Skocz do zawartości

Porter Bałtycki z ekstraktów


Łuki

Rekomendowane odpowiedzi

50 minutes ago, ciezkicoswybrac said:

Samej receptury nie znam, ale sklep homebrewing ma coś takiego w swojej ofercie:

https://homebrewing.pl/piwo-porter-baltycki-21-blg-zestaw-surowcow-z-ekstraktow-p-1143.html

 

Możesz kupić od nich, albo podejrzeć listę surowców i spróbować odtworzyć to piwo. 

Myślałem o tym, tylko dwadzieścia parę złotych za dostawę nawet jak robisz zakupy za 400 pln to trochę mnie odrzuca.

Edytowane przez Łuki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, Łuki napisał:

Myślałem o tym, tylko dwadzieścia parę złotych za dostawę nawet jak robisz zakupy za 400 pln to trochę mnie odrzuca.

Jest paczkomat za 13zł. Chociaż mnie bardziej razi cena samego zestawu, ale dawno nie warzyłem z ekstraktów, więc możliwe że faktycznie tak drogo to wychodzi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Łuki napisał:

Myślałem o tym, tylko dwadzieścia parę złotych za dostawę nawet jak robisz zakupy za 400 pln to trochę mnie odrzuca.

No to kup gdziekolwiek indziej takie same składniki i zrób z nich portera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, Łuki napisał:

Są inne sklepy, ktorevpo przekroczeniu pewnej kwoty najczęściej 300 lub 400 to wysyłkę maja gratis.

Kup na allegro, ze smaretm wysyłka gratis

ps które to sklepy?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, switalek napisał:

1 paczka drożdży porterowych...

 

Dodaj drożdże i fermentuj przez 7-10 dni.
Przelej do beczki lub butelki i pozostaw do dojrzewania przez kilka tygodni.
______________________________________________
https://www.rst.software/services/product-workshop

 

No ja bym się nie odważył. Porterowych czyli jakich?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super. Uwielbiam portera bałtyckiego. Z chęcią zrobię. Dajcie proszę namiar tylko na te cudowne drożdże i info jak rozpuścić słód podczas gotowania. Może trzeba dodać trochę NaOH. Tylko jak potem z fermentacją? Ale ogólnie przepis fajny. Na plus, że nie trzeba filtrować, wysładzać i pilnować temperatur zacierania. Duża oszczędność czasu.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, fotohobby napisał:

Kolega od przepisu to jakiś bot chyba, bo dziwne wklejki tu zamieszcza

Kolega nie wiem,.ale przepis wygląda jak generowany przez ai. Użytkownik dostał kolejne (ostatnie) ostrzeżenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, fotohobby napisał:

Kolega od przepisu to jakiś bot chyba, bo dziwne wklejki tu zamieszcza

Sam go zgłosiłem jak zamieścił podobny post w wątku o grainfather. Ale najpierw tutaj dotarłem. Choć przyznam, że po dacie dołączenia miałem wątpliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.