rybak16 Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Cześć od jakiegoś czasu zacząłem zbierać gęstwy z sukcesami Niestety zbliżam się do warzenia portera bałtyckiego ostatnio zrobiłem pilsa by zebrać gęstwę na ów porter. Problem polega na tym, że gęstwy mam mało. Jak sięgnę pamięcią to zawsze miałem mało Fakt faktem robię małe warki 10-15 l. Ale gęstwy nie przekraczam 150ml w związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy jest sens z takiej gęstwy zrobić starter by drożdże jeszcze namnożyć? 150ml gęstwy to za mało na porter z tego co czytam 2. Czy ilości gęstwy, które uzyskuje przy takich warkach to jest coś normalnego? Widziałem na forach, że niektórzy zbierają po 300-400ml 3. Macie jakiś kalkulator do przeliczania gęstwy? Na chwilę obecną używam aplikacji Brewfather a polecany przez wielu na forach kalkulator "mrmalty" jest niedostępny a przynajmniej ja nie znalazłem linka 4. Zbierając gęstwę ją przemywałem. Wiele osób pisało, że po 15 - 20 minutach całe osady powinny opaść na dno u mnie się to nie działo (obserwowałem tylko powoli opadające drożdże i klarowanie się płynu od górnej warstwy) - czy jest możliwe, że drożdże były w dobrej kondycji i syfu również było na tyle mało, że się nie oddziałał? Następnym razem odpuszczę przemywanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Może za słabo natleniasz brzeczkę przed fermentacją, i mają za mało tlenu żeby namnożyć się w większej ilości. Gęstwę zadaję wg. arkusza od @WiHuRa. Gęstwy nie przemywam bo wydaje mi się, że lepiej mniej w niej grzebać. Zyski z przemywania, w mojej ocenie, są mniejsze niż ryzyko infekcji. Z resztą w przed zebraniem gęstwy wlewam do wiadra 100-200ml przegotowanej i wystudzonej wody. Gęstwa jest bardziej płynna i w teorii pierwsze opadają zanieczyszczenia i najsłabsze drożdże, a do kolejnej warki zadaję te z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 1 godzinę temu, rybak16 napisał: Cześć od jakiegoś czasu zacząłem zbierać gęstwy z sukcesami Niestety zbliżam się do warzenia portera bałtyckiego ostatnio zrobiłem pilsa by zebrać gęstwę na ów porter. Problem polega na tym, że gęstwy mam mało. Jak sięgnę pamięcią to zawsze miałem mało Fakt faktem robię małe warki 10-15 l. Ale gęstwy nie przekraczam 150ml w związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy jest sens z takiej gęstwy zrobić starter by drożdże jeszcze namnożyć? 150ml gęstwy to za mało na porter z tego co czytam Zrób jeszcze jedną 12-15l warkę, tylko dobrze napowietrz przed zadaniem drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 a w jaki sposób napowietrzacie? Bo ja stosowałem rozchlapywanie przy przelewaniu + kołysanie fermentorem przez około 5 minut. Nie miałem problemów z samą fermentacją, raczej zachodziła dość sprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Do napowietrzania używam gastronomicznej łyżki cedzakowej monoblok. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez krzychoo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Lagery warto napowietrzać dwa razy. Drugi raz po 12h od zadania drożdży. Lipa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 29 minut temu, rybak16 napisał: a w jaki sposób napowietrzacie? Bo ja stosowałem rozchlapywanie przy przelewaniu + kołysanie fermentorem przez około 5 minut. Nie miałem problemów z samą fermentacją, raczej zachodziła dość sprawnie. Mieszadło z nierdzewki i wkrętarka. A w mocniejszych piwach kamień napowietrzający +pompka do akwarium. Wtedy 2x w ciągu pierwszych 12h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, fotohobby napisał: A w mocniejszych piwach kamień napowietrzający +pompka do akwarium. Pompka do akwarium u mnie nie dawała rady-może była za słaba. Kupiłem sobie tani używany nebulizator. Zdecydowanie usprawnił proces . Edytowane 27 Stycznia 2023 przez monodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 https://allegro.pl/oferta/napowietrzacz-do-akwarium-hailea-aco-6602-zestaw-12171106016 taka daje radę vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Rozumiem że przy takich pompkach nie ma co się mocno obawiać o infekcje? By uzyskać więcej gęstwy chciałem zrobić w weekend 15l cold IPA. Niestety mam za mało gęstwy na nią czy myślicie, że zrobienie startera z gęstwy to dobry pomysł czy raczej niewiele to da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 10 minut temu, rybak16 napisał: Rozumiem że przy takich pompkach nie ma co się mocno obawiać o infekcje? Na wężyku filtr hepa. Kamień trzymam w Starsanie.Dezynfekuję NaOh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 19 minut temu, rybak16 napisał: Rozumiem że przy takich pompkach nie ma co się mocno obawiać o infekcje? na wężyk coś takiego https://allegro.pl/oferta/filtr-antywirusowy-antybakteryjny-do-ssaka-13137718705 końcówkę napowietrzającą, tzw "kamień" mam ze stali inox, więc nie ma problemu z dezynfekcją 21 minut temu, rybak16 napisał: By uzyskać więcej gęstwy chciałem zrobić w weekend 15l cold IPA. Niestety mam za mało gęstwy na nią czy myślicie, że zrobienie startera z gęstwy to dobry pomysł czy raczej niewiele to da? No to zrób mniej litrów. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 37 minut temu, fotohobby napisał: na wężyk coś takiego https://allegro.pl/oferta/filtr-antywirusowy-antybakteryjny-do-ssaka-13137718705 końcówkę napowietrzającą, tzw "kamień" mam ze stali inox, więc nie ma problemu z dezynfekcją No to zrób mniej litrów. Mogę zrobić mniej ale bardziej mi pasuje taka objętość dlatego zastanawiam się czy tak można i to coś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 W dniu 27.01.2023 o 15:46, fotohobby napisał: https://allegro.pl/oferta/napowietrzacz-do-akwarium-hailea-aco-6602-zestaw-12171106016 taka daje radę jaki masz kamień do tej pompki? Planowałem zakupić: https://allegro.pl/oferta/kamien-do-napowietrzania-nasycania-inox-2-microny-11999852350 Długo musisz napowietrzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Mam właśnie inox 2 microny, słyszałem, że przy 0.5 niektóre pompki nie dają rady. Napowietrzam jakieś 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 27.01.2023 o 08:43, rybak16 napisał: 1. Czy jest sens z takiej gęstwy zrobić starter by drożdże jeszcze namnożyć? 150ml gęstwy to za mało na porter z tego co czytam 2. Czy ilości gęstwy, które uzyskuje przy takich warkach to jest coś normalnego? Widziałem na forach, że niektórzy zbierają po 300-400ml 3. Macie jakiś kalkulator do przeliczania gęstwy? Na chwilę obecną używam aplikacji Brewfather a polecany przez wielu na forach kalkulator "mrmalty" jest niedostępny a przynajmniej ja nie znalazłem linka 4. Zbierając gęstwę ją przemywałem. Wiele osób pisało, że po 15 - 20 minutach całe osady powinny opaść na dno u mnie się to nie działo (obserwowałem tylko powoli opadające drożdże i klarowanie się płynu od górnej warstwy) - czy jest możliwe, że drożdże były w dobrej kondycji i syfu również było na tyle mało, że się nie oddziałał? Następnym razem odpuszczę przemywanie. 1. Jeśli naprawdę potrzebujesz więcej drożdży, możesz wziąć łyżeczkę gęstwy i wrzucić na starter a resztę gęstwy dodać osobno. 2. Ilość gęstwy w zależy także od szczepu drożdży, niektóre dają więcej, niektórej mniej, jak na małą warkę taka ilość jest normalna. 3. Kolega wrzucił mój prosty xls. 4. Najprościej - zostaw trochę piwa w fermentorze (około 200-300 ml jeśli mówimy o 10-15l warkach), dobrze wszystko wymieszaj w fermentorze tak aby odkleić drożdże od dna, pozostaw fermentor na 15 min pod kątem 45 stopni np. w zlewozwywaku (osady opadną w róg), zlej do zdezynfekowanego słoika, gotowe. Jeśli chodzi o napowietrzanie to bełtanie fermentorem przez 5 min działa bardzo dobrze w warunkach domowych. W moim odczuciu wszystko inne to niepotrzebne komplikowanie prostego domowego sposób (a próbowałem wielu). Nic nie trzeba ekstra dezynfekować czy myć po użyciu. W wiaderkiem 15l to w ogóle majta się bez żadnego wysiłku. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Przy małych warkach spokojnie i pół litra gęstwy zbierzesz. Grunt to dobrze napowietrzyć i zacząć nisko z temperaturą, aby drożdże się porządnie rozmnożyły zanim wezmą się za cukry. Wczoraj po 3 minutach bujania fermentorem miałem połowę wiadra piany (polecam podłożyć coś miękkiego, np. bluzę czy koc). Tak jak WiHuRa napisał, nie ma co za bardzo kombinować. I tak już dużo sprzątania, mycia i dezynfekcji jest przy procesie, więc po co dodawać sobie kolejną robotę. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 10 godzin temu, WiHuRa napisał: Jeśli chodzi o napowietrzanie to bełtanie fermentorem przez 5 min działa bardzo dobrze w warunkach domowych. W moim odczuciu wszystko inne to niepotrzebne komplikowanie prostego domowego sposób (a próbowałem wielu). Piwowarzy go nie nawidza! Odkrył prosty sposób na napowietrzenie brzeczki bez zbędnego p***. ZOBACZ JAK! lukasz.b 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Mam wstawioną cold IPA napowietrzaną poprzez mieszadło na wkrętarce, zobaczymy jak będzie z gęstwą w kwestii bujania fermentorem zastanawiałem się jak to jest do końca. Bo jak zamknę fermentor to ograniczam dostęp tlenu z zewnątrz w sporym stopniu a jak nie zamknę to pewnie porozlewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Starczy tego tlenu który jest nad piwem, ale bujanie to słaba metoda napowietrzana, zwłaszcza do lagerów. Słaba nie znaczy niewystarczająca, zależy do jakiego piwa i jakiej ilości drożdży. Odnosząc się do tego, co pisał @WiHuRa, w domu tym można się mniej przejmować o tyle, że mniej nam zależy na powtarzalności niż w browarze komercyjnym, gdzie natlenianie jest jednym z parametrów, którym można precyzyjnie sterować. W domu i tak tej kontroli nie mamy, ale to nie znaczy oczywiście, że nie warto zadbać o warunki fermentacji. W mocnych lagerach napowietrzam piwo nawet 3 razy w ciągu pierwszych kilkunastu godzin. Na Brülosophy było kilka eksperymentów, jeśli dobrze pamiętam wyniki, to uogólniając czasem obiektywne parametry piwa się różniły w zależności od sposobu napowietrzana lub jego braku, ale odbiór niekoniecznie. Bolt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Z racji tego co napisałem o mocnych lagerach to chce zadbać o jak najlepszy sposób. Dlatego się skłaniam w stronę pompki, mało angażująca i liczę na lepsze efekty. Mimo wszystko jak rozumiem takiego Portera Bałtyckiego powinienem natleniać kilkukrotnie a przeciągu pierwszej doby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Kilkukrotnie, ale raczej w ciągu pierwszych 12-18 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Ostatnio robiłem baltyka 32BLG to napowietrzałem trzeci raz po 24h i głęboko zszedł, ładnie fermentowal etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Szczerze mówiąc nigdy nie napowietrzalem dodatkowo brzeczki. Po prostu wlewalem z gara do fermentora, w którym już były uwodnione drożdże, albo zadawałem drożdże po wlaniu brzeczki. Max lag do burzliwego startu to było 3 dni, a to i tak po sypnieciu symbolicznej ilości sucharów. Na gestwie zazwyczaj miałem więcej niz zdołałem opanować. Ale ja jestem głupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Nie ma co się chwalić brakiem napowietrzania i trzydniowym lagiem. Niedoświadczony piwowar jeszcze uzna to za dobrą praktykę. Łachim i Pingwinho 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się