maniek929 Opublikowano 14 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Siemka, Mam ekstrakt słodu jęczmiennego który dostałem od znajomego piekarza(wiem to nie taki ekstrakt jak być powinien) , w internecie znalazłem recepturę na piwo żywiec, marynka 20 g granulat 90 minlubelski 5 g granulat 30 min i 5 g 1 minChciałem zapytać czy w warunkach 14* i fermentacji na drożdżach us05 da się otrzymać dobre piwo chociaż lekko zbliżone do żywca lub wgl piwo pijalne ? Nie chcę narazie inwestować w warnik i bawić się w zacieranie, oraz budowę chłodziarki dla fermentorów tylko spróbować sił w piwie po mniejszej lini oporu. Ewentualnie jakaś modyfikacja przepisu, ilości chmielu, czasów, drożdży ? Wiem doczytałem że lagery powinno się fermentować na innych drożdżach, z rygorem temperatur itd. ale na chwilę obecną chcę chciałbym spróbować zrobić coś w warunkach spartańskich Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 14 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Piwa z ekstraktu nie ma sensu gotowac 90 min. W 60 min chmiel odda wiekszosc goryczki. Z ekstraktu nie uzyskasz jasno slomkowego piwa. Bedzie na pewno ciemniejsze pomarancz albo nawet przechodzace w braz. Moze byc tez z posmakiem karmelkowym. Oczywiscie tez zalezy co dla Ciebie jest pijalne. Ja zywca jeszcze wypije, ale np zubra czy perle export to sa juz tak nagazowane sikacze, ze pije, ale na sile i ciezko jest na zoladku. Jeszcze perla w zielonej butelce to juz w ogole. To juz wole wode mineralna wypic. Ale akurat takie piwko jak ladnie odfermentujesz to bedzie takie lekko slodowe z przelamana goryczka to juz fajnie mi wchodzi. Jak ekstrakt tak z 12 plato. Moze sprobuj sobie zamienic chmiel lubelski na jakis fajny na przyklad azacca - aromat ananasowy albo citra - cytrusowy. Patrz tez czy chmiele sa ze swiezego zbioru (rocznik). Poczytaj tez o fermentacji i dezynfekcji, bo to elementarz, zeby sobie szkody nie zrobic, a dobre piwo wyszlo. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Najmiejsza linia oporu Zagotuj wodę. Poczekaj aż osiągnie te 14C. Dodaj ekstrakt i flex.https://browamator.pl/ekstrakt-chmielowy-iso-6-5-ml,3,2661,6729Weź wiertarkę i załóż zdezynfekowaną końcówkę do rozmieszania ekstraktu. Im niższa temperatura wody tym gorzej się miesza.Dodaj drożdze.Raz robiłem bez gotowania dwie puszki i też wyszło. Ale robisz tak na własną odpowiedzialność.US05 dają rade. Najlepiej 2 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 14 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 Nie zgodzę się, barwa zależy od ekstraktu jakiego użyjemy i jesteśmy w stanie uzyskać słomkową barwę, choćby na ekstrakcie pilznenskim z bruntala. Ja mam za sobą kilkadziesiąt warek z ekstraktów - różnych więc wiem co piszę. Jeśli chodzi o ekstrakt od piekarza, to z pewnością coś w stylu barley malt i tu racja barwa będzie ciemniejsza. Co do zamiany chmieli, to jeśli autor wątku chce uzyskać coś w stylu żywca, bo to mu smakuje, to po co mu azacca lub citra? Wtedy uzyskałby coś w stylu książęce ipa może 😉 choć z drugiej strony jeśli to ekstrakt piekarski to wypadałoby jednak iść w stronę ipy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Ekstraktu jest 14kg więc można pokombinować, jedna warka w stylu żywca a druga na innym chmielu, tylko jaki, ile i jak długo gotować. A w stylu żywca gotować chmiel max 60 minut a reszta jak w przepisie ?Co to dezynfekcji sprzętu i wszystkiego dookoła mam wprawe bo robiłem już wina i cydry Ekstraktu nie chcę narazie zmieniać, tylko spróbować na tym co dostałem.Dzięki za pomoc początki zawsze najgorsze Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 6 godzin temu, maniek929 napisał(a): Ekstraktu jest 14kg więc można pokombinować, jedna warka w stylu żywca a druga na innym chmielu, tylko jaki, ile i jak długo gotować. A w stylu żywca gotować chmiel max 60 minut a reszta jak w przepisie ? Co to dezynfekcji sprzętu i wszystkiego dookoła mam wprawe bo robiłem już wina i cydry Ekstraktu nie chcę narazie zmieniać, tylko spróbować na tym co dostałem. Dzięki za pomoc początki zawsze