toudidel Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Na wielu - zwłaszcza zagranicznych - forach czytam często, by nie bawić się w podgrzewanie wody do wysładzania tylko wysładzać zimną (a dokładnie taką z kranu o temp. pokojowej). Czy faktycznie nie ma znaczenia temp. wody do wysładzania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Pisze na ślepo i szybko ale dwie rzeczy mi przychodzą do głowy. Temperatura ciepłej wody z kranu jest o jakieś 20-30°C niższa od polecanej 76°C co może się wiązać z nieefektywnym wypłukanie cukrów z młóta. Trzeba by pomierzyć jaka jest różnica i orzec czy jest to akceptowalna strata. Woda z sieci nie jest zakwaszona i może powodować problemy w taninami. Poza tym na forum ktoś pisał daaawnoo temu o wysładzaniu wodą z sieci, a w galeriach (albo na giełdzie) widziałem bojler wykorzystywany/ sprzedawany jako HLT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Wiele warek wysłodziłem bieżącą, ciepłą wodą z kranu. Staram się jednak odebrać jak z najwyższą temperaturą, w zasadzie tylko po to żeby brzeczke przed gotowaniem mieć jak najcieplejsza. Szybciej się zagotuje.Jaki ktoś filtruje klasycznie na filtratorze, fałszywym dnie itp trzeba uważać, spadek temp. na filtracji może objawić się jej zatrzymaniem. Przy takich filtracjach też korzystałem z wody bieżącej, okolice 50°C, nigdy nie próbowałem niżej. Sytuacja z zatrzymaniem filtracji zawsze mnie wkurzała więc chuchałem na zimne.W popularnych teraz kociołkach czy też w BIAB temp. wody do wysładzania ma całkowicie drugorzędne znaczenie, w zasadzie tylko się przelewa zacier i woda od razu przepływa.Jeśli chodzi o zakwaszenie, zawsze można zakwasić partiami w kubku/garnku do którego nalewa się wodę.W każdym razie polecam spróbować taki sposób, bardzo upraszcza warzenie. Nie zauważyłem u siebie żadnych drastycznych spadków wydajności. vmario, toudidel and Seven 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 i ja przyłączam się do powyższego. Robię metodą BIAB i leje po prostu ciepłą z kranu, oczywiście zakwaszam ją sobie kwasem mlekowym zanim jej użyje właśnie w garnku. Bez problemów, nie ma się czego obawiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 (edited) Zgodnie z rozporządzeniem temperatura CWU w punkcie czerpalnym nie powinna być niższa niż 45 stopnie. Zobacz sobie termometrem gdzie u Ciebie jest najcieplejsza woda.http://www.forumbudowlane.pl/ekspertyzy-budowlane-i-opinie-techniczne/najniekorzystniej-polozony-punkt-czerpalny-t64430 Możesz też zanim nastąpi wysładzanie przepłukać kadź "pośrednią" wodą ciepłą, żeby bezwładność cieplna garnka/wiaderka nie ochłodziła zbytnio wody. Lub jeżeli masz kociołek możesz po wstępnej filtracji grzać brzeczkę do gotowania i za pomocą trójnika mieszać wodę ciepłą z kranu z gotującą się brzeczką i tym wysładzać. Albo wsadzić do wiaderka grzałkę turystyczną i podgrzewać. Taki mam pomysł, ale nie wiem czy to nie przekombinowane. Ja uważam, że w piwowarstwie domowym nie ma co liczyć każdego procenta wydajności. Najwyżej wyjdzie 1-2 litry mniej brzeczki nastawnej. Tak, żeby się czepiać to pH wody powinno się mierzyć w temperaturze 25 stopni. Więc albo trzeba chłodzić próbkę wody i poprawiać jej pH, albo dodać poprawkę na zmianę iloczynu jonowego wody. Ale w sumie browar to nie apteka. Zastanawiałem się też u siebie czy nie dogrzewać wody podgrzewaczem przepływowym, ale tutaj już chyba wchodzi w grę problem z wysokiem amperażem, więc chyba nie warto. Edited November 7, 2022 by Ununul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 Też od początku metoda BIAB. Wysładzam wodą jaka leci mi gorąca z junkersa nawet nigdy nie mierzyłem temp. Wydajność jest ok. zakwaszam 1ml kwasu mlekowego na 5litrow. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toudidel Posted November 7, 2022 Author Share Posted November 7, 2022 Dzięki, to ma sens, co piszecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 3 godziny temu, Ununul napisał: Zgodnie z rozporządzeniem temperatura CWU w punkcie czerpalnym nie powinna być niższa niż 45 stopnie. Zobacz sobie termometrem gdzie u Ciebie jest najcieplejsza woda.http://www.forumbudowlane.pl/ekspertyzy-budowlane-i-opinie-techniczne/najniekorzystniej-polozony-punkt-czerpalny-t64430 Możesz też zanim nastąpi wysładzanie przepłukać kadź "pośrednią" wodą ciepłą, żeby bezwładność cieplna garnka/wiaderka nie ochłodziła zbytnio wody. Lub jeżeli masz kociołek możesz po wstępnej filtracji grzać brzeczkę do gotowania i za pomocą trójnika mieszać wodę ciepłą z kranu z gotującą się brzeczką i tym wysładzać. Albo wsadzić do wiaderka grzałkę turystyczną i podgrzewać. Taki mam pomysł, ale nie wiem czy to nie przekombinowane. Ja uważam, że w piwowarstwie domowym nie ma co liczyć każdego procenta wydajności. Najwyżej wyjdzie 1-2 litry mniej brzeczki nastawnej. Tak, żeby się czepiać to pH wody powinno się mierzyć w temperaturze 25 stopni. Więc albo trzeba chłodzić próbkę wody i poprawiać jej pH, albo dodać poprawkę na zmianę iloczynu jonowego wody. Ale w sumie browar to nie apteka. Zastanawiałem się też u siebie czy nie dogrzewać wody podgrzewaczem przepływowym, ale tutaj już chyba wchodzi w grę problem z wysokiem amperażem, więc chyba nie warto. czytałem ten temat rano i przy dzisiejszym warzeniu użyłem ciepłej wody z kranu. niestety ie miałem pojęcia o rozporządzeniach i mam ustawiona CWU na 37'C ( czy grozi mi za to jakaś kara? Może jako okoliczność łagodząca podam że na czas lania do zwykłego wiadra z liroja podniosłem do 50'C )Grzałek czy też innych trójników nie używałem, więcej grzechów nie pamiętam ps Przy takim zabiegu dłużej trwało dochodzenie do 100'C ale na swoją obronę mogę powiedzieć że prund mam ze słońca Ununul 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Czy ta ciepła woda z kranu nadaje się do spożycia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LewySierpowy Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Ja jak przycisnę termostat na bojlerze to mam 60-65 z kranu (te kilkanaście litrów). Jednak zawsze robię i masz out i wodę do wysładzania podgrzewam do tych 77C. Pewności 100% nie mam ale z notatek wychodzi mi, że przy cieplejszej wodzie (i mashout) mam lepszą wydajność. Pare razy zacierałem nie na piwo i tam filtrowałem coś z okolic 65C (i wysładzałem gorącą kranówą) i miałem wydajność mniejszą. Dodatkowo podgrzanie wody z 60C do 77C robię w kegu z grzałką elektryczną podczas zacierania. Prąd z PV. Gotuję i chmiele na gazie więc sumarycznie mniej mi schodzi (gazu) na warkę. Różnica w czasie gotowanie też jest widoczna (~20 - 30 min). Także ja zostaje przy swoim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 W dniu 8.11.2022 o 21:01, Nazwa użytkownika napisał: Czy ta ciepła woda z kranu nadaje się do spożycia? Dlaczego ma sie nie nadawać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Poczytaj o bakterii Legionella. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 Mówimy o samym wysładzaniu. Później brzeczka i tak jest gotowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 (edited) 18 godzin temu, mario1973 napisał: Poczytaj o bakterii Legionella. Przecież Legionella ginie już powyżej 70C, a my przez godzinę to gotujemy. Legionellą (jeśli masz osłabioną odporność, a ona akurat namnoży się w instalacji) masz szansę zarazić się pod prysznicem, nie po wypiciu przegotowanej wody Edited November 11, 2022 by fotohobby vmario 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 Jeden z kolegów stwierdził że trzyma temperaturę wody CWU na poziomie 37 stopni, drugi zadał pytanie czy ciepła woda woda z kranu nadaje się do spożycia. Więc moja uwaga dotyczyła tych