lechu555 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 (edytowane) No więc, zacząłem zamawiać słód nieśrutowany i bawić się w "śrutowanie" samemu bo zdaje się lepsza wydajność, aczkolwiek ostatnio upaliłem blender w robocie kuchennym i to moje ostatnie chwile z Wami, póki żona się nie kapnie... Ale póki co: macie może jakiś pomysł jakby domowym sposobem zmielić słód ? Czy jednak tylko śrutownik pozostaje? Absolutnie mi nie przeszkadza, że będzie to mąka - ważę metodą BIAB, wyciskam wora bez żadnego problemu, nic się nie zatyka, nic nie staje, a po gotowaniu osad zimny i gorący w formie kluchów puszczam przez gęste sitko i mam prawie czystą brzeczkę w fermentorze i odzyskane 2-3 litry brzeczki. Obmyśliłem sobie, że może zamiast mielić blenderem (jeszcze ręczny mi został to zepsucia hyhy) suchy słód to podleje go trochę wodą, poczekam aż namięknie, w tym czasie rozłożę resztę rzeczy do warzenia i wtedy dziada na papkę blenderem ręcznym jak tak postoi.. i do gara, ale może jeszcze ktoś coś wymyśli... Edytowane 13 Czerwca 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Słyszałem o kombinacjach z młynkiem do kawy, ale prawdę mówiąc śrutownik to chyba jedyne słuszne rozwiązanie. W wielu sklepach można prosić np. o drobne śrutowanie słodu (ja tak robiłem przy BIAB), więc jeśli wydajność jest problemem to może być niezły pomysł. Są jeszcze metody typu miażdżenie wałkiem, ale to IMHO nieporozumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Nie tyle co kwestia wydajności bo z "fabrycznie" ześrutowanym słodem i tak miałem nie najgorszą wydajność i mniej więcej stałą zawsze, ale jak raz zmieliłem to ta podskoczyła wyraźnie, poza tym słodu nieśrutowanego nakupiłem tyle, że do końca życia wystarczy mi, no i jakoś trzeba sobie będzie z nim radzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Możesz też np kombinerkami. Będzie pełna kontrola nad każdym ziarenkiem. I się nie zepsują. zasada, Aethelwulf, Łachim i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 (edytowane) 3 minuty temu, x1d napisał(a): Możesz też np kombinerkami. Będzie pełna kontrola nad każdym ziarenkiem. I się nie zepsują. Dzięki ! Takiej rady mi trzeba było. Właśnie o to mi chodziło ! To zabieram się coby do poniedziałku zdążyć - tego za dwa tygodnie. Edytowane 13 Czerwca 2023 przez lechu555 Ununul, leonek, zasada i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2023 a więc popróbowałem sobie trochę z blenderem zintegrowanym z robotem planetarnym i wychodzi takie mielenie nieźle, aczkolwiek w międzyczasie jak rozkładałem sprzęt, szykowałem kuchnię pod warzenie itd. to namoczyłem słód w gorącej wodzie z kranu coby blenderowi było łatwiej. Blender ręczny niestety nie dałby tutaj rady bo zaraz by się zagrzał i nie pozwalał na pracę dopóki się nie przestudzi, a to trwa długo. Potem wrzucałem po 2-3 chochle takiego słodu i dolewałem szklankę wody. Najniższe obroty robota dawały radę, ale trwało to przynajmniej z 30s, ale za to opcja pracy impulsowej taki wsad obrabiała w 10 sek. Potem do gara go i następny wsad i następny. Niestety nie powiem czy ma to jakieś przełożenie na wzrost wydajności bo o tym, że zapomniałem zmodyfikować ph wody kapłem się dopiero przy chmieleniu więc zacierało się to wszystko w ok ph 6.0 bo mniej więcej do tylu mi słód sam z siebie zbija moją wodę. Ogólnie wyszło z 4.3kg zasypu (2.7 pale ale, 0.8 wiedeński, 0.8 pszeniczny) 24l 11,5 BLG. Wygląda to wszystko jak poniżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Do worka i młotkiem/ wałkiem. Nożem każde ziarenko na pół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2023 Po co kożem jak już młotkiem i walkiem było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 To ja już bym kupił śrutownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 W dniu 24.06.2023 o 16:48, lechu555 napisał(a): Po co kożem jak już młotkiem i walkiem było? Albo młotkiem albo nożem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Jeszcze można żuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Po żuciu to już zacierać nie potrzeba. Mając w perspektywie przeżucie 4kg słodu to jednak rozważyłbym rozcinanie nożem, zgodnie z radą anteksa Edytowane 27 Czerwca 2023 przez wizi anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2023 Ja jednak obstaje przy kombinerkach. A tak nawiasem, to nie jest zadna reklama, ale w alembiku srutuja slod za darmo i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 a ja nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się