pablo_ns Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Koledzy. Zapomniałem o brzeczce i sobie stoi 4 miesiące. Nie nosi śladów zakażenia więc chce butelkować. Czy przed butelkowaniem dać drożdży bo obawiam się że ich już tam nie ma i tego cukru do nagazowania nie będzie miało co przerobić ? rob7320 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Brzeczka czy piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Przepraszam gotowe do zlania piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Napisz jakie piwo, jakie Plato, jakie drożdże, w jakiej temperaturze stoi piwo. To istotne. Pozdrawiam, Paweł. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Piwo brewkit German pils. Drożdże z zestawu, piwo stało w temp około 18-19 stopni. Fermentacja zkonczyla się jakieś 3 miesiące temu. BLG początkowego nie mierzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Mnie ciekawi jak można zapomnieć o piwie na 4 miesiące lilliwashere 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Godzinę temu, Aethelwulf napisał: Mnie ciekawi jak można zapomnieć o piwie na 4 miesiące Jak masz córkę 2 letnią to uwierz mi że można. Koledzy dawać drożdże przed butelkowaniem ? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Jeśli masz gęstwę z tego samego szczepu, to można dodać. Bez tego też powinno się nagazować, ale może potrwać to dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Zrobiłbym tak jak napisał @punix. Choć z tym dodaniem drożdży to może być różnie - raczej wątpię, żeby w brewkicie dodano drożdże lagerowe. Butelkować i czekać. 4 m-ce stało, 2-3 tyg. już różnicy Tobie pewnie nie zrobią. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 zabutelkuj jedną butelkę, dosyp cukru do niej i sprawdź za tydzień czy pojawia się gaz, jak tak to znaczy, że drożdże jeszcze dadzą radę to nagazować. lilliwashere 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Butelkuj normalnie. U mnie pils stał pół roku i bez problemu w ciągu miesiąca się nagazował. Było to najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 1,5 roczne piwa nagazowały mi się bez dodawania drożdży. Tak więc butelkuj normalnie smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się