dwóch spraw, tak w trosce o zdrowie kolegów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 (edited) 21 minut temu, mario1973 napisał: Jeden z kolegów stwierdził że trzyma temperaturę wody CWU na poziomie 37 stopni, drugi zadał pytanie czy ciepła woda woda z kranu nadaje się do spożycia. Więc moja uwaga dotyczyła tych dwóch spraw, tak w trosce o zdrowie kolegów. od 20 lat mam PRZEPŁYWOWY ogrzewacz wody, temp ok 40'C i żyję Edited November 11, 2022 by anteks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 (edited) Bo legionella namnaża się w stojącej, ciepłej wodzie - w bojlerach, zbiornikach cwu. Dlatego okresowo powinno się je wygrzewać do min70C (60C mierzone na punktach czerpalnych) Przy ogrzewaczu przepływowym legionella nie stanowi problemu Edited November 11, 2022 by fotohobby mario1973 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seven Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 Dodam, że ciepła woda z kranu zawiera więcej zanieczyszczeń zabieranych po drodze. Więc nie jest polecana czy to na surowo czy po ugotowaniu. Przykładowe źródła https://www.mpwik.com.pl/view/faq/czy-mozna-przygotowywac-napoje-i-posilki-na-bazie-cieplej-wody- https://most-lublin.pl/blog/czy-mozna-pic-ciepla-wode-z-kranu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 Godzinę temu, Seven napisał: Dodam, że ciepła woda z kranu zawiera więcej zanieczyszczeń zabieranych po drodze. Więc nie jest polecana czy to na surowo czy po ugotowaniu. Przykładowe źródła https://www.mpwik.com.pl/view/faq/czy-mozna-przygotowywac-napoje-i-posilki-na-bazie-cieplej-wody- https://most-lublin.pl/blog/czy-mozna-pic-ciepla-wode-z-kranu Jak juz pisałem wcześniej mam przepływkę więc nie mam takich problemów. Ale rozumiem że zęby myjecie wodą przegotowaną w czajniku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 4 godziny temu, anteks napisał: Jak juz pisałem wcześniej mam przepływkę więc nie mam takich problemów. Ale rozumiem że zęby myjecie wodą przegotowaną w czajniku? Zęby myję pastą do zębów, ale jak kto woli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 27 minut temu, mario1973 napisał: Zęby myję pastą do zębów, ale jak kto woli. a myjesz sie samym mydłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario1973 Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 Widzę że z natury jesteś osobą której racje zawsze muszą być na wierzchu. To jaką masz temperaturę CWU to Twoja sprawa. Tak oprócz mydła używam także wody, ciepłej wody. Kolega fotohobby jasno określił sposób namnażania legionelli. Pewnie byś to wiedział jakbyś się wysilił i zasięgnął wiedzy nawet z Wikipedii a nie zamieszczał kąśliwe uwagi. Mijnheer and witur 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 59 minut temu, mario1973 napisał: Widzę że z natury jesteś osobą której racje zawsze muszą być na wierzchu. To jaką masz temperaturę CWU to Twoja sprawa. Tak oprócz mydła używam także wody, ciepłej wody. Kolega fotohobby jasno określił sposób namnażania legionelli. Pewnie byś to wiedział jakbyś się wysilił i zasięgnął wiedzy nawet z Wikipedii a nie zamieszczał kąśliwe uwagi. O ilu przypadkach legionelli ostatnio słyszałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 Jeśli ciepła woda dociera do mieszkań z huty lub jakiejś elektrociepłowni lub jest w starej instalacji z piecem gazowym to raczej do spożycia się nie nadaje prawda? Pomijamy bakterie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 Mam prośbę aby prawo budowlane, zagadnienia sanitarno-epidemiologiczne, preferencje w zakresie higieny osobistej oraz diagnozy (para)psychologiczne przenieść do hyde parku, na priw albo gdziekolwiek indziej a wątek zostawić poświęcony wysladzaniu zimną/ciepłą wodą. Dziękuję za zrozumienie. mario1973 and vmario 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.