęste??) chyba że z młótem. W innych tematach piszesz że robisz dwa piwa jedno ma ma 36blg a drugie w normie czyli 12blg ( wychodzi że na starcie jedno miało 7blg a drugie 3). O tym że z nieśrutowanego słodu wyciągnąłeś 12blg nie wspomnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) 26 minut temu, anteks napisał: Cały czas źle odczytujesz gęstosć. To że na skali jest 20 to nie oznacza ze to 20blg. Przy pszenicy piszesz że było 30 to 7,5blg!! czyli jak Grodziskie. Przy witku 40 i piszesz że gęste (10blg gęste??) chyba że z młótem. W innych tematach piszesz że robisz dwa piwa jedno ma ma 36blg a drugie w normie czyli 12blg ( wychodzi że na starcie jedno miało 7blg a drugie 3). O tym że z nieśrutowanego słodu wyciągnąłeś 12blg nie wspomnę Nie wiem po co wyciągasz tematy sprzed lat. To prawda, nie robię piwa regularnie i błędy się zdarzają, choć zwykle piwa wychodzą dobre (głównie robię belgijskie Pale Ale). Na baligometrze jest zaznaczona skala dla piwa od 40 do 0, przy czym na zielono jest pokazane kiedy jest piwo i jest to od 5 w dół. Pomijając kwestie samego BLG, to jeśli na pszenicy pokazuje 15 to jeszcze daleko do piwa. Witbier jest dosyć gęsty, może nie taki jak kisiel, ale moim zdaniem zbyt gęsty jak na ten typ piwa (piwo przefiltrowane), chyba że to przez dodatki typu płatki czy skórki?. Edytowane 17 Lipca 2022 przez sali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 poddaje się zasada, draker, Pingwinho i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Skala jest w najprawdopodobniej SG, to 40 to jest 1040, w przeliczeniu 10 blg, swoją drogą dziwne że oznaczono tu max dla piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Zmień sprzęt, ten multimierz jest dziwny, a jak to się mówi, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Tak jak zostało wspomniane, odczyty robisz w SG. 1.040 SG to 10BLG, czyli poniżej normy Witbiera (11-13 BLG startowe), nie może być za gęste. Edytowane 17 Lipca 2022 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 3 minuty temu, x1d napisał: Skala jest w najprawdopodobniej SG, to 40 to jest 1040, w przeliczeniu 10 blg, swoją drogą dziwne że oznaczono tu max dla piwa. 2 minuty temu, Aethelwulf napisał: Zmień sprzęt, ten multimetr jest dziwny, a jak to się mówi, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Tak jak zostało wspomniane, odczyty robisz w SG. 1.040 SG to 10BLG, czyli poniżej normy Witbiera (11-13 BLG startowe), nie może być za gęste. Poprzedni mi się stłukł, chciałem coś na szybkiego bez zamawiania przez internet i tylko taki był. Chyba faktycznie muszę kupić coś typowo dla piwa. Czyli jesli jest przykładowo 15, to oznacza 3,75? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 3.8. Tutaj masz kalkulator: https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity sali 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Możesz odczytywać ze tej skali z mniejszą czcionką: 2 godziny temu, sali napisał: i prosty przelicznik - 91 to BLG=9.1, a 143 to BLG=14.3 I dobra rada na koniec - liźnij trochę teorii, to ci pomoże robić świadomie dobre piwa, bo teraz wygląda to trochę na chybił-trafił.... Edytowane 17 Lipca 2022 przez fotohobby zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sali Opublikowano 17 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 10 minut temu, fotohobby napisał: Możesz odczytywać ze tej skali z mniejszą czcionką: i prosty przelicznik - 91 to BLG=9.1, a 143 to BLG=14.3 I dobra rada na koniec - liźnij trochę teorii, to ci pomoże robić świadomie dobre piwa, bo teraz wygląda to trochę na chybił-trafił.... Dzięki. Teorii kiedyś dużo oglądałem na kanale Kopyry, problem polega na tym, że ostatnimi czasy to robię piwo raz na rok, albo dwa i trochę rzeczy ucieka. Koniec końców robię piwo i nagle okazuje się, że balingometr jest do bani, albo wskaźnik próby jodowej się skończył itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Normalny spławik jakiego używa się na wyspach, w USA i wielu innych krajach (sam takiego używam). Jak wcześniej napisano pokazuje Specific Gravity, które łatwo przeliczyć za pomocą kalkulatorów online, Beer Smith czy innego oprogramowania albo po prostu się przyzwyczaić co samo przychodzi z czasem. Przy czerwonym polu masz 1.000 10 oznacza 1.010 20 oznacza 1.020 itd. w dół 90 oznacza 0.090 80 oznacza 0.080 i takie wartości podajesz w kalkulatorach. Edytowane 17 Lipca 2022 przez rafple sali 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 11 godzin temu, anteks napisał: Co to za balingometr że ma skale do 30-40? ps może skala SG? Zacytuję zam siebie ale wyszło jednak że to ja mialem racje a Ty od min 3 lat popełniasz wielbłądy. Piwa o 7blg uważasz za mocarze. Przez pół dnia próbowałem wytłumaczyc że robisz błąd i nie wierzyłeś 9 godzin temu, sali napisał: Nie wiem po co wyciągasz tematy sprzed lat. To prawda, nie robię piwa regularnie i błędy się zdarzają, choć zwykle piwa wychodzą dobre (głównie robię belgijskie Pale Ale). Na baligometrze jest zaznaczona skala dla piwa od 40 do 0, przy czym na zielono jest pokazane kiedy jest piwo i jest to od 5 w dół. Pomijając kwestie samego BLG, to jeśli na pszenicy pokazuje 15 to jeszcze daleko do piwa. Witbier jest dosyć gęsty, może nie taki jak kisiel, ale moim zdaniem zbyt gęsty jak na ten typ piwa (piwo przefiltrowane), chyba że to przez dodatki typu płatki czy skórki?. UWAGA! poniżej 100 to też jest piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 W dniu 17.07.2022 o 22:07, anteks napisał: Zacytuję zam siebie ale wyszło jednak że to ja mialem racje a Ty od min 3 lat popełniasz wielbłądy. Piwa o 7blg uważasz za mocarze. Przez pół dnia próbowałem wytłumaczyc że robisz błąd i nie wierzyłeś Ale jaka potęga autosugestii - piwo ma 7 BLG, na skutek złego odczytu spławik pokazuje 30BLG, więc piwo odbierane jest jako: Cytat piwno mocno gęste leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 22 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 Pamiętaj że ten pomiar oznacza się w temperaturze ok. 20 stopni czyli w brzeczce schłodzonej - mi tego przez pierwsze 4 piwa nikt nie powiedział więc tez cukromierz pokazywał "głupoty" Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 27 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 On 7/22/2022 at 1:34 PM, Piotr Ba said: Mi tego przez pierwsze 4 piwa nikt nie powiedział Gdyby tak tylko na instrukcjach/opakowaniach było napisane w jakiej temperaturze są wyskalowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się