najgorsze Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Pewnie próbować trzeba, ale dezynfekcja w piwowarstwie, a w winiarstwie, to 2 inne bajki ;). Jak masz 14 kg ekstraktu, to pewnie użyjesz 3,5 kg na warkę 22-23 L, faktycznie możesz kombinować i się bawić, 4 warki na tym zrobisz. Co do gotowania chmielu, to pamiętaj, że aby chmielenie było jak najbardziej efektywne, gotująca brzeczka musi byś jak najrzadsza, jak rozpuścisz 3,5 kg w dajmy na to 7 L wody, to chmielenie będzie mało efektywne zarówno na goryczkę jak i aromat (powód zbyt duża gęstość brzeczki). Chmiel w stylu angielskim, gotując 30 minut, wtedy walisz chmiel na goryczkę, oczywiście odpowiednio więcej, niż gdybyś gotował to przez 60 minut, na 20 minut do końca dajesz chmiel na smak i na około 5-1 minutę do końca gotowania i czas chłodzenia chmiel na aromat. Mam nadzieję, że nieco pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Mam nadzieję, że nieco pomogłem.I to bardzo, Mam możliwość gotowania 25l brzeczki z lekkim zapasem zeby coś nie wykipiało, drożdże jakie mam do dyapozycji to us05, miejsce albo piwnica 13-14 stopni, albo temp pokojowa około 20.Przepis chciałbym spróbować ala żywiec, co z tego wyjdzie, jakieś sugestie dotyczące eksperymentalnej warki ?Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 13-14°C to dobra temperatura na początek fermentacji dla US-05. Jak zacznie zwalniać, możesz na koniec przenieść do 20°C - to dość optymalny schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 (edytowane) 20 godzin temu, Jastrząb napisał(a): Nie zgodzę się, barwa zależy od ekstraktu jakiego użyjemy i jesteśmy w stanie uzyskać słomkową barwę, choćby na ekstrakcie pilznenskim z bruntala. Ja mam za sobą kilkadziesiąt warek z ekstraktów - różnych więc wiem co piszę. Jeśli chodzi o ekstrakt od piekarza, to z pewnością coś w stylu barley malt i tu racja barwa będzie ciemniejsza. Co do zamiany chmieli, to jeśli autor wątku chce uzyskać coś w stylu żywca, bo to mu smakuje, to po co mu azacca lub citra? Wtedy uzyskałby coś w stylu książęce ipa może 😉 choć z drugiej strony jeśli to ekstrakt piekarski to wypadałoby jednak iść w stronę ipy. Pilzeńskiego bruntala to nie używałem, ale pale ale już tak i barwa jest wyraźnie ciemniejsza niżbym robił to na słodzie - miedziana. Trochę powątpiewam w możliwość uzyskania słomkowej barwy na ekstraktach, ale dam się przekonać jak będę miał okazję. Koledze doradzałem również spróbować drożdży Novalager skoro chce lecieć w stronę (paskudnego) żywca, ale uparł się już na USy, no to też ok, ale lager to nie będzie. @maniek929jeszcze tylko upewnijmy się wszyscy, że masz czym to szybko schłodzić po gotowaniu bo inaczej cały schemat chmielenia trzeba będzie RADYKALNIE zmienić. Edytowane 15 Maja 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 A co za problem? Warzysz z polowy, rozpuszczasz ekstrakty w goracej jeszcze brzeczce, lekko sie przestudzi przy polewaniu z zewnatrz gara zimna woda i lejesz druga polowe lodowatej mineralki z zamrazarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 11 godzin temu, lechu555 napisał(a): Pilzeńskiego bruntala to nie używałem, ale pale ale już tak i barwa jest wyraźnie ciemniejsza niżbym robił to na słodzie - miedziana. Wiesz to zależy też od wydajności. Jeśli chcesz dajmy na to uzyskać BLG 12 i masz wydajność w kociołku 60%, to musisz użyć większej ilości słodu, co za tym idzie bardziej on "zabarwi wodę" niż na garze, gdy dajmy na to osiągasz 80%. Jak będę miał chwilkę, to wrzucę zdjęcia swoich 10-12 BLG z pilzneńskiego bruntala, tylko muszę je odkopać. Dla mnie efekt był WOW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 17 godzin temu, maniek929 napisał(a): Przepis chciałbym spróbować ala żywiec, co z tego wyjdzie, jakieś sugestie dotyczące eksperymentalnej warki ? Rozumiem Cię, choć z czasem będziesz próbował uzyskać coś lepszego. Nie mniej ja bym osobiście celował w minimum około 30 IBU, żywiec pewnie ma z 16. Użyj sobie do wyliczeń ekstraktów brewness online. Co do sugestii pierwszej warki, to przede wszystkim dezynfekcja i bez sanipro bym nie ruszał (oczywiście na bazie doświadczeń, bo nie miałem go przy swojej pierwszej warce ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Mam do dezyfekcji oxi pro wystarczy ? Jak nie to zamówię ten sanipro.Chłodniczka już sie robi u kolegi Grzegorza z forum z rurki karbowanej dn16.Zapewne po pierwszej warce będę chciał ulepszyć piwa, oraz poznać nowe smaki, ale najpierw trzeba zacząć od pieluch Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Oxi jest środkiem do czyszczenia. Niby ma jakieś działanie dezynfekujące, ale lepiej zaopatrzyć się w lepszy środek. SaniPro wydaje się drogie, ale jedna butelka starcza na bardzo dlugo, a jeśli użyjesz wody zdemineralizowanej to możesz używać roztwór kilka razy. Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Ok, zamówione sanipro, z czego wyczytałem to strasznie wydajny jest.Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 16 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Prawda, ja kupiłem najmniejszą butelkę do spróbowania, a jadę na niej od 15 warek i nadal 1/3 mi została. Dodam też, że nie używam tego samego roztworu, tylko za każdym razem robię nowy (przy warzeniu, rozlewie i ewentualnie w trakcie fermentacji). Fajne jest to, że środek bardzo mocno się pieni, przez co oblepia fermentora i ładnie dezynfekuje. Nie musisz też płukać fermentora wodą po użyciu środka, bo piana w kontakcie z brzeczką zamienia się w pożywkę dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 16 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Nie musisz też płukać fermentora wodą po użyciu środka, bo piana w kontakcie z brzeczką zamienia się w pożywkę dla drożdży. No to bomba ten sanipro, zamówiłem już.Chłodniczka w realizacji, chmiel marynka i lubelski ze zbioru 2022 już jedzie, więc w tym tygodniu jeszcze warka sie nastawi Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedroneczka71 Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Mam pytanie czy przy temp.16 C w pomieszczeniu temp.brzeczki przy zadawaniu drożdzy ma być podobna dla US05 bo gdzieś usłyszałem że ma tak być a drozdze i tak ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 One i w 12°C ruszą. Idealnie jest zacząć nisko (może być te 16°C) i po tym jak fermentacja zaczyna tracić na intensywności powoli podnosić temperaturę aż do górnej granicy optymalnego zakresu (22°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biedroneczka71 Opublikowano 19 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2023 Wielkie dzięki za odpowiedz nawet nie wiesz jak mi pomogłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Przytuliłem lodóweczkę od kuzyna, na max ustawieniach, schodzi w okolice 0*, fermentor 30l wchodzi do niej na luzie. Wystarczy lekko przerobić i zamontować stc 1000 i lodóweczka do lagerów jak ta lala będzie Test na 15l wody Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Poczyniłem dziś warkę na US-05, ekstrakcie słodowym oraz chmielach marynka i lubelski.3,5kg ekstraktuObjętość brzeczki 23lBrix 11,5Marynka 30 gram/60 minutLubelski 20 gram/10 minutTeraz tylko czekać na rezultat, chciałem fermentować w 17-19 stopniach, ale w konia zrobił mnie termometr który stał w pomieszczeniu, pokazywał 18 stopni, natomiast cyfrowy 22 a ispindel 22,5 czyli finalnie warka może podskoczyć do 24 a może nawet ciut wyżej.Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 W tej temperaturze będzie kiepsko na US-05, no ale teraz to już za późno. Wypijesz, ale cudów się nie spodziewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Za późno chyba nie, drożdże w warce dopiero od 3h, właśnie sprawdzam i w piwnicy termometr cyfrowy spadł do 17 stopni i powoli kuleje w dół zobaczyny jaką minimalną temperaturę osiągnieWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 6 minut temu, maniek929 napisał(a): Za późno chyba nie, drożdże w warce dopiero od 3h To w takim razie będzie w porządku, przez 3h na pewno nie zdążyły ruszyć. W jednej warce na US05 miałem prawie 70 godzin laga i już powoli zastanawiałem się nad dorzuceniem nowej paